Anders Johansen
Foto: Forlaget Modtryk

Anders Johansen

Peter Tværmose Nielsen. 2002. Opdateret af cand.theol. Charlotte Hitzner, april 2019. Blå bog og bibliografi opdateret 2021.
Top image group
Anders Johansen
Foto: Forlaget Modtryk

Anoreksi, selvskade, ensomhed og altopslugende kærlighed. At træde ind i de voksnes rækker er ingen let sag og slet ikke for børn. Anders Johansen skriver ofte om børn og unge, der står med det ene ben i barndommen og det andet i voksenlivet. De kæmper med at afkode, hvordan man skal være, hvordan stærke følelser som forelskelse, sorg og jalousi skal håndteres og ikke mindst med identiteten – dels den man tildeles af gruppen, dels den man selv føler man har.

39101335

 

Blå bog

Født: 8. februar 1953, Møllevangen i Aarhus.

Uddannelse: Uddannet på Nordisk Institut på Aarhus Universitet, underviser og journalist.

Debut: Århus ret og vrang. Historier. Husets Forlag, 1984.

Litteraturpriser: Præmieret for Englebørn af Statens Kunstfond, 1991. Kulturministeriets Børnebogspris for Kærlighedens labyrint, 1994. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris for Raklos rejse, 2002. Orla-prisen for Stjerneskælv, 2009.

Seneste udgivelse: At mig dagen fryder - landskab med løber - løber i landskab. Jensen & Dalgaard, 2021.

Inspiration: Johannes V. Jensen, Ole Sarvig og Gabriel García Márquez.

Artikel type
boern

Baggrund

”Kniven mod huden, der giver efter. Bladet i kødet. Stålet, der skærer. Blodet, der pibler. Små, præcise snit. Også de ligner skrifttegn, blodige bogstaver. Et F. Og et U.”

”Stjerneskælv”, s. 73.

Anders Johansen er født i 1953. Han er opvokset i ’Pipkvarteret’ ved Møllevangen i Aarhus – ’Pipkvarteret’ var det pæne kvarter, hvor gadenavnene var opkaldt efter fugle – Møllevangen var det ’farlige’ kvarter med boligblokkene og bøllerne.

Allerede som dreng var Anders Johansen glad for at skrive, og han brugte sine konfirmationspenge på at købe en skrivemaskine. Han siger selv, at han ikke scorede mange piger på den måde, men han fik skrevet en masse digte om alle de piger, han ikke fik fat på.

Anders Johansen er uddannet på Nordisk Institut på Aarhus Universitet og arbejdede oprindeligt som underviser og journalist. Efter universitetet begyndte Anders Johansen at sende digte til forskellige forlag – og fik dem alle retur igen. I forbindelse med et avisprojekt i Aarhus begyndte han at skrive historier, og i 1984 kom hans første bog, ”Århus ret og vrang”, om små og store begivenheder i Aarhus fra 1930 til 1970. Efter debuten slog han for alvor igennem med novellesamlingen ”Hadestenen og andre historier fra Bøllevangen”, og i 1989 kom hans første egentlige roman for børn, ”Sortekrogen”. Op gennem halvfemserne trådte Anders Johansen for alvor i karakter som forfatter og skrev blandt andre ungdomsromanerne ”Kærlighedens labyrint” og ”En splint af korset”. Siden fulgte trilogien ”Raklos rejse”, der modtog Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris i 2002 og ”Stjerneskælv”, der vandt Orla-prisen i 2009.

Ved siden af sin forfattervirksomhed arbejder Anders Johansen som oversætter af blandt andet svenske krimier.

Anders Johansen bor i Hornslet uden for Aarhus sammen med sin kæreste, som han mødte på universitetet. Sammen har de to voksne børn, en søn og en datter.

Hadestenen

”Måske det i virkeligheden var sådan det var at blive voksen. At være så bange og ikke turde sige det til nogen.”

”De voksnes rækker” fra ”Hadestenen”, s. 83.

Allerede som dreng var Anders Johansen glad for at skrive, og han brugte faktisk sine konfirmationspenge på at købe en skrivemaskine. Han siger selv, at han ikke scorede mange piger på den måde, men han fik skrevet en masse digte om alle de piger, han ikke fik fat på. På universitet holdt han op med at skrive andet end ’lange og triste eksamensopgaver’, men senere tog han revanche.

53558038

Efter universitetet blev han arbejdsløs og begyndte at sende en masse digte til forskellige forlag - og fik dem alle retur igen. I forbindelse med et avisprojekt i Århus begyndte han at skrive historier, hvilket han havde lidt mere talent for, og i 1984 kom hans første bog, Århus ret og vrang , om små og store begivenheder i Århus fra 1930 til 1970.

Anders Johansen arbejder meget disciplineret som forfatter. Han starter om morgenen med at skrive, løber en tur før frokost og skriver så igen om eftermiddagen. Om aftenen skriver han så det hele rent på sin pc. Når han skriver bliver han helt opslugt af bogens univers og han siger selv, at det er både skræmmende og dejligt; bogen er det første han tænker på om morgenen, men når den er først er færdig, holder den op med at interessere ham.