Jim Højberg

Vagn Sohn, skribent, 2004.
Main image
Højberg, Jim
Foto: Linnea Højberg Bitsch

Indledning

Dansk forfatter. Har skrevet børnebøger, bl.a. letlæsningsbøger. Jim Højbergs bøger kan du finde både på hylderne for skønlitteratur og faglitteratur.

Men der er altid spænding at finde i bøgerne, hvilket ikke altid er tilfældet i faglitteratur. I mange af bøgerne bliver drøm til virkelighed. Eller er det omvendt? Hvis du har fået fortalt om en afhugget grøn hånd, lige før du skal falde i søvn, og du drømmer og vågner midt om natten og hører noget pusle som en hånd, kan man blive virkelig skræmt af sine drømme.

 

 

47307589

Blå bog

Født i Fredensborg d. 22. december 1953.

Uddannet: Børnebibliotekar. Børne- og ungdomskulturuddannelse fra Syddansk Universitet. Far til 3 døtre og bosiddende i Jelling.

Debut: Kampen for et frit land. Forum, 1981.

Litteraturpriser: Jelling kommunes kulturpris, 1997. Danmarks Biblioteksforenings, Vejle Amts kulturpris, 2003.

Seneste udgivelse: En kedelig bytur. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Andersen. (Noah og Bager Gorm, 1)

.

 

 

Artikel type
boern

Om Jim Højberg

Jim Højberg er født i Fredensborg, men da han var et halvt år flyttede familien til Rønde på Djursland. Videre flyttede de til Koldby i Thy, da Jim var 7 år, og han betragter sig i dag som Thybo, skønt han flyttede derfra efter sin studentereksamen.

Jims far var lærer på Koldby skole. Og han var en storslået fortæller og en stor inspiration for Jim. Mange af hans elever husker stadig hans fortællinger, blandt andre den om, hvordan han under besættelsen kørte rundt med Winston Churchill i en kiste bag i en rustvogn. Jim Højbergs far blev stoppet af tyskerne, der undrede sig over, at der kom røg ud af kisten. Churchill lå selvfølgelig og røg sin uundværlige cigar i kisten. Faren kunne til understøttelse af historiens sandhed fremvise et ar, hvor han blev ramt af tyskerne under sin flugt. Historien er blandt inspirationskilderne til Med kisten fuld af agenter.

Som spejder var Jim Højberg den, der fortalte de andre spejdere historier i soveposen, gerne spøgelseshistorier. Senere fortalte han gennem 10 år om Agent 3-2-1-Bang i Radio Fyn.

Jim Højberg er ordblind. Det var således en kamp for ham at komme i gymnasiet. Et 6-tal i diktat sikrede ham adgangen. En lavere karakter ville have sendt ham ud på en helt anden livsbane. Jim Højberg har været bibliotekar i Højby ved Odense, Egebjerg på Sydfyn og fra 1994 i Vejle.

Det kunstneriske og poetiske menneske er centralt for Jim Højberg. Han har i Vejle opbygget Det Musiske Børnebibliotek, hvor der blandt mange andre initiativer har været ansat en danser. Han var i foråret 2004 ansat som forfatter af kommunen og udlånes til skoler og institutioner.

Hvad læser forfatteren?

Den børnebog, som har gjort størst indtryk på Jim Højberg er Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren. Første gang han læste den, syntes han den var god. Men da han så senere læste den højt for sin datter, var han helt ødelagt, da han kom til stedet, hvor Ronja og hendes far bryder med hinanden. De to elsker hinanden over alt, men på grund af en uoverensstemmelse frasiger de hinanden. Det værste man som barn – og voksen - kan forestille sig, beskriver Astrid Lindgren her med en fantastisk selvfølgelighed.

Som voksen læser han Svend Åge Madsens bøger og den norske forfatte Jan Kjærstad. Men gode krimier ligger også fremme på bordet.

Spøgelser, hekse og skeletter

Hvad er værst? Blodpølse og stuvet hvidkål eller et spøgelse, der hæver et gammelt sværd over hovedet af din bedste ven? Og hvad nu, hvis man er sikker på, at ens bedste ven er forelsket i en smuk vampyr? Hvordan redder man ham fra hendes dødelige bid? Hvad stiller man op med et skelet og en skat under en borgruin? Hvad er virkelighed og hvad er spøgeri? Virkeligheden kan være lige så fyldt med drama som spøgelsesverdenen, og det er den i serien om Jønne og Harry, to venner der oplever overnaturlige ting. Der er 6 bøger om Jønne og Harry i Gyldendals Dingo-serie. De kan læses fra 10 år.

Sara og Jon er ofte sammen med deres fætter Peter, der er 10 år, og ældre end dem. Han fortæller uhyggelige historier. Men nogle gange bliver virkeligheden lige så uhyggelig som Peters historier. Det er bestemt ikke sjovt at vågne op og se Peter gå i søvne efter at have hørt en historie om en afhugget, grøn hånd. Der er en brun heks, en grøn hånd, en blå dame og et rødt blod. Det er gys i farver. Der er 5 bøger i denne Dingo-serie, Den grønne hånd, og de kan læses fra 8 år.

I grænselandet mellem virkelighed og drøm findes der i Forums mini Zoom mysterieserie 4 bøger om en hvid pige, ufoer, en heks og en vampyr. Helt så uhyggelige som disse væsner er bøgerne dog ikke. De kan læses fra 8-årsalderen.

Bliver man bedre eller dårligere til basketball eller fodbold hvis man finder en kæreste eller får en plejebror. Det kan man læse om i Søren Score-Kaj og Der er mål. Disse bøger kommer også fra Dingo-serien.

Jim Højberg har været i Afrika. Det har inspireret ham til nogle bøger. I Dingo-serien kan man læse Blandt løver og masaier. Per skal besøge moster Ida, onkel Lars og fætter Nick i Kenya. Men mødet med Afrikas mennesker og vilde dyr bliver nogle gange lidt for dramatisk, både i virkeligheden og i Pers drømme.

Kampen for et frit land handler om den 14-årige dreng Tamudas liv. Han bliver draget ind i Guinea-Bissaus selvstændighedskamp mod kolonimagten Portugal i begyndelsen af 1970’erne. Bogen findes i grænselandet mellem fiktion og sagprosa, idet den er bygget på Jim Højbergs samtaler med Tamuda. Bogen er illustreret med fotografier af den svenske fotograf Jean Hermanson, som opholdt sig hos partisanerne, mens kampene stod på i 1971. Det er en spændende fortælling i en næsten glemt genre: de solidariske u-landsbøger, af hvilke 1970’erne bød på ikke så få.

Den politiske bog

I Bern Børneridder er der kamp. Der hvor Bern og hans kammerater har lavet en byggelegeplads vil idrætsforeningen lave en golfbane. Man skal nu efter første kapitel tage stilling til et spørgsmål. Der er hver gang 2 muligheder og afhængig af hvilket valg man tager, skal man gå til et nyt kapitel, der igen rummer en valgmulighed. Gennem bogen får man indblik i de demokratiske spilleregler, men også hvad der sker, hvis man ikke følger spillereglerne og tager udemokratiske eller ulovlige metoder i brug. Bogen tager sit afsæt i en svunden tid, da børns egne, ustrukturerede initiativer blev nedkæmpet med tungt, offentligt bureaukrati og magtanvendelse.

Agenters liv – i praksis og i fantasien

Om drengeagent Bangs oplevelser på en togtur fra Odense til Århus forfulgt af adskillige skumle gangstere kan der læses i Med kisten fuld af agenter. Det er en sjov agentroman med bedemand, politibetjente, forbrydere og en barmfager tamburmajor. Bogen slutter med en anbefaling om at læse 4 agenthåndbøger i hvilke findes koder og andre sjove ting for agentinteresserede unge. Senere er Agentgåder om agent 3-2-1 Bang kommet.

Andre bøger

Hvad stiller man op, hvis ens irriterende storebror har tegnet et stort rødt A med tusch på væggen og trækker gardinet hen for A’et, så mor ikke får øje på det. Der er kun én mulighed; at klippe gardinet over lige over A’et. Det kan man læse om i Line og Jonas og det store røde A. Hvis man ikke er bedst til noget i hele verden, og gerne vil være det, efter at have kedet sig ved at læse en rekordbog, mens de voksne holdt nytårsaften - ja, så må man gøre noget helt specielt. Det gør Maja i Godt nytår, Maja! . Om Maja kan man også læse i Maja og den nye bil og Maja kører traktor.

Holdningerne og Billederne

Jim Højberg mener at fremtidens samfund har brug for det kunstneriske og poetiske menneske, der ikke lader sig binde af fordomme og vaner. Mennesker skal kunne tænke kreativt og skabe nye idéer.

Om skolesystemets indflydelse på eleverne siger Jim Højberg, ”Deres kreative evner bliver frataget dem, blandt andet gennem skolesystemet.” , og fortsætter, ”Den dag børn er blevet alfabetiseret, holder de tit op med at lege, siger Flemming Mouritzen fra Syddansk universitet. Jeg tror, der er noget om snakken. Det musiske fremmes gennem kultur og leg. Alle ideer opstår mellem kaos og orden, siger den finske hjerneforsker Matti Bergstrøm, og det er her børn befinder sig, når de leger. Derfor skal vi som voksne til at lege. På børnebiblioteket i Vejle ”leger” vi. Gennem legen får vi nye ideer.”

Illustrationerne i Jim Højbergs bøger er alle af professionelt tilsnit. Peter Bay Alexandersen, Jon Ranheimsæter, Claus Bigum, Nis Jakob og Otto Dickmeiss er næppe kendt af de fleste. Jesper Deleuran er nok mere kendt blandt andet som tegneserietegner og forfatter. Han har illustreret agentbøgerne og serien om de farvede uhyggeligheder. Pia Thaulov, som også har illustreret et par af Jim Højbergs bøger, hører til blandt de mere kendte kunstnere.

Bibliografi

Højberg, Jim:
Kampen for et frit land. 1981.
Højberg, Jim:
Hemmelige koder. 1985.
Højberg, Jim:
Nemme koder. 1988.
Højberg, Jim:
Bern Børneridder. 1991.
Højberg, Jim:
Hemmelige agentgåder. 1991
Højberg, Jim:
Med skæg og hat og blå briller. 1991.
Højberg, Jim:
Med kisten fuld af agenter. 1992
Højberg, Jim:
Spøgelset på Spøttrup. 1993. Dingo. Blå. 4. – 5. skoleår.
Højberg, Jim:
Blandt spøgelser og skeletter. 1996. Dingo. Blå. 4. – 5. skoleår.
Højberg, Jim:
Uhyret i mosen. 1996 Dingo. Blå. 4. – 5. skoleår.
Højberg, Jim:
Der er mål!. 1997. Dingo. Gul. 3. skoleår.
Højberg, Jim:
Heksens blod. 1997. Dingo. Blå 3. – 4. skoleår.
Højberg, Jim:
Line og Jonas og det store røde A. 1997. Mini zoom serien.
Højberg, Jim:
Den grønne hånd. 1998. Dingo. Grøn. 1. - 2. skoleår.
Højberg, Jim:
Fra gravens mørke. 1999. Dingo. Blå. 4. – 5. skoleår.
Højberg, Jim:
Blandt løver og masaier. 2000. Dingo. Gul. 3. skoleår.
Højberg, Jim:
Den blå dame. 2000. Dingo. Grøn. 4. - 5. skoleår. (Den grønne hånd; 2)
Højberg, Jim:
Det røde blod. 2000. Dingo. Grøn. 1. - 2. skoleår. (Den grønne hånd; 3)
Højberg, Jim:
Søren Score-Kaj. 2000. Dingo. Blå
Højberg, Jim:
Godt nytår, Maja! 2001. Mini zoom serien.
Højberg, Jim:
Maja og den nye bil. 2001. Mini zoom serien.
Højberg, Jim:
Vinnie vampyr. 2001. Dingo. Blå. 4. – 5. skoleår.
Højberg, Jim:
Agentgåder. 2002. Dingo. Gul. 3. skoleår.
Højberg, Jim:
Den brune heks. 2002. Dingo. Grøn. 1. - 2. skoleår. (Den grønne hånd; 4)
Højberg, Jim:
Den sorte pirat. 2003. Dingo. Grøn. 1. – 2. skoleår. (Den grønne hånd; 5)
Højberg, Jim:
Døden på ski. 2003. Dingo. Blå. 4. – 5. skoleår.
Højberg, Jim:
En tvivlers tro. 2004
Højberg, Jim:
Maja kører traktor. 2004. Illustreret af Pia Thaulov.
Højberg, Jim:
Maja får en ny cykel. 2004. Mini zoom serien.
Højberg, Jim:
Hvad nu, Søren Score-Kaj. 2004. Dingo. Blå.
Højberg, Jim:
Hekseskud og heksehyl. 2004. Dingo. Blå.
Højberg, Jim:
Det hvide barn. 2004. Dingo. Grøn.
Højberg, Jim:
Kom så, Søren Score-Kaj. 2005 Dingo. Blå.
Højberg, Jim:
Grevens hævn. 2006. Dingo. Blå.
Højberg, Jim:
Malte. Gyldendal, 2006. Serie.
Højberg, Jim:
Malte og Simon i knibe. 2006. Dingo. Grøn. 2. del af serie.
Højberg, Jim:
Inger Svinger fra heksehuset. 2008.
Højberg, Jim:
Malte og Simon slår til igen. 2008. Dingo. Grøn. 3. del af serie.
Højberg, Jim:
Malte og Simon i Grønland. Gyldendal, 2010. 4. del af: Malte.
Højberg, Jim:
Harry og Jønne og spøgelsesbilisten. Gyldendal, 2011.
Højberg, Jim:
Kampen om de magiske sten. Vejle Kommunes Skolebibliotek, 2010.
Højberg, Jim:
Slangebøsser og barske bøller : på jagt efter mirakler mellem himmel og hav
Højberg, Jim:
Loverboy. Alinea, 2011. Serie.
Højberg, Jim:
Loverboy - min første date. Alinea, 2012. 2. del af: Loverboy.
Højberg, Jim:
Hvis livlinen brister. Turbine, 2013.
Højberg, Jim:
Frikadellens flugt over planteværket. Turbine, 2013. Illustreret af Ursula Seeberg.
Højberg, Jim:
Roger & Åge - en detektivroman. Klematis, 2009. Serie.
Højberg, Jim:
Roger & Åge og millionerne. Klematis, 2011. 2. del af: Roger & Åge - en detektivroman.
Højberg, Jim:
Sam Sky-Boy. Alinea, 2013. Serie.
Højberg, Jim:
Roger & Åge i arresten. Klematis, 2013. 3. del af: Roger & Åge - en detektivroman.
Højberg, Jim:
Sam Sky-Boy på den grønne planet. Alinea, 2014. 2. del af: Sam Sky-boy.
Højberg, Jim: Teo Tude-fjæs. Alinea, 2015.
Højberg, Jim: Roger & Åge - hemmelige koder. Klematis, 2016.
Højberg, Jim: Mikkel spiller topkamp. Gyldendal, 2018. Illustrator: Jan Solheim.

Alma-bøgerne

Højberg, Jim: Almas første kamp. Alinea, 2015.
Højberg, Jim: Almas nye støvler. Alinea, 2016.

BS-gruppen - serie

Højberg, Jim:
Overlevelsestur på liv og død. Klematis, 2014. Krimi. (1).
Højberg, Jim: Steroider og vinterbadning. Klematis, 2015. (2).
Højberg, Jim: Med pizzabud på røverjagt . Klematis, 2015. (3).

Mystik på Ravnegården - serie

Højberg, Jim:
Monsternat. Elysion, 2014. Illustrator: Rasmus Jensen. (1).
Højberg, Jim:
Varulven. Elysion, 2014. Illustrator: Rasmus Jensen. (2).
Højberg, Jim:
Spøgelseshunden. Elysion, 2014. Illustrator: Rasmus Jensen. (3).
Højberg, Jim:
Den mystiske grav. Elysion, 2014. Illustrator: Rasmus Jensen. (4).

Kvanulf fra Skovlandet - serie

Højberg, Jim: Det magiske sværd. Elysion, 2015. (1).
Højberg, Jim: Troldmandslærling. Elysion, 2015. (2).
Højberg, Jim: Den store kamp. Elysion, 2015. (3).
Højberg, Jim: Dværgene i Nord. Elysion, 2015. (4).
Højberg, Jim: Søuhyret. Elysion, 2015. (5).
Højberg, Jim: De magiske æg. Elysion, 2015. (6).
Højberg, Jim: Ildens vogter. Elysion, 2015. (7).

Cirkus Zik Zak - serie

Højberg, Jim: Prinsesse Ea. Elysion, 2017. (1).
Højberg, Jim: Kanon-kongen Svend Badut Krudt. Elysion, 2017. (2).

Ask og Ida - serie

Højberg, Jim: Ask og Ida - skattelagt. Elysion, 2017. (1).
Højberg, Jim: Ask og Ida - klubben. Elysion, 2017. (2).

Truck Troels

Højberg, Jim: Troels' trucker-far. Elysion, 2017. Illustrator: Lars Samsøe. (1).
Højberg, Jim: Truck Troels og bedstefar. Elysion, 2017. Illustrator: Lars Samsøe. (2).
Højberg, Jim: Truck Troels - Troels kører traktor. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Samsøe. (3).
Højberg, Jim: Truck Troels - Troels kører veteranbil. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Samsøe. (4).
Højberg, Jim: Truck Troels - den gyldne BMW. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Samsøe. (5).

Noah og Bager Gorm - serie

Højberg, Jim: En kedelig bytur. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Andersen. (1)
Højberg, Jim: En tur til Århus. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Andersen. (2)
Højberg, Jim: Aprilsnar. Elysion, 2019. Illustrator: Lars Andersen. (3)

Manuskripter af Jim Højberg

Højberg, Jim:
Orla og kaloskerne. 2005.

Om Jim Højberg

Staal, Mette:
Et levende forundringsrum. 2007. Interview med Jim Højberg. I: Bibliotekspressen. - 2007, nr. 2. - s. 22-25.

Fagbøger

Højberg, Jim: Roger & Åge - detektivmysterier. Klematis, 2018. (79.38).

Om forfatteren

Links

Jim Højbergs hjemmeside

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Jim Højberg