Hans-Eric Hellberg

Karin Vibeke Bodenhoff, 1984.
Main image
Hellberg, Hans-Eric
Foto: Åsa Hellberg

Svensk forfatter,
Da han som barn læste børnebøger, blev han træt af altid at læse om børn, der var helte og fangede forbrydere eller fandt en kostbar skat. Personerne i Hellbergs bøger er ofte halvstore børn, som befinder sig på den svære overgang mellem barn og voksen. Men hvad enten han skriver om små eller store børn, forstår han at beskrive deres tanker og følelser med en forståelse og ægthed, så de blive levende for os. Det ydre samfund berøres kun flygtigt, hans bøger handler om mennesker på det nære plan, og hvad der foregår i dem - og mellem dem.

Artikel type
boern

Om Hans-Eric Hellberg

Hans-Eric Hellberg er en svensk forfatter. Han er født i 1927 og har skrevet mange børnebøger, de fleste af dem er oversat til dansk.

Han bor i det midterste Sverige i en by, der hedder Borlänge, hvor han har boet det meste af sit liv.

Da han som barn læste børnebøger, blev han så træt af altid at læse om børn, der var helte og fangede forbrydere eller fandt en kostbar skat.

Derfor besluttede han som voksen at forsøge at skrive de bøger, han selv gerne ville have læst. Bøger om rigtige, levende børn og deres tanker og følelser om liv og død, sex, kærlighed og venskab, ensomhed og forladthed. "Almindelige børn som oftere er bange end modige, som aldrig jager forbrydere, men som i hvert fald oplever en masse, hvad enten det er spændende, kedeligt, morsomt eller sørgeligt."

Personerne i Hellbergs bøger er ofte halvstore børn, som befinder sig på den svære overgang mellem barn og voksen. Men hvad enten han skriver om små eller store børn, forstår han at beskrive deres tanker og følelser med en forståelse og ægthed, så de blive levende for os. Det ydre samfund berøres kun flygtigt, hans bøger handler om mennesker på det nære plan, og hvad der foregår i dem - og mellem dem.

Menneskeliv

Morfars Maria , Martins Maria , Jeg er Maria og Elskede Maria , er fire bøger om en piges udvikling fra barn til voksen.

Maria er 6 år i den første bog og 15 år i den sidste, men vi oplever hende også i glimt som helt lille, ung, voksen og som helt gammel.

Maria lever som barn sammen med sin morfar, sin mor og en morbror. Marias mor har det psykisk svært, og efter morfaderens død kommer Maria til at tilbringe en stor del af sit liv hos andre. Hendes liv er, som de fleste andre menneskers, ikke altid let.

Hun oplever stærk sorg, da morfaderen dør (Martins Maria), hun oplever angst og ensomhed, da hun bor hos familien Wetterfeldt (Jeg er Maria), og hun længes efter sin mor, som hun i lange perioder er adskilt fra.

Men Maria klarer sig alligevel godt, fordi hun er lydhør over for alt, hvad der er fint og ægte i andre mennesker, hun er åben og følsom. Mange synes, hun er lidt sær, men der er også mennesker, der forstår at sætte pris på denne "særhed", og med dem knytter hun varme venskaber og kærlighedsforhold både som barn og voksen. Det er morfaderen, det er drengen Martin, som hun senere bliver kæreste med, det er den sære kunstner Jon og mange flere.

Maria er en helt almindelig og alligevel helt speciel pige, som forstår at klare tilværelsen med alt hvad den byder - på godt og ondt.

 

Kajsa

I Som venner og Behold dig hører vi om to år i Kajsas liv, fra hun er 10-12 år. Kajsas forældre er lige blevet skilt, Kajsa bor hos sin mor.

Kajsa oplever, hvor svært det er at se moderen ulykkelig og ensom. "Hvordan trøster man en voksen?" spørger hun sig selv, og det er svært for hende, da faderen får en ny kæreste.
Men hun kan trøste. "Behold dig," siger hun, og det betyder en masse, pas på dig selv, jeg kan lide dig.

De to bøger er en stilfærdig fortælling om livet mellem børn og forældre, om hvor svært det er for både børn og voksne, når forældrene skilles, men også om, at det kan være godt at blive skilt. "Det er meget bedre at være skilt end at skændes," sagde Kajsa. "Min mor og far skændes ikke mere. Nu taler de med hinanden, når de er sammen."

Miks fjende

Fjendskab/venskab. Stærke piger/svage drenge. Bander og ligaer

De drenge, der optræder i Hellbergs bøger, er ofte lidt forsigtige, generte og bange af sig. Pigerne er anderledes. De er skrappere, mere rapkæftede, modige. "Jeg kan godt lide stærke piger", siger Hellberg.

I Miks fjende har Mik, Annika, Patrik og Søren en bande, der hedder "De frie". Ingen skal koste med mig, er mottoet. Men så kommer Charlie til. Han vil være leder under mottoet; frihed, sammenhold, lydighed, og straks forvandler det frie venskab sig til fjendskab og kamp om magten.

Som den eneste nægter Annika at adlyde Charlie og bliver smidt ud af banden. Annika er rasende, og Mik har det svært. "Hvorfor var livet så tosset indrettet, at man sommetider handlede forkert, ligegyldigt hvad man gjorde? At man kunne blive nødt til at vælge, hvem man ville svigte - sin ven eller banden?"

Hemmeligheden og Panik i familien

Også Hemmeligheden og Panik i familien handler om Mik og Annika og de andre børn i den lille svenske by, Gerpen. Det er bøger, der på én gang er fulde af spænding, sjov og alvor. Det samme er de tre bøger om børnene i en anden lille svensk by, Busnäs.

I Busnäs-ligaen er optagelsesprøverne for nye liga-medlemmer for hårde for Ricky, han klarer dem ikke. Ricky er bange for mange ting, men da han en dag får fat i et læderbælte og et par tunge støvler, sker der noget med ham. Når han har dem på bliver han en anden, stærkere, han kan overvinde sin angst.

I Bus-city kommer den viltre, strithårede Erika Vanderman til byen. Hendes far er af sin chef blevet tvunget til at forfalske malerier, men Erika og Jesper, som hun er lidt forelsket i, hjælper ham ud af kniben.

Nye toner i Busnäs handler mest om Jesper. Både Jespers mor og morfar bliver syge, og Jesper søger tryghed i et fantasivæsen, som han altid har hos sig. I løbet af bogen bliver han mere moden og forstår, at han har en masse rigtige venner, og han lærer at klare sig uden sin fantasitryghed.

Alle kender angsten og ønsket om at blive accepteret af andre. Det er godt at lære, at de, man tror er stærke, ikke er så stærke endda, og at man selv kan overvinde sin angst.

En slags krimi

Mads Dunnerbak og Päivi Lehtonen er en ganske almindelig dreng og pige, men når der sker noget mystisk, forvandler de sig til detektivparret, Dunder og Brag, og så kan alt ske.

Udover at opsøge mysterier interesserer Mads sig for mad og også lidt for Päivi, men han tør ikke vise det. Det gør Päivi derimod,hun forsøger tit at give ham et knus, men forgæves.

De 8 bøger om Dunder og Brag er fulde af skæg og ballade og spænding. Der er ikke den alvor i dem som i Hellbergs andre bøger, de er mere overfladiske, det er spænding og humor, det drejer sig om.

En krimi-serie der adskiller sig fra mange andre, fordi det er en dreng og en pige, der på lige fod leger detektiver. De bliver begge to bange, og de overvinder begge to sig selv. De er lige stærke - lige svage.

Forbudt for voksne

Der er så meget, som voksne mener, er forbudt for børn. Hellberg har skrevet bøger om kærlighed og sex mellem store børn og unge, hvor han ikke er bange for at sige tingene, som de er.

Mange voksne tør ikke læse om det, de vil helst blive ved at tro, at det ikke findes, derfor er Hellbergs bøger om sex og kærlighed forbudt for voksne. Forhåbentlig læser mange voksne dem alligevel.

Sammen med Elvira Birgitta Holm har Hellberg skrevet Forbudt og Tilladt . Hun har skrevet kapitlerne om drengen, Karl Ludvig, han har skrevet om pigen, Johanna.

Karl Ludvig og Johanna bliver forelskede i hinanden på en sommerlejr for konfirmander. Karl Ludvig er famlende og usikker, tilbageholdende og alligevel for voldsom. Han gør Johanna fortræd, hun bliver bange, men er alligevel den, der hjælper ham og får løst op for hans skyldfølelse. I Tilladt mødes de igen 1½ år senere og oplever forelskelsen, ophidselsen, varmen og ømheden med hinanden.

Jonnie og Katarina

I de fire bøger Kys og kram , Kispus , Love love love og Elsker - elsker ikke er Jonnie og Katarina de vigtigste personer.

Efter Jonnies fars død kommer de til at bo sammen i kollektiv som en slags bror og søster. Katarina er vokset op med ømhed, kærlighed og kærtegn.

Jonnie er ikke vant til den slags. Han er skræmt og generet både over for Katarina og andre piger. Alligevel kan han godt lide, når hun gør ting ved ham, som han ikke selv tør, og han er meget optaget af alt det nye og spændende, der rører sig i ham.

Hans-Eric Hellberg beskriver følelserne varmt, ægte og direkte og sommetider morsomt. Sex og kærlighed og ømhed er i hans bøger noget fint og skrøbeligt, som hører alle mennesker til - børn, unge og gamle.

Bibliografi

Bøger for børn og unge på dansk

Bøger i serier

Hellberg, Hans-Eric:
Hemmeligheden. 1974 * (sv 1961) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Miks fjende. 1972 * (sv 1963) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Panik i familien. 1971 * (sv 1966) 3. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Morfars Maria. 1974 * (sv 1969) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Martins Maria. 1974 * (sv 1970) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Jeg er Maria. 1974 * (sv 1971) 3. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Elskede Maria. 1975 * (sv 1974) 4. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Maria - forelsket. 1987 * (sv 1982) 5. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Forbudt. 1975 * (sv 1974) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Tilladt. 1976 * (sv 1975) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Dunder og Brag under jorden. 1978 * (sv 1976) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
De enøjede tyveknægte. 1973 * (sv 1972) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Skyggen der faldt. 1976 * (sv 1974) 3. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Red Paradiset! 1977 * (sv 1975) 4. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Højt gear - med Dunder og Brag. 1979 * (sv 1977) 5. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Drøn på - med Dunder & Brag. 1980 * (sv 1978) 6. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Et godt bræk - med Dunder & Brag. 1980 * (sv 1979) 7. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Det forsvundne fotografi - med Dunder & Brag. 1982 * (sv 1985) 8. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Stop tyven! - med Dunder og Brag. 1985 * (sv 1985) 9. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
En kat - en kat - en katastrofe! : med Dunder og Brag (& Skrald). 1986 * (sv 1986) 10. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Klar scene - med Dunder & Brag. 1987 * (sv 1987) 11. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Kys og kram. 1979 * (sv 1973) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Kispus. 1978 * (sv 1975) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Love love love. 1978 * (sv 1977) 3. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Elsker - elsker ikke. 1979 * (sv 1979) 4. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Som venner. 1978 (sv 1976) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Behold dig. 1979 * (sv 1977) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Busnäs-ligaen. 1980 * (sv 1979) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Bus-city. 1980 * (sv 1979) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Nye toner i Busnäs-ligaen. 1981 * (sv 1980) 3. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
De afskyelige elefanter. 1988 * (sv 1987) 1. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Den stakkels panda. 1988 * (sv 1987) 2. del af serie
Hellberg, Hans-Eric:
Pudlen der spillede klaver. 1989 * (sv 1988) 3. del af serie

Bøger for mindre børn

Hellberg, Hans-Eric:
Det klarer jeg, sa´ Ole. 1972 (sv 1972) (bi)
Hellberg, Hans-Eric:
Tryllehatten. 1979 (sv 1965)
Hellberg, Hans-Eric:
Bøllefrøet. 1981 (sv 1980)
Hellberg, Hans-Eric:
Heldige Jakob. 1984 * (sv 1983)
Hellberg, Hans-Eric:
Gry flyver og farer. 1985 * (sv 1984)
Hellberg, Hans-Eric:
Eventyr, eventyr. 1990 (sv 1990) (bi)
Hellberg, Hans-Eric:
Gry er modig. 1996 (sv 1994)

Andre bøger

Hellberg, Hans-Eric:
Olle får en ven. 1963 (sv 1958)
Hellberg, Hans-Eric:
Joakim. 1965 (sv 1962)
Hellberg, Hans-Eric:
Bugserbåden. 1973 * (sv 1970)
Hellberg, Hans-Eric:
J & J. 1975 (sv 1972)
Hellberg, Hans-Eric:
Jonas´ hævn. 1969 * (sv 1976) (revideret udg. sv 1980)
Hellberg, Hans-Eric:
En at holde af. 1985 * (sv 1982)
Hellberg, Hans-Eric:
Det magiske maleri. 1988 (sv 1986)
Hellberg, Hans-Eric:
En halv hund. 1991 * (sv 1990)
Hellberg, Hans-Eric:
Usynligt nærvær - en spøgelseshistorie. 1992 * (sv 1984)
Hellberg, Hans-Eric:
Farlig landing. 1992 * (sv 1987)
Hellberg, Hans-Eric:
Umuligt. 1992 * (sv 1992)
Hellberg, Hans-Eric:
Uudholdeligt : noveller i romanform. 2004

Links

Links

Forfatterens egen hjemmeside, hvor man bl.a. kan læse uddrag af hans bøger. Bogen Kram (dansk: Kys og kram) ligger i sin fulde længde på siden. Flere bøger er kommenteret af forfatteren. Siden kan ses på svensk, dansk og tysk - men der er flest oplysninger i den svenske version, hvor forfatteren også fører dagbog.
Den frie encyklopædi. Artikel i leksikonet Wikipedia med komplet bibliografi og linkliste. Siden er på svensk.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Hans-Eric Hellberg