Lloyd Alexander

Lone Jensen, 1989.
Main image
Alexander, Lloyd
Foto: Nordfoto

Alle Lloyd Alexanders bøger handler på en eller anden måde om fundamentale menneskelige problemer - hvem er jeg? - hvad betyder jeg? - hvilke kræfter er gode? hvilke er onde? - ret og uret. De mest eventyrlige og fantastiske af Lloyd Alexanders bøger er de 5 bøger om grisepasserassistenten Taran. Her mærkes glæden ved de gamle waliske myter og sagn tydeligt. Der sker helt utrolige ting i alle hans bøger, men måske er de ikke så utrolige alligevel, hvis man ser lidt bort fra det fantastiske og eventyrlige. - I hvert fald sidder man tilbage med et ønske eller en forestilling om, at de problemer moderne mennesker har, kunne løses på en lige så smuk og menneskekærlig måde som i Alexanders bøger. Alle Lloyd Alexanders bøger handler på en eller anden måde om fundamentale menneskelige problemer - hvem er jeg? - hvad betyder jeg? - hvilke kræfter er gode? hvilke er onde? - ret og uret. De mest eventyrlige og fantastiske af Lloyd Alexanders bøger er de 5 bøger om grisepasserassistenten Taran. Her mærkes glæden ved de gamle waliske myter og sagn tydeligt. Der sker helt utrolige ting i alle hans bøger, men måske er de ikke så utrolige alligevel, hvis man ser lidt bort fra det fantastiske og eventyrlige. - I hvert fald sidder man tilbage med et ønske eller en forestilling om, at de problemer moderne mennesker har, kunne løses på en lige så smuk og menneskekærlig måde som i Alexanders bøger.

 

28868189

Blå bog

Født: 30. januar 1924 i Philadelphia, USA.

Død: 17. maj 2007 i Pennsylvania.

Seneste udgivelse: Carlo Chuchios gyldne drøm. Flachs, 2011. (The golden dream of Carlo Chuchio, 2007).

Uddannelse: Bankuddannet. Studier i Paris.

Debut: And Let the Credit Go, 1955.

 

Artikel type
boern

Om Lloyd Alexander

15 år gammel beslutter han sig for at blive forfatter. Det bliver ikke taget særlig alvorligt af hans forældre, der sætter ham i lære i en bank. Lloyd Alexander er heldigvis så overbevist om, hvad han vil, at han bruger det meste af sin fritid på at skrive.

Under 2. verdenskrig kommer han som soldat til Europa, bl.a. til Wales. Her stifter han bekendtskab med de gamle walisiske legender, som han bliver dybt grebet af. Mod slutningen af krigen kommer han til Frankrig, hvor han møder en fransk kvinde, Janinie, som han gifter sig med.
Efter nogle års studier i Paris vender han tilbage til USA. Her lever han som tegner, tekstforfatter og redaktør, samtidig med at hans gamle drøm om at blive forfatter for alvor bliver realiseret.

Det bliver til en lang række bøger, til at begynde med for voksne, senere for børn og unge.

I sit hjemland er han blevet belønnet med en lang række udmærkelser for sit forfatterskab bl.a. den internationalt anerkendte Newberry Medal, som han modtog i 1969 for Kong Taran.
Han elsker dyr, især katte. Desuden holder han meget af musik og spiller selv i sin fritid.

Alle Lloyd Alexanders bøger handler på en eller anden måde om fundamentale menneskelige problemer - hvem er jeg? - hvad betyder jeg? - hvilke kræfter er gode? hvilke er onde? - ret og uret. Man kan betragte de enkelte bøger som forskellige former for svar på disse spørgsmål, uden at man dog er i tvivl om, hvad Lloyd Alexander selv mener. Handlingen i alle Alexanders bøger er henlagt til enten mystiske steder eller steder, der minder om dem, man kender fra folkeeventyrene.
Men, siger Lloyd Alexander selv "Skønt Prydain er en fantasiverden, er den i grunden ikke særlig forskellig fra vores egen verden". Hovedpersonerne synes at være i besiddelse af en eventyrlyst, der kan opfattes som et forsøg på at vise almindelige menneskers evne til at handle i vanskelige situationer.

Helte og heltinder

Heltene Taran, Theo, Lukas, Sebastian er unge og sorgløse. Ved historiernes begyndelse har de endnu ikke nået at gøre sig så mange tanker om de store spørgsmål i livet. Ved tilfældets mellemkomst ændres deres ubekymrede liv. De kastes ud i voldsomme begivenheder, der udvikler dem og sætter dem i stand til at tage klar stilling.

Heltinderne Mickle, Eilonwy, Mallory er kloge og klarsynede. De er godt skåret for tungebåndet og bestemt ikke særlig nemme at koste rundt med. De er klart bevidste om deres eget værd og fulde af gode ideer, der tit virker befordrende på de mange og alvorlige problemers løsning.