Aage Brandt

Tove Holst, 1994. Blå bog og bibliografi opdateret 2001.
Main image
Brandt, Aage
Foto: © John G. Dinesen

Aage Brandt debuterede i 1982 med Sølle Sivert, en højtlæsningsbog for mindre børn. Allerede i debutbogen tegner der sig nogle typiske træk for de bøger, Aage Brandt også siden skriver for mindre børn. Børnene har både alvorlige og humoristiske sider, mens de voksne i bøgerne ofte er stærkt karikerede typer. De har kun ringe indsigt i og forståelse for de yngste medborgere og deres tilværelse.

 

 

 

23759063

Blå bog

Født: 9. februar 1944 i Lyngby nord for København.

Uddannelse: Læge. Lærer.

Debut:  Sølle Sivert. Gyldendal, 1982.

Litteraturpriser: Gyldendals Boglegat for Børnebogsforfattere og -tegnere, 1987. Kulturministeriets Initiativpris, 1988. Vejle Amts Bibliotekspris, 1998.

Seneste udgivelse: Drengen og krigen. Gyldendal, 2001.
 

Artikel type
boern

Om Aage Brandt

Aage Brandt er født i Lyngby nord for København i 1944. Der er han også vokset op på hovedgaden, hvor familien boede i en lejlighed oven over forældrenes fiskeforretning. Selv om de voksne arbejdede fra tidlig morgen og til sen aften, var de alligevel i nærheden, når der var brug for det. Skolegangen foregik på Engelsborgskolen, som også er beskrevet i ungdomsromanen Skærsommer. Aage Brandt er praktiserende læge i Jelling, hvor han tillige er ansat som skolelæge.

Efter endt uddannelse skulle Aage Brandt i 1971 aftjene sin værnepligt, men da han altid har været og stadigvæk er imod alle former for militær, blev han militærnægter.

I den periode arbejdede han en tid på en privatskole for 6-8 adfærdsvanskelige drenge på Christianshavn. Drengene var småkriminelle, voldelige og opgivet på de normale skoler. Gennem arbejdet og samværet med drengene opstod der en dyb respekt for og en solidaritet med disse "skæve" skæbner.

Nok hørte drengene til de værste rødder i København, men de bar samtidig rundt på et stort råb om kærlighed. Hovedpersonen Jønne i Drømme fra en jukebox har Aage Brandt således hentet ideer til fra den tid.

Disse drenge med store tilpasningsvanskeligheder har sammen med Aage Brandts egne børn og erindringer fra barndommen leveret både inspiration og råstof til en stor del af forfatterskabet.

Debut og udvikling

Aage Brandt debuterede i 1982 med Sølle Sivert, en højtlæsningsbog for mindre børn. Den handler om antihelten Sivert og hans meritter i lillebyen. Sivert er ikke så god til at læse og regne, men han har fantasi, og så er han en god opfinder.

Allerede i debutbogen tegner der sig nogle typiske træk for de bøger, Aage Brandt også siden skriver for mindre børn.
Børnene har både alvorlige og humoristiske sider, mens de voksne i bøgerne ofte er stærkt karikerede typer. De har kun ringe indsigt i og forståelse for de yngste medborgere og deres tilværelse. Børnefigurer optræder sjældent efter de vedtagne normer, og deres udkigspost er barnets verden. Her vender de ved hjælp af ægte børnelogik tingene på hovedet.

Siden debuten er det gået stærkt. Der er i gennemsnit udgivet 2 bøger om året af den produktive forfatter.
Forfatterskabet har gennem 1980´erne udviklet sig til at omfatte alle kategorier inden for den skønlitterære børnelitteratur lige fra billedbøger over bøger for mellemtrinnet og til romaner for skolens ældste elever.

Desuden har Aage Brandt skrevet noveller og fagbøger om unge og seksualitet, herunder et stort sexikon for unge.