Hans Hansen

Hanne Svendsen. 1989.
Main image
Hansen, Hans
Foto: Bent Midstrup

Indledning

Dansk forfatter.
Hans Hansen er forfatter og han har tillige været Statens Børnefilmkonsulent ved Det danske Filminstitut. Frem til 1985 har Hans Hansen arbejdet som fuldtidsforfatter. Han debuterede med en novellesamling for voksne i 1965, og med tiden er det blevet til godt 40 bøger, mest for børn og unge, dertil en række noveller og mange manuskripter til spillefilm, teater, radio og TV. - som han siger: Nu har jeg arbejdet med næsten alle medier, man kan arbejde med, hvis man vil fortælle historier - lige med undtagelse af ballet.

 

51267753

Blå bog

Født: 4. januar 1939 på Frederiksberg.

Uddannelse: Lærereksamen fra Marselisborg Seminarium, 1963.

Debut: Lyd, 1965. Noveller.

Litteraturpriser: Thit Jensens Forfatterlegat, 1984. Biblioteksaffgiftens top 25, 1985. IBBY Certificate of Honour, 1986. Biblioteksafgiftens top 25, 1990. Flere legater fra Statens Kunstråd.

Seneste udgivelse: Bedstefar farveller. Turbine, 2014. Illustrator: Rasmus Juul. Billedbog.

 

Artikel type
boern

Om Hans Hansen

Hans Hansen (f. 1939) er forfatter, men nu er han tillige Statens Børnefilmkonsulent ved Det danske Filminstitut, og formand for Dansk Forfatterforening har han været i en 4-årig periode, som sluttede med udgangen af 1988.

Engang var Hans Hansen lærer. Oprindelig ville han have været journalist, men der var nogle mennesker, som blev ved med at fortælle ham, at han var sådan et pædagogisk talent. Så han blev lærer og har da ikke fortrudt det. Tiden som lærer frem til 1976 betegner Hans Hansen selv som lidt af en blandet landhandel med undervisning både på seminarium og i folkeskolen. I 1976 blev lærerjobbet kvittet til fordel for skriveriet.

Frem til 1985 har Hans Hansen arbejdet som fuldtidsforfatter. Han debuterede med en novellesamling for voksne i 1965, og med tiden er det blevet til godt 40 bøger, mest for børn og unge, dertil en række noveller og et stort antal manuskripter til spillefilm, teater, radio og TV. Så som han siger: nu har jeg arbejdet med næsten alle medier, man kan arbejde med, hvis man vil fortælle historier - lige med undtagelse af ballet.

Det organisatoriske arbejde i Forfatterforeningen har taget meget af Hans Hansens tid, det samme er nu tilfældet med jobbet som Statens Børnefilmkonsulent. Tiden til digteriet bliver skrabet sammen i småbidder. Men det går en ende, så om nogle år vil Hans Hansen atter arbejde som fuldtidsforfatter.

Hans Hansen har været lærer i mange år. Han har været forfatter i mange år, men han har også været almindeligt menneske i mange år, har familie - 3 børn. Til sammen giver det et godt grundlag at skrive historier på.

Det begyndte med en krimi

Den første bog, Hans Hansen skrev for børn, var en krimi, nemlig Livsfarlige papirer.

De sidste krimier fra forfatternes hånd er 3 bøger om et par foretagsomme unge mennesker: Georg og Gearløs. Gearløs´ rigtige navn er Beate, men da hun har en gear-løs cykel - hvilket navn passer så bedre til hende? De to har det rart med hinanden, og der sker altid en forfærdelig bunke omkring dem.

I Georg og Gearløs og Gummimanden er de på sporet af én, der franarrer gamle mennesker deres spareskillinger.

I Georg og Gearløs og Valde gælder det løsslupne slanger og narkotika. I Georg og Gearløs og genfærdet er de tiltrukket af et stort, gammel ensomt beliggende hus, som ser meget forladt ud. Da gåden om huset er løst, siger Beate til Georg, at hun ikke længere gider lege detektiv. Der er andre ting hun heller vil med ham.

Har piger det på samme måde som drenge?

Sådan tænker Jan i Jeg elsker dig altså . Jan er blevet ret vild med Bente. Men hvordan skal han få sagt de der ord til hende? Hvordan skal han få inviteret hende med til festen i roklubben? Jan og Bente får snakket sammen og lidt mere end dét. At være rigtig glad for én er dejligt, men det kan også nogen gange være forbandet svært - alt det med følelserne!
Indtil videre er det blevet til 3 bøger om Jan og Bente. Jeg elsker dig altså , Jeg savner dig , og Et kys for dine tanker . Bøgerne er lette at læse.

Claus tumler på samme måde med et par spørgsmål i Vil du se min smukke navle? Han er brændt lun på Lene, og nu skal klassen på lejrskole i Sverige. Så mulighederne er der, hvis bare man tør komme ud af busken, og den man elsker måske vil sige: "Vil du se min smukke navle?"
Bogen er blevet lidt af en moderne klassiker - den er også blevet filmatiseret.

Egentlig var det ikke meningen, at den skulle have nogen fortsættelse. Men da forfatteren fik breve fra så mange af dem, der havde læst nogen, var han nødt til at skrive 2 bøger mere om Claus og Lene. Det blev til Elsk mig langsomt og Claus og Lene og Nina ...

Det er ikke altid så enkelt

Alle mennesker, voksne, unge, børn - tænker en masse tanker, stiller sig selv og andre en masse spørgsmål, har meninger, har følelser. John har det ikke altid lige godt. Han er hovedpersonen i Jeg er bare så angst .

Den dag han er på vej hen for at snakke med malermesteren, der søger en arbejdsdreng, går det galt. John får et angstanfald. Det betyder, at han ikke ser trafikken omkring sig, og han havner med hjernerystelse på hospitalet. Her finder man ud af, hvad der virkelig er galt med John, og han kommer til at snakke med andre, der har det som han - specielt begynder han at snakke med Ilse. Måske bliver John i stand til at leve sit liv bedre - nu.

Ali er flygtning og har boet hos forfatteren og hans familie et godt stykke tid. Nu sidder han ved deres køkkenbord og græder, for han har fået afslag på sin asylansøgning. Det er bl.a. Ali´s historie, som blive fortalt i Hvorfor tror I mig ikke? Hvorfor kommer Ali til Danmark? Hvorfor må han ikke blive i Danmark? Hvad ved vi om folk som Ali?

Ingen ta´r skade af et par flade - er en vending, man ofte hører. Ligeledes er det titlen på en bog, der handler om vold. Svend ser og oplever volden omkring sig i mange af dens forklædninger. Han fornemmer, hvordan det er fat hos kammeraten, Jacob. Han ser den hos underboerne, han oplever den i sin egen familie. Svend gør sig tanker - også om, hvordan han synes, det burde være. At være med til en fed fest er ikke altid så rart. En fed fest fortæller om sprut, bajere, alkohol - især når man få så meget af det, at det ikke længere er nogen nydelse. Alle 4 bøger er kommet i serien: Rapportbøger.

Enkelt er det heller ikke for hovedpersonerne i Hans Hansens 3 bøger i Læs-løs-serien: Bøgernes hovedperson er unge mænd, som for en tid hvirvles ind i den sælsomme voksne verden, for igen at blive hvirvlet ud modnet til at gå videre i deres eget liv. Erik i Hjertesår indleder et forhold til en noget ældre kvinde. Hvem er hun - dette poetiske væsen? Hvem er det, der ringer og truer Erik? Den skriggule grav rummer hemmeligheder. Det ved Anders. Moderen har forladt Jørgen, som måske har noget gående med Vivian. Egentlig kunne Anders være ligeglad og lade de voksne om at rode rundt. Men han bliver trukket ind i deres drama.

Kvinden i hækken . Arne ser hende, når han er ude at løbetræne. En dag får han hendes sælsomme historie.

Drømmen

Lilli har en drøm. Den er skræmmende: døden rider raskt. Hun og David er et par af de unge, som et menneskefjendsk samfund har gjort overflødige. Døden rider raskt handler om disse meget forskellige unge, som har søgt væk fra samfundet, ud af byen, ud i en natur, som er ved at gro op om en forladt industri og nogle forladte huse. En gruppe af de unge begynder at finde frem til noget af det, der bliver kuet af det samfund, de har vendt ryggen: fantasi, følsomhed, nænsomhed, kærlighed, menneskeværd.
Samfundet kan selvfølgelig ikke tolerere udbrydere som dem. Et halvmilitært korps jagter dem, og de må tage tilbage til byen. Men nu har de hinanden, og de ved i hvert fald, hvad de ikke vil. Tid og sted er underordnet. Det kunne være Danmark - engang.

Forfatteren har helt tydeligt pillet ved tiden i De hvide skygger . Vi er i Danmark omkring år 2000. Lars har altid boet med sine forældre i det lille hus ved skovbrynet. Nu er huset konfiskeret af Partiet, forældrene på flugt, snart følger han selv efter, men forinden skal han udrette noget på Bornholm.

Også i Pak og de stål-farvede , Pak og de dømte og Pak og oprøret fortælles historien om en gruppe menneskers kamp mod et militærregime, som netop har taget magten. Penge, magt og undertrykkelse hænger tit sammen.

Den store Skygge og Døden fra den store Skygge handler om, hvordan viden om dødbringende forurening holdes tilbage. På trods af alt bærer disse bøger i sig en drøm om, at det kan blive godt. De 2 sidstnævnte serier er lette at læse.

Hans Hansen - kort og godt

Hans Hansen opfatter sig primært som dramatiker - det gør hans måde at skrive på kort og klar, som det talte sprog, og det betyder, at hans bøger er ret lette at læse.

Som man måske kunne tro, er det ingen naturlov, at en let læselig tekst er let at skrive. Faktisk kræver det et stort kunstnerisk arbejde at iklæde en historie et enkelt og knapt sprog. Hans Hansen arbejder bevidst med sprogets rytme, klang, farve, musik - noget der har betydning for læseoplevelsen.

En historie af Hans Hansen kendes ofte på, at den lever videre også efter det sidste punktum. For som læser giver man sig uvilkårligt til at spørge sig selv: hvordan ville det egentlig være gået, hvis ...? Man begynder på en måde at snakke med bogen.

I øvrigt er Hans Hansen lidt af et rodehoved. Det siger han i alt fald selv, for han kan ikke skrive historier efter dispositioner eller forudbestemte strategier. Selvfølgelig ved han i store træk, hvad han vil have det til at handle om. Men det vigtigste for ham er titlen. Før han kender den, kan han ikke rigtig komme i gang med skriveriet - som foregår i hånden. Men når titlen først er der, så går det sådan set af sig selv.

Bibliografi

Bøger for børn og unge

Hansen, Hans:
Livsfarlige papirer. 1974
Hansen, Hans:
Farlige forbindelser. 1975
Hansen, Hans:
Vil du se min smukke navle? 1976. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Elsk mig langsomt. 1977. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Claus og Lene og Nina og ... 1978. 3. del af serie
Hansen, Hans:
Plim. 1978
Hansen, Hans:
Vil I ha´ mig, så ta´ mig. 1979
Hansen, Hans:
En fed fest. 1979
Hansen, Hans:
Pak og de stål-farvede. 1980. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Pak og de dømte. 1980. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Pak og oprøret. 1980. 3. del af serie
Hansen, Hans:
Jeg er bare så angst. 1981
Hansen, Hans:
Den store Skygge. 1981. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Døden fra Den store Skygge. 1981. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Hjertesår. 1981
Hansen, Hans:
De hvide skygger. 1982
Hansen, Hans:
Georg og Gearløs og Gummimanden. 1982. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Georg og Gearløs og Valde. 1983. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Georg og Gearløs og genfærdet. 1985. 3. del af serie
Hansen, Hans:
Den skriggule grav. 1982
Hansen, Hans:
Døden rider raskt. 1983
Hansen, Hans:
Jeg elsker dig altså. 1983. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Jeg savner dig. 1984. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Et kys for dine tanker. 1985. 3. del af serie
Hansen, Hans:
Kvinden i hækken. 1984
Hansen, Hans:
En skør gammel kone. 1984
Hansen, Hans:
Jens og Jettebøgerne. 1984 1-4. del af serie
Hansen, Hans:
Ingen ta´r skade af et par flade. 1984
Hansen, Hans:
Cykelridderen og den kobberfarvede prinsesse. 1985
Hansen, Hans:
Om natten kommer drømmene, om dagen går de bort. 1987
Hansen, Hans:
Hvorfor tror I mig ikke? 1987
Hansen, Hans:
Pas på hjertet, Pia! 1992. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Du er dejlig, Pia. 11992. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Kys mig kærligt, Pia! 1992. 3. del af serie
Hansen, Hans:
Hold mig tæt. 1993. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Min for altid. 1994. 2. del af serie
Hansen, Hans:
Uffe min. 1996
Hansen, Hans:
Gudernes vilje - vi bor i Nepal. 1999 (48.234)
Hansen, Hans:
Tasketøsen. 2002. 1. del af serie
Hansen, Hans:
Helten. 2003
Hansen, Hans:
Lars Løve til søs - og andre godnathistorier om Lars-Løve. 2003
Hansen, Hans:
Tasketøsen og hende Anja. 2003 2. del af serie
Hansen, Hans:
Zafir. 2003
Hansen, Hans:
Tasketøsen og ham med guitaren. 2004 3. del af serie
Hansen, Hans:
Lars-Løve og Hyphesten og andre godnathistorier om Lars-Løve. 2005
Hansen, Hans:
Manden med hestehalen. Cadeau, 2008. 1. del af serie.
Hansen, Hans:
Død mand sladrer. Cadeau, 2010. 2. del af serie.
Hansen, Hans:
Den stjålne slange. Cadeau, 2011. 3. del af serie.
Hansen, Hans:
Den døde engel. Cadeau, 2011. 4. del af serie.
Hansen, Hans:
Twins club. Cadeau, 2009. Fantacy.
Hansen, Hans:
Pigen med de meget grønne negle. Cadeau, 2012. 5. del af serie.
Hansen, Hans:
Manden i tårnet. Cadeau, 2012. 6. del af serie.
Hansen, Hans:
Manden med rebet. Cadeau, 2013. 7. del af serie.
Hansen, Hans:
Månehunden. Cadeau, 2013.

Novellesamlinger

Hansen, Hans:
Hallo 80! 1980
Hansen, Hans:
Lejrene. 1984 Desuden noveller til antologier. Desuden noveller til antologier.

Billedbøger

Hansen, Hans:
Skyd mand! 1981
Hansen, Hans:
Vi er flyttet. 1981
Hansen, Hans:
Hvordan hajen fik sin skarpe lugt. 1983
Hansen, Hans:
Det synger når man kysser. 1986
Hansen, Hans:
De tramper. 1989
Hansen, Hans:
Viktor og Viktoria. 1993
Hansen, Hans:
Bedstefar farveller. Turbine, 2014. Illustrator: Rasmus Juul.

Video i relation til Hans Hansens bøger

Vil du se min smukke navle! 1978
Viktor og Viktoria. 1993
Zafir. 2004 Hans Hansen har skrevet flere filmmanuskripter.

Læs mere om Hans Hansen

Drøm, digt og virkelighed. 1986 (81.67)
Rasmussen, Bent:
53 danske børnebogsforfattere. 1986 (81.67)

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Hans Hansen

Links

Links

Her får man de vigtigste pejlemærker i Hans Hansens forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.
Forfatterportrætter udarbejdet af bibliotekarer over hele landet. Portrættet indeholder blandt andet biografi, bibliografi, tekstuddrag og lyd-eksempler.