Iris Garnov

Birgit Larsen, 1999.
Main image
Garnov, Iris
Foto: Polfoto

Dansk forfatter. Iris Garnov er født i 1939 har haft mange forskellige jobs, bl.a. som fabriksarbejderske, refrænsangerinde og sekretær indtil hun tog basisuddannelsen på Roskilde Universitetscenter. I 1977 debuterede Iris Garnov som forfatter. I starten skrev Iris Garnov kun voksenbøger, indtil et forlag bad hende om også at skrive for børn. Iris Garnovs forfatterskab spænder vidt - fra billedbøger til ungdomsbøger. Skildringen af hverdagene er udgangspunktet for samtlige bøger.

 

 

 

23786230

Blå bog

Født: Den 23. marts 1939 på Amager, København.

Uddannelse: Basisuddannelsen på Roskilde Universitetscenter.

Debut: Skuffebarn. Gyldendal, 1978. Digte.

Litteraturpriser: Nemos Forfatterlegat, 1980. Kulturministeriets Børnebogspris, 1983. Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat, 1986. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 1987. Statens Kunstfond. Rejselegat, 1989, 1990, 1992.

Seneste udgivelse: En udtrolig historie : erindringer. Gyldendal, 2001. Voksenbog.

 

Artikel type
boern

Introduktion

Iris Garnov er født i 1939 har haft mange forskellige jobs, bl.a. som fabriksarbejderske, refrænsangerinde og sekretær indtil hun tog basisuddannelsen på Roskilde Universitetscenter. I 1977 debuterede Iris Garnov som forfatter.

I starten skrev Iris Garnov kun voksenbøger, indtil et forlag bad hende om også at skrive for børn.
Iris Garnovs forfatterskab spænder vidt - fra billedbøger til ungdomsbøger. Skildringen af hverdagene er udgangspunktet for samtlige bøger.
Iris Garnov har sagt, at hun egentlig skriver om det samme hele tiden, om børnene fra de dårlige sociale lag, om de sociale skel og om de voksnes dumheder. Iris Garnov kommer selv fra de sociale lag, hun skildrer.

Udover at give en skildring af miljøet vil Iris Garnov godt vise, at der er en humor, ukuelighed og fandenivoldskhed i det miljø, som man ikke finder i samme form i de højere sociale lag.

Yrsa-bøgerne

Bøgerne om Yrsa er skrevet på en spændende måde. Det er små episoder, der ikke altid følger hinanden tidsmæssigt - men hvor der alligevel hele tiden er en rød tråd.

Fortællestilen harmonerer fint med beskrivelsen af Yrsa som den usikre, men dog ukuelige og ikke mindst fantasifulde person, hun er.

Samtidig er bøgerne en beskrivelse af Yrsas families liv og udvikling over nogle år. Kampen for de meste basale ting i tilværelsen tapper kræfterne ud af familien.

Hen ad vejen begynder Yrsa dog at engagere sig, at kæmpe for sine egne og for familiens rettigheder - men samtidig ændrer det også Yrsas "plads" i familien.