Susan E. Hinton

Lisbet Vincentzen. 1986.

Indledning

Amerikansk forfatter.
Susan E. Hintons bøger handler om det barske ungdomsmiljø hovedsagelig i amerikanske storbyer. Nogle af beskrivelserne af dette liv kan forekomme fremmedartede, bl.a. den spænding hvoraf nogle af handlingerne er præget.

Ligeledes er kriminalitet en langt væsentligere del af livet i USA end herhjemme, på grund af de sociale forskelle. Disse er et væsentligt tema i bøgerne. Hvorledes havde drengenes liv ikke udviklet sig, hvis de ikke konstant havde haft økonomiske problemer?

 

28906765

Blå bog

Født: 22. juli 1948, Tulsa, Oklahoma, USA.

Uddannelse: Universitetet i 1970.

Debut: Outsideren. Munksgaard, 1969. (The outsiders, 1967). Oversat af Niels Chr. Lindtner.

Priser: Flere amerikanske priser.

Seneste udgivelse: Outsideren. People's Press, 2011. (The outsiders, 1967). Oversat af Lea Carlsen Ejsing.

 

Artikel type
boern

Om Susan E. Hinton

Susan Eloise Hinton blev født i 1950 i Oklahoma, USA. Allerede som 16-årig begyndte hun at skrive bøger, og den første, Outsideren blev så berømt, at den var medvirkende til at hun fik adgang til universitetet i 1970.

Susan E. Hinton har allerede modtaget flere priser for sine bøger, og der er lavet en film om hver af hendes tre første bøger.

I et foredrag Susan E. Hinton holdt i 1968 om sin første bog, siger hun bl.a.: Jeg kan simpelt hen lide at skrive. Det er måske det, der får mig til at føle, at jeg eksisterer. Hun fortæller i samme foredrag om baggrunden for, at hun skrev Outsideren . Den foregår i den by, hvor Susan E. Hinton selv er opvokset.

Susan Hinton og kammeraterne

Gennem sit samvær med kammeraterne har hun forsøgt at forstå, hvorfor de handler, som de gør, og det har hun skrevet ned.

Hun havde et meget godt kammeratskab med drengene i sin hjemby. Det betød, at de betroede hende mange ting, og som hun selv siger, hun blev en slags amatør-socialrådgiver for dem. De kom og fortalte hende om deres problemer.

Hun tilhørte ikke nogen bestemt gruppe eller bande af de unge, og hun forsøger også at beskrive dem alle fra forskellige sider.

Hun holdt sig nu mest til de såkaldte fedtfjæser, de fattige børn.

De andre var de såkaldte sos´er dvs. børnene som går i de gode skoler, har mange penge osv.

Susan E. Hinton siger, at selve grundlagt for Outsideren er konflikten mellem de to samfundsklasser.
"Det var umuligt at indse, hvorfor man fordømte den ene gruppe, men ikke den anden. De var begge indblandet i kriminelle forehavender, men ud fra to komplet forskellige motiver. Jeg forstod ikke, hvorfor det var de fattige knægte, der skulle have hele skylden," siger hun i foredraget.

Engang blev en af hendes gode venner (et fedtfjæs) overfaldet af en flok drenge (sos´er) uden særlig grund. Susan E. Hinton blev så gal over det, at hun gik lige hjem og skrev en historie om det. Det er baggrunden for første kapitel i Outsideren .

Egentlig var det ikke hendes mening, at historien skulle offentliggøres, men foreløbig er det blevet til 4 romaner.

Outsideren

Outsideren handler om den fjortenårige Ponyboy, som bor sammen med sine to ældre brødre. Deres forældre døde ved en bilulykke for et år siden, så de må klare sig selv. Sålænge de ikke bliver indblandet i noget kriminelt, får de lov til at blive boende sammen, og myndighederne blander sig ikke. Desværre får de grund til at frygte, at det vil ske.

23545675

Ponyboy og hans gode ven Johnny falder i snak med nogle sos-piger en dag, de er i biografen. Som straf for dette, bliver de overfaldet af sos´erne senere på aftenen.

Johnny er - ligesom Ponyboy - tidligere blevet overfaldet af dem, og hadet og hævnlysten kommer derfor op i ham. Det ender tragisk med, at Johnny stikker den ene sos-dreng med en kniv, og han dør. Johnny og Ponyboy må nu flygte.

Til det får de hjælp af deres ven Dally, som selv har været blandet ind i kriminelle handlinger. De gemmer sig nogle dage i en kirke i en lille by et stykke fra byen. Dally henter dem hjem senere, men inden de kommer hjem, ender deres ophold i kirken dramatisk, og endnu to dødsfald sker inden bogen slutter.

Det er en meget spændende bog. Den er både hård og følsom på en gang, og samtidig meget ærlig. Ponyboy reflekterer meget over deres alt for dramatiske liv. Samtidig kan han godt se, at de gør nogle ting forkert, eller rettere hans kammerater gør, men han fordømmer ikke sine venner for det, de gør, men forsøger at se bagved det.

Bogen handler således både om forholdet mellem vennerne og om forholdet mellem de tre brødre. På grund af den støtte Ponyboy får fra sine to brødre, knyttes han tættere til dem.

Sidste år er længe siden

Sidste år er længe siden foregår i samme by som Outsideren , et års tid efter. Nogle af personerne fra Outsideren - bl.a. Ponyboy - optræder også i denne bog, men som bipersoner. Situationen for de unge i byen efter hændelserne i Outsideren beskrives kort af fortælleren Bryon.

23545667

Ellers handler bogen om Bryon og Mark. De er begge 16 år og bor sammen med Bryons mor, da Marks forældre er døde. Bryon og Mark har næsten altid været sammen, selv inden Mark flyttede ind til Bryon og hans mor, så de føler sig fuldstændig som brødre.

Bryons mor ligger på hospitalet, så det kniber med pengene. De klarer sig ved lidt smårapseri, kortslutning af biler, og vinde i billard ved at snyde.

Deres ven M&M har en storesøster, Cathy, som Bryon forelsker sig i og begynder at komme sammen med. Forholdet til Cathy, samt den nære ven Charlies tragiske død, som indtræder, da han beskytter Bryon og Mark under et røverisk overfald, ændrer efterhånden Bryons indstilling til meget, og han og Mark udvikler sig mere og mere væk fra hinanden.

Bryons og Marks broderskab bliver også belastet af andre problemer. Bryon får et job. Mark kommer også hjem med en del penge, og da Bryon finder ud af, at Mark forhandler narkotika, kommer det til et alvorligt opgør mellem dem. Samtidig med at dette sker, forsvinder Cathys lillebror M&M og bliver senere fundet psykisk nedbrudt af narkotika.

Bogen er barsk og følsom, og selv om der sker mange af de samme ting, som der sker i "Outsideren", lærer man personerne bedre at kende. De stilles overfor nogle hårde valg, og deres valg er ikke nogen reel løsning på problemerne. Hvor langt går et kammeratskab, når andre menneskers liv står på spil? Hvordan skiller man ens følelser fra ansvar? osv.

Motorcykeldrengen

Motorcykeldrengen handler også om to brødre. Den 14-årige Rusty-James ser i begyndelsen op til sin bror, Motorcykeldrengen.

23545640

Som øgenavnet hentyder til, kan Motorcykeldrengen godt lide motorcykler, og han stjæler dem, og har netop været i Californien på en motorcykel. Han har tidligere været leder af en flok drenge, men han er meget anderledes end dem, og er det nu mere end nogensinde før.

En aften, hvor Rusty-James, en ven Steve og Motorcykeldrengen er i byen sammen, siger Motorcykeldrengen mange mærkelige ting, og Rusty-James begynder at blive nervøs for ham.

Aftenen startede meget muntert, men ender med slagsmål, hvor Motorcykeldrengen kommer de to andre til undsætning. Både Rusty-James og Motorcykeldrengen får en hård skæbne, efter at de begår ulovligheder som en følge af Motorcykeldrengens tilstand.

Bogen er meget kynisk. Selv om de to brødre har hinanden, magter de ikke at støtte hinanden. De er overladt til sig selv, da deres far som regel er på druk. Rusty-James kan godt se deres problemer, men der synes ikke at være nogen løsning på dem.

Tex

I Tex foregår det meste af handlingen i en mindre by. Tex på 15 år bor sammen med sin storebror Mason. De har to heste, som Mason sælger for at skaffe penge til mad.

29627185

Deres far er oftest bortrejst, da han tjener penge ved rodeoer, men det er efterhånden meget længe siden, at de har set noget til ham. Tex venter ham med længsel, da han tror,at det vil give ham sin hest tilbage, samt forbedre forholdt til Mason. Tex kan nemlig ikke tilgive Mason, at han solgte deres heste. xx

Da Tex og Mason en dag kommer i TV, fordi de indblandes i en undsluppen fanges flugt fra fængslet, ringer deres far endelig til dem. Hans besøg hos dem bliver dog en blandet fornøjelse for Tex.

Han får at vide, at han ikke er faderens rigtige søn, han flygter og bliver inddraget i et narkotikaopgør med alvorlige følger.

Bogen er spændende fortalt, og Tex´ forhold til broderen er godt beskrevet. Det ændrer sig meget til sidst på grund af alt det, Tex har været igennem.

Amerikansk ungdom

Susan E. Hintons bøger handler om det barske ungdomsmiljø hovedsagelig i større amerikanske byer.

Nogle af beskrivelserne af dette liv kan forekomme noget fremmedartede, bl.a. den spænding hvoraf nogle af handlingerne er præget. Ligeledes er kriminalitet en langt væsentligere del af livet i USA end herhjemme, på grund af de sociale forskelle, som hersker.

Disse er et væsentligt tema i bøgerne.
Hvorledes havde drengenes liv ikke udviklet sig, hvis de ikke konstant havde haft økonomiske problemer?
Var Mark i Sidste år er længe siden blevet pusher, hvis Bryons mors hospitalsophold ikke havde været så økonomisk en belastning for dem?
Hvorledes havde deres forhold til de andre unge i byen været, hvis de selv kunne vælge, hvilken skole de ville gå i uden hensyn til penge? osv.

Betydningsfuldt er også skildringerne af kammeratskab og ikke mindst broderskab. Det, at næsten alle hovedpersonerne lever uden voksenkontakt og voksen-indblanding, gør, at de tidligt tvinges til at tage stilling til en masse. Det giver dem en form for frihed, men det er en frihed, som tvinger dem til tidligt at blive voksne.

Kammeratskabet og broderskabet er af meget stor betydning for dem i deres liv. De problemer, der løses, løses da også oftest via kammeratskab og broderskab. De ydre problemer (kriminaliteten, de sociale problemer) gives der ingen løsning på, og der stilles ingen mulige løsninger op.

Bibliografi

Bøger

Hinton, Susan E.:
Outsideren. 1969. (am, 1967) Revideret oversættelse 2001.
Hinton, Susan E.:
Sidste år er længe siden. 1972. (am, 1971) Revideret oversættelse 2001.
Hinton, Susan E.:
Motorcykeldrengen. 1975. (am, 1975). Revideret oversættelse 2001.
Hinton, Susan E.:
Tex. 1980 (am, 1979).
Hinton, Susan E.:
Ikke til at tæmme. Munksgaard, 1989. (Taming - the star runner, 1988). Oversat af Søren Vinterberg.

Læs mere om Susan Hinton

Om at læse Susan Hinton. 1977 (99.4 Hinton, Susan E.)
Hinton, Susan E.:
Susan Hinton om Outsideren. 1981 (99.4 Hinton, Susan E.)
Susan Hinton om Outsideren. 1994.

Links

Links

Den officielle Susan Hinton hjemmeside indeholder en biografi, baggrundsstof om bøgerne og om de filmatiserede bøger og en FAQ.
Dden frie encyklopædi. Artikel i leksikonet Wikipedia med bibliografi og linkliste. Siden er på engelsk.