Lise Bidstrup

cand.theol. Charlotte Hitzner, 2016. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2023.
Main image
Bidstrup, Lise

Hestepiger, onde cirkusdirektører og preppere, udstyret med gokkesokker og håndvåben. Lise Bidstrup kommer vidt omkring i sit forfatterskab. Dog har hun en forkærlighed for fantasygenren, hvor hun lader sine hovedpersoner forsvinde gennem magiske portaler, kæmpe mod ninjaspøgelser og bryde ældgamle forbandelser.

Tematisk kredser hun om det godes kamp mod det onde, ofte i form af det udvalgte barns kamp mod den fordærvede voksne. Det lyder muligvis som en sort/hvid skelnen, men Lise Bidstrup har altid gråtonerne med i sine fantastiske fortællinger.

 

137197782

Blå bog

Født: 4. marts 1976 i Glostrup.

Uddannelse: Bachelorgrad i religionsvidenskab fra Københavns Universitet, 2003.

Debut: Den grønne krystal. Facet, 2005.

Litteraturpriser: Drengelitteraturprisens 2.-præmie, 2011.

Seneste udgivelse: Kenzo spiser zombiehjerne. Calibat, 2023. Illustreret af Christian Guldager.

Inspiration: Rejser, Isabel Allendes bøger og gamle myter og sagn.

 

 

 

 

 

lise

Artikel type
boern

Baggrund

”Soldaterne, der stod foran det skur, hvor Frederik blev holdt fanget, var tavse. Deres øjne var mørke og tomme, og deres lasede uniformer hang løst på de tynde kroppe. Huden i deres ansigter var grå og kinderne indfaldne. De lignede skygger af rigtige mennesker. Uhyggelige, mørke skygger.”
”Camp Foster”, s. 67.

Lise Bidstrup blev født i 1976 i Glostrup. Da hun var fire år gammel, flyttede hun sammen med sine forældre og sin storebror til Espergærde i Nordsjælland. Allerede som barn begyndte Lise Bidstrup at skrive. Selv siger hun om dette: ”I skolen fattede jeg hurtigt kærlighed til faget dansk. Dette udmøntede sig i, at jeg kunne finde på at aflevere alenlange stile (28 håndskrevne sider var meget i 3. klasse), som min dansklærer så kunne hygge sig med. Da vi kom op i de højere klasser, bestemte førnævnte lærer sig for at benytte sig af min interesse, og jeg skrev to teaterstykker, som blev opført for familie og venner.” (Litteratursiden: Lise Bidstrup. Litteratursiden.dk).

Da Lise Bidstrup i 1995 blev student fra Espergærde Gymnasium, var det ikke forfatter, hun drømte om at blive. Hun ville læse antropologi på universitetet. For at få point nok til at blive optaget på studiet rejste Lise Bidstrup med Mellemfolkeligt Samvirke til Nepal og Indien, hvor hun blandt andet var med til at grave latriner i afsidesliggende landsbyer.

Da hun kom tilbage til Danmark, kunne hun stadig ikke komme ind på drømmestudiet og begyndte i stedet at læse religionsvidenskab på Københavns Universitet. Men langsomt begyndte skriverierne at fylde mere og mere: ”Hen imod slutningen af min studietid skete der noget pudsigt. Når jeg skulle skrive opgaver, dukkede der pludselig historier og særprægede karakterer op i stedet. Fantasien overtog mere og mere af min "computertid", og i 2001 overgav jeg mig til mine lyster og begyndte at skrive på fuld tid,” fortæller hun (Litteratursiden: Lise Bidstrup. Litteratursiden.dk).

Efter fem års studier blev Lise Bidstrup i 2003 færdig som bachelor i religionsvidenskab og har siden arbejdet som forfatter på fuld tid. Lise Bidstrup er bosat i Snekkersten i Nordsjælland, hvor hun sideløbende med sin forfattervirksomhed driver forlaget Dragefisken, afholder foredrag og skriveworkshops.

Magiens stjerne-serien

”Jules nåede ikke engang at komme på benene, inden den skaldede mand kastede sig over hende. Hans korte, stærke arme låste sig omkring hendes brystkasse i et jerngreb, som hun ikke havde en chance for at vride sig ud af.”
”Familiens sorte får”, s. 58.

Magiens Stjerne- serien består af fem bind: ”Madam Vittas hemmelighed”, ”Sorte hånds broderskab”, ”Familiens sorte får” (alle fra 2012), ”Det skjulte vers” og ”Rakkerhulen i Chiva” fra 2013. Alle bøgerne er illustreret af Rasmus Jensen.

De to søskende Cam og Jules er rakkere, et omrejsende folk, der lever af at optræde på gader og stræder i de byer, de kortvarigt bosætter sig i. Rakkerfolket er ifølge et gammelt sagn forbandet. Hvis de bliver et sted for længe, vil de i løbet af kort tid ældes og dø.

29367647

I Berlin møder Cam og Jules en af deres venner, drengen Sax. Sax er alvorligt syg og har i et forsøg på at blive helbredt, kontaktet en gammel rakkerkone, Madam Vitta. Madam Vitta har indviet ham i en hemmelighed og givet ham en opgave, der kan gøre ham rask igen, hvis den løses.

Sax er i midlertidig blevet så syg, at han ikke selv kan løse opgaven at samle Magiens Stjerne. Magiens Stjerne er et gammelt rakkersymbol, der besidder utrolige kræfter. Mange har gennem tiden prøvet at få fingre i stjernen, blandt andre Den Sorte Hånds Broderskab. Derfor er stjernen blevet splittet op i fem dele og gemt i fem forskellige byer.

Cam og Jules påtager sig opgaven og begiver sig ud for at finde og samle Magiens Stjernes fem dele, så Sax kan blive helbredt. Men de er ikke de eneste, der leder efter stjernen. Den Sorte Hånds Broderskab er lige i hælene på Cam og Jules, og de står ikke tilbage for at dræbe alle, der står mellem dem og stjernens mægtige magi.

Serien om Magiens Stjerne benytter sig af tre forskellige fortællemedier: tekst, illustration og tegneserie. De optræder aldrig alene, men understøtter altid hinanden. Det betyder for eksempel, at et tekststykke glider over i et tegnet panel, hvor historien fortsættes, for igen at glide tilbage til et tekststykke.

Dette medvirker til en afveksling i læseoplevelsen. Som læser bliver man med andre ord forstyrret i sin læsning, men på en måde, der skærper opmærksomheden på indholdet.

Tematisk kredser bøgerne om det godes kamp mod det onde og om, hvordan det at gøre det rigtige til tider kan betyde, at man er nødt til at gøre det forkerte. For eksempel at lyve for at kunne redde nogens liv. Eller at stikke af hjemmefra for at beskytte dem, man elsker.