Rødder

Citat
”BANG! Ikke så snart har troldefar og hans hjælpere forladt troldehøjen, før døren ryger op med et brag. Ind stormer tvillingerne Paja og Pajko med en kæmpesæk!
- Mor Æna! Mor Æna! Se, hvad vi har fundet! råber de i kor.”
”Rødder”, s. 12.

Billedbogen Rødder” (Troldeliv 1, 2009) er Sissel Bøes første bog og også den første bog i serien Troldeliv, der er illustreret af hendes mand, tegneren Peter Madsen. Via dragende illustrationer af skoven trækkes læseren på bogens første sider ind i skoven til en mægtig høj midt i en lysning og videre ned under et ældgammelt egetræ. Også teksten opfordrer direkte læseren til at følge de kæmpestore fodspor ind under træets gamle rod.

Herinde skjuler rødderne en gammel dør, og bag døren møder vi for første gang den herlige og muntre troldefamilie. Foruden Far Wrisil og Mor Æna tæller familien 11 ellevilde troldunger i alle aldre, og ca. hundrede, der allerede er flyttet hjemmefra. Troldemors kat og frøen Klubbu hører også med til familien. På indersiden af bogens omslag kan man se alle medlemmer af troldefamilien samt læse en kort beskrivelse af dem.

27920594

Det er tvillingerne Paja og Pajko, der er handlingens hovedpersoner. Far Wrisil har fødselsdag, og tvillingerne har fundet en magisk rod, de vil give ham i gave. De har mange bekymringer omkring, hvad stokken mon skal bruges til og ender med at bygge et lænestolsstativ til alle troldefars ting og sager. Men den magiske rod ved selv, hvad den kan bruges til, og den viser sig at fungere fantastisk som en stok for Far Wrisil, der har dårlig ryg.

Sissel Bøe beskriver varmt troldelivet i Troldhøjen med mange detaljer og paralleller til vores verden, og børn kan nemt identificere sig med troldungerne. F.eks. når de skændes med deres søskende, eller når de smutter på opdagelse alene i skoven uden helt at have fået lov. Lidt uhygge sniger sig også ind: Hvis troldene går ud om dagen og bliver ramt af en solstråle, stivner de nemlig og bliver til en sten eller en rod. Og selvom troldungerne på illustrationerne er utrolig søde, så er de også lidt ulækre, når de spiser fødselsdagslagkage med larvecreme og kløverblomster pyntet med flotte, røde slimsvampe. På samme måde er Peter Madsens illustrationer også lidt dystre og mørke samtidig med, at de skildrer troldene med en varme og et glimt i øjet.