Baggrund

Citat
”Karen Borgs erfaring med kriminelle uden kridhvide flipper og silkeslips begrænsede sig til at have skreget efter en cykeltyv, der trampede ned ad markvejen på hendes nye femtengears. Men hun havde set fjernsyn. Forsvarsadvokat Matlock havde engang sagt: ’jeg vil ikke høre sandheden, men jeg vil vide, hvad du vil sige i retten’. Det lød ikke helt så flot fra hendes mund.”

”Blind gudinde”, s. 25.

Norske Anne Holt er født i 1958 i Larvik, opvokset i Lillestrøm og Tromsø og bor nu i Oslo med sin partner Anne Christine Kjær.

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Anne Holt skulle blive forfatter. Som barn og ung ville hun gerne være journalist, og det arbejdede hun i lang tid målrettet frem imod. Første skridt var imidlertid en universitetsuddannelse – sådan én skulle man have, var hun blevet rådgivet til. Og her faldt valget mærkeligt nok på jurastudiet. Sprog og statskundskab ville umiddelbart være mere oplagte journalistvalg, men Holt forklarer sig med følgende: ”For mig er jurastudiet først og fremmest det sted, hvor du lærer om magtstrukturer og løsningsmodeller. Så jeg fandt ud af, at det var det, jeg skulle.” (Maj Juni: Jurist med mordplot som speciale. Djøfbladet, 2007-11-16). Det var altså stadig med henblik på en journalistfremtid, at Holt begyndte på jurastudiet, og det samme siger hun om den stilling som politifuldmægtig, hun som færdiguddannet tog imod for at blive beskikket advokat.

I slutfirserne, med uddannelse og bestalling i ryggen, var Anne Holt endelig klar til at arbejde som journalist. Hun havde haft et studiejob på Dagsrevyen (Norges svar på TV-Avisen) og blev nu fuldtidsansat her. Men kun kortvarigt. Efter knap fire år måtte hun sande, at hun ikke var i stand til at følge de til tider uetiske journalistiske retningslinjer og var en dårlig journalist: Jeg lod mig i for høj grad styre af mine egne meninger,” (Maj Juni: Jurist med mordplot som speciale. Djøfbladet, 2007-11-16) forklarer Holt. I 1994 åbnede hun derfor sin egen advokatpraksis, hvor hun uden videre kunne lade sine egne meninger styre. I denne tid var Anne Holt også en særdeles offentlig (og politisk) person i Norge, der ikke var bange for at ytre sig om sine mærkesager: kvinderet, samt familie- og børnesager. Dette engagement førte til syvende og sidst til, at hun i en kortvarig periode fra 1996-97 besad posten som justitsminister. 

Anne Holt begyndte at skrive skønlitteratur, mens hun arbejdede som advokat. Hun læste tilfældigvis en annonce for en krimikonkurrence i et dagblad og besluttede sig prompte for at give det et forsøg. For at nå det måtte hun arbejde i døgndrift: som advokat om dagen og forfatter om natten. Hun nåede det ikke til konkurrencens deadline, men da hun bagefter sendte sit manuskript ind til et forlag, blev hun alligevel antaget med det samme. Det var i 1993 og det var med romanen ”Blind gudinde”. Den blev en bestseller, ligesom de fire næste krimier, og Holt måtte gå ned i tid på kontoret – for til sidst helt at sige op og hellige sig skriveriet.