Baggrund

Dina Gellert er autodidakt, dvs. at hun ikke har nogen uddannelse som tegner. Men det har ikke forhindret hende i at leve som professionel siden engang i begyndelsen af 1990’erne. Hun ka’ nemlig tegne og male som få andre illustratorer - og især med farvekridt, som hun lægger på med kyndig hånd. Mest vellykket i den herlige rimede billedbog Chokoladeeskapade (1998). Bogen er morsom på grund af Kirsten Hammanns rim, men sandelig også på grund af tegningerne, der er forunderlige i deres naive verdensbillede.

Dina Gellert (f. 1961) voksede op i Haderslev i en familie, som tegnede. Far og mor levede som tandlæger, men de elskede farver på papir. Så Dina Gellert og to andre søstre blev smittede og er i dag i (tegne-)branchen.

"Da jeg var mindre, var jeg lykkelig over at få lov til at sidde og lave ting på værelset. Når du tegner, kan du være den person du tegner, fortæller Dina Gellert, der allerede dengang - med egne ord - kunne få gåsehud over en rigtig lækker farvesammensætning."
(I en verden af guder og grise , interview med Dina Gellert ved Signe Eriksen i Frederiksborg Amt Avis, den 28. juli 2001).

I virkeligheden ville Dina Gellert gerne have været teatermaler og satte kursen mod Folketeaterets malersal i København. Men arbejdstiden var for streng, så Dina Gellert vendte på en tallerken og satsede på tegnefilmen.

Den gode tegner blev hurtigt antaget på Valhalla. Det var et projekt, der gik ud på at omsætte Peter Madsens (f. 1958) flotte tegne serie til tegnefilm. Filmen havde premiere i 1986, og til den havde Dina Gellert lavet de såkaldte ’in-betweens’, dvs. mellemtegninger, som man (desværre) knap kan se, når figurerne bevæger sig.

Da firmaet gik konkurs - og efter en tid som reklametegner på Nordisk Film, drog Dina Gellert til Paris for at lære mere om animation i Disney-studierne. Det var sjovt at lære tegnere fra hele verden at kende, men disciplinen var hård:

"Jeg betragter tiden med tegnefilm som en god tid i militæret, hvor jeg har lært hurtighed, arbejdsdisciplin og at kunne give en figur udtryk og bevæge den."
(I en verden af guder og grise, interview med Dina Gellert ved Signe Eriksen i Frederiksborg Amt Avis, den 28. juli 2001).