k follett
Foto: Olivier Favre / Rosinante

Ken Follett

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
k follett
Foto: Olivier Favre / Rosinante
Main image
Follett, Ken
Foto: Erez Lichtfeld / Scanpix

Indledning

Den walisiske forfatter Ken Follett er kendt for sine spændingsromaner og historiske romaner, som har millioner af læsere verden over. Han fik sit gennembrud i 1978 med spionromanen ”Nålens øje”. Folletts fascination af katedraler fik ham i 1980’erne til at skrive middelalderromanen ”Jordens søjler” og efterfølgeren ”Uendelige verden”. Siden har han fejet benene væk under sine fans med Century-trilogien om det 20. århundrede, hvor passionerede karakterer i fem familier og nationaliteter kæmper for frihed og kommer helt tæt på de historiske begivenheder og historiske personer på den politiske scene.

 

48195962

Blå bog

Født: 5. juni 1940 i Cardiff, Wales.

Uddannelse: Universitetsgrad i filosofi og videreuddannelse i journalistik.

Debut: The Big Needle. Everest Books, London, 1974.

Litteraturpriser: Edgar Award, Mystery Writers of America, 1979. Corine Award, 2003.

Seneste udgivelse: Notre Dame - en kort historie om katedralers betydning. Gyldedal, 2020. (Notre-Dame, 2019). Oversættelse Alis Friis Caspersen.

Inspiration: Stephen King, Richard North Patterson, Lee Child og Jane Austin.

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jack rejste mod Anjou og fik arbejde på en klosterkirke i Tours. Det voldte ham ingen problemer at overtale bygmesteren til at antage ham på prøve. Det værktøj, han havde med, viste, at han var murer, og efter en dags arbejde vidste mesteren, at han var en dygtig murer.”
”Jordens søjler”, s. 669.

Ken Follett blev født den 5. juni 1949 i Cardiff, Wales, og da han var ti år, flyttede han sammen med sin familie til London. Han er den ældste af fire søskende, og faren var skatteinspektør. Han er opvokset i et religiøst hjem, og som barn måtte han ikke gå i biografen eller se TV for sine pietistiske forældre, så han lærte hurtigt at sætte pris på bøgernes verden. Som barn var han især opslugt af Ian Flemings James Bond-bøger og Enid Blytons De fem-bøger. Han tog en universitetsgrad i filosofi ved University College London og en videreuddannelse i journalistik, blev politisk aktiv på centrum-venstre-fløjen og lagde afstand til sin religiøse baggrund. Som 19-årig blev han gift med sin skolekæreste Mary og fik sin første søn.

Follett fik arbejde som journalist på lokalavisen i Cardiff og senere på Evening News i London. I slutningen af 1970’erne søgte han væk fra journalistikken og blev underdirektør på et lille forlag, samtidig med at han selv begyndte at skrive romaner, først under pseudonymer og siden i eget navn. Follett har i flere interviews sagt, at han begyndte at skrive for at kunne betale sine bilregninger, og gennembruddet kom i 1978 med romanen ”Eye of The Needle”.

Follett blev rig og berømt og flyttede tre år til Sydfrankrig sammen med sin familie. I 1980’erne skrev han spionromaner og politiske thrillers, indtil han fik udgivet sin første historiske middelalderroman ”Jordens søjler” i 1989. Den blev efterfulgt af ”Uendelige verden” og Century-trilogien, som foregår i det 20. århundrede.

I slutningen af 1970’erne blev Follett involveret i aktiviteter omkring partiet Labour, og i 1984 blev han gift med sin kone nummer to, Barbara, som var parlamentsmedlem for Labour i perioden 1997-2010. Ken Follett er på listen over de 100 mest sælgende forfattere gennem tiden og har solgt over 150 millioner eksemplarer af sine bøger, og bl.a. ”Jordens søjler” er blevet lavet til mini-tv-serie.

Nålens øje

”Han sprang tilbage for at undgå den første, rædselsfulde blodstrøm og trådte derefter et par skridt frem igen for at gribe hende, før hun ramte gulvet. Han slæbte hende hen til sengen, prøvede på ikke at se på hendes hals, og lagde hende ned. Han havde myrdet før, så han forudså reaktionen; den satte altid ind, så snart han følte sig sikker.”
”Nålens øje”, s. 13.

Ken Follett fik sit gennembrud som forfatter med spionromanen ”Eye of The Needle” i 1978 (”Stormøen”, 1980). Romanen foregår i 1944, mens de allierede planlægger invasionen i Normandiet. Hitlers mesterspion Henry Faber med kodenavnet ”Die Nadel” (Nålen) bor på et pensionat i London og arbejder ved jernbanerne. En aften overraskes han af sin værtinde Mrs. Garden, mens han står på sit værelse med sine kodebøger, og han dræber hende med den stilet, som er hans foretrukne mordvåben.
Sideløbende fejrer et ungt par, David og Lucy, bryllup. På deres bryllupsrejse kører de galt i bilen, og den nyuddannede pilot David mister begge sine ben. Da han ikke længere er i stand til at blive pilot, forærer Davids far parret en ø, Stormøen, der ligger ved Skotlands østkyst, som de flytter til.

26566797

Historieprofessoren Godliman og den tidligere politimand Bloggs får til opgave af den britiske efterretningstjeneste at fange Faber. Faber får ordre fra Det Tredje Rige om at undersøge FUSAG (De Forenede Staters Første Armégruppe), og han afslører, at hæren er falsk, og at D-dag-invasionen kommer til at foregå i Normandiet. Adskillige soldater forsøger at arrestere Faber, men han dræber dem med sin stilet og flygter til Skotland, hvor en ubåd skal samle ham op og bringe ham tilbage til Tyskland. Faber stjæler en lille fiskerbåd for at sejle ud til ubåden, men bliver fanget af et stormvejr og forliser ved Stormøen.

Lucy, som er fanget i et ulykkeligt ægteskab med David, der er bitter efter ulykken, tager sig af Faber, og de to indleder en affære. David opdager utroskaben og Fabers FUSAG-billeder og forsøger at dræbe ham, men bliver selv dræbt. Faber lyver over for Lucy og kalder det et uheld, men hun finder senere ud af sandheden, og vil det mon lykkes Faber at slippe bort?

Romanen er fortalt i tredje person og krydsklipper mellem Faber, Godliman og Bloggs’ jagt på ham samt historien om det unge par, Lucy og David. Folletts spionroman er fyldt med krig, intriger og lidenskab, der alt sammen får skæbnesvangre konsekvenser for de involverede parter.

Jordens søjler

”Han så op fra sin arbejdsbænk og fik øje på Agnes, der stod i udkanten af byggeområdet med en kurv mad i den ene hånd og en stor kande øl, der hvilede mod hendes hofte, i den anden. Det var midt på dagen. Han så kærligt på hende. Ingen ville kunne kalde hende smuk, men hendes ansigt udstrålede styrke …”
”Jordens søjler”, s. 16.

Med Pillars of the Earth”, 1989 (”Jordens søjler”, 1989) skiftede Ken Follett genre fra spændingsromanen til den historiske roman. Ideen til romanen opstod på grund af Folletts egen fascination af katedraler.

Romanen foregår i 1100-tallets England, og historiens omdrejningspunkt er opførelsen af en stor katedral i den fiktive by Kingsbridge. Bygmesteren Tom arbejder på et hus for en ung rigmand ved navn lord William, men Toms største drøm er at blive bygmester på en katedral. Han rejser derfor rundt i det borgerkrigshærgede England sammen med sin gravide kone Agnes og deres børn i håb om at finde arbejde. Den omflakkende tilværelse og fattigdommen er barsk for dem alle, og Agnes dør, da hun føder en dreng. Tom efterlader både Agnes og den nyfødte dreng i skoven, men drengen bliver senere fundet af en munk.
Tom og hans andre børn møder kvinden Ellen og hendes søn Jack, der lever som fredløse i skoven. De to familier slår sig sammen, og da de ankommer til Kingsbridge, får Tom arbejde på byens kirke. Her møder de den strengt religiøse prior Philip.

28772963

Romanen giver et detaljeret indblik i indbyggernes dagligdag under skiftende herredømmer. Opførelsen af katedralen betyder, at mange byggetekniske detaljer er beskrevet i bogen. Det er dog en række dramatiske begivenheder, som driver handlingen fremad, f.eks. en konflikt mellem prior Philip og den grådige biskop Waleran, rivalisering mellem Toms søn Alfred og Ellens søn Jack og den spirende forelskelse mellem Jack og rigmandsdatteren Alinea. Forelskelsen skaber problemer for parret, fordi en anden bejler, William Hamleigh, er forsmået over, at Aliena har afvist at gifte sig med ham.
”Jordens søjler” er en roman fyldt med drama, intriger, ambitioner, grådighed og kærlighed i middelalderens England, hvor størstedelen af befolkningen lever i fattigdom, og hvor konger, jarler og biskopper styrer landet med hård hånd. Historien er fortalt i tredje person, og synsvinklen skifter mellem Tom, Jack, Prior Philip og Alinea. Follett skriver i et enkelt sprog, men formår at udfolde en gribende episk fortælling. I 2008 udkom fortsættelsen ”Uendelige verden”. 

Giganternes fald

”Samme dag, som George V blev kronet til konge i Westminster Abbey i London, begyndte Billy Williams at arbejde i minen i Aberowen, Sydwales. Den dag, d. 22. juni 1911, fyldte Billy tretten år. Han blev vækket af sin far, hvis måde at vække folk på var mere effektiv, end den var blid. Faderen klappede Billy på kinden, rytmisk, fast og insisterende.”
”Giganternes fald”, s. 13.

”Fall of Giants” fra 2010 (”Giganternes fald”, 2010) er første bind i Ken Folletts Century-trilogi, som foregår i det 20. århundrede. Trilogien spænder over tre generationer og tre tidsperioder med hver sin krig: Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig. ”Giganternes fald” foregår i perioden 1911-1924 og omhandler to store begivenheder: Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution. Fem familier og deres skæbner vikles ind i hinanden, og på grund af krigene får det store konsekvenser. I romanen er plottet bygget op sådan, at de fiktive karakterer kommer helt tæt på historiske personer og begivenheder.

Historien begynder i kulminebyen Aberowen i Wales, den dag drengen Billy Williams fylder 13 år og skal begynde at arbejde i kulminen. Hans far er fagforeningsmand, og søsteren Ethel er tjenestepige hos jarlen Fitzherbert på godset Ty Gwyn.

28455348

Jarlen er gift med den russiske fyrstinde Bea, og hans søster Lady Maud er feminist og bliver senere involveret i kvindesagen. Jarlens gamle skolekammerat Walther von Ulrich er diplomat ved den tyske ambassade i London. I modsætning til sin far foretrækker Walter von Ulrich fred i verden, og han er forelsket i Lady Maud, men de to må skilles på grund af krigen. Amerikaneren Gus Dewar har forbindelser til den amerikanske præsident Wilson, som har en naiv tro på Folkenes Forbund. Både Williams-familien og Fitzherbert-slægten har fædre og sønner i skyttegravene i Frankrig under Første Verdenskrig. Den russiske revolution fortælles gennem arbejderen Grigorij Pesjkov, som færdes i frontlinjen og møder Lenin, Trotskij og Stalin.

Det lykkes Ken Follett at væve en historisk roman med mange spor sammen i flere lande. Romanen er bygget op som en klassisk fortælling, fortalt i tredje person, og krydsklipper mellem fem familier og nationaliteter. Læseren får et godt og underholdende indblik i det politiske magtspil, fagforeningskampe og suffragetternes kamp for ligestilling og kvindelig valgret. 

På kanten af evigheden

”Det regnede den mandag i 1961, da Rebecca Hoffmann blev kaldt til samtale med det hemmelige politi. Den begyndte som en almindelig morgen. Hendes mand kørte hende på arbejde i sin brune Trabant 500. Der var stadig huller i de smukke gamle husrækker i Berlin Mitte efter krigens bombardementer, bortset fra de steder hvor nye betonbygninger var skudt op …”
”På kanten af evigheden”, s. 15.

I 2014 udgav Ken Follett ”Edge of Eternity” (”På kanten af Evigheden”, 2014), der er tredje bind i Century-trilogien og foregår i perioden 1961 til 1989, hvor Berlin-muren bygges op og rives ned igen. Man følger fem familier – en tysk, to engelske, en russisk og en amerikansk – under Den Kolde Krig. I tredje bind af trilogien er det børnebørnene, der er i centrum.

Den østtyske lærer Rebecca Hoffman opdager, at hun er blevet overvåget af Stasi i årevis og forsøger at flygte fra Østberlin, hvilket er en handling, som får konsekvenser for hendes familie i generationer. Hendes bror Walli drømmer om en musikkarriere i Storbritannien, mens briten Dave udlever drømmen som musiker, og dermed får Ken Follett flettet rock ’n’ roll-revolutionen og Beatles ind i romanen.

51257154

George er et resultat af sin fars utroskab. Han er uddannet jurist med flotte karakterer og kæmper for de sortes rettigheder i USA. Som læser følger man med, når ”The Freedom Riders” tager rundt i sydstaterne og demonstrerer mod raceadskillelse. Via George kommer man også tæt på Robert Kennedy og Martin Luther King.

Russiske Dimka er assistent for Khrusjtjov, og hans tvillingesøster Tanja er journalist. Cuba-krisen fylder en del i romanen sammen med Sovjets invasion af Tjekkoslovakiet og Watergate-skandalen, Mikhail Gorbatjov og glasnost – og til sidst murens fald i Berlin.

I Century-trilogien er det overordnede tema frihed. Friheden er ikke noget, som bare kan tages for givet, den skal hele tiden erobres og fastholdes. Karaktererne er passionerede, hvad enten de kæmper for frihed, kærlighed, berømmelse eller for at tjene deres land. Karaktererne er placeret i nærheden af de store begivenheder og oplever dem på tætteste hold, og karaktererne spiller også en rolle i de historiske begivenheder.

Romanen er som i de foregående to bind fortalt i tredje person, synsvinklen er hos børnebørnene, og deres liv beskrives lige så intenst og dramatisk som deres forældres og bedsteforældres i ”Giganternes fald” og ”Verdens vinter”.

Genrer og tematikker

Ken Follett lagde ud med at skrive spændingsromaner, og spionromanen ”Nålens øje” blev hans gennembrud som forfatter. Hans spændingsbøger adskiller sig fra den traditionelle af slagsen ved at lægge mindre vægt på våben, fly og hurtige biler og mere vægt på personernes psykologiske udvikling, og der er ofte stærke kvindekarakterer med i hans bøger. En fascination af katedraler fik Follett til at kaste sig over den historiske genre, og i 1989 udkom ”Jordens søjler” og dernæst efterfølgeren ”Uendelige verden”, som er historiske middelalderromaner.

I 2008 udkom ”Giganternes fald” på engelsk, som er første bind af Century-trilogien om det 20. århundrede, der tematisk handler om at erobre frihed og beholde den. Ken Follett researcher altid grundigt og følger historieskrivningen, men tilføjer fiktive karakterer, som kommer helt tæt på de historiske begivenheder.

Han siger selv om sit arbejde med Century-trilogien: ”Udfordringen er at gøre de historiske begivenheder til en del af personernes hverdag, så det bliver en historisk roman og ikke en historiebog. Eksempelvis var opførelsen af Berlinmuren et stort historisk vendepunkt, men i min bog handler det ikke om opførelsen i sig selv, men om en kvinde, der ikke kan gøre det, hun gerne vil.” (Signe Haahr Lindegaard: Historie på den sjove måde. Jyllands-Posten, 2014-09-07).

Ken Folletts store fanskare elsker hans underholdende romaner, det store persongalleri og det fængende drama. Forfatteren har dog også mødt kritik fra anmeldere, der mener, at der er for mange dramatiske klicheer, at ”tilfældighederne” i Folletts romaner nogle gange er lidt for gennemskuelige, og at hovedpersonerne er enten meget gode eller meget onde. Ken Follett siger selv: ”Jeg kan godt lide sort/hvide karakterer,” siger han, ”jeg tror ikke på, at personer i en roman skal bestå af alle nuancer af gråt. Og jo, det er en kliché, når jeg for eksempel lader jarlen have en affære med sin husholderske. Men det virker, og jeg tror ikke på originalitet for originalitetens egen skyld.” (Han er murstensromanens mester. Berlingske, 2014-09-05).

Beslægtede forfatterskaber

Jan Guillou (f. 1944) er en svensk journalist og forfatter, der bl.a. er kendt for sine bøger om den svenske agent Carl Hamilton og middelaldertrilogien om tempelridderen Arn. Jan Guillou skriver for øjeblikket på 10-binds-serien Det Store Århundrede, hvoraf de fire første bind er udkommet på dansk: ”Brobyggerne” (2011), ”Dandy” (2012), ”Mellem rødt og sort” (2013) og ”Ikke at ville se” (2014). Jan Guillou har selv peget på seriens lighed med Ken Folletts Century-trilogi og siger i et interview: ”Og hvis jeg møder ham en dag, ved jeg godt, hvad jeg vil spørge ham om: How on earth did you come across this idiotic idea? For ja, det er et vanvittigt projekt.” (Anne Bech-Danielsen: Jan Guillou skriver 10-binds-saga: ”Det er et kapløb med døden.” Politiken, 2012-11-09).

Én af Ken Folletts yndlingsforfattere er Richard North Patterson (f. 1947), som er en amerikansk bestsellerforfatter. Patterson har skrevet en lang række spændingsromaner om bl.a. geopolitik, menneskerettigheder, abortrettigheder og terror. Han har for nylig udgivet Blaine-trilogien: ”Fall From Grace” (2012), ”Loss of Innocence” (2013) og ”Eden in Winter” (2014), som er en familiesaga fyldt med mørke familiehemmeligheder, et mystisk mord, arvestrid, lidenskab, utroskab og grådighed. Richard North Patterson er som Ken Follett dygtig til at skrue en spændende roman sammen, hvad enten han skriver om politik eller familiestridigheder.

Bibliografi

Romaner

Follett, Ken:
Stormøen. Lademann, 1980. (Storm Island/ Eye of The Needle, 1978). Oversat af Knud Søgaard.
Follett, Ken:
Tripel. Gyldendal, 1980. (Triple, 1979). Oversat af Mogens Boisen.
Follett, Ken:
Nøglen til Rebecca. Gyldendal, 1981. (The Key to Rebecca, 1980). Oversat af Mogens Boisen.
Follett, Ken:
Manden fra Sankt Petersborg. Gyldendal, 1982. (The Man from St.
Follett, Ken:
Kloakrotterne: beretningen om århundredets bankkup. Lademann, 1983. (The Gentlemen of 16 July, 1978). Oversat af Mogens Boisen.
Follett, Ken:
Operation Ørneflugt. Gyldendal, 1983. (On Wings of Eagles, 1983). Oversat af Mogens Boisen.
Follett, Ken:
De fem løvers dal. Lademann, 1987. (Lie Down with Lions, 1985). Oversat af Mogens Boisen.
Follett, Ken:
Papirpenge. Lademann, 1990. (Paper Money, 1977). Oversat af Ulla Warren.
Follett, Ken:
Jordens søjler. Cicero, 1991. (Pillars of the Earth, 1989). Alis Friis Caspersen.
Follett, Ken:
Nat over havet. Cicero, 1992. (Night Over Water, 1991). Oversat af Hans Jørgen Lassen.
Follett, Ken:
Farlige penge. Cicero, 1993. (A Dangerous Fortune, 1993). Oversat af Hans Jørgen Lassen.
Follett, Ken:
Modigliani-affæren. Cicero, 1995. (The Modigliani Scandal, 1976). Oversat af Ursula Baum Hansen.
Follett, Ken:
Et sted kaldet frihed. Cicero, 1996. (The Place Called Freedom, 1995). Oversat af Poul Buchwald Andersen.
Follett, Ken:
Den tredje tvilling. Cicero, 1997. (The Third Twin, 1996). Oversat af Poul Buchwald Andersen.
Follett, Ken:
Guds næve. Cicero, 1999. (The Hammer of Eden, 1998). Oversat af Hans Jørgen Lassen.
Follett, Ken:
Nulkoden. Cicero, 2001. (Code to Zero, 2000). Oversat af Poul Buchwald Andersen.
Follett, Ken:
Operation Allike. Cicero, 2002. (Jackdaws, 2001). Oversat af Poul Buchwald Andersen.
Follett, Ken:
London kalder. Cicero, 2003. (Hornet Flight, 2002). Oversat af Henrik Enemark Sørensen.
Follett, Ken:
Sneet inde. Cicero, 2005. (Whiteout, 2004). Oversat af Peter Skeel Petersen.
Follett, Ken:
Nålens øje. Cicero, 2007. (Eye of the Needle, 1978). Oversat af Knud Søgaard.
Follett, Ken:
Uendelige verden. Cicero, 2008. (World Without End, 2007). Oversat af Alis Friis Caspersen.
Follett, Ken:
Giganternes fald. Cicero, 2010. (Fall of Giants, 2010). Oversat af Alis Friis Caspersen.
Follett, Ken:
Verdens vinter. Cicero, 2012. (Winter of The World, 2012). Oversat af Alis Friis Caspersen.
Follett, Ken:
På kanten af evigheden. Cicero, 2014. (Edge of Eternity, 2014). Oversat af Alis Friis Caspersen og Agnete Dorph Stjernfelt.
Follett, Ken: Den evige ild. Cicero, 2017. (A column of fire, 2017). Oversætter: Alis Friis Caspersen.

Andre bøger

Follett, Ken: Notre Dame - en kort historie om katedralers betydning. Gyldedal, 2020. (Notre-Dame, 2019). Oversættelse Alis Friis Caspersen.

Om forfatterskabet

Web

Her finder man omtale af hans bøger, anmeldelser, biografi, nyheder om forfatterskabet, videoer m.m.
Ken Follett fortæller om romanen ”Giganternes fald”.
Kort introduktion til bogen. 2012-05-21.
Valerie Jackson interviewer Ken Follett om romanen ”Giganternes fald”.
Kort introduktion til bogen. 2014-06-13.

Artikler

Bloomberg Business:
Eye to Eye. 2011-05-09.
Lindegaard, Signe Haahr:
Historie på den sjove måde. Jyllands-Posten, 2014-09-07.
Andersen, Carsten:
Ken Follett: Måske var Nixon en stor præsident. Politiken, 2014-09-11.

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Bech-Danielsen, Anne:
Jan Guillou skriver 10-binds-saga: ”Det er et kapløb med døden”. Politiken, 2012-11-09.
Berlingske:
Han er murstensromanens mester. Berlingske, 2014-09-05.
Lindegaard, Signe Haahr:
Historie på den sjove måde. Jyllands-Posten, 2014-09-07.