donslund
Foto: Claus Starup / Carlsen

Anne-Marie Donslund

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
donslund
Foto: Claus Starup / Carlsen
Main image
Donslund, Anne-Marie
Foto: Forlaget Carlsen

Indledning

Pigevenskaber og forelskelse er omdrejningspunkt i mange af Anne-Marie Donslunds børne- og ungdomsbøger. Hendes realistiske og humoristiske bøger skildrer alt det vidunderlige og problematiske ved ungdomslivet, som tweens og teenagepiger kan spejle sig i. Magi finder også vej ind i nogle af bøgerne som f.eks. i ”Den magiske bog”-serien, der handler om teenagepigen Cecilie og hendes veninders eksperimenter med sort magi. Ved siden af forfatterskabet har Anne-Marie Donslund mange års erfaring som underviser og leder af bl.a. forfatterlinjen på Vallekilde Højskole.

 

53998518

Blå bog

Født: 1966 i Ikast.

Uddannelse: Cand.mag. i idéhistorie og æstetik & kultur fra Aarhus Universitet.

Debut: Saras Stil. Carlsen, 2003.

Litteraturpriser: Blixenprisen, 2019.

Seneste udgivelse: Leo og Lui maler. Alinea, 2018.

Inspiration: Astrid Lindgren og Bjarne Reuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

””Skulle I til at lave sort magi?” Hun krabber sig forbi mig og bøjer sig efter Den magiske bog, der ligger på gulvet. Det kribler i mine fingre. Jeg har lyst til at tage bogen fra hende, men i stedet bider jeg i en negl på den ene langemand. Helena slår bogen op der, hvor jeg har sat et bogmærke ind. ”Sådan ophæver du sort magi,” læser hun (...).”
”Karma og dæmoner”, s. 59.

Anne-Marie Donslund er forfatter til bøger for børn og unge, og derudover er hun børne- og ungekulturkonsulent i Odsherred Kommune og leder af Forfatterskolen for Unge på Midt- og Vestsjælland. Hun er født i 1966 i Ikast, hvor hun voksede op i et indremissionsk hjem med en tvillingebror og to andre brødre. Hendes forældre havde en bagerforretning, og i ferierne rejste familien ofte til udlandet, hvor de besøgte forskellige bagerier og smagte på kager. Som ung arbejdede hun på skolebiblioteket, og hun fik lyst til at blive forfatter, da hun var omkring 17-18 år: ”Jeg fandt ud af, at jeg kunne skabe det lykkelige ekstatiske nu ved at skrive breve og dagbog. Det var flowskrivning, for det flød bare ud af min kuglepen. Det var ligesom om, jeg opdagede en kilde inde i mig selv, og jeg vidste instinktivt, at fra denne kilde ville der komme til at flyde skrift, tekst, historier.” (Peter Henrichsen: Forfatterinterview: Anne-Marie Donslund. Kultur for unge, 2010-08-30).

Hun uddannede sig til cand.mag. i idéhistorie og æstetik & kultur fra Aarhus Universitet og forsøgte i studieårene at skrive en roman, men fik en skriveblokering. Så hun opgav forfatterdrømmen og underviste nogle år på en højskole i Sønderjylland og flyttede derefter til København. Det var en skrivekonkurrence udskrevet af forlaget Carlsen og en skriveworkshop arrangeret af samme forlag, der fik hende i gang med at skrive for børn og unge. Hun blev opfordret af Kari Sønsthagen til at søge ind på Forfatterskolen for Børnelitteratur, og i 2003 udkom hendes første roman ”Saras stil”.

Anne-Marie Donslund startede forfatterlinjen på Vallekilde Højskole op, hvor hun i en årrække var leder og underviser og med til at lave litteraturfestival på højskolen. Hun er desuden medlem af satiregruppen Gerda Lyhn, Udkantsdanmark, som også tæller Charlotte Weitze, John Larsen og Nils Bugge.

Saras stil

”Ved siden af striglerne lå en kinabog, hun havde fået af Hanne. Hanne syntes nemlig, det var på tide, at Sara begyndte at skrive dagbog. Det havde hun selv gjort, fra hun var tolv. Der havde hun fortalt om dem, hun var forelsket i. Det var så åndssvagt, syntes Sara. Som om hun var forelsket i nogen!”
”Saras stil”, s. 29.

I 2003 udkom Anne-Marie Donslunds debutroman ”Saras stil”. Bogen er den første i serien om Sara, og anden bog hedder ”Sara og rideskolens musical”, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Sara er næsten 13 år og bor sammen med sin mor og storebror William. Faren Rafael forlod moren, da børnene var små. Han bor i Israel, og de har ikke haft kontakt med ham i mange år. En dag bliver Saras mor skudt under et røveri i det lokale pizzeria, hvor hun arbejder. Hun overlever, men bliver indlagt på hospitalet, så Sara og William må flytte midlertidigt ind hos Dorte, som er morens kusine. Dorte er kristen og læser højt fra Bibelen, hvilket Sara har det svært med. Dortes datter Laura er lidt ældre end Sara. Begge piger interesser sig for heste, men Laura er kommet i puberteten, har fået menstruation, bryster og er nu mere interesseret i den 19-årige beriderelev Christian på rideskolen.

24967328

Sara står lidt på sidelinjen og er fanget imellem barndom og den forestående pubertet. Hun føler sig splittet mellem venskabet med den lidt ældre Laura og den lidt yngre Majken, som virker en smule barnlig. Saras storebror William lurer på internetporno, og Sara synes, det er klamt. Saras mor er temmelig bramfri omkring sin krop og insisterer på at fortælle Sara om sin egen første menstruation, hvilket får Sara til at reagere blufærdigt og afvisende.

Romanen indledes med en opfordring fra Saras klasselærer om, at alle eleverne i 7.c. skal skrive en stil om deres familie. Romanen krydsklipper mellem handlingsforløbet, som er fortalt i tredje person datid og Saras stil, der skrives i jeg-form. Saras stil ændrer sig i takt med begivenhederne.

Tematisk beskæftiger bogen sig med pubertet, venskab, forelskelse, identitet og moderne familier. Samtidig rummer historien en krimigåde, hvor gerningsmanden fra røveriet i pizzeriaet skal findes. Sara er dog ikke direkte involveret i opklaringsarbejdet. Pigernes venskab og indbyrdes intriger er realistisk beskrevet i en humoristisk tone med en undertone af alvor. 

Hjerte på græs

”Kenni laver et kast med hovedet, mens han smiler til mig. Det suger i maven, jeg lader som ingenting og slynger mit skælvende ben over sædet og sætter mig til rette uden at røre ham. Så kan vi godt køre, men vi kører ikke. ”Du skal holde fast,” siger han bagud til mig. Jeg lægger hænderne på hans skulder. ”Hold rundt om maven på mig,” siger han.”
”Hjerte på græs”, s. 76-77.

Anne-Marie Donslunds ”Hjerte på græs” (2010) er en del af ”Hjerte”-serien, hvor forskellige forfattere skriver om kærlighed for unge. Romanen handler om Julie, der flytter hjem til sin far i Vallekilde, fordi moren har fået job i New York. Julie ville helst være blevet i København sammen med moren, men det kan altså ikke lade sig gøre. Hendes gode venner Camilla og Clark er flyttet til Nigeria sammen med deres familie, og Julie savner dem. Hun forsøger at falde til i Vallekilde, hvor faren har skaffet hende et job i den lokale Fakta og hun begynder som elev i 9. klasse på friskolen. Hun har sin egen hest Hekla opstaldet på rideskolen og får hurtigt venner på skolen. Julies farmor og farfar bor i Vallekilde, og det gør hendes demente mormor også.

Hun møder Kenni, som er elektrikerelev, vild med knallerter og interesseret i Julie. Hun er til at begynde med ikke interesseret i ham og omgås ham med en lidt nedladende attitude. Da hun begynder at vise interesse for ham, ryger hun i konflikt med klassekammeraten Vanja, fordi Kenni flirter med begge piger.

28128126

Julie får en del opmærksomhed som tilflytter, bl.a. fordi hun ligner sin smukke mor, som mange af byens mænd i sin tid var forelsket i. Mens Julie langsomt falder til i byen, får hun også afdækket, hvorfor hendes mor forlod Vallekilde kort tid efter, at hun var blevet gravid. Det viser sig nemlig, at der gemmer sig en tragisk historie om ugengældt kærlighed bag. Julie er på den ene side glad for at finde ud af sandheden, men samtidig er det også en smule ubehageligt for hende med alle rygterne om moren.

Julie er historiens jeg-fortæller, som beskriver provinsen med et fremmed blik udefra. Efterhånden som hun falder til i byen, ændres hendes syn på omgivelserne. Det er først, da hun får besøg af sine venner, tvillingerne Clark og Camilla, at hun igen ser byen med den fremmedes blik. Romanens temaer er miljøskiftet fra storby til provins, venskab, forelskelse, trekantsdrama, identitet og familiehemmeligheder. Det er en fængende og sprogligt let tilgængelig historie.

Ærtehalm

”Verdensmanden hiver endnu mere i H’s øre og opdager, at hun mangler en arm. Det må være noget, jeg bilder mig ind, men jeg synes, hans tungespids smutter ud af munden og tilbage i et smil. ”Hvorfor har du ingen arm?” spørger han med slesk stemme. Det er næsten endnu mere uhyggeligt. ”Er du født sådan? Har du andre defekter?” H ryster på hovedet …”
”Ærtehalm”, s. 37.

”Ærtehalm”-serien har Anne-Marie Donslund skrevet i samarbejde med forfatterkollegaen Tina Sakura Bestle. Der findes tre bøger i serien, og den første hedder ”Ærtehalm” (2010). Den handler om de siamesiske tvillingepiger Ærte og H, der hang sammen ved skulderen, da de blev født. Men så blev de skilt ad og mangler hver en arm. Pigernes mor døde ved fødslen, og de bor sammen med deres far og storesøsteren Sille i den jyske by Varde. Faren kalder tvillingerne for Ærtehalm. Ærte er bogens jeg-fortæller og den sensitive, mens H er den seje med de kække bemærkninger. De leger sammen og klunser gamle ting i containere, som de sælger på byens loppemarked. En dag finder de en gammel trompet, som har tilhørt drengen Henning, der spillede i Vardegarden, men som forsvandt på mystisk vis for et år siden.

28443161

Tvillingerne møder Verdensmanden, som er en skummel videnskabsmand. Han jager tvillingerne væk fra området ved sin villa. Nogle dage senere holder Verdensmanden en velgørenhedsmiddag, hvor tvillingernes storesøster Sille er inviteret med sammen med sin kæreste BJ (Ben Junior).

Tvillingerne smugkigger gennem vinduerne, og senere går de på jagt i villaen, hvor de gør nogle uhyggelige fund, da de finder ud af, at Verdensmanden laver videnskabelige eksperimenter på børn. Langt om længe finder de også ud af, hvad der egentlig skete med Henning.

”Ærtehalm” er en original og underholdende krimihistorie for børn. Den foregår i byen Varde, men realisme blandes med mystiske og overnaturlige elementer. Sproget er sansende, og tonen er både alvorlig og humoristisk. Tvillingerne lever i en moderne familie, men de har også deres egen verden, hvor de kan kommunikere telepatisk, når de sætter skuldrene mod hinanden. Rikke Villadsens sort-hvide illustrationer understreger bogens suspense-stemning. Tematisk handler bøgerne om ulovlige videnskabelige eksperimenter, den moderne familie og om at hjælpe dem, der er svagere end én selv.

Karma og dæmoner (Den magiske bog 6)

”Jeg hiver Den magiske bog frem og bladrer om til siderne med sort magi. Mine hænder ryster. Hvis vi skal skræmme Patrick væk eller ligefrem skaffe os af med ham sådan for alvor, som Mahmoud sagde, så skal der for det første hårde midler i brug, og for det andet sætter jeg mig selv totalt på spil.”
”Karma og dæmoner”, s. 101.

”Den magiske bog”-serien har Anne-Marie Donslund skrevet i samarbejde med sanger og forfatter Inez Gavilanes. Bøgerne handler om teenagepigen Cecilie og hendes veninder i et realistisk hverdagsmiljø tilsat magi. Pigerne eksperimenterer nemlig med sort magi og er i besiddelse af en magisk bog, som giver anvisninger på, hvordan man f.eks. laver kærlighedsdukker, udøver voodoo, nedkalder forbandelser og påkalder dæmoner.

51340515

”Karma og dæmoner” er den sjette bog i serien. Cecilie har besluttet, at hun aldrig mere vil lave sort magi med veninderne. Det gik gruelig galt i forrige bog, hvor hendes lærer Hinkesten endte med at få et psykisk sammenbrud, efter at Cecilies far brændte hans lejlighed ned i vrede over, at Cecilies mor er blevet kæreste med Hinkesten. Cecilie er ked af det over forældrenes skilsmisse og gemte selv et afhugget kattehoved under Hinkestens dyne, hvilket var medvirkende til, at han brød sammen. På den ene side har Cecilie dårlig samvittighed over sin handling, og på den anden side vil hun bare gerne slippe af med Hinkesten. Cecilies far forsøger at få styr på sit liv, men der er stadig konflikter i familien om, hvor Cecilie og hendes lillebror skal fejre jul.

Et andet problem er en ung destruktiv fyr, Patrick, som truer Cecilies veninde Sofia. Cecilie beslutter sig for at påkalde en dæmon for at få Patrick fjernet.

I skolen får de en vikar, Karma-Klaus, som lærer eleverne om god karma, og al snakken om at være god ved andre står i kontrast til brugen af sort magi. Eleverne får hver deres hemmelige nisseven i december, hvilket skaber konflikter, da Cecilie ikke er den eneste pige i klassen, som er vild med klassekammeraten Kasper. Helena er kæreste med Kasper, men måske er Kasper vild med Samira. Samiras storebror Mahmoud viser interesse for Cecilie under misteltenen, så der er lagt op til mange forviklinger i Cecilies liv.

Cecilie er historiens jeg-fortæller, og tematisk beskæftiger bogen sig med venindeintriger, forelskelse, konflikter i skilsmissefamilier, sort magi og karmaloven. Sprogtonen er kæk og humoristisk. 

Genrer og tematikker

Anne-Marie Donslunds romaner foregår i et realistisk hverdagsmiljø, hvor børn og unge lever i moderne familier, som ofte er splittede på grund af skilsmisse, eller hvor børnene har mistet deres mor eller far. Forfatteren henter en stor del af inspirationen til sine bøger fra virkeligheden: ”Jeg elsker virkeligheden. Hvis man er vågen og lytter til, hvad folk siger og ser hvad de gør, så er det en guldgrube. Måske synes mine nære omgivelser nogle gange, at det kan være lidt belastende at genkende sig selv i bøger. Måske synes de også det er belastende, hvis de ikke kan genkende sig selv.” (Mød Anne-Marie Donslund. Palles Gavebod, oktober 2013).

Det er ikke kun personer, hun henter inspiration fra i det virkelige liv, men også steder, hun selv har boet, f.eks. Ballerup (Sara-serien), Vallekilde (”Hjerte på græs”) og Thyregod (”Bent og den amerikanske truck”).

Anne-Marie Donslund skriver både bøger alene og i samarbejde med andre forfattere. Tematisk handler bøgerne om alt det vidunderlige og vanskelige, som mange tweens og teenagepiger kender til: Venskabets betydning, venindeintriger, identitet, forelskelse, interessen for heste, sex for første gang, forældres skilsmisse og livet i moderne familier.

”Den magiske bog”-serien, som er skrevet i samarbejde med Inez Gavilanes, foregår også i et realistisk univers, men adskiller sig fra Donslunds andre bøger ved at have magi som en vigtig ingrediens.

”Ærtehalm”-serien er en krimiserie for børn, som er skrevet sammen med Tina Sakura Bestle, og den er realistisk, men indeholder overnaturlige elementer i form af tankeoverføring, og tvillingerne er i det hele taget meget empatiske og hjælper folk, der er svagere end dem selv.

Det er kendetegnende for Anne-Marie Donslunds forfatterskab, at hun har en fin sans for, hvad unge piger interesserer sig for og rammer præcist med sine beskrivelser af pigernes liv, tanker og følelser. Bøgerne er skrevet i et tilgængeligt sprog, ofte med en humoristisk og selvironisk tone som ses hos f.eks. Bjarne Reuter og Astrid Lindgren og en kredsen omkring dét at finde sin egen identitet.

 

Beslægtede forfatterskaber

Line Kyed Knudsen har skrevet en lang række bøger for børn og unge, som tematisk og i sproglig stil er beslægtet med Anne-Marie Donslunds forfatterskab. Serien ”Elsker, elsker ikke” henvender sig til 11-14-årige piger og består af fire bøger. Her følger man veninderne Sofie, Ida, Ella og Johanne, og hver bog har én af pigerne som jeg-fortæller. De er veninder, men er også meget forskellige, hvilket giver dem forskellige udfordringer i forhold til venskaber og kærlighed. Tematisk handler bøgerne om den første forelskelse og venskaber. Bøgerne er skrevet i et let tilgængeligt sprog og med sikker fornemmelse for, hvad der optager unge piger.

I både ”Sara-serien”, ”Den magiske bog”-serien og ”Hjerte på græs” har pigerne konflikter omkring at være forelsket i den samme dreng. Samme tema finder man hos den svenske forfatter Ingelin Angerborn, som har skrevet serien ”Kys og Knus” og ”Knus og kaos”. Bøgerne er skrevet i dagbogsform, hvor de to 11-årige piger Johanna og Emma skiftes til at fortælle om deres forelskelse i den samme dreng. På et tidspunkt bliver det afsløret, at de begge to er forelsket i ham, og det skaber nogle konflikter, som dog løses igen.

”Ærtehalm”-serien har flere fællestræk med Bodil El Jørgensens krimiserie for børn, som er udkommet i fem bind. Historierne foregår i Aarhus og handler om pigen Esme, som er journalist på Øgaden skoleblad og hendes fætter Igor, der er fotograf. Sammen opklarer de forskellige mysterier. Bøgerne har den samme underfundige humor som ”Ærtehalm”-bøgerne. Esme kan karakteriseres som børneudgaven af den voksne femihelt, som kendes fra femikrimier af f.eks. Liza Marklund og Elsebeth Egholm. Hun er handlekraftig og tror på sig selv. Hun får dog hjælp af Igor, og de supplerer hinanden godt, ligesom Ærte og H i ”Ærtehalm”-serien. Esme har mistet sin mor – ligesom Ærtehalm-søstrene – og kommer dermed heller ikke fra den perfekte kernefamilie, men er sej og klarer sig.

Bibliografi

Skønlitteratur

Donslund, Anne-Marie:
Saras stil. Carlsen, 2003.
Donslund, Anne-Marie:
Sara og rideskolens musical. Carlsen, 2005.
Donslund, Anne-Marie:
Bent og den amerikanske truck. Carlsen, 2007.
Donslund, Anne-Marie:
Firebanden og mysteriet om hundelorten. Carlsen, 2009. Illustreret af Rasmus Bregnhøi.
Donslund, Anne-Marie:
Hjerte på Græs. Gyldendal, 2010.
Donslund, Anne-Marie:
Kære Ronja – Isas Stepz. Carlsen, 2010. Illustreret i farver af Anna Gellert Abelin.
Donslund, Anne-Marie, Mette Horn og Lotte Svendsen:
Max Pinlig og den store julefred. Carlsen, 2010.
Donslund, Anne-Marie og Karla von Bengtson:
Tigre og Tatoveringer. Carlsen, 2010. Illustreret af Karla von Bengtson.
Donslund, Anne-Marie Alberte Winding, Daniel Zimakoff og Glenn Ringtved:
Er I der? – en Facebookroman. Gyldendal, 2011.
Donslund, Anne-Marie og Kirsten Sonne Harrild:
De første piger på månen. Gyldendal, 2012.
Donslund, Anne-Marie:
Skate. Gyldendal, 2012. Illustreret af Mads Themberg.
Donslund, Anne-Marie:
Skate – ramper. Gyldendal, 2013. Illustreret af Mads Themberg.
Donslund, Anne-Marie: Uma kan spå. Alinea, 2017.
Donslund, Anne-Marie: Noma er kok. Alinea, 2017.
Donslund, Anne-Marie: Knoglen. Alinea, 2017.
Donslund, Anne-Marie: Leo og Lui maler. Alinea, 2018.

Ærtehalm-serien

Donslund, Anne-Marie og Tina Sakura Bestle:
Ærtehalm. Gyldendal, 2010. Illustreret af Rikke Villadsen.
Donslund, Anne-Marie og Tina Sakura Bestle:
Ærtehalm 2 – Mug i Blåvandshuk. Gyldendal, 2012. Illustreret af Rikke Villadsen.
Donslund, Anne-Marie og Tina Sakura Bestle:
Ærtehalm 3 – alting fryser. Gyldendal, 2014. Illustreret af Rikke Villadsen.

Den magiske bog-serien

Donslund, Anne-Marie og Inez Gavilanes:
Kærlighedsdukkerne. 1. del af Den magiske bog. Carlsen, 2013. Illustreret af Inez Gavilanes.
Donslund, Anne-Marie og Inez Gavilanes:
Kærestemagi. 2. del af Den magiske bog. Carlsen, 2013. Illustreret af Inez Gavilanes.
Donslund, Anne-Marie og Inez Gavilanes:
Voodoo. 3. del af Den magiske bog. Carlsen, 2013. Illustreret af Inez Gavilanes.
Donslund, Anne-Marie og Inez Gavilanes:
Forbandelsen. 4. del af Den magiske bog. Carlsen, 2013. Illustreret af Inez Gavilanes.
Donslund, Anne-Marie og Inez Gavilanes:
Den sorte kat. 5. del af Den magiske bog. Carlsen, 2014. Illustreret af Inez Gavilanes.
Donslund, Anne-Marie og Inez Gavilanes:
Karma og dæmoner. 6. del af Den magiske bog. Carlsen, 2014. Illustreret af Inez Gavilanes.

Hannah - serie

Donslund, Anne-Marie: Hannah - tale er guld. Dansklærerforeningen, 2017. (1).
Donslund, Anne-Marie: Hannah - bedste venner. Dansklærerforeningen, 2017. (2).
Donslund, Anne-Marie: Hannah - hul på isen. Dansklærerforeningen, 2017. (3).

Jagten - serie

Donslund, Anne-Marie: Jagten - undercover. Alinea, 2017. (1).
Donslund, Anne-Marie: Jagten - branden. Alinea, 2017. (2).
Donslund, Anne-Marie: Jagten - kidnappet. Alinea, 2017. (3).

Letlæsningsbøger

Anne-Marie Donslund er desuden medforfatter til 40-50 letlæsningsbøger til skolebogssystemet ”Den første Læsning”. Alinea, 2004-2010.

Om forfatterskabet

Links

Her finder man information om bøgerne og om foredrag og workshops.
Hjemmeside for bogserien med information om bøgerne, forfatterne og magi m.m.

Kilder citeret i portrættet