Baggrund

Citat
“I skolen ventede jeg i fem lange timer på, at det skulle holde op med at regne. Men vejrguderne var ikke med mig. Tværtimod. Det regnede mere og mere. I tankerne skældte jeg vejrguderne ud for at være nogle kæmpefjolser, der ikke havde det fjerneste begreb om en detektivs ansvarsfulde arbejde”.
"Klamme fiduser og våde fødder", s. 35.

Jürgen Banscherus er født og opvokset i den tyske by Remscheid. Efter studentereksamen studerede han på universiteter i Bonn og Münster. Han læste fag under det, der i Tyskland betegnes Ånds- og Socialvidenskab. Det indebar blandt andet fag som filosofi, musikvidenskab, politik og journalistik. Banscherus havde de følgende år en række forskellige jobs som blandt andet journalist på et dagblad, forlagsredaktør og universitetslærer i voksenundervisning. Han skrev i starten af 1980´erne lyrik. Hans første børnebog blev udgivet i 1985, og han har siden 1989 kunnet leve af at være forfatter. Han er desuden medlem af den internationale forfatterorganisation PEN og formand for den jury, der bedømmer den nationale højtlæsningskonkurrence.

Banscherus fremhæver, at han er god til både at finde og opfinde historier: “Jeg finder mine temaer overalt - i mine egne oplevelser, i fortællinger fra mennesker tæt på mig eller fra bekendte, i fantasirejser, i avisartikler, i fjernsyns- og radioudsendelser, i billeder og lyde.” (Hoppsala. Interview med Jürgen Banscherus. Oversættelse: red.).

Jürgen Banscherus er gift og far til en søn og en datter. Hustruen og de to børn er altid de første kritiske læsere af forfatterens manuskripter. Banscherus bor med sin familie i byen Witten.