Hans Chr. Hansen

Bent Rasmussen, 2003.
Main image
Hansen, Hans Chr.
Foto: Dingo

Indledning

Dansk forfatter og lærer. Har skrevet børnebøger og letlæsningsbøger.

Temaerne i Hans Chr. Hansens bøger er ofte den lille mod den store og børn mod de voksne. Ofte skriver han om drenge, og i historierne er der altid en løsning, som er mulig og realistisk. Måske løser den ikke alle personernes problemer, men det er vigtigt for Hans Chr. Hansen, at læseren går lidt løftet og lettet ud af historien med løsninger, det er muligt at arbejde videre med.

 

52786525

Blå bog

Født: 1949 i København.

Uddannelse: Lærereksamen, 1977.

Debut: Ferdinand og Eske. Gyldendal, 1982.

Litteraturpriser: Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 1992. Skriverprisen, Året læse-let-forfatter, 1999.

Seneste udgivelse: Viggos hemmelige ven. Alrune, 2016.

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

Hans Chr. Hansen er født i 1949 i København. Derefter flyttede familien en kort tid til Lolland, men da han var 3 år, bosatte familien sig i Næstved, og her har Hans Chr. Hansen boet næsten lige siden. Han beskriver sjældent landskaberne i sine historier, men det er altid Næstved, havnen, Susåen, som han ser for sig, når han skriver. Det betyder efter Hans Chr. Hansens mening ikke så meget med landskabsbeskrivelserne, for alle læsere “læser” alligevel altid deres eget landskab ind i historierne.

Hans Chr. Hansen tog realeksamen i 1966, studentereksamen i 1969 og derefter zigzaggede han lidt m.h.t. at vælge uddannelse. Han troede en overgang, han skulle være skovrider blandt slanke bøgetræer med kasket på hovedet, men det opgav han. Han læste et stykke tid på Københavns Universitet, men så besluttede han sig til at læse til lærer på Haslev Seminarium og blev dimitteret i 1977.

 

Lærer

Det var faktisk ret tilfældigt, at han blev lærer, men det vigtigste i hans liv har været at være far, fortæller han. Hans Chr. Hansen og hans kone har 6 børn, 5 drenge og 1 pige, og i lange perioder har han været hjemmearbejdende husfar.

I 1999 sagde han sin faste stilling op, men det blev lidt for ensomt at være skriver på fuld tid, og efter en slags “livsmidtvejskrise” kombinerer han nu skriverierne med et arbejde på en skole for udviklingshæmmede børn. De fortæller ham, hvad der virkeligt betyder noget, de kommer på deres måde helt ind til kernen. Akkurat på samme måde må forfatteren skrælle sig ind til det vigtige i den historie, han vil skrive.

Inspiration

Det er ikke “farligt” at kende Hans Chr. Hansen, selv om inspirationen til historierne ofte stammer fra det private liv, fra skolen eller fra nabolaget, hvor han bor, for der skal mere til at gøre det til en god historie, pointerer han. Det skal være ren fiktion, det skal være hans egen fantasi, der brygger videre på det, han har hørt eller set, ellers bliver det ikke en god historie.

Debut

Hans Chr. Hansen har - som mange andre forfattere - altid godt kunnet lide at skrive som barn, han skrev digte, og i modsætning til mange forfatterkolleger elskede han at skrive stil, som det hed dengang. Han blev gift med “sin kone” - som han udtrykker det - og de fik hurtigt 4 børn, men både han og hans kone ønskede at passe deres egne børn, og derfor besluttede de, at han skulle “gå hjemme”, som det lidt pudsigt hedder. En god kollega opfordrede Hans Chr. Hansen til at gå i gang med at skrive.

Lidt for sjov tog Hans Chr. Hansen kollegaen på ordet, og pludselig havde han skrevet debutbogen Ferdinand og Eske , den blev antaget og udkom i 1982 på Gyldendal. Historien handler om Ferdinand og hans veninde Eske, der kommer i konflikt med nogle store drenge, men tykke fru Swamm har sin helt personlige måde at formilde de lange lømler på.

Det gav blod på tanden, og hurtigt efter udkom Robert og vennerne på Smutvej (1983), en historie om børn mod de voksne, “Wilfred” (1984), der handler om gartner Buxens evige jagt på katte, men Wilfred og hans kusine Fie får sat en effektiv stopper for det. I Lindys ven (1985) er hovedpersonen Svend-Erik, hvis bedste ven er den noget ældre Lindy. Et tema, som Hans Chr. Hansen ofte bruger i forskellige udformninger i sine historier, og i Mig, Stubbe - og Uffe , hvor de tre hovedpersoner (“mig” hedder Svenne) har en del med problemer med i ”rygsækken”, da de sammen skal være skuespillere i årets amatørteaterforestilling.

Læselet-bøger

På et tidspunkt fik Hans Chr. Hansen afvist et manuskript, men kom så i kontakt med forlaget Alrune og kort tid efter med redaktøren af Gyldendals Dingo-bøger, og det blev starten på en lang, lang række fine letlæsningsbøger. Hans Chr. Hansen ser ofte handlingen i en letlæsningsbog som en film, en række scener, der til sammen skal udgøre en helhed.

Det er meget vigtigt for ham at skrive en god og ærlig historie, der godt må røre ved børns ømme punkter. Det er måske netop dette, der gør, at Hans Chr. Hansens bøger er så vedkommende for mange læsere.

Den lille mod den store

Temaerne i Hans Chr. Hansens bøger er ofte den lille mod den store og børn mod de voksne, men hans grundtanke er altid at skrive en historie, som løfter og giver læserne et indtryk af, at noget kan lade sig gøre, selv om det måske er svært. Ofte skriver han om drenge, og i historierne er der altid en løsning, som er mulig og realistisk, Måske løser den ikke alle hovedpersonens - eller hovedpersonernes - problemer, men det er vigtigt for Hans Chr. Hansen, at læseren går lidt løftet og lettet ud af historien med løsninger, det er muligt at arbejde videre med.

Personerne

Et glimt i øjet hos en dreng rører med det samme ved et eller andet i Hans Chr. Hansens fantasi og sætter gang i en ny historie. F.eks. boede personen ”Basse” lige over for, hvor Hans Chr. Hansen selv bor, og han blev så model for historierne om Basse. Personen Lasse i Lasse-bøgerne indeholder en god portion af Hans Chr. Hansen selv som dreng, hvor han ikke hørte til de stærke, og mange gang var for svag til at sige fra. Det kommer bl.a. til udtryk i modspillet fra den stærke og handlekraftige pige Line.

Bøgerne om Otto med de sjove titler 1-0 , 2-0 , 3-0 og 4-0 handler ikke bare om fodbold. De handler også om at sejre over sig selv og lære noget om sig selv. Også her har Hans Chr. Hansen haft en levende model, nemlig en fysisk stor 7-årig, der inde i hovedet var som en 5-årig, og det kan føre til mange mærkelige og vanskelige situationer.

Alex

Alex-bøgerne handler om en lidt utilpasset dreng på 10 år, der ofte gør nogle sære ting for at blive set. Han er meget fascineret af de store drenge og vil gerne kunne klare det samme som dem, men når det kommer til stykket, er han slet ikke så sej. Det kommer f.eks. til udtryk i Alex i Dødens hule (1995), hvor de store drenge vil tvinge ham til at aflive en mus med fingrene, men Alex siger fra, her går hans grænse. Bogen slutter med, at han vælger at passe på liv frem for at slå ihjel og køber et bur til den mus, som de store drenge ville tvinge ham til at slå ihjel. Musicalen, der er bygget over “Alex i Døden hule”, hedder i øvrigt “Med livet i hænderne”!

I den femte bog om Alex – Alex og Hannibals hat (1997) – vælger han at beskæftige sig med noget, der optager ham, nemlig musik, og han opdager, han har talent. Flere af Alex-bøgerne er i øvrigt lavet til musicals med musik af Jens Flint.

Manne

Manne - den lille elg (1999) er en rørende og lidt tragisk historie om drengen Manne og hans far, der så gerne vil se Manne som fodboldspiller. Faderen er formand for en fodboldfanklub og bliver fodboldtræner, men det er han absolut ikke god til. Manne må slå bak, sige fra, mens faderens drøm brister. Det hele fører dog grundlæggende til, at de får en bedre forståelse for hinanden. Faderen er - mildest talt - en sørgelig figur, men Manne - den lille elg er en fin historie med en god pointe.

Søs

I Søs-serien er hovedpersonen Søs oftest sat op over for drenge, men ikke i Søs og Rikke . Rikke er klassens ukronede dronning i klassen, men Søs synes, det er lidt fjollet, at alle de andre vil være sammen med hende hele tiden. Et eller andet sted har hun det imidlertid på samme måde. De to begynder at gå til gymnastik sammen, og pudsigt nok har de købt den samme slags gymnastikdragt - på tilbud til 49 kr.!

Søs´ bryllupsdag er én af de historier, som Hans Chr. Hansen holder allermest af. Søs arrangerer nemlig en fest på forældrenes bryllupsdag, fordi hun har opfattet, at forældrene har haft nogle ægteskabelige kurrer på tråden, og så skal der holdes fest for at få samling på det hele igen, mener Søs.

Inspirationen til historierne om forholdet mellem pige og dreng er i øvrigt hentet fra Hans Chr. Hansens eget hjemlige miljø med de fem drenge og en pige.

Leif-bøgerne, m.m.

Leif-bøgerne handler f.eks. om at lyve, dårlig samvittighed, døden, mobning samt en lang række andre temaer i de foreløbig 20 bøger om Leif. En anden - forholdsvis ny letlæsningsserie - hedder Mads Madsen fortæller , der har drengen Mads som “reporter” fra skolens verden. Hans Chr. Hansen har også skrevet en del noveller samt læseprøver til Dansk Psykologforenings læsetestmaterialer.

Koko fra Togo

I Koko fra Togo (2001) har Hans Chr. Hansen skrevet en historie om at modtage en indvandrerdreng. Han lader - meget realistisk - skolekammeraterne være nysgerrige med tendens til det omklamrende, så Koko næsten bliver modtaget for godt, men alle er naturligvis klogere på hinanden, da historien slutter.

Klassekammerater

I denne serie, der foreløbig omfatter 3 bøger, har Hans Chr. Hansen indskrevet sig selv som jeg-fortælleren. Lars Otto – fugleungen (1998) er en barsk beskrivelse af, hvad der sker, når man bliver mobbet. Tøsedrengen Lars Otto, der er stor, fed og bange, er fuldt og helt klar over sin situation og giver udtryk for det vanskelige i at sige nej til at gå med på dumme ting. Jeg-fortælleren går i en samtale med Lars Otto ind og giver nogle bud på, hvordan Lars Otto selv kan være med til ændre på sin situation, foreslår ham at sige fra og - måske - slå igen!

Nana - min værste fjende (1998) er en humoristisk historie, som Hans Chr. Hansen ofte vælger at fortælle, når han er gæst i en skoleklasse. Historien handler om jeg-fortælleren og Nana, klassen superseje sild, der kan tæve alle drengene. De to er på én gang tiltrukket og frastødt af hinanden. De er så at sige hinandens “bedste” fjender! Hans Chr. Hansen fortæller bl.a. om, at Nana har et ar i panden og leder med spørgsmålet “Hvem af jer har et ar?” samtalen ind på både synlige og usynlige ar, og ar, man kan komme til at give hinanden bevidst eller ubevidst.

Den tredje bog i serien har titlen En fyr som Egon (2000) handler om kampen mellem Egon og lærer Pipsen, der bliver ydmyget, men Egon vil ikke stoppe i tide. Det hævner sig!

Vigtige vinkler

Hans Chr. Hansen har altid en alvorlig vinkel på sine historier og er god til at sætte fokus på børns ømme punkter, der ofte har en universel karakter. Han kalder nogle historier for “overhudshistorier”, hændelser, som er lette at glatte ud, mens andre historier er “underhudshistorier”, hvor handlingen kommer mere ind under huden på læseren.

Det er - understreger han - også vigtigt ind imellem at holde skrivepauser. “Jeg har det altså sådan, at historierne også skal sige mig noget!”

Hans Chr. Hansen er meget bevidst om, at historierne altid skal have en eller anden form for litterær værdi. Det skal simpelt hen være en god historie. Og her er det afgørende at lytte efter sig selv, når man skriver, mener han. “Jeg er et lidt melankolsk gemyt, lidt af en sortseer, og derfor er det vigtigt - også for mig selv - at tro på, at noget kan blive bare lidt bedre, at man kan se en lille lysning i en måske lidt sort verden.”

Bibliografi

Bøger

Hansen, Hans Chr.:
Ferdinand og Eske. 1982
Hansen, Hans Chr.:
Knald i låget. 1983
Hansen, Hans Chr.:
Robert og vennerne på Smutvej. 1983
Hansen, Hans Chr.:
Et godt bytte. 1984. I: I denne søde juletid - nye danske julefortællinger for børn og unge.
Hansen, Hans Chr.:
Skrot-unger. (1) 1984
Hansen, Hans Chr.:
Wilfred. 1984
Hansen, Hans Chr.:
Din tur, Helmer! 1985
Hansen, Hans Chr.:
En hejre i et æbletræ. 1985
Hansen, Hans Chr.:
Lindys ven. 1985
Hansen, Hans Chr.:
Pilefløjten. 1985
Hansen, Hans Chr.:
Skrot-unger i Blommehegnet. (2) 1985
Hansen, Hans Chr.:
Mig, Stubbe - og Uffe. 1986
Hansen, Hans Chr.:
Krebsen. 1987
Hansen, Hans Chr.:
Kineser Kurt. 1989
Hansen, Hans Chr.:
S/S Simone : en djærv sejlskibsmusical. 1990 (dr)
Hansen, Hans Chr.:
Skolenisserne. 1990
Hansen, Hans Chr.:
Trolden i prinsessen. 1992 (dr) musik: Jens Flint
Hansen, Hans Chr.:
Gummi-Gert. 1993
Hansen, Hans Chr.:
Julerøverne - en julemusikalsk enakter. 1993 (dr)
Hansen, Hans Chr.:
Toner af stål : en musical om mystik og musik i en smedje. 1993 (dr)
Hansen, Hans Chr.:
Alex og Kenny. (1) 1994
Hansen, Hans Chr.:
Julebringerne - en julekomedie med mange sange og julemusik. 1994 (dr)
Hansen, Hans Chr.:
Alex i Dødens hule. (2) 1995
Hansen, Hans Chr.:
Alex og Ronni. (3) 1995
Hansen, Hans Chr.:
Mig og Kenny - en musikalsk enakter over bogen "Alex og Kenny". 1995 (dr)
Hansen, Hans Chr.:
T-Rex, Alex og smukke Tanja. (4) 1996
Hansen, Hans Chr.:
Alex og Hannibals Hat. (5) 1997
Hansen, Hans Chr.:
Nana - min værste fjende. 1998
Hansen, Hans Chr.:
Manne - den lille elg. 1999
Hansen, Hans Chr.:
En fyr som Egon. 2000
Hansen, Hans Chr.:
Med livet i hænderne - et musik-dramatisk stykke over bogen: Alex i Dødens hule. 2000
Hansen, Hans Chr.:
Alex på nettet. (6) 2004
Hansen, Hans Chr.:
På hold med Mads Madsen. 2007.
Hansen, Hans Chr.:
Leif bliver pilot. 2007.
Hansen, Hans Chr.:
Venner for evigt. 2008. (Serie: Mads Madsen fortæller)

Sussi-bøgerne

Hansen, Hans Chr.:
Sussis sms'er. Alrune, 2010. 1. del.
Hansen, Hans Chr.:
Sussis gode plan. Alrune, 2010. 2. del.
Hansen, Hans Chr.:
MGP i Sussis klasse. Alrune, 2013. 3. del.

Leif-bøgerne

Hansen, Hans Chr.:
Leif. 1985.
Hansen, Hans Chr.:
Læs nu, Leif! 1985.
Hansen, Hans Chr.:
Hvor er bolden, Leif? 1985.
Hansen, Hans Chr.:
Har du lus, Leif? 1985.
Hansen, Hans Chr.:
Leif får tæsk. 1986.
Hansen, Hans Chr.:
Du får en ti'er Leif. 1986.
Hansen, Hans Chr.:
Leif passer Kim. 1986.
Hansen, Hans Chr.:
Fest hos Leif. 1986.
Hansen, Hans Chr.:
Leifs kniv. 1987.
Hansen, Hans Chr.:
Leif samler flasker. 1987.
Hansen, Hans Chr.:
Leif får en ven. 1990.
Hansen, Hans Chr.:
Leif og farmor. 1990.
Hansen, Hans Chr.:
Leif holder fødselsdag. 1991.
Hansen, Hans Chr.:
Leif og fru Olsen. 1991.
Hansen, Hans Chr.:
Leif ser en ulykke. 1991.
Hansen, Hans Chr.:
Leif og Lotte. 1992.
Hansen, Hans Chr.:
Leif finder sin far. 1992.
Hansen, Hans Chr.:
Leifs julegave. 1992.
Hansen, Hans Chr.:
Det er løgn, Leif! 1992.
Hansen, Hans Chr.:
Leif på vippen. 1993.

Leif kommer først

Hansen, Hans Chr.:
Leif kommer først. 2005.
Hansen, Hans Chr.:
Leif vender tilbage. 2005.
Hansen, Hans Chr.:
Leif og Ole Tønnesen. 2006.
Hansen, Hans Chr.:
Leif sender SMS'er. 2006.

Viggo-bøgerne

Hansen, Hans Chr.: Viggos hemmelige ven. Alrune, 2016.
Hansen, Hans Chr.: Fugletosserne. Alrune, 2016.

Læs mere om Hans Chr. Hansen

Rasmussen, Bent:
Børne- og ungdomslitteratur. 2005 Bind 1. Portrætter af 14 danske forfattere.(81.67).
Hans Chr. Hansen har desuden skrevet en mængde letlæsningsbøger, bl.a. serierne om Leif, Søs, Otto, Lasse og Mads Madsen fortæller.

Klaras fridag - Serie

Hansen, Hans Chr.: Klaras fridag. Gyldendal, 2004. (1).
Hansen, Hans Chr.: Klaras hule. Gyldendal, 2004. (2).
Hansen, Hans Chr.: Klara rydder op. Gyldendal, 2004. (3).
Hansen, Hans Chr.: Klaras fest. Gyldendal, 2004. (4).
Hansen, Hans Chr.: Du skal læse Klara!. Gyldendal, 2005. (5).
Hansen, Hans Chr.: Klaras økse. Gyldendal, 2005. (6).
Hansen, Hans Chr.: Klaras søster. Gyldendal, 2005. (7)
Hansen, Hans Chr.: Klara elsker katte. Gyldendal, 2005. (8)
Hansen, Hans Chr.: En rose til Klara. Gyldendal, 2006. (9)
Hansen, Hans Chr.: Klara er sur. Gyldendal, 2006. (10)
Hansen, Hans Chr.: Klara og Eigil. Gyldendal, 2006. (11)
Hansen, Hans Chr.: Klara går på line. Gyldendal, 2006. (12)
Hansen, Hans Chr.: Klara alene i Tivoli. Gyldendal, 2008. (13)
Hansen, Hans Chr.: Klaras jul. Gyldendal, 2008. (14)
Hansen, Hans Chr.: Klara hjælper Eigil. Gyldendal, 2010. (15)
Hansen, Hans Chr.: Klaras ferieven. Gyldendal, 2012. (16)

Links

Link

Oversigt over hvilke priser forskellige danske forfattere har modtaget.