Werner J. Egli

Birgitte Thielst. 1992.

Amerikansk forfatter.

Werner J. Egli skriver rigtige bøger om rigtige mennesker af kød og blod. Forfatteren tager ofte udgangspunkt i problematikken omkring de undertrykte og kapitalismen. Werner J. Eglis sympati er altid hos de undertrykte - som bestemt aldrig er et svagt umælende folkefærd, hvad enten det nu handler om indianere, nybyggere eller de sorte i Brooklyn.

Artikel type
boern

Om Werner J. Egli

Werner J. Egli skriver rigtige bøger om rigtige mennesker af kød og blod. Forfatteren tager ofte udgangspunkt i problematikken omkring de undertrykte og kapitalismen - det gælder både nutidsromanerne og når han bevæger sig baglæns i historien. Werner J. Eglis sympati er altid hos de undertrykte - som bestemt aldrig er et svagt umælende folkefærd, hvad enten det nu handler om indianere, nybyggere eller de sorte i Brooklyn.

Forfatteren er født i Luzern i Schweiz. Han har rejst en del rundt i Europa og USA inden han bosatte sig i Arizona.

Han er en meget produktiv herre og har ofte skrevet under pseudonym - kun en mindre del af hans omfattende produktion er i dag oversat til dansk, hvor han udkommer under forfatternavnet Werner J. Egli.

På livets skyggeside

På livets skyggeside er vi i Fløjlspoter på glas , hvor handlingen udspilles i Brooklyn i New York, hvor narko, prostitution, vold og fattigdom er dagligdagen for den 14-årige Rick - kaldet Fløjlspote.

Rick lever og overlever på kanten af loven ved småkriminalitet og hasardspil. Men da han indblandes i opklaringen af mordet på en hvid betjent, sættes hans solidaritetsfølelse på en hård prøve. For det er hverken populært eller ufarligt at samarbejde med politiet.

- "Jeg kan ikke fordrage, at folk render med sladder af den art. Det kunne godt gå hen og ødelægge vores venskab." Han blottede sine guldtænder til et grin. "Prøv at kigge ned under bordet, mand. Hele tiden, mens du har siddet her, har jeg haft kanonen rettet direkte mod dit maveskind."

Også i Sne om sommeren er narko og kriminalitet en del af hverdagen - denne gang er handlingen henlagt til en vesttysk betonforstad. Her bor Armin, 14 år sammen med sin mor efter forældrenes skilsmisse. En dag bliver han ringet op af sin storebror Bernd, som han ikke har set siden skilsmissen. Der er noget galt med broderen, og det viser sig, at Bernd er dybt involveret i narkohandel via banden Den blå Slange.
Bernd har brug for Armins hjælp til den sidste kokainsmugling, for at komme ud af kløerne på banden.

Troen på et bedre liv

Det er troen på USA som det forjættede land - hvor det er muligt at tjene hurtige og mange penge, der får 14-årige Diego og hans familie til at bryde op fra håbløs gæld i Mexico og drage mod Arizona i Hvis jeg havde vinger. De må betale en formue til en kynisk menneskesmugler, som efterlader dem midt i ørkenen - langt fra grænsen til Arizona. Her dør mange af varme, anstrengelse og mangel på vand, heriblandt moderen og broderen Pancho.

Da USA ikke helt er som Diego havde forventet, rejser han tilbage til Mexico for at drage menneskesmugleren til ansvar for hans mor og brors død.
Diego vil kæmpe for sin ret og mod undertrykkelse af de fattige - han vil have pengene igen.

Rigdom, frihed og lykke - det er hvad Tarantino, hans søster Marcela og vennen Jacinto drømmer om i Tarantino. De er kommet som illegale flygtninge fra Guatemala til Californien. Her må de to drenge arbejde for en våben- og narkosmugler, som også tager Marcela som sin elskerinde.

Tarantino forelsker sig i en lokal pige og får gennem hende hjælp til at starte på et bedre liv - men så bliver Jacinto dræbt i et hævnmord, og alle håb falder til jorden - hvilket land skal Tarantino nu vælge!

Magt, indianere og kærlighed

Et sted i Sydamerika overlever Lara på 15 år, datter af en korrupt godsejer - et attentat rettet mod hendes familie. Kærlighed til en af guerillaerne - den jævnaldrende indianerdreng Martin, får vækket Laras politiske og sociale bevidsthed.
Det er en brutal historie om magt og korruption, der her oprulles i Flugt .

Magtmisbrug er også det centrale i Kirby vender hjem, hvor matadoren Kinsley er parat til at udrydde en indianerlandsby i det vestlige Canada i jagten på olien og fortjenesten af samme. Kirkby og hans brødre protesterer og aktionerer mod olieselskabet. De vinder slaget i første omgang og Kirkby forelsker sig i matadorens datter Amanda.

Men olieselskabet har ikke givet op - de vil vende tilbage og ødelægge den storslåede natur i indianernes land.
- "Rejs ud i verden og find et andet sted at bo. Her går det nemlig snart i smadder."
- "Det er ikke anderledes andre steder, Francis."

Cowboys og nybyggere

På vej mod Yellowstone er en rigtig western fra dengang mænd var mænd. 16-årige Quentin Clayborn og hans familie er i 1884 på vej som nybyggere til en ny tilværelse mod nord for Yellowstone. Den magtfulde kvægrancher Nathan Hatch er ikke indstillet på at dele jorden med nybyggerne og hans cowboys er hurtige med revolverne. Men også her indhentes familien Clayborn af fortiden - den fortid, som de i årevis er flygtet fra, en mystisk hævngerrig mand.

En anden nybyggerroman fra midten af 1800-tallet er Stjernen mod vest - en meget barsk og spændende historie om familien Sager, der med syv børn drager mod vest til Oregon - i håbet om at finde en ny og bedre tilværelse.
Undervejs dør forældrene og de syv børn efterlades på dr. Whitmans missionsstation.

En mæslingeepidemi blandt indianerne udløser en massakre mod missionsstationen og de hvide. Her dræbes mange bl.a. tre af Sager-børnene. Bogen bygger på virkelige hændelser og giver et fint omend barskt indblik i de mange strabadser nybyggerne må igennem på den lange rejse. Sygdom, sult, død og endeløse perioder med regn er hverdagskost for de mange i karavanen mod vest.

Den barske natur

Den barske natur møder vi i Hvor sporet ender , hvor handlingen er henlagt til den canadiske vildmark, her sårer Luke og hans far en gråbjørn under en elgjagt. En anskudt bjørn er farlig og uberegnelig - og ifølge vildmarkens uskrevne regler skal den uheldige jæger selv gøre det af med bjørnen. Derfor jager Luke og hans far bjørnen til hvor sporet ender.

Men det er kun den ydre handling, for under jagten fortæller faderen endelig om moderens mystiske forsvinden for mange år siden og om årsagen til det hadefulde forhold til farbroderen jægeren Dogrib-Joe - de ville begge to have Lukes smukke mor.
- Dogrib-Joe spændte hanen på sit gevær. Det metalliske klik var tydeligt. "I alle de år ville jeg straffe dig, fordi du havde ødelagt mit liv," sagde han hæst. "Jeg ville slå dig ihjel. Jeg ville bringe dig ulykke. Jeg ville ødelægge dit liv."

Overtro - eventyr og myter

Den sorte rytter er en spændende historisk eventyrroman fra borgerkrigstidens Amerika. Den unge sorte nordstatssoldat Billy Black deserterer for at hjælpe familien Parker mod den skrupelløse storgodsejer Elmer Denton og hans revolvermænd. I nødens stund dukker en mystisk sort rytter op. Han er en slags frelsende engel - måske retfærdighedens genfærd!

Et andet slags genfærd møder vi i Spor i sumpen - her lever de vilde piraters genfærd ifølge Lucs bedstemor. I al fald kunne manden, der i stormnatten trænger ind i deres hus og forsvinder med deres gevær, næsten være sådan et. Næste dag dukker to mystiske FBI mænd op, som leder efter den fremmede, og så tager handlingen fart. Pludselig er både Luc og hans bedstemor i fare - de bliver involveret i en menneskejagt, hvor også fortiden spiller en vigtig rolle.

Det er en rigtig røverroman med frådende natur, bundløse sumpe, helte og skurke, der her udspilles i det sydlige Louisiana i USA.

Bibliografi

Bøger for børn og unge på dansk

Egli, Werner J.:
Hvis jeg havde vinger. 1984 (ty, 1982)
Egli, Werner J.:
Fløjlspoter på glas. 1986 (ty, 1985)
Egli, Werner J.:
Den sorte rytter. 1987 (ty, 1987)
Egli, Werner J.:
Flugt!. 1989 (ty, 1988)
Egli, Werner J.:
Hvor sporet ender. 1990 (ty, 1984)
Egli, Werner J.:
Kirby vender hjem. 1990 (ty, 1990)
Egli, Werner J.:
Sne om sommeren. 1990 (ty, 1989)
Egli, Werner J.:
På vej mod Yellowstone. 1991 (ty, 1990)
Egli, Werner J.:
Spor i sumpen. 1992 (ty, 1991)
Egli, Werner J.:
Stjernen mod vest. 1992 (ty, 1991)
Egli, Werner J.:
Tarantino. 1992 (ty, 1992)
Egli, Werner J.:
Novemberskygger. 1993 (ty, 1992)
Egli, Werner J.:
Den sorte dagbog. 1995 (ty, 1994)

Links

Link

Forfatteren fortæller lidt om sig selv og nogen udvalgte bøger her på sin egen hjemmeside. Man kan kontakte forfatteren pr. e-mail. Sprog: tysk.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Werner Egli