Lloyd Alexander

Lone Jensen, 1989.
Main image
Alexander, Lloyd
Foto: Nordfoto

Indledning

Alle Lloyd Alexanders bøger handler på en eller anden måde om fundamentale menneskelige problemer - hvem er jeg? - hvad betyder jeg? - hvilke kræfter er gode? hvilke er onde? - ret og uret. De mest eventyrlige og fantastiske af Lloyd Alexanders bøger er de 5 bøger om grisepasserassistenten Taran. Her mærkes glæden ved de gamle waliske myter og sagn tydeligt. Der sker helt utrolige ting i alle hans bøger, men måske er de ikke så utrolige alligevel, hvis man ser lidt bort fra det fantastiske og eventyrlige. - I hvert fald sidder man tilbage med et ønske eller en forestilling om, at de problemer moderne mennesker har, kunne løses på en lige så smuk og menneskekærlig måde som i Alexanders bøger. Alle Lloyd Alexanders bøger handler på en eller anden måde om fundamentale menneskelige problemer - hvem er jeg? - hvad betyder jeg? - hvilke kræfter er gode? hvilke er onde? - ret og uret. De mest eventyrlige og fantastiske af Lloyd Alexanders bøger er de 5 bøger om grisepasserassistenten Taran. Her mærkes glæden ved de gamle waliske myter og sagn tydeligt. Der sker helt utrolige ting i alle hans bøger, men måske er de ikke så utrolige alligevel, hvis man ser lidt bort fra det fantastiske og eventyrlige. - I hvert fald sidder man tilbage med et ønske eller en forestilling om, at de problemer moderne mennesker har, kunne løses på en lige så smuk og menneskekærlig måde som i Alexanders bøger.

 

28868189

Blå bog

Født: 30. januar 1924 i Philadelphia, USA.

Død: 17. maj 2007 i Pennsylvania.

Seneste udgivelse: Carlo Chuchios gyldne drøm. Flachs, 2011. (The golden dream of Carlo Chuchio, 2007).

Uddannelse: Bankuddannet. Studier i Paris.

Debut: And Let the Credit Go, 1955.

 

Artikel type
boern

Om Lloyd Alexander

15 år gammel beslutter han sig for at blive forfatter. Det bliver ikke taget særlig alvorligt af hans forældre, der sætter ham i lære i en bank. Lloyd Alexander er heldigvis så overbevist om, hvad han vil, at han bruger det meste af sin fritid på at skrive.

Under 2. verdenskrig kommer han som soldat til Europa, bl.a. til Wales. Her stifter han bekendtskab med de gamle walisiske legender, som han bliver dybt grebet af. Mod slutningen af krigen kommer han til Frankrig, hvor han møder en fransk kvinde, Janinie, som han gifter sig med.
Efter nogle års studier i Paris vender han tilbage til USA. Her lever han som tegner, tekstforfatter og redaktør, samtidig med at hans gamle drøm om at blive forfatter for alvor bliver realiseret.

Det bliver til en lang række bøger, til at begynde med for voksne, senere for børn og unge.

I sit hjemland er han blevet belønnet med en lang række udmærkelser for sit forfatterskab bl.a. den internationalt anerkendte Newberry Medal, som han modtog i 1969 for Kong Taran.
Han elsker dyr, især katte. Desuden holder han meget af musik og spiller selv i sin fritid.

Alle Lloyd Alexanders bøger handler på en eller anden måde om fundamentale menneskelige problemer - hvem er jeg? - hvad betyder jeg? - hvilke kræfter er gode? hvilke er onde? - ret og uret. Man kan betragte de enkelte bøger som forskellige former for svar på disse spørgsmål, uden at man dog er i tvivl om, hvad Lloyd Alexander selv mener. Handlingen i alle Alexanders bøger er henlagt til enten mystiske steder eller steder, der minder om dem, man kender fra folkeeventyrene.
Men, siger Lloyd Alexander selv "Skønt Prydain er en fantasiverden, er den i grunden ikke særlig forskellig fra vores egen verden". Hovedpersonerne synes at være i besiddelse af en eventyrlyst, der kan opfattes som et forsøg på at vise almindelige menneskers evne til at handle i vanskelige situationer.

Helte og heltinder

Heltene Taran, Theo, Lukas, Sebastian er unge og sorgløse. Ved historiernes begyndelse har de endnu ikke nået at gøre sig så mange tanker om de store spørgsmål i livet. Ved tilfældets mellemkomst ændres deres ubekymrede liv. De kastes ud i voldsomme begivenheder, der udvikler dem og sætter dem i stand til at tage klar stilling.

Heltinderne Mickle, Eilonwy, Mallory er kloge og klarsynede. De er godt skåret for tungebåndet og bestemt ikke særlig nemme at koste rundt med. De er klart bevidste om deres eget værd og fulde af gode ideer, der tit virker befordrende på de mange og alvorlige problemers løsning.

Gøgl og magtbegær

Gøglerne har en vigtig rolle. De griber gang på gang ind i handlingen, drejer udviklingen og klæder magtens personer af, ofte på en særdeles morsom og ironisk måde. Godt nok er de fulde af bluff og platte tricks, men de vil deres medmennesker det godt, og ondskaben behersker ikke deres sind.

Over for gøglerne står de magtgale ministre eller godsejere, der bruger deres liv på at udtænke den ene nederdrægtige plan efter den anden. Alene med det ene formål: at opnå magt.

Alexander indkredser magtens væsen, og magtkampenes omkostninger: snigmord, vold og bedrag skildres så intenst at det næsten ikke er til at holde ud.

Kampen om landet Prydain

De mest eventyrlige og fantastiske af Lloyd Alexanders bøger er de 5 bøger om grisepasserassistenten Taran. Her mærkes glæden ved de gamle waliske myter og sagn tydeligt.

Den unge Taran må gennem mange voldsomme kampe mod mørkeriddernes hersker Arawan, før han sammen med den skønne prinsesse Eilonwy bliver i stand til at vælge.

24031926

Taran er naturligvis ikke i stand til at besejre ondskaben alene. Han har en lang række hjælpere bl.a. troldmanden Dallben og Coll, der tager sig af Tarans oplæring på det praktiske område. Vi møder også den kæmpemæssige gris, Hen Wen, der kan spå, og Gurgi, et altid sultent, ildelugtende væsen, der ofte kommer utroligt galt afsted. Taran har til slut ikke bare besejret ondskaben - han har lært sig selv at kende. Sammen med Eilonwy vælger han livet som menneske.

Taran-bøgerne er spændende, gribende og fantastiske - man kan næsten ikke lægge dem fra sig og håber alligevel, at de vil vare ved. I Hittebarnet og andre historier fra Prydain møder vi en del af Tarans hjælpere. Det er en slags omvendt fortsættelse til bøgerne om Taran. Historierne er skrevet senere, men handler om tiden før. Vi får bl.a. historien om, hvordan Dallben kommer i besiddelse af DE TRES BOG, som har stor betydning for Taran. Tilsammen giver denne dejlige og livskloge samling af fortællinger en spændende baggrund for det, der sker i Taran-bøgerne.

 

Westmark

Westmark-trilogien, der består af Frihedens klokker, Tårnfalken og Tiggerdronningen, er på mange måder et sidestykke til Taran-bøgerne. 

Men Westmark er meget mere kompliceret og mangetydig i sine problemstillinger. Det er ikke kun en medrivende historie om bogtrykkerlærlingen Theos kamp for at vinde prinsesse Mickle/Augusta og deres fælles kamp mod den onde førsteminister Cabbarus. Gamle idealer om sandhed, retfærdighed og frihed sættes op mod den måde samfundet styres på, og her hjælper kun overvejelser, diskussioner og den enkeltes evne til at handle i overensstemmelse med sin samvittighed.

Det kunne der nemt være kommet nogle tørre og kedelig bøger ud af, hvis ikke Alexander var i besiddelse af evnen til at gøre det spændende. Bøgerne er på én gang utroligt dramatiske og utroligt morsomme. Han viser også her, at han mestrer kunsten at flette de mange og indviklede handlingstråde sammen til et mønster af stor skønhed.

Westmark-trilogien er en af de smukkeste og bedste bøger om menneskets evne til i forening med andre at tage vare på sig selv og sine vilkår. Lloyd Alexanders andre bøger handler stort set om det samme som Taran-bøgerne og Westmark-bøgerne, men er knap så vanskelige.

Mennesker, musik & dyr

I Troldmanden i Træet befrier den forældreløse køkkenpige Mallory troldmanden Arbican fra et træ. Sammen afslører de en infam godsejers svindel og forræderi og begynder at forbedre forholdene for beboerne i den lille landsby, der udgør rammen om historien.
Mallorys snusfornuft og Arbicans vrantne livsklogskab skaber spænding og dynamik i denne meget veldrejede og humørfyldte historie.

Lukas-Kashas to første liv fortæller om Lukas, der i sit første liv er doven og sorgløs. I et drømmesyn, han får, mens hans hoved er dukket under vand, er han konge i landet Abadan. Det er meget ubelejligt for den magtsyge storvezir, der forsøger at rydde Lukas af vejen og starte en krig med nabolandet. Efter mange strabadser og godt hjulpet af en smuk slavinde og en fræk versemager får Lukas afværget denne krig. Netop som han er ved at vænne sig til sin kongeværdighed vender han tilbage til sit første liv, men med ny forståelse for livets alvor. Historien er som et eventyr fra 1001 nat, fuld af østerlandsk stemning, spænding og dramatik.

Lloyd Alexanders store kærlighed til dyr kommer til udfoldelse i Katten der sagde nej og andre historier. Her sættes menneskets svagheder om f.eks. magtsyge, pengebegær, forfængelighed og dumhed over for kattens flegmatiske fornuft og klogskab. De enkelte historier er meget forskellige i handling og miljø, men fælles for dem alle er humoren og den milde ironi, der får læseren til at tænke på folkeeventyrene.

Sebastians sælsomme eventyr er Alexanders hyldest til musikken. Sebastian fyres af en fuldstændig latterlig grund fra sit arbejde som hofviolinist og må drage ud i verden. Her møde han prinsesse Isabella, der er på flugt fra den onde grev Grimsorg, som hun skal giftes med. De følges ad og slutter sig en tid til en omrejsende gøglertrup af temmelig tvivlsom karakter. Gøglerne bringer Sebastian i besiddelse af en vidunderlig violin, der får afgørende betydning for, at eventyret kan få en lykkelig udgang.

Når man læser Lloyd Alexanders bøger ...

Alexander tilegner i Lukas-Kashas to første liv sin bog til "enhver, som kan forestille sig, at dette virkelig er sket - og enhver som ville ønske, at det var det". Disse ord er gode at huske på, når man begynder at læse en bog af Lloyd Alexander.

Der sker helt utrolige ting i alle hans bøger, men måske er de ikke så utrolige alligevel, hvis man ser lidt bort fra det fantastiske og eventyrlige. - I hvert fald sidder man tilbage med et ønske eller en forestilling om, at de problemer moderne mennesker har, kunne løses på en lige så smuk og menneskekærlig måde som i Alexanders bøger.

Bibliografi

Bøger for børn og unge på dansk

Kampen om landet Prydain

Alexander, Lloyd:
Tarans første rejse. 1980 Bind 1. org. 1964
Alexander, Lloyd:
Taran og mørkeridderne. 1981. Org. 1965. Bind 2.
Alexander, Lloyd:
Taran og borgen på øen. 1982. Org. 1966. Bind 3.
Alexander, Lloyd:
Taran vandringsmand. 1982. Org. 1967. Bind 4.
Alexander, Lloyd:
Kong Taran. 1983. Org. 1968. Bind 5.

Westmark

Alexander, Lloyd:
Frihedens klokker. 1983. Org. 1981. Bind 1.
Alexander, Lloyd:
Tårnfalken. 1984. Org. 1982. Bind 2.
Alexander, Lloyd:
Tiggerdronningen. 1985. Org. 1985. Bind 3.

Andre bøger af Lloyd Alexander

Alexander, Lloyd:
Katten der sagde nej og andre historier. 1984. Org. 1977
Alexander, Lloyd:
Hittebarnet og andre historier fra Prydain. 1985. Org. 1973.
Alexander, Lloyd:
Lukas-Kashas to første liv. 1986. Org. 1978.
Alexander, Lloyd:
Sebastians sælsomme eventyr. 1986. Org. 1970.
Alexander, Lloyd:
Troldmanden i træet. 1987. Org. 1975.
Alexander, Lloyd:
De to spåmænd. 1992. Org. 1992.
Alexander, Lloyd:
Prins Jen og de magiske gaver. 1992. Org. 1991.
Alexander, Lloyd:
Rejsen til Arkadien. 1996. Org. 1995.
Alexander, Lloyd:
Den magiske sten. 1999. Org. 1997.
Alexander, Lloyd:
Sigøjnerpigen Rizka. 2002. Org. 1999.
Alexander, Lloyd:
Medusa og drengen. 2003
Alexander, Lloyd:
Max Mondrosch. 2005. I: Ildfugle: en antologi og fantasy og science Fiction. Red: November, Sharyn.
Alexander, Lloyd:
Carlo Chuchios gyldne drøm. Flachs, 2011. (The golden dream of Carlo Chuchio, 2007).

Video

Taran og den magiske gryde. 1985.
Den sorte gryde. 2003.

Om Lloyd Alexander

Hørlych Karlsen, Hugo: Forvandlingens digtere og fantasiens virkelighed. 1991 (99.4 Ende, Michael)
Carlsen, Elena: Lloyd Alexander: Kampen om landet Prydain. 1991. I: Kritisk forum for praktisk teologi. Nr. 43 (1991). Side 35-46.
Jakobsen, Gunnar: Lukas-Kashas to første liv - den bedste fantasiroman? 2002. I: Plys 16. 2002. Side 209-22. (81.0105)

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Lloyd Alexander

Links

Den frie encyklopædi. Artikel i leksikaet Wikidedia med komplet bibliografi samt links til relaterede sider. Siden er på engelsk.

Tre små film om Lloyd Alexander på youtube

Lloyd Alexander part 1 of 3
Lloyd Alexander part 2 of 3
Lloyd Alexander part 3 of 3