mette finderup
Foto: Robin Skjoldborg

Mette Finderup

cand.mag. Maria Roslev, 2014. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2024.
Top image group
mette finderup
Foto: Robin Skjoldborg

Kærlighed, gotiske verdner og seje piger fra Nørrebro er noget af det, der fylder Mette Finderups forfatterskab for børn og unge. Hun skriver både til drenge og piger, men særligt Emmy-serien hitter hos pigerne.

Finderup skriver med stor respekt for sin målgruppe, og hun løfter aldrig pegefingeren. Hun skriver underholdende historier med en god blanding af action, vanvid og realisme. Særligt overgangen fra barn til voksen tematiseres i flere af hendes serier – et emne hun formidler med kant og stor indsigt i et kækt og humoristisk sprog.

138103846

 

Blå bog

Født: 14. juli 1968 i Hobro.

Uddannelse: Uddannet i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet.

Debut: Amirs Amulet & Daniel fra B-klassen – serien om Sisse og Simone. Phabel, 2005.

Litteraturpriser: Orla-prisen, 2010. Kommunernes Skolebiblioteksforenings forfatterpris ved Edvard Pedersens Biblioteksfond, 2014.

Seneste udgivelse: A.S.P.E. - øglemumiens skat. Alvilda, 2024. (A.S.P.E., 11).

Inspiration: Hobbitten, Ivanhoe, Robin Hood, Prins Valiant.

 

 

 

Hør forfatteren Mette Finderup læse et uddrag fra sin anmelderroste ungdomsroman 'Blink'. SAXO.

Artikel type
boern

Baggrund

”Skyggehunden slog med hovedet. Dens latter lød som en rusten cykel, der blev slæbt hen over en fortovsrist. Den fortsatte sin bevægelse og gled direkte igennem hende, mens den skreg: ”Du kan lige så godt vænne dig til tanken, tøs. Det er ikke nogen drøm”.”
”Gemini – forbyttede børn”, s. 29.

Mette Finderup er vokset op i en lille landsby 12 kilometer uden for Hobro. Ifølge Finderup selv en meget lille landsby med kun ”500 indbyggere, en frisør og en postkasse.” (Stinne Andreasen: Interview: Ud på gyngende grund. Berlingske Tidende, 2009-06-20). Her boede hun, til hun var 17, så blev det for småt, og hun flyttede til Hobro for at gå på gymnasiet.

Drømmen om at skrive førte hende efter gymnasiet til optagelsesprøve på Journalisthøjskolen og videre til litteraturhistorie på Aarhus Universitet i 1989. De mange store forfattere stækkede imidlertid de litterære drømme for en tid, for som Finderup siger: ”I mange år gav de store døde mestre mig så meget præstationsangst, at jeg ikke turde skrive selv.” (Mette Finderup: Mette i 100 linjer ... til dem, der kan læse i mellem dem. www.abrasax.squarespace.com, 2008-02-26).

Efter sin uddannelse arbejdede hun et år i en boghandel og blev så headhuntet til Benjamin Medias ”Bilmagasinet” som redaktør, fordi hun et halvt år forinden havde kritiseret kontorchefen til en middag. Han stod netop og manglede en medarbejder, der turde sige ham imod. Finderup sprang til, til trods for at hun intet vidste om biler. Sideløbende med redaktørjobbet udviklede hun og kollegaen Mette Holbæk magasinet ”Woman”. Siden har hun arbejdet som redaktør for børnebogklubber hos Bonniers Forlag og Gyldendal.

At jeg overhovedet begyndte at skrive bøger, skyldes kort fortalt en god ven, en konsekvent beslutning og en ordentlig brandert.” (Stinne Andreasen: Interview: Ud på gyngende grund. Berlingske Tidende, 2009-06-20). Sådan forklarer Mette Finderup selv springet fra det faste job hos Gyldendal til det usikre liv som forfatter i 2003. ”Faren ved at leve i et smørhul er, at man risikerer at drukne i det. Det var præcis, hvad jeg havde brug for at forstå.” (Stinne Andreasen: Interview: Ud på gyngende grund. Berlingske Tidende, 2009-06-20).

Ud af smørhullet kom hun, og indtil videre er det blevet til 33 bøger for børn og unge siden debuten i 2005. Ud over at være forfatter har hun i mange år været aktiv inden for udviklingen af dansk rollespil.

Hun er gift med Thomas Munkholt, som hun har samarbejdet med om Gemini-serien. De har sønnen Arn sammen, der er opkaldt efter en figur i Finderups yndlingstegneserie ”Prins Valiant”.

Emmy-serien

”Min gamle klasse er nemlig fuldstændig, som da jeg forlod den for et halvt år siden. Måske har Lisbeth, Ditte, Marie og alle de andre bare stået i et skab imens med store nøgler i ryggen, og da det rygtedes, at jeg skulle komme tilbage, har læreren fundet dem frem og trukket dem op, så de er klar igen?”
”Emmy 5 – Goth Nytår”, s. 6.

Mette Finderups serie om Emmy består af otte bøger. Den første ”Emmy 1 – Et nyt liv truer” udkom i 2006, og den sidste ”Emmy 0 – Konfirmationshys? Hvem, Mig??” kom i 2011. Bøgerne handler om den 13-årige Emmys liv, som hun selv beskriver det i sine skægge og selvudleverende dagbøger. Den første bog ”Emmy 1 – Et nyt liv truer” er skrevet over to måneder og beskriver, hvordan livet på kort tid kan tage en kolbøttetur, når ens forældre bliver skilt. Det hele udspiller sig i en jysk flække, Karleager, som er ren fiktion, men som rammer den danske flække-mentalitet godt. Efter skilsmissen bliver Emmy boende i flækken sammen med sin mor og storebroren Martin, mens Emmys far flytter til København. Heldigvis har Emmy hjerteveninden Kit ved sin side, og det er en stor hjælp, både når verden står på hovedet, og når klassens sminketøser for alvor går på krigsstien.

28493061

Igennem de otte dagbøger følger vi Emmy til fester, på lejrskole, på ferie til Frankrig, på efterskole i Vestjylland og hjem igen. I et humoristisk sprog beskriver hun sin verden set fra teenagerens perspektiv, og læseren inviteres ind i alskens konfliktstof mellem veninder, mellem søskende og mellem børn og forældre. Men det er især de detaljerede beskrivelser af dagligdagshandlinger, der fylder. Ture til IKEA, julegaveindkøb og festforberedelser.

Den sidste bog ”Emmy 0 – Konfirmationshys? Hvem, Mig??” er Emmys beretning om sin tid som konfirmand – en tid, der ligger inden de andre dagbøger. Derfor har bogen også fået nr. 0 i serien. Det er en fin beskrivelse af overgangen fra barn til ung.   

Alle otte bøger er skrevet i samme humoristiske tone med fokus på detaljerne, og Emmys monologer er letflydende og underholdende læsning for både store og små.