l castillo
Foto: Politikens Forlag

Linda Castillo

cand.comm. Charlotte Holm Kiesow, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
l castillo
Foto: Politikens Forlag
Main image
Castillo, Linda
Foto: Forlaget Hr. Ferdinand

Indledning

Linda Castillos krimiserie om den unge kvindelige politichef Kate Burkholder fra amish-land i Ohio er ikke kun blevet populær i hjemlandet USA, men en international bestseller på 30 sprog. Her hjemme er ”Tvunget til tavshed”, den første roman i serien på (indtil videre) fire, kommet i dansk oversættelse. Danske krimifans har derfor god grund til at holde øje med serien om Kate Burkholder, en ung kvinde, der har forladt amish-kulturen for et liv som stationsleder i den lille soveby Painters Mill, der ude fra ligner alt andet end en legeplads for en seriemorder.

 

38779362

Blå bog

Debut: Remember the Night (Men in Blue). Silhouette, 2000.

Litteraturpriser: Golden Heart Award for best romantic suspense, 1999.

Seneste udgivelse: Ude i kulden. Hr. Ferdinand, 2021. (Outsider, 2020). Oversat af Henrik Enemark. Krimi.

Inspiration: Stephen King og Dean Koontz.

 

Hør et lydklip fra 'Tvunget til tavshed'

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Mit hjerte synker, da jeg ser blodet på kvindens mave lige over navlen. På trods af den udtværede, mørke plamage bemærker jeg noget, jeg har set før. Noget, jeg stadig ser i mine mareridt.
’Hvad med det der?’
’Tak skæbne.’ Hans stemme skælver. ’Det virker, som om et eller andet er snittet ind i huden.’”
”Tvunget til tavshed”, s. 21.

Linda Castillo er født og opvokset i det vestlige Ohio, USA. Her brugte den unge drengepige meget tid på en hesteryg – jo vildere hesten, desto bedre. Sin barndom husker hun således: ”Jeg voksede op i det landlige Ohio i et lille bondesamfund i den vestlige del af staten. Mine interesser som barn var heste og skriverier. Mit første job som fjortenårig var at fjerne blomsterne fra majsplanter. Når jeg ser tilbage, tror jeg at de lange, begivenhedsløse sommerdage – eller måske de lange Ohio-vintre – har spillet en rolle for udviklingen af min fantasi. Jeg havde tid til at drømme, og det gjorde jeg rigtig meget som ung.” (Rosa St. Claire: Interview with Linda Castillo, NY Times bestselling author. Examinor.com, 2012-08-31).  

Linda Castillo ville fra sin tidlige ungdom være forfatter og skrev sin første roman allerede som trettenårig. Men vejen fra drømmende teenager til feteret krimidronning har ikke været snorlige: Efter skoletiden tog hun arbejde i erhvervslivet, fordi hun ikke turde binde an med en forfatterkarriere.

Først efter tolvs års almindeligt erhvervsarbejde tog hun dog endelig i 1999 springet med sin første bog, der var af genren Romantic suspense – en romantisk spændingsroman. Da hun først havde fået hul igennem, skrev hun til gengæld i løbet af 00’erne 21 romantiske spændingsromaner og opnåede anerkendelse inden for denne genre som vinder af genrepriserne Daphne du Maurier Award, Holt Medallion, The Golden Heart og en nominering til RITA.

Om genreskiftet fra romantisk spænding til krimi, der kom efter næsten et helt årtis forfatterskab, forklarer Castillo: ”Jeg har altid haft en krimiforfatter fanget inde i mig … Mens jeg stadig skrev romantisk spænding, måtte mine redaktører fra tid til anden holde mig i kort snor. For nogle af de ting, jeg gerne ville skrive, var for eksplicitte til den romantiske spændingsgenre. En del af mine ideer hørte simpelthen bedre hjemme inden for krimigenren. Jeg havde ønsket at tage springet i et godt stykke tid, før jeg rent faktisk gjorde det ... Da jeg fik ideen til Kate Burkholder-serien, vidste jeg, at jeg havde fat i noget. Med hjælp fra min agent skrev jeg et forslag, og resten er historie.” (Joe Hartlaub: Interview: June 25, 2010. Bookreporter.com, 2010-06-25).

Castillo har siden 1985 boet i Texas med sin mand. Først i storbyen Dallas, men siden er de flyttet på landet til en ranch hvor også tre hunde, en kat i laden samt to heste er bosat.

Tvunget til tavshed

”Jeg ved, hvad indbyggerne i Painters Mill vil tænke. At Slagteren er vendt tilbage. Der er kun tre mennesker i hele verden, der ved, at det er umuligt, og jeg er et af dem.”
”Tvunget til tavshed”, s. 42.

Linda Castillos ”Sworn to Silence” fra 2009 (”Tvunget til tavshed”, 2012) er den første krimiroman i serien om Kate Burkholder. Burkholder er en trediveårig, kvindelig og eks-amish stationsleder i den lille flække Painters Mill, Holmes County, Ohio, USA. I Painters Mill bor almindelige small town-amerikanere side om side med det ortodokse kristne amishfolk, som er kendt for at forkaste moderne teknologi, være hårdtarbejdende og dedikeret til en simpel livsstil i pagt med gud.

Sagen om en række brutale seriemord, der rystede Painters Mill for 16 år siden, genåbnes som et ellers lægt sår, der pludselig springer op på ny. Et frisk lig lander på obduktionsbordet. Morderen, der af medierne blev døbt Slagteren, torturerer, voldtager, dræber sine ofre og snitter romertal ind i ligenes maveskind som signatur – et umiskendeligt tegn på at mordene, der ellers var stoppet brat en dag i 1990’erne, er begyndt igen og at der må være tale om den samme gerningsmand. Eller er det en copy cat? Sagen og ansvaret lander på Burkholders bord.

29238669

Burkholder finder dermed sig selv i centrum af en sag, der ikke blot tiltrækker mediernes opmærksomhed, men også byrådets og de omkringliggende politiinstansers. Men hvad Burkholder ikke fortæller, er at hun selv har en relation til og viden om seriemordene, der tvinger hende til at balancere på en knivsæg i sin efterforskning for ikke at sætte hele sit liv, sin karriere og sin amish-familie på spil.

Burkholder og hendes lille, dedikerede politistab indleder en tour de force for at finde gerningsmanden, inden han dræber sit næste offer – uden held. Inden længe står den hyggelige soveby med en række friske og brutale seriemord. Byrådet tvinger en lokal sherif samt John Tomasetti fra Ohio Bureau of Crime Investigation, en efterforsker med personlige og professionelle lig i lasten, ned over hovedet på Kate Burkholder, der må affinde sig med at samarbejde med disse instanser i efterforskningen.

Der spares ikke på beskrivelserne af tortur, blod og vold i ”Tvunget til tavshed”. Samtidig får vi via Kate Burkholders fortællerstemme et menneskeligt og empatisk indblik i ofrenes efterladte og hendes voldsomme engagement i at gøre det rigtige som menneske og som politimand. Fortællerperspektivet veksler mellem Burkholders jeg-fortælling holdt i nutid samt en alvidende fortællerstemme holdt i datid, når læseren fra tid til anden får lov at følge andre personers perspektiver.

 

Genrer og tematikker

Linda Castillos Kate Burkholder-serie er en eksponent for den angelsaksiske femikrimi. Karakteristisk for genren er, at den beskriver moderne kvindeliv og lægger vægt på hovedpersonens liv og konflikter (Toni Liversage: Femikrimi – hvad er det? Information.dk, 2005-12-16). Et træk ved femikrimien, som Linda Castillo mestrer, er at fremmane hele personen Burkholder gennem Burkholders tankeflow. Det viser en sammensat personlighed, der både mestrer empati med ofrenes efterladte, refleksioner over sin (manglende) magtposition som ung kvindelig stationsleder overfor politistyrke og politikere og ikke mindst hendes deraf ledte strategier for at bestride sin position. Læseren får også indblik i en snert af hendes forsømte og revsede kærlighedsliv samt hendes komplicerede og kuldsejlede relation til sin amish-familie.

Den angelsaksiske femikrimi har en skandinavisk kusine, der blomstrer i disse år. Den angelsaksiske og den skandinaviske femikrimi adskiller sig på en række punkter. Selv om Linda Castillo og hendes Kate Burkholder rent faktisk er angelsaksiske, ligner de måske i virkeligheden deres skandinaviske kusiner mere end deres amerikanske og engelske søstre. For hvor den angelsaksiske femikrimi typisk opererer med en kvindelig privatdetektiv som hovedperson, ser man ofte i den skandinaviske en kvindelig politibetjent. Endvidere spilles der som tommelfingerregel ikke i angelsaksisk femikrimi på kvindekønnets kønslighed eller sårbarhed i form af eksempelvis voldtægt eller risikoen for voldtægt, om end hovedpersonerne nok skal tage deres del af mordforsøg og knytnæveslag. Her er Castillo også anderledes skandinavisk i sin opbygning af Kate Burkholder-universet.

Når Linda Castillo skal sætte fingeren på, hvorfor hun har valgt Ohios amishland og -kultur som baggrund for sine krimier, beskriver hun området således: "Jeg har altid ønsket at skrive en thriller, der spillede på kontrasten mellem trygge, Midwestern omgivelser og en mørk og grynet historie. Jeg tog en tur til Ohio og besøgte amish-samfundet i 2004. På denne tur viste min svoger mig den 200 år gamle gård, hvor han var vokset op … Det sneede og var så tyst, at vi kunne høre snefnuggene ramme jorden. Pludselig hørte jeg lyden af hestesko, da en amish hestevogn kørte forbi gården. Det var et lysende øjeblik, der illustrerede hvor fuldstændig fascinerende, det ville være at bruge disse omgivelser som rammen om en roman." (Rosa St.Claire: Interview with Linda Castillo, NY Times bestselling author. Examinor.com, 2012-08-31).

Udover udforskningen af amishkulturen og tematikken omkring moderne kvindeliv og politibetjenten som den hele kvinde, der skal navigere rundt mellem karriere og et traumatiseret, ødelagt privatliv i ofte fjendtlige omgivelser, ser vi også seriemordertemaet og efterforskningen i ”Tvunget til tavshed” som den primære drivkraft og leverandør af spænding til plottet. 

Beslægtede forfatterskaber

Er man interesseret i en engelsksproget femikrimi med en kvindelig politibetjent og seriemordertemaet, er Inger Ash Wolfe med ”The Calling” (”Kaldet”), sat i Canada en mulighed.

Men også en eksponent for den skandinaviske femikrimi, danske Sara Blædels serie om kriminalassistent Louise Rick, er et muligt bekendtskab værd. 

Er det mere indblikket i religiøse miljøer og subkulturer, der trækker, kan amerikanske Faye Kellerman være værd at kigge på. Hun er forfatter til krimiserien om makkerparret Peter Decker & Rina Lazarus, som sammen løser krimigåder, der ofte involverer skildringer af jødisk kultur og religion. 

Derudover kan nævnes, at Camilla Läckbergs femikrimi-serie om makkerparret Erica Falck og Patrik Hedström har ligheder med Linda Castillos Kate Burkholder-serie. Läckberg og Castillo har begge sans for at iscenesætte deres krimier langt væk fra storbyen – små, hyggelige steder, hvor det ikke er til at forestille sig, at der kan ske noget grusomt. Små sovebyer, hvor man burde kunne føle sig tryg.

Bibliografi

Romaner

Kate Burkholder serien

Castillo, Linda:
Tvunget til tavshed. Hr. Ferdinand, 2012. (Sworn to Silence, Minotaur Books, 2009.) (1).
Castillo, Linda:
Bøn om tavshed. Hr. Ferdinand, 2013. (Pray for Silence, 2010). Oversætter: Henrik Enemark. (2).
Castillo, Linda:
Bryd tavsheden. Hr. Ferdinand, 2014. (Breaking Silence, 2011). Oversætter: Henrik Enemark. (3).
Castillo, Linda:
Meldt savnet. Hr. Ferdinand, 2014. (Gone missing, 2012). Oversætter: Henrik Enemark. (4).
Castillo, Linda:
Sidste åndedrag. Hr. Ferdinand, 2015. (Her last breath, 2013). Oversætter: Henrik Enemark. (5).
Castillo, Linda:
Døden venter. Hr. Ferdinand, 2015. (The dead will tell, 2014). Oversætter: Henrik Enemark Sørensen. (6).
Castillo, Linda:
Efter stormen. Hr. Ferdinand, 2016. (After the storm, 2015). Oversat af Henrik Enemark Sørensen. (7).
Castillo, Linda: De ugudelige. Hr. Ferdinand, 2016. (Among the wicked, 2016). Oversat af Henrik Enemark Sørensen. (8).
Castillo, Linda: På afveje. Hr. Ferdinand, 2018. (Down a dark road, 2017). Oversat af Henrik Enemark Sørensen. (9).
Castillo, Linda: I al hemmelighed. Hr. Ferdinand, 2019. (A gathering of secrets, 2018). Oversat af Henrik Enemark Sørensen. (10).
Castillo, Linda: Vanæret. Hr. Ferdinand, 2020. (Shamed, 2018). Oversat af Henrik Enemark. (11).
Castillo, Linda: Ude i kulden. Hr. Ferdinand, 2021. (Outsider, 2020). Oversat af Henrik Enemark. (12).

Andre bøger

Castillo, Linda:
Remember the Night (Men in Blue). Silhouette, 2000.
Castillo, Linda:
Cops and … Lovers? Silhouette, 2001.
Castillo, Linda:
Hero to Hold. Silhouette, 2001.
Castillo, Linda:
Just a Little Bit Dangerous. Silhouette, 2002.
Castillo, Linda:
The Perfect Victim. Jove Books, 2002.
Castillo, Linda:
A Cry in the Night. Harlequin, 2003.
Castillo, Linda:
Midnight Run. Silhouette, 2003.
Castillo, Linda:
The Phoenix Encounter. Silhouette, 2003.
Castillo, Linda:
The Shadow Side. Berkley, 2003.
Castillo, Linda:
Uncharted Waters. Harlequin, 2003.
Castillo, Linda:
Fade to Red. Berkley, 2004.
Castillo, Linda:
Dead Reckoning. Berkley Sensation, 2005.
Castillo, Linda:
Depth Perception. Berkley, 2005.
Castillo, Linda:
Operation: Midnight Cowboy. Harlequin, 2005.
Castillo, Linda:
Operation: Midnight Escape. Harlequin, 2005.
Castillo, Linda:
Operation: Midnight Tango. Harlequin, 2005.
Castillo, Linda:
Operation: Midnight Guardian. Harlequin, 2006.
Castillo, Linda:
Operation: Midnight Rendezvous. Harlequin, 2006.
Castillo, Linda:
A Whisper in the Dark. Berkley Sensation, 2006.
Castillo, Linda:
A Baby Before Dawn. Harlequin, 2007.
Castillo, Linda:
In the Dead of the Night. Harlequin, 2007.
Castillo, Linda:
Overkill. Berkley Trade, 2007.

Om forfatterskabet

Links

Hjemmesiden er ikke så stor, men man f.eks. kan få et fuldt overblik over alle Castillos udgivelser samt se en trailer for filmen baseret på Sworn to Silence; An Amish Murder.
Castillo holder sin Facebook-side meget aktiv og den er derfor ret interessant. Man kan her se, hvilke romaner hun selv læser, høre nyheder om filmatiseringen af An Amish Murder og mere.
En kortfattet anmeldelse og resume af Sworn to Silence.
Liversage, Toni:
Femikrimi – hvad er det? Information.dk, 2005-12-16.
Blæhr, Anne Klara:
Femikrimi (den skandinaviske). Litteratursiden.dk, 2012-11-21.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Linda Castillo

Kilder citeret i portrættet