donslund
Foto: Claus Starup / Carlsen

Anne-Marie Donslund

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
donslund
Foto: Claus Starup / Carlsen
Main image
Donslund, Anne-Marie
Foto: Forlaget Carlsen

Pigevenskaber og forelskelse er omdrejningspunkt i mange af Anne-Marie Donslunds børne- og ungdomsbøger. Hendes realistiske og humoristiske bøger skildrer alt det vidunderlige og problematiske ved ungdomslivet, som tweens og teenagepiger kan spejle sig i. Magi finder også vej ind i nogle af bøgerne som f.eks. i ”Den magiske bog”-serien, der handler om teenagepigen Cecilie og hendes veninders eksperimenter med sort magi. Ved siden af forfatterskabet har Anne-Marie Donslund mange års erfaring som underviser og leder af bl.a. forfatterlinjen på Vallekilde Højskole.

48647979

Blå bog

Født: 1966 i Ikast.

Uddannelse: Cand.mag. i idéhistorie og æstetik & kultur fra Aarhus Universitet.

Debut: Saras Stil. Carlsen, 2003.

Litteraturpriser: Blixenprisen, 2019.

Seneste udgivelse: Jagten - terror. Alinea, 2020. (Jagten, 6).

Inspiration: Astrid Lindgren og Bjarne Reuter.

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

””Skulle I til at lave sort magi?” Hun krabber sig forbi mig og bøjer sig efter Den magiske bog, der ligger på gulvet. Det kribler i mine fingre. Jeg har lyst til at tage bogen fra hende, men i stedet bider jeg i en negl på den ene langemand. Helena slår bogen op der, hvor jeg har sat et bogmærke ind. ”Sådan ophæver du sort magi,” læser hun (...).”
”Karma og dæmoner”, s. 59.

Anne-Marie Donslund er forfatter til bøger for børn og unge, og derudover er hun børne- og ungekulturkonsulent i Odsherred Kommune og leder af Forfatterskolen for Unge på Midt- og Vestsjælland. Hun er født i 1966 i Ikast, hvor hun voksede op i et indremissionsk hjem med en tvillingebror og to andre brødre. Hendes forældre havde en bagerforretning, og i ferierne rejste familien ofte til udlandet, hvor de besøgte forskellige bagerier og smagte på kager. Som ung arbejdede hun på skolebiblioteket, og hun fik lyst til at blive forfatter, da hun var omkring 17-18 år: ”Jeg fandt ud af, at jeg kunne skabe det lykkelige ekstatiske nu ved at skrive breve og dagbog. Det var flowskrivning, for det flød bare ud af min kuglepen. Det var ligesom om, jeg opdagede en kilde inde i mig selv, og jeg vidste instinktivt, at fra denne kilde ville der komme til at flyde skrift, tekst, historier.” (Peter Henrichsen: Forfatterinterview: Anne-Marie Donslund. Kultur for unge, 2010-08-30).

Hun uddannede sig til cand.mag. i idéhistorie og æstetik & kultur fra Aarhus Universitet og forsøgte i studieårene at skrive en roman, men fik en skriveblokering. Så hun opgav forfatterdrømmen og underviste nogle år på en højskole i Sønderjylland og flyttede derefter til København. Det var en skrivekonkurrence udskrevet af forlaget Carlsen og en skriveworkshop arrangeret af samme forlag, der fik hende i gang med at skrive for børn og unge. Hun blev opfordret af Kari Sønsthagen til at søge ind på Forfatterskolen for Børnelitteratur, og i 2003 udkom hendes første roman ”Saras stil”.

Anne-Marie Donslund startede forfatterlinjen på Vallekilde Højskole op, hvor hun i en årrække var leder og underviser og med til at lave litteraturfestival på højskolen. Hun er desuden medlem af satiregruppen Gerda Lyhn, Udkantsdanmark, som også tæller Charlotte Weitze, John Larsen og Nils Bugge.

Saras stil

”Ved siden af striglerne lå en kinabog, hun havde fået af Hanne. Hanne syntes nemlig, det var på tide, at Sara begyndte at skrive dagbog. Det havde hun selv gjort, fra hun var tolv. Der havde hun fortalt om dem, hun var forelsket i. Det var så åndssvagt, syntes Sara. Som om hun var forelsket i nogen!”
”Saras stil”, s. 29.

I 2003 udkom Anne-Marie Donslunds debutroman ”Saras stil”. Bogen er den første i serien om Sara, og anden bog hedder ”Sara og rideskolens musical”, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Sara er næsten 13 år og bor sammen med sin mor og storebror William. Faren Rafael forlod moren, da børnene var små. Han bor i Israel, og de har ikke haft kontakt med ham i mange år. En dag bliver Saras mor skudt under et røveri i det lokale pizzeria, hvor hun arbejder. Hun overlever, men bliver indlagt på hospitalet, så Sara og William må flytte midlertidigt ind hos Dorte, som er morens kusine. Dorte er kristen og læser højt fra Bibelen, hvilket Sara har det svært med. Dortes datter Laura er lidt ældre end Sara. Begge piger interesser sig for heste, men Laura er kommet i puberteten, har fået menstruation, bryster og er nu mere interesseret i den 19-årige beriderelev Christian på rideskolen.

24967328

Sara står lidt på sidelinjen og er fanget imellem barndom og den forestående pubertet. Hun føler sig splittet mellem venskabet med den lidt ældre Laura og den lidt yngre Majken, som virker en smule barnlig. Saras storebror William lurer på internetporno, og Sara synes, det er klamt. Saras mor er temmelig bramfri omkring sin krop og insisterer på at fortælle Sara om sin egen første menstruation, hvilket får Sara til at reagere blufærdigt og afvisende.

Romanen indledes med en opfordring fra Saras klasselærer om, at alle eleverne i 7.c. skal skrive en stil om deres familie. Romanen krydsklipper mellem handlingsforløbet, som er fortalt i tredje person datid og Saras stil, der skrives i jeg-form. Saras stil ændrer sig i takt med begivenhederne.

Tematisk beskæftiger bogen sig med pubertet, venskab, forelskelse, identitet og moderne familier. Samtidig rummer historien en krimigåde, hvor gerningsmanden fra røveriet i pizzeriaet skal findes. Sara er dog ikke direkte involveret i opklaringsarbejdet. Pigernes venskab og indbyrdes intriger er realistisk beskrevet i en humoristisk tone med en undertone af alvor.