Serien ”Bedste venner”

Citat
””Han kommer aldrig tilbage,” siger Asta. ”Og det kan jeg ikke forstå,” Hun holder hænderne for øjnene. De svier. Hun kommer til at græde, når hun tænker på hr. Bibi. Og på at hun ikke skal se ham igen. Hun prøver at lade være med at tænke på Bæst, for det kan hun slet ikke holde ud.
”Asta, hr. Bibi og det lille bæst”, s. 49.

Trine Bundgaards serie ”Bedste venner” består af ni bind, og den er planlagt til at udkomme i 10. Den første bog ”Asta og det store flytterod” udkom i 2010, og den seneste ”Asta og den lille søster” udkom i 2014. Ind imellem ligger bøgerne ”Asta og det glemte gravsted”, ”Asta og Fanny for evigt”, ”Asta på lejrskole”, ”Asta og løgnehistorien”, ”Asta og fødselsdagsgaven”, ”Asta, hr. Bibi og det lille bæst” og ”Asta og den hemmelige nøgle”. Asta er seriens hovedperson, og i første bind følger vi hende, da hun før 2. klasse flytter med sin familie til Fyn og derfor skal skifte skole. Det er ikke let for hende. Hun savner sin gamle veninde Silja. Men langsomt lærer hun nabopigen Fanny at kende, og selvom hun både driller og lyver, bliver de efterhånden gode veninder.

51475224

Serien er en tredjepersonsfortælling fortalt fra Astas synsvinkel. Det er Astas verden, læseren drages ind i, og den er rig på beskrivelser af det nære liv – dumme søskende, livet i skolen, problemer med forældre, glæden ved en veninde, spirende kærlighed, tab og undren over sig selv og andre.

Genkendeligheden vil derfor være stor hos målgruppen. Serien er realistisk, og sprogligt er den enkel uden svære sproglige billeder, så den er let at læse.
Lars Hornemans sort-hvide illustrationer passer godt til seriens indhold. De gengiver Astas opfattelse af andre med kropssprog og ansigtsudtryk.
Bundsgaards serie er vedkommende og tematisk interessant for målgruppen. Det er fængende læsning for børn, der både er ved at lære at læse og at forstå sig selv og andre.