Nanna Foss

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Main image
Foss, Nanna
Foto: Forlaget Tellerup

Indledning

Det var en drøm om børn med lysende hænder, der gav Nanna Foss inspirationen til at skrive science fiction-serien ”Spektrum”. 15-årige Emilie tegner en dreng med turkise øjne, som dagen efter begynder i hendes klasse. Emilie og vennerne opdager, at de har paranormale evner, de møder en astrofysiker med et tidsrejsekompas og får trekantede ar i hænderne. ”Spektrum – Leoniderne” er første bog i en serie på i alt ni bøger. Venskaber sættes på prøve, et trekantsdrama lurer under overfladen, mørke væsener forfølger de unge, og skæbnesvangre valg bindes sammen på tværs af tid.

 

48944434

Blå bog

Født: 1985.

Uddannelse: BA i journalistik og dansk sprog & medier fra RUC. Optaget som elev på Forfatterskolen for Børnelitteratur (2014-2016).

Debut: ”Corpus callosum” i Skybrud. Dystopiske noveller. Håbefulde Unge Forfattere, 2014.

Seneste udgivelse: Spektrum - Leoniderne. Gyldendal, 2020. (1).

Inspiration: J.K. Rowling og John Green.

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”En kuldegysning stryger op ad min rygrad. Frygten for at intetheden skal vende tilbage, sidder i mig, men det er ikke kun derfor jeg ryster. Udåndingerne er hvide skyer foran mig. Et svagt lysskær nede ved jorden fanger min opmærksomhed. Jeg ser ned og opdager at lyset ikke kommer fra jorden, men fra mig selv. Mine håndflader er selvlysende violette. Jeg løfter dem op foran ansigtet. Hænderne snurrer som om de sover, og de føles brændende varme.”
”Spektrum – Leoniderne”, s. 32.

Nanna Foss er født i 1985 og opvokset på Midtsjælland. Hun bor i et familiebofællesskab på en nedlagt landejendom ved Nykøbing Sjælland sammen med sin mand, to børn, et delebarn, svigerforældre og flere andre familiemedlemmer. Hun har en BA i journalistik og Dansk sprog & Medier fra RUC, men meldte sig ud af universitetet under specialeskrivningen i 2013 for at satse på at arbejde som forfatter. Hun underviser i skrivning hos Unge Håbefulde Forfattere og på Forfatterskolen for Unge (i Odsherred). Hun går desuden på Forfatterskolen for Børnelitteratur (2014-2016).

Allerede som barn drømte Nanna Foss om at blive forfatter, når hun læste bøger fra skolebiblioteket, og hun skrev manuskript til julekomedien i 5. klasse og fik af og til læst en stil højt i klassen. Hun ville gerne ’noget med ord’, men hun forestillede sig, at hun skulle være journalist. Ideen til ”Spektrum”-serien – og dermed også ambitionen om at blive forfatter – kom til hende, mens hun sov: ”Det ændrede sig, da jeg havde en underlig drøm for nogle år siden, om nogle børn med lysende hænder, der kunne rejse i tiden. Drømmen gav mig lyst til at skrive historien ned. Jeg kombinerede drømmeideen med en gammel tekst, jeg havde skrevet om en pige, som tegnede en dreng og mødte ham i sin klasse dagen efter. Pigen kom til at hedde Emilie og er nu hovedperson i Leoniderne.” (Mød Nanna Foss – en ny forfatter. Palles Gavebod, oktober 2014).

Hun meldte sig til sit første skrivekursus hos Håbefulde Unge Forfattere i 2011. ”Spektrum – Leoniderne” (2014) er hendes første roman og første bog i en serie på ni bøger.

For Nanna Foss er det vigtigt, at bøgerne berører hende følelsesmæssigt, både når hun læser og skriver, og hun lægger meget vægt på karakterudvikling i sine bøger. Hun henter inspiration til at skrive ved at læse bøger, se film eller gå ture i skoven. Nanna Foss tilhører generationen, som er vokset op med Harry Potter-bøgerne, og hun er stor fan af J.K. Rowling. Hun læser desuden gerne dystopiske fantasy-serier som ”Hunger Games” af Suzanne Collins og ”Divergent” af Victoria Roth.

Spektrum – Leoniderne

”Det føles som om at jeg for tredje gang i dag får tyret en hård klump is lige i ansigtet. Noahs øjne har en klar, blågrøn farve. Han har to sølvkugler i underlæben og en sort piercing i hver øreflip. Jeg prøver at sige noget, men min tunge nægter at lystre. Jeg kan bare stirre på ham med runde, røde øjne. Det er ham. Drengen fra min skitseblok.”
”Spektrum – Leoniderne”, s. 62.

Nanna Foss’ ”Spektrum – Leoniderne” fra 2014 er første bog i science fiction-serien ”Spektrum”. Emilie går i 9. klasse, er dygtig til at tegne og lidt af en outsider. Hendes bedste ven hedder Alban og er blind. Emilie tilbringer en stor del af tiden sammen med Alban og hans lillebror Linus, da hun selv har fire søskende derhjemme og føler sig overset. En dag møder Emilie og Alban en gammel kvinde på gaden, som fortæller dem, at enden er nær, og at det er deres skyld. Om natten drømmer Emilie om en sorthåret dreng med turkisfarvede øjne, som hun tegner på sin skitseblok. Dagen efter starter tvillingerne Pi og Noah i hendes klasse, og Emilie får et chok, fordi Noah ligner den dreng, hun har tegnet. Emilie bliver ufrivilligt sat sammen med Adriana, klassens stræberdronning, for at skrive en skoleopgave om relativitetsteori.

I forbindelse med skoleopgaven opsøger Emilie og vennerne astrofysikeren Karl, som viser dem et mystisk tidsrejsekompas, der aktiveres af det prismesmykke, som Noah bærer om halsen. De unge får et voldsomt elektrisk stød, som giver dem alvorlige forbrændinger på hænderne og trekantede ar i håndfladerne. De finder ud af, at når deres hænder lyser, så repræsenterer de hver sin farve i farvespektret.

51212363

De opdager også, at de har paranormale evner. Emilie drømmer om begivenheder, før de sker. Alban kan også forudsige situationer, før de opstår. Pi kan sætte ild til ting, når hun bliver vred. Tvillingerne kan læse hinandens tanker, Linus kan tale med dyr og Adriana kan bøje energi. De ved endnu ikke, hvorfor alt dette sker for dem, men så sendes de ud på den første tidsrejse.

Jeg-fortælleren er Emilie, og historien begynder i en realistisk nutid, men snart bliver de unge konfronteret med deres paranormale evner og det mystiske tidsrejsekompas. I de kommende bøger vil synsvinklen skifte, så de unge hver især bliver jeg-fortæller i et bind af serien. Første bog giver en grundig præsentation af karaktererne, som beskrives nuanceret, og karaktererne taler som nutidens unge. Tematisk handler bogen om tidsrejser, paranormale evner, venskab, kærlighed og skæbnevalg. 

Genrer og tematikker

”Spektrum – Leoniderne” er første bog i en science fiction-serie for børn og unge. Den handler om tidsrejser, som er en undergenre inden for science fiction. Siden H.G. Wells udgav romanen ”The Time Machine” (1895) (”Tidsmaskinen”, 1976), har tidsrejser og tidsmaskiner været et populært emne at skrive om i science fiction-litteraturen. I bøger og på film giver tidsrejserne mulighed for at rejse frem og tilbage i tiden og ændre på begivenheder, men det kan også have uoverskuelige konsekvenser, hvis man begynder at ændre begivenhedernes gang. I ”Spektrum”-serien er det ikke en tidsmaskine, men et tidsrejsekompas, som gør det muligt for Emilie og hendes venner at rejse i tid.

Paranormale evner er et andet tema i bogen. De unge opdager én efter én, at de har evnen til at forudsige hændelser f.eks. i drømme eller syn, de kan tankelæse, sætte ild til ting med deres vrede eller tale med dyr. En del af bogen handler om, hvordan de skal lære at håndtere deres evner.

I begyndelsen af bogen møder Emilie og vennerne en gammel dame, som forudsiger, at enden er nær. Dommedagsprofetien lægger et tidspres på de unge. Det er endnu uklart i første bind, præcis hvad opgaven/udfordringen går ud på. Til gengæld står det klart, at de unge er oppe imod større, mørke kræfter, som beskrives som horror vacui – angsten for det tomme rum. De får besked på, at de ikke må være for langt væk fra hinanden, for så opstår disse rædselsvækkende sorte tomrum, hvor onde sorte væsener kommer til syne.

Venskab og loyalitet er også vigtige temaer i bogen. Emilie har et tæt venskab med Alban, men hun er også fascineret af de outrerede tvillinger, især Noah som har et voldsomt temperament. Her ligger kimen til en forelskelse og et trekantsdrama mellem Emilie, Alban og Noah. De unges forskellige temperamenter, egenskaber og baggrunde gør dem sårbare hver for sig, men tilsammen har de styrken til at møde de udfordringer, som forventes at komme i de følgende bind af serien. 

Beslægtede forfatterskaber

Mette Bundgaard Laursen har udgivet science fiction-trilogien ”Caldera”. 17-årige Kate går i gymnasiet, og så møder hun fyren Noah. Han viser sig at være prins på en planet i galaksen, der hedder Caldera. Første bog foregår i et realistisk dansk gymnasiemiljø med kærlighed, venskaber og fester. I anden bog rejser Kate med Noah til Caldera, hvor hun bliver taget til fange af oprøreren Naphal, og et trekantsdrama opstår. Fælles for de to serier er, at de begynder i et realistisk miljø, og så kommer science fiction-elementerne ind i bøgerne, efterhånden som handlingen skrider frem. Kærlighedstemaet og trekantsdramaet fylder en del i Caldera-trilogien, hvorimod der mere antydes et trekantsdrama i Spektrum-serien.

Manuskriptforfatter og filminstruktør Poul Berg har skrevet ”Tidsrejsen” (2014), som bygger på DR’s julekalender af samme navn. Historien handler om 13-årige Sofie, der er videnskabsinteresseret og har en farfar, som er videnskabsmand. Sofies forældre er skilt, og hun forsøger via tidsrejser at bringe dem sammen igen, så de kan fejre jul sammen.

Tidsrejsetemaet finder man også hos den britiske forfatter Linda Buckley-Archer. Trilogien ”Tidsrejsen” handler om 12-årige Peter og Kate, der prøver en antityngdekraftmaskine og bliver slynget tilbage til år 1763. Yderligere problemer opstår, da maskinen bliver stjålet af landevejsrøveren Tjæremanden. Peter og Kate er fanget i fortiden, men så møder de lommetyven Gideon, som hjælper dem under jagten på at få maskinen tilbage, så de kan komme hjem til nutiden.

”Fangen fra Azkaban”, som er tredje bog i J.K. Rowlings Harry Potter-serie, handler også om tidsrejser. Hermione Granger har nemlig en tidsvender, som hun bruger til at nå alle sine timer på Hogwarts. Hermione og Harry bruger også tidsvenderen til at rejse tre timer tilbage i tiden for at redde ét af Hagrids dyr, Stormvind, fra at dø. Venskaber, sammenhold og loyalitet er gennemgående temaer i Harry Potter-bøgerne, hvor børn og unge må stå sammen for at bekæmpe det onde. På samme måde må Emilie og hendes venner stå sammen i Spektrum-serien.

Bibliografi

Romaner og noveller

Foss, Nanna:
Corpus callosum” i Skybrud. Dystopiske noveller. Håbefulde Unge Forfattere, 2014.
Foss, Nanna:
Spektrum – Leoniderne. Tellerup, 2014. (1).
Foss, Nanna:
Spektrum - Geminiderne. Tellerup, 2015. (2).
Foss, Nanna: Spektrum - Ursiderne. Tellerup, 2017. (3)
Foss, Nanna: Spektrum - Kvadrantiderne. Tellerup, 2019. (4).

Om forfatteren

Links

Her finder man biografi, omtale af bøgerne, anmeldelser, blog m.m.
Schmidt, Palle: Plotcast.dk. Februar 2015.

Kilder citeret i portrættet