Sally Altschuler
Foto: Morten Holtum /Gyldendal

Sally Altschuler

Peter Tværmose Nielsen, 2000.
Top image group
Sally Altschuler
Foto: Morten Holtum /Gyldendal
Main image
Altschuler, Sally
Foto: Marianne Østergaard / Saxo

Sally Altschulers startede med at skrive kronikker og noveller og debuterede med en historie - Ræven, Fuldmånen og Babelstårnet - i Politiken i 1988. Hans egentlige romandebut fik han, efter flere tilløb, med Jordens salt. Forfatterskabets centrale udgivelser er ungdomsromanerne Psykocyber, Manilagaleonen og Den anden kind. I disse bøger folder han de centrale temaer helt ud og beskriver flugten ind i en fantasiverden og den meget flydende overgang mellem den normale dagligdag og hovedpersonernes drømmeverden.

 

62106646

Blå bog

Født: 26. september 1953 i Valby, København.

Uddannelse: Lærereksamen, 1979.

Debut: Jordens salt, 1993.

Litteraturpriser: Børnebibliotekarernes Kulturpris, 1993. Gyldendals Boglegat for Børnebogsforfattere og -tegnere, 1996. Martin Jensen og hustru Manja Jensens Legat, 2000. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 2003.

Seneste udgivelse: Universe Unlimited. Jensen & Dalgaard, 2022. Illustreret af Sascha Altschuler.

Inspiration: Musik, rejser, cyberworld.


Reformation og renæssance

Artikel type
boern

Forfatteren som barn

Sally Altschuler blev født i København i 1953. Han voksede op i et socialt boligbyggeri Folehaven i Valby, sammen med sine forældre og to søskende; en storebror og en storesøster. Sally´s far indvandrede fra Polen i 1910 og mødte under 2. verdenskrig Sally´s mor i Lund i Sverige.

Efter krigen giftede de sig og flyttede til Valby. Han husker selv Folehaven som et sted med masser af lys og luft og en masse børn man kunne lege med.

Hans første skoleår tilbragte han i Kirsebærhavens skole, men startede fra 3. klasse i den jødiske skole på Nørrebro. Som barn tænkte han ikke meget over, at hans famile var jøder, men han nævner selv, at det selvfølgelig har haft betydning for ham, at han tilbragte en stor del af sin barndom i Den jødiske skole.

Da Sally skulle i realklasserne vendte han tilbage til Kirsebærhavens Skole, hvor han deltog aktivt i elevrådsarbejdet. Han mindes selv sin skoletid som en god tid - han husker den jødiske skole som mange år forud for sin tid på det pædagogiske område. Blandt andet sagde man "du" til lærerne.

Gennem elevrådsarbejdet fik han også stor respekt for Kirsebærhavens skoleinspektør Orla Lundby. Efter 2. real kom han på Falkonergårdens Gymnasium, hvorfra han blev student i 1972.

Forfatteren som voksen

Efter gymnasiet arbejdede Sally Altschuler et år som lærervikar for at tjene penge til en tur til Østen - den tids dannelsesrejse. Rejsen gjorde stort indtryk på Sally og mange af de tanker og følelser han havde dengang har han brugt i sine romaner; blandt andet i Jordens salt.

Efter hjemkomsten startede Sally på biologistudiet på Københavns Universitet. Han havde fra barnsben haft en drøm om at blive havbiolog og havde blandt andet læst alle Jacques Costeaus bøger, men han blev ganske hurtigt træt af studiet. Han rejste lidt mere og var blandt andet på flere ture til Israel.

I 1975 startede han på lærerseminariet og i 1979 blev han lærer. Derefter underviste han nogle år på Skolen i Dronning Louisegården og Skolen i Charlottegården.

Han har beskæftiget sig meget med musik og har lært en masse af de børn han har undervist; først og fremmest at man skal være meget logisk, og at børn skal være 100% sikre på at man kan lide dem, før man kan lave noget sammen med dem.

Siden arbejdede han på Terrasserne, der er en døgninstitution i Fredensborg. Han er blevet gift og har fået børn, men er ikke holdt op med at rejse.

I 1995 holdt han og hans kone forældreorlov og rejste jorden rundt med børnene. Også denne rejse fik stor betydning for hans virke som forfatter og har givet yderligere inspiration til de sprudlende fortællinger, der er hans varemærke.