Frøken Ignora i vandtårnet

Citat
”Ignora har engang set et spøgelse. Det var dengang hendes far lige var død, og hendes mor var rejst sin vej. Spøgelset sagde: - Det er da klart, at du er alene, Ignora! – Dig er der ingen, der gider være sammen med!”
”Frøken Ignora og spøgelserne”, s. 16-17.

Katrine Marie Guldager har over en periode på otte år mellem 2002 og 2010 skrevet ikke mindre end 20 bøger om pigen frøken Ignora. Alle bind er illustreret af Charlotte Pardi.

Frøken Ignora er en lille pige, der bor i et vandtårn i byen Stridstrup. Hun bor der alene, fordi hendes far er død og hendes mor er rejst bort. Ignora er på den ene side et meget selvstændigt barn, der er vant til at klare det meste selv, men hun på den anden side også bare et barn, der let føler sig tilsidesat eller uretfærdigt behandlet. 

28501021

Hun har en masse katte og hunde, der holder hende med selskab, og hun har også en kæreste, der hedder George. Han kan være irriterende, og de kan skændes, så det brager, men han er også sød og omsorgsfuld. Han udfordrer Ignora og rokker ved hendes verdensbillede, f.eks. når han foreslår, at han får sit eget værelse i vandtårnet (”Frøken Ignora og spøgelserne”, 2010). Dette kan være frustrerende og utrolig skræmmende, hvis man som Ignora foretrækker, at alt helt skal være, som det plejer.

Den eneste voksne omkring Ignora er fiskehandleren. Han er en livserfaren herre, der kan hjælpe, når frøken Ignora af og til føler sig i vildrede (f.eks. i ”Frøken Ignora eksploderer”, 2002).

Bøgerne om frøken Ignora i vandtårnet kredser om følelser og om relationer. Gode som dårlige. Her er raserianfald, hævntørst og ensomhed, men der er også fantasi, venskaber og glæden ved de små ting i livet, som f.eks. en smuk blomst (”Frøken Ignora og blomsterne”, 2006). Emnerne – og de til tider meget åbne slutninger – indbyder læserne til selv at forholde sig til det, der er skildret i teksten.

Alle bøgerne er på 24 sider og er let læselige. På hvert opslag er der et mindre tekststykke på den ene side og en illustration på den anden. Dette medvirker til at gøre læsningen mere overskuelig, især hvis man lige er begyndt at læse.