Robert Cormier

Lene Kristiansen, 1994.
Main image
Cormier, Robert
Foto: Wikipedia

Indledning

Amerikansk forfatter.

Han ser rar ud, Robert Cormier. En pæn, ældre herre, venlig og imødekommende. Hvem vil tro, at denne mand med den fredelige udstråling skriver bøger om gedigen menneskelig ondskab? Ondskab, der tager én om struben og stryger de rejste nakkehår den forkerte vej, så man tænker: "Nej, det er umuligt ... det er bare en bog," - og alligevel får én til at indse ... Jo for pokker, det er muligt, det foregår lige omkring os! Virkeligheden overgår fantasien, ja - men Robert Cormiers bøger er fantasi, når den er tættest på virkeligheden.

 

24166872

Blå bog

Født: 17. januar 1925 i Leominster, Massachusetts, USA.

Død: 2. november 2000, Boston, Massachusetts, USA.

Uddannelse: Journalist.

Debut: I morgen er det dig. Munksgaard, 1978. (The chocolate war, 1974). Oversat af Johan Jørgensen.

Seneste udgivelse: Endnu en tilståelse. Høst, 2002. (The rag and bone shop, 2001). Oversat af: Kurt Strandberg.

Artikel type
boern

Om Robert Cormier

Han ser rar ud, Robert Cormier. En pæn, ældre herre, venlig og imødekommende. Hvem vil tro, at denne mand med den fredelige udstråling skriver bøger om gedigen menneskelig ondskab?

Ondskab, der tager én om struben og stryger de rejste nakkehår den forkerte v ej, så man tænker: "Nej, det er umuligt ... det er bare en bog," - og alligevel får én til at indse ... Jo for pokker, det er muligt, det foregår lige omkring os! Virkeligheden overgår fantasien, ja - men Robert Cormiers bøger er fantasi, når den er tættest på virkeligheden.

Robert Cormier er amerikaner, født i 1925. Gift og far til 4 voksne børn. Uddannet journalist. Sideløbende med forskellige jobs på flere aviser, bl.a. som politisk journalist, har han skrevet enkelte voksenbøger. Med ungdomsbogen Næste gang er det dig slog han i 1975 for alvor igennem som forfatter.

 

Robert Cormier i tidens tegn ..

Ondskaben er blevet et modefænomen i 90´erne. De afspejler sig i film, bøger og billedkunst - i vores hverdag.

Robert Cormier har skrevet bøger om emnet i 20 år, og kan altså ikke siges, at ride med på en nyskabt bølge. Han tilhører heller ikke "eliten" med Stephen King, Bret Easton Ellis m.fl., hvor ondskaben køres ud i ekstremer eller overnaturlige fænomener.

Det psykopatiske og onde sættes under lup i en realistisk virkelighed, ofrene og bødlerne beskrives indgående, og ved at fokusere på de svageste og det meningsløse skaber han spændingen mellem modsætningerne, og resultatet bliver stærkt og intenst.

Cormier giver ingen entydige svar på de spørgsmål, man uvilkårligt stiller sig selv: Hvad er der vi fascineres af? ... Har tiden ændret vore holdninger, så volden og ondskaben nu er blevet mindre alvorlig og mere acceptabel? Vil vi den overhovedet til livs? Og kan vi, hvis vi vil? Skal vi først lære at tvinge os til at genkende den i os selv. Er det der, fascinationen i virkeligheden ligger?

Man sidder tilbage med en følelse af, at vi lever i psykopaternes tid, hvor egenskaber som manipulation, kynisme og det iskolde beregnende belønnes - blandet med en velbegrundet frygt og forudanelse om hvordan det vil gå, hvis vi ikke genskaber varme, respekt og ægte menneskelige relationer.

Sådan skriver han ...

"De trængte ind i huset 2 minutter over 9 om aftenen den 1. april. I løbet af de næste 49 minutter sked de på gulvet og pissede på væggene og gik hærgende igennem alle syv rum i Cape Cod villaen."(Kærlighed og hærværk)

De første linier i Robert Cormiers bøger er som et startskud, - spændingsfeltet er etableret! Og spændingen tiltager bøgerne igennem. Som en krimiforfatter lægger han spor ud. Hvor han vil hen eller hvad der sker svæver ofte i det uvisse.

Men langsomt samles trådene, altid med en - ofte ubærlig - logik. Det er muligt at tro på en lykkelig udgang, og netop derfor føles han bøger så virkelighedsnære - fascinerende og desillusionerende på en gang.

Historierne fortælles i billeder. I et præcist og meget filmisk sprog ser man begivenhederne for sig, og med si knappe journalistiske stil karakteriserer han sine personer med få og eksakte ord. De både ses og føles.

I Cormiers bøger er heltene ikke nødvendigvis kun helte eller skurkene kun skurke. Han er tiltrukket af såvel det gode som det onde og fortæller gerne sin historie gennem flere personer. Både for at give et nuanceret billede, men også for at intensivere spændingen. Og det virker! Når man først har stået inde i Det onde og tænkt hans tanker, er det som læser umuligt at flygte væk og formindske faren. Den er der, den er rå og afstumpet!

Hele forfatterskabet er præget af hans fransk-canadiske afstamning og opvækst som katolik. Og bøgerne ... de foregår alle i, eller har berøring med en by ved navn Monument.

Bøgerne

"Verden består af to slags mennesker: ofre og dem, der skaber ofrene."(I morgen er det dig)

I morgen er det dig og Spillet går videre er skrevet med mere end 10 års mellemrum. Men bøgene hænger nøje sammen og er ét fortsat handlingsforløb.

I morgen er det dig udspilles på en katolsk privatskole for drenge. "Vægterne" er skolens hemmelige forening som, med den følelseskolde Archie i spidsen, systematisk gennem ydmygelse og angst terroriserer både elever og lærere.

Bogens egentlige hovedperson er Jerry på 14. Han er ny på skolen og kender ikke spillereglerne. Uden egentlig at ville anet end at bestemme over sig selv, lægger han sig ud både med "Vægterne" og skolens psykopatiske leder. Jerry starter sit eget personlige oprør. Det skal gå glat - og det går galt!

Spillet går videre som om intet er hændt. skoleåret nærmer sig sin afslutning, men indenfor "Vægternes" rækker lurer oprøret. "... er det ikke det, tilværelsen drejer sig om, at udnytte?" (Spillet går videre)

Efter den første død

"Vi er jo ikke dyr, vel" ... "Jo I er", tænkte Kate, "jo I er".
Efter den første død.

En skolebus med seksten 5-årige børn er målet for en terroraktion. "Kør dem ud på en afsides bro, dræb chaufføren med det samme og tru med at dræbe børnene ét efter ét, hvis ikke betingelserne bliver opfyldt". Der er ikke plads til overraskelser. Men de kommer!

Chaufføren er afløser, ét af børnene dør ved et uheld og betingelserne viser sig at sætte et større apparat i gang, end terroristerne forestiller sig. For foruden penge og frigivelse af fanger drejer det sig også om afsløringen af en hemmelig spionorganisation under de amerikanske forsvar. Og det krav kan under ingen omstændigheder opfyldes.

Generalens søn sættes ind som budbringer. En gambling, der for aktionens løsning er afgørende, men for de implicerede fuldstændig ødelæggende. Bogen handler om patriotisme og fanatisme, både fra terroristerne og de amerikanske myndigheders side. Om styrke og svaghed og en pris, der er alt for høj ...

At der ligger en kritik af det amerikanske samfund afviser Robert Cormier. Det har man som læser svært ved at tro på.
"Er et land så meget værd, far? Hvordan kunne jeg have levet videre, når jeg vidste, hvad jeg havde gjort? Vidste, at min fejhed have tjent mit land. Hvad gavnede det mig, far?"
(Efter den første død)

Kærlighed og hærværk

Kærlighed og hærværk foregår i et pænt forstadsmiljø. Fire unge raserer totalt familien Jeromes hjem. Systematisk ødelægger de det i en rus af sprut og vellyst. Husets yngste datter kommer hjem, bliver forsøgt voldtaget og skubbet ned af en kældertrappe.

Udenfor ser "hævneren" det hele. Han er den eneste der ved, hvem de unge er, og da husets ældste datter forelsker sig i en af dem, slår det klik for ham. Men hvem er han? Som læsere ved vi kun, at han er 11 år og har myrdet to gange før.

Synsvinkelen skifter mellem datteren Jane, voldsmanden Buddy og den mystiske "hævner". En krimi, et psykologisk studie i magtesløshed og en kærlighedsroman i ét, hvor Cormier flår op i den pæne og bonerte amerikanske overklasseflade.

Manglende nærvær, overflade og gold mammon sat i stedet for livsværdier. Og håbet? - det eksisterer ikke!
"I den verden vi lever i, er der ingen, der forventer, at nogen gør det rigtige ..."(Kærlighed og hærværk)

Humlebien og Ind og ud af cirkler

Humlebien og Ind og ud af cirkler handler om identitets-fortrængning - både på det bevidste og på det ubevidste plan. Ondskaben ligger ikke hos personerne selv, men i de sammenhænge, de uforskyldt er havnet i.
Bøgerne er igen en stærk kritik af det amerikanske samfund - nationens interesser på bekostning af alle menneskelige hensyn.

"Lykke og held er uanvendelige ord," sagde Altmuligmanden. "De er blottet for mening her i komplekset".(Humlebien)

Barney er indlagt på et totalt isoleret hospital for eksperimentel medicin. De er fire drenge på afdeling 12, og den eneste ikke døende, er Barney. Han deltager, som de andre i medicinske forsøg - uden at vide hvorfor. Hvem han er, og hvor han kommer fra, har han kun en svag erindring om. Sygdom, død og håbløshed fortætter stemningen, og som den eneste rigtige mobile og raske, bliver Barney eksponenten for livet.

Han forsøger at holde modet oppe hos de andre - og sig selv - ved at gøre en fantasi til virkelighed. Give em alle et kick og sug af det liv, de ikke har og aldrig får. Men Barney kender ikke sin egen skæbne, og forsøgene fortsætter. For Barney drejer de sig om indgreb i hjernen ... udsletning af hans hukommelse.

Som altid hos Cormier er der ikke kun én historie, men mange sideløbende handlinger, og eftermælet er ikke kun skræmmende, men også rørende og smukt. Humlebien er en af Robert Cormiers mest indtrængende og vedkommende bøger.

Adam Farmers hukommelse er også slettet. Kun to ord husker han: sit navn. Også i handlingen kører bogen Ind og ud af cirkler . Parallelt veksler vi mellem to forløb.

I det ene følger vi Adam på en cykeltur og i det andet læser vi udskrifter af samtaler mellem Adam og en "terapeut". Sammen skal de prøve at afdække de sorte huller i Adams hukommelse. Langsomt nærmer vi os det, Adam prøver at glemme, og som vil være fatalt for ham at huske. Det, som "terapeuten" ubønhørligt forsøger at trænge ind til.

Hvad ved han, hvor meget kan han huske?Hvorfor skiftede familien identitet, - hvorfor var faren nødt til at opgive sit arbejde som journalist med speciale i regeringsanliggender og korruption? Hvor er hans forældre?

A: Men det er op til mig, ikke? Om jeg vinder eller taber, mener jeg.
T: Stræb efter at vinde.
A: Ja, men hvad hvis jeg nu taber?
T: Det skal du ikke spekulere på. Det skal du overhovedet ikke tænke på.
(Ind og ud af cirkler)

Blegnerne

Men Blegnerne er Robert Cormier ovre i en anden boldgade. Ondskaben er stadig grundtemaet, men her opererer han med ondskaben som en ufrivillig besættelse, som et udefra kommende og overnaturligt fænomen.

Hovedpersonen får evnen at "blegne", dvs. at være i stand til at forsvinde, blive usynlig. Det udnytter han, med og imod sin vilje, til uset at kunne gennemleve sine mørke sider. Langsomt overtager blegneren kontrollen over ham, og han er ikke længere i stand til at styre sit eget liv.

Fredag omkom 20 skoleelever og 3 lærere, da der udbrød brand i gymnastiksalen på Sherwood High School under den årlige gymnastikopvisning. Man har endnu ikke fundet årsagen til branden ... (Blegnerne)

Lidt venligere ...

Cormiers to sidste romaner adskiller sig fra hans øvrige produktion. Målgruppen er lidt yngre, og kun den ene har ondskaben som overordnet tema. Mirakler tager tid falder helt udenfor.

Det er en intens og følsom fortælling om livets, venskabets og katolicismens mysterier set gennem en ca. 12-årig piges øjne under 2. verdenskrig.

Robert Cormier er blevet lidt venligere, mere blød, og i Musik til bjørnenes dans får ondskaben ikke lov til at stå uimodsagt. Den er ikke uovervindelig, det gode kan overvinde det onde!

Derfor bør han læses

Det er fascinerende, men sjældent behageligt, at være i selskab med Robert Cormier.
Ustandselig afprøver han sine læseres grænser, stiller os face to face med modbydelige menneskelige kryb, fører os ind under huden på dem og op i deres hoveder ... og uanset om man bryder sig om det eller ej læser man videre og videre ...

Er du nysgerrig efter at sætte dig ind i menneskelig fornedrelse og ondskabens væsen, er der ikke noget, at betænke sig på. Cormier har indsigt og litterær nerve! Er du mest til kærlighed og happy end´s, så læs ham alligevel!

Her er en forfatter, der sætter tingene i relief, afstikker kloge rammer for vores samfundsskabte virkelighed og tilfører livskvaliteten og de bøger med kærlighed og happy end´s en ekstra dimension. Cormiers bøger giver stof til eftertanke. Det man læser er kun toppen af isbjerget. Alt det der ligger under, rumler længe efter det afgørende og forløsende kys er blegnet.

"Somme tider betragter jeg mine bøger som en slags modgift mod alle de forløjede lykkelige slutninger, vi får serveret." (Robert Cormier)

Bibliografi

Bøger for børn og unge på dansk

Cormier, Robert:
I morgen er det dig. 1978 (eng, 1974). 1. del af serie
Cormier, Robert:
Efter den første død. 1981 (eng, 1979)
Cormier, Robert:
Humlebien. 1985 (eng, 1983)
Cormier, Robert:
Ind og ud af cirkler. 1986 (eng, 1977)
Cormier, Robert:
Spillet går videre. 1987 (eng, 1985). 2. del af serie
Cormier, Robert:
Blegnerne. 1990 (eng, 1988)
Cormier, Robert:
Kærlighed og hærværk. 1991 (eng, 1991)
Cormier, Robert:
Mirakler tager tid. 1991 (eng, 1990)
Cormier, Robert:
Musik til bjørnens dans. 1993 (eng, 1992)
Cormier, Robert:
Midt om natten. 1996 (eng, 1995)
Cormier, Robert:
Længsel efter ømhed. 1998 (eng, 1997)
Cormier, Robert:
Helte. 1999 (eng, 1998)
Cormier, Robert:
Endnu en tilståelse. Høst, 2002. (The rag and bone shop, 2001). Oversat af: Kurt Strandberg.

Læs mere om Robert Cormier

Cormier, Robert:
En samtale med forfatteren Robert Cormier 1981 (99.4 Cormier, Robert)

Om forfatteren

Forlaget Random House byder her på en gennemgang af forfatterskabet, et interview med forfatteren og en bibliografi. Sprog: engelsk.
Hver måned gæster nye børne- og ungdomsforfattere Achukas hjemmeside. Her får vi en forfatterprofil og et spændende interview med Robert Cormier.
Et lille engelsk portræt af Robert Cormier.
Interview med Robert Cormier. Siden er på engelsk.
Den frie encyklopædi. Artikel i leksikaet Wikidedia med komplet bibliografi. Siden er på engelsk.
Portræt af forfatteren inklusiv bibliografi over hans forfatterskab. Siden er på engelsk

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Robert Cormier