l castillo
Foto: Politikens Forlag

Linda Castillo

cand.comm. Charlotte Holm Kiesow, iBureauet/Dagbladet Information. 2013. Blå bog og bibliografi opdateret marts 2024.
Top image group
l castillo
Foto: Politikens Forlag
Main image
Castillo, Linda
Foto: Forlaget Hr. Ferdinand

Linda Castillos krimiserie om den unge kvindelige politichef Kate Burkholder fra amish-land i Ohio er ikke kun blevet populær i hjemlandet USA, men en international bestseller på 30 sprog. Her hjemme er ”Tvunget til tavshed”, den første roman i serien på (indtil videre) fire, kommet i dansk oversættelse. Danske krimifans har derfor god grund til at holde øje med serien om Kate Burkholder, en ung kvinde, der har forladt amish-kulturen for et liv som stationsleder i den lille soveby Painters Mill, der ude fra ligner alt andet end en legeplads for en seriemorder.

 

 

138020363

Blå bog

Debut: Remember the Night (Men in Blue). Silhouette, 2000.

Litteraturpriser: Golden Heart Award for best romantic suspense, 1999.

Seneste udgivelse: Et ondt hjerte. Hr. Ferdinand, 2024. (An evil heart, 2023). Oversat af Julie Rosendahl. (En Amishkrimi med Kate Burkholder, 15).

Inspiration: Stephen King og Dean Koontz.

 

Hør et lydklip fra 'Tvunget til tavshed'

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Mit hjerte synker, da jeg ser blodet på kvindens mave lige over navlen. På trods af den udtværede, mørke plamage bemærker jeg noget, jeg har set før. Noget, jeg stadig ser i mine mareridt.
’Hvad med det der?’
’Tak skæbne.’ Hans stemme skælver. ’Det virker, som om et eller andet er snittet ind i huden.’”
”Tvunget til tavshed”, s. 21.

Linda Castillo er født og opvokset i det vestlige Ohio, USA. Her brugte den unge drengepige meget tid på en hesteryg – jo vildere hesten, desto bedre. Sin barndom husker hun således: ”Jeg voksede op i det landlige Ohio i et lille bondesamfund i den vestlige del af staten. Mine interesser som barn var heste og skriverier. Mit første job som fjortenårig var at fjerne blomsterne fra majsplanter. Når jeg ser tilbage, tror jeg at de lange, begivenhedsløse sommerdage – eller måske de lange Ohio-vintre – har spillet en rolle for udviklingen af min fantasi. Jeg havde tid til at drømme, og det gjorde jeg rigtig meget som ung.” (Rosa St. Claire: Interview with Linda Castillo, NY Times bestselling author. Examinor.com, 2012-08-31).  

Linda Castillo ville fra sin tidlige ungdom være forfatter og skrev sin første roman allerede som trettenårig. Men vejen fra drømmende teenager til feteret krimidronning har ikke været snorlige: Efter skoletiden tog hun arbejde i erhvervslivet, fordi hun ikke turde binde an med en forfatterkarriere.

Først efter tolvs års almindeligt erhvervsarbejde tog hun dog endelig i 1999 springet med sin første bog, der var af genren Romantic suspense – en romantisk spændingsroman. Da hun først havde fået hul igennem, skrev hun til gengæld i løbet af 00’erne 21 romantiske spændingsromaner og opnåede anerkendelse inden for denne genre som vinder af genrepriserne Daphne du Maurier Award, Holt Medallion, The Golden Heart og en nominering til RITA.

Om genreskiftet fra romantisk spænding til krimi, der kom efter næsten et helt årtis forfatterskab, forklarer Castillo: ”Jeg har altid haft en krimiforfatter fanget inde i mig … Mens jeg stadig skrev romantisk spænding, måtte mine redaktører fra tid til anden holde mig i kort snor. For nogle af de ting, jeg gerne ville skrive, var for eksplicitte til den romantiske spændingsgenre. En del af mine ideer hørte simpelthen bedre hjemme inden for krimigenren. Jeg havde ønsket at tage springet i et godt stykke tid, før jeg rent faktisk gjorde det ... Da jeg fik ideen til Kate Burkholder-serien, vidste jeg, at jeg havde fat i noget. Med hjælp fra min agent skrev jeg et forslag, og resten er historie.” (Joe Hartlaub: Interview: June 25, 2010. Bookreporter.com, 2010-06-25).

Castillo har siden 1985 boet i Texas med sin mand. Først i storbyen Dallas, men siden er de flyttet på landet til en ranch hvor også tre hunde, en kat i laden samt to heste er bosat.

Tvunget til tavshed

”Jeg ved, hvad indbyggerne i Painters Mill vil tænke. At Slagteren er vendt tilbage. Der er kun tre mennesker i hele verden, der ved, at det er umuligt, og jeg er et af dem.”
”Tvunget til tavshed”, s. 42.

Linda Castillos ”Sworn to Silence” fra 2009 (”Tvunget til tavshed”, 2012) er den første krimiroman i serien om Kate Burkholder. Burkholder er en trediveårig, kvindelig og eks-amish stationsleder i den lille flække Painters Mill, Holmes County, Ohio, USA. I Painters Mill bor almindelige small town-amerikanere side om side med det ortodokse kristne amishfolk, som er kendt for at forkaste moderne teknologi, være hårdtarbejdende og dedikeret til en simpel livsstil i pagt med gud.

Sagen om en række brutale seriemord, der rystede Painters Mill for 16 år siden, genåbnes som et ellers lægt sår, der pludselig springer op på ny. Et frisk lig lander på obduktionsbordet. Morderen, der af medierne blev døbt Slagteren, torturerer, voldtager, dræber sine ofre og snitter romertal ind i ligenes maveskind som signatur – et umiskendeligt tegn på at mordene, der ellers var stoppet brat en dag i 1990’erne, er begyndt igen og at der må være tale om den samme gerningsmand. Eller er det en copy cat? Sagen og ansvaret lander på Burkholders bord.

29238669

Burkholder finder dermed sig selv i centrum af en sag, der ikke blot tiltrækker mediernes opmærksomhed, men også byrådets og de omkringliggende politiinstansers. Men hvad Burkholder ikke fortæller, er at hun selv har en relation til og viden om seriemordene, der tvinger hende til at balancere på en knivsæg i sin efterforskning for ikke at sætte hele sit liv, sin karriere og sin amish-familie på spil.

Burkholder og hendes lille, dedikerede politistab indleder en tour de force for at finde gerningsmanden, inden han dræber sit næste offer – uden held. Inden længe står den hyggelige soveby med en række friske og brutale seriemord. Byrådet tvinger en lokal sherif samt John Tomasetti fra Ohio Bureau of Crime Investigation, en efterforsker med personlige og professionelle lig i lasten, ned over hovedet på Kate Burkholder, der må affinde sig med at samarbejde med disse instanser i efterforskningen.

Der spares ikke på beskrivelserne af tortur, blod og vold i ”Tvunget til tavshed”. Samtidig får vi via Kate Burkholders fortællerstemme et menneskeligt og empatisk indblik i ofrenes efterladte og hendes voldsomme engagement i at gøre det rigtige som menneske og som politimand. Fortællerperspektivet veksler mellem Burkholders jeg-fortælling holdt i nutid samt en alvidende fortællerstemme holdt i datid, når læseren fra tid til anden får lov at følge andre personers perspektiver.