paula hawkins
Foto: Anna Huix, Contour By Getty Images, 2015

Paula Hawkins

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
paula hawkins
Foto: Anna Huix, Contour By Getty Images, 2015

Indledning

Den britiske forfatter og journalist Paula Hawkins har skrevet ”Kvinden i toget” (2012), som er verdens hurtigst sælgende thrillerdebut. Millioner af læsere er blevet grebet af historien om den alkoholiserede, ustabile hovedperson Rachel, som hver dag pendler med toget, fantaserer om andre folks perfekte liv, chikanerer sin eksmand, og som involveres i en sag om en forsvunden kvinde. Det er pirrende at smugkigge ind gennem andres vinduer, og hårrejsende at opdage, at der under den pæne overflade sker grumme ting, og romanen har uden tvivl forstærket interessen for domestic noir-litteratur. 

39519607

Blå bog

Født: 26. august 1972 i Zimbabwe.

Uddannelse: Har studeret politik, økonomi og filosofi på Oxford Universitet.

Debut: Confessions of a Reluctant Recessionista. Arrow, 2009. Udgivet under pseudonymet Amy Silver.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Som en langsom ild. Gyldendal, 2021. (A Slow Fire Burning, 2021). Oversat af Signe Lyng.

Inspiration: Kate Atkinson.

 

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg har tænkt på Jess hele dagen ude af stand til at fokusere på andet end det, jeg så i morges. Hvad var det, der fik mig til at tro, at der var noget galt? Jeg kunne umuligt se hendes ansigtsudtryk på den afstand, men da jeg så på hende, følte jeg, at hun var alene. Mere end alene – ensom.”
”Kvinden i toget”, s. 25.

Paula Hawkins er født den 26. august 1972 i Zimbabwe, hvor hun voksede op i forstaden Harare. Faren var økonomiprofessor og journalist, og hun havde en idyllisk barndom hos forældrene med tennisbaner og swimmingpools. Som barn var hendes yndlingsbøger ”De Fem”-bøgerne af Enid Blyton, og som teenager var hun vild med Agatha Christies krimier. Som voksen er hun især begejstret for Kate Atkinsons bøger, men holder også af at læse forfattere som Pat Barker, Tana French, Gillian Flynn, Megan Abbott og Donna Tartt. I skolen var hun glad for at skrive fristil, men hun oplevede mere det at skrive fiktion som en drøm end som en mulig levevej.

Som 17-årig flyttede Paula Hawkins til London, og hun husker tydeligt sin fascination over at køre med offentlig transport – District line – for første gang i sit liv. Senere søgte hun ind på universitetet i Oxford, hvor hun læste politik, økonomi og filosofi, og hun arbejdede som finansjournalist på The Times i 15 år, hvorefter hun blev freelancer. Hun har skrevet fagbogen ”The Money Goddess” (2007), som giver gode råd til kvinder om økonomi.

I 2009 debuterede hun som skønlitterær forfatter under pseudonymet Amy Silver med chicklit-romanen ”Confessions of a Reluctant Recessionista” og har siden skrevet yderligere tre bind i serien. Hendes interesse for krimier begyndte at afspejle sig i hendes egne skriverier, som blev mere dystre. Hun var tæt på fallittens rand, da hun i 2013 satte sig for at skrive en domestic noir-thriller, og inspirationen hentede hun bl.a. fra sine egne togture og de mange krimier og thrillers, hun selv elsker at læse. Manuskriptet blev antaget af forlaget, inden det var færdigskrevet, og ”Kvinden i toget” hitter nu over hele verden, og filmrettighederne er solgt til DreamWorks. Selveste Stephen King tweetede i forbindelse med udgivelsen, at ”Kvinden i toget” er en fantastisk bog, som holdt ham vågen hele natten. Paula Hawkins skriver for tiden på en ny mørk, psykologisk thriller, som handler om to søstre.

Kvinden i toget

”Jeg er ikke den samme kvinde, jeg var engang. Jeg er ikke længere attråværdig, jeg er frastødende på en eller anden måde. Det er ikke bare det, at jeg har taget på, eller at mit ansigt er ophovnet af alkoholen og manglen på søvn; det er, som om folk kan se skaden på mig, de kan se det skrevet i mit ansigt, i måden jeg står på, bevæger mig på.”
”Kvinden i toget”, s. 22.

”The Girl on the Train” (2015) (”Kvinden i toget”, 2015) er Paula Hawkins’ debut som thrillerforfatter. Hovedpersonen Rachel er en kvinde i trediverne, som er alkoholiseret, arbejdsløs, skilt og psykisk ustabil. Hun bor til leje hos sin veninde og skammer sig over at indrømme, at hun har mistet sit job pga. alkoholproblemer, så hun pendler fortsat hver dag med toget mellem Ashbury og London.

På togturen kører hun forbi Blenheim Road, hvor hun kigger ind ad vinduerne i de victorianske dobbelthuse, og her bor et yngre par i nummer 15. Rachel kender dem ikke personligt, men kalder dem for Jess og Jason og dagdrømmer om deres perfekte liv, som er alt det, hun ikke selv har. En dag bliver Rachel vidne til, at Jess er sammen med en anden mand, og efterfølgende forsvinder Jess sporløst. Politiet mistænker Jason, hvis rigtige navn er Scott, for at stå bag Jess’ forsvinden, men Rachel tror fuldt og fast på, at Scott er uskyldig, og hun går i gang med at lave sin egen efterforskning. Politiet mener, at Rachel er et utroværdigt vidne på grund af sit drikkeri.

51943643

Rachel er en upålidelig fortæller, og som læser er det svært at skelne, hvornår hun taler sandt eller lyver. Hendes sorg over barnløshed og skilsmissen fra Tom får hende til at chikanere sin eksmand og hans nye kone Anna, som bor i nummer 23 på Blenheim Road. Den forsvundne Jess, som i virkeligheden hedder Megan, er heller ikke nogen engel.

Romanens kapitler er inddelt med datoer, og synsvinklen skifter mellem Rachel, Megan og Anna. Det fortælletekniske greb med at anvende flere fortællerstemmer er effektivt, fordi det hele tiden fører læseren i nye retninger, og de samme hændelser beskrives fra flere synsvinkler. Ingen af de tre kvinder er helt til at stole på, og handlingen tager hele tiden tager nye uventede drejninger. De psykologiske portrætter er nuancerede, og ingen af karaktererne er kun gode eller onde, hvilket gør dem meget menneskelige og genkendelige.