Lotte Inuk

Majken Jørgensen, 1990.
Main image
Inuk, Lotte
Foto: Finn Frandsen

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.

... men tættest på himlen og med klar udsigt til sø og have - dér sidder Lotte Inuk med hovedet fyldt af mærkelige historier, som bare må ned på papir. "Og sådan har det altid været - jeg har altid skrevet". Lotte startede sin officielle skrivekarriere med i 1980 at vinde Gyldendals og Politikens novellekonkurrence. 2 år senere kom så hendes rigtige debut med 2 bøger på én gang: Maria Mia og Mona Måneskinsdatter, som begge handler om det forjættede barndomsland, som er hjemsted for fantasien og "Ens humør ændrer sig efter hvordan Landet er, forstår du nok.”

 

27363490

Blå bog

Født: 2. februar 1965 i Århus.

Uddannelse: Ingen.

Debut: Maria Mia. Borgen, 1982.

Litteraturpriser: Kulturministeriets Initiativpris, 1987. Kulturministeriets Børnebogspris, 1993. Derudover adskillige arbejds- og rejselegater fra Statens Kunstfond.

Seneste udgivelse: Store dyr. Tiderne Skifter, 2008. Roman.

Artikel type
boern

Om Lotte Inuk

Vandmand, årgang 1965.

Yndlingsforfattere: Suzanne Brøgger, Karen Blixen, Oriana Fallaci.

Yndlingsfilm: "Himlen over Berlin", "Diva", "Edderkoppekvindens kys", "The Big Blue".

Yndlingsfarver: de blå! "... men jeg elsker hele regnbuen ..."

Det sjoveste Lotte ved: at elske, at svømme i havet på en helt perfekt solskinsdag - og tænk hvis man kunne flyve!

Det sureste Lotte ved: vinter i Danmark, overfladiske mennesker, hjertesorg - og så er det surt at være sur.

Mellem himmel og jord ...

... men tættest på himlen og med klar udsigt til sø og have - dér sidder Lotte Inuk med hovedet fyldt af mærkelige historier, som bare må ned på papir. "Og sådan har det altid været - jeg har altid skrevet".

Lotte startede sin officielle skrivekarriere med i 1980 at vinde Gyldendals og Politikens novellekonkurrence. 2 år senere kom så hendes rigtige debut med 2 bøger på 1 gang: Maria Mia og Mona Måneskinsdatter, som begge handler om det forjættede barndomsland, som er hjemsted for fantasien og "Ens humør ændrer sig efter hvordan Landet er, forstår du nok. Landet er fuld af ideer. De svæver rundt som dyr. Sommetider usynlige, sommetider ikke. Det er ikke til at sige.
Det er i det hele taget ikke til at forklare. Men der er smukt. Der er dufte og lyde. Melodier. Hvis man er heldig, også tekster til melodierne. På gode dage."(citat fra Maria Mia).

Tabet af barndomslandet og den store, svære kærlighed er også temaerne for de 3 næste bøger Villa Nirvana, Tania Tiara og Den eneste.
Søskende-sjæle fokuserer på kærligheden uden grænser, det samme gør Rejsefællen, der tager os på en kosmopolitisk togtur på jagt efter meningen med livet. Massimo viderefører temaet via hovedpersonerne. Michelle og Massimo, hvis fortid og barndom har gjort ondt på sjæl og krop.

Lotte Inuk har i løbet af sin opvækst levet en lang række forskellige steder i Danmark og på Grønland - hendes pas er dansk og hendes moster bor i Århus. Alligevel er hun på sæt og vis så u-dansk, at hun må være vokset op på Ønskeøen som alf og fe og heks på en og samme gang.

Noget af det u-danske ved Lotte er hendes sprog. Det er sært svævende, drømmende, luftigt, poetisk ... og så langt fra bøjet i neon, som noget kan være. Ligesom Lotte, der tror på intuition, inspiration, association, egne følelser og først og fremmest KÆRLIGHED.

K- æ-r-l-i-g-h-e-d-e-n

"Kærlighed er altid okay - i virkeligheden det eneste væsentlige, ligegyldigt hvilken skikkelse, den vælger at tage", siger Lotte. Lottes historier kommer til hende i billeder, og inspiration finder hun i sig selv og sit eget liv, og ikke mindst hos de mennesker hun møder. "Alt hvad jeg skriver handler om mig selv, og intet gør ...".

Ud over kærligheden er krumtappene: eventyr, myter, rejser, metafysik, drømme, følelser, naturen, kosmos og magi.

Den hvide, den sorte. Hverdagens magi. Som man bliver tynd og bleg og trist af at undvære. Som ikke er spor mystisk, men daglig og til stede og anvendelig for de, der tør.

Eventyr og realisme

Lotte Inuk benytter sig sikkert af kompositoriske metoder. I Villa Nirvana veksler hovedpersonen Natasjas dagbogsnotater med beretninger om handlingsforløb og personernes tanker og tale. Resultatet er en farverig bog, der taler til sanserne.

Tania Tiara er en meget rytmisk bog, som spændt ud over et mytisk - eventyrligt skema, skifter sted og tempo og lykkes med det. Hun gør det igen i Den eneste - sender sine læsere af sted på en vuggende eventyrrejse til Utopia, landet der driver af drømme, for så pludselig at smække realismen op på skærmen.

I Rejsefællen svinger hun veloplagt mellem dagbogsnotater og flashbacks.

Massimo giver på skift, kapitel for kapitel, ordet til de 2 hovedpersoner.

It´s magic!
Lottes bøger, hendes sprog, hendes budskab kan opleves som solflimmer gennem bøgeblade. Optimismen og skønheden til fadet.
En skål med passionsfrugter, Sienad O´Connor på cd´eren og en bog af Lotte Inuk, læst i et skævt sensommerlys er en passende kombination.

Bibliografi

Bøger

Inuk, Lotte:
Maria Mia. 1982
Inuk, Lotte:
Mona Måneskinsdatter. 1982
Inuk, Lotte:
Villa Nirvana. 1984
Inuk, Lotte:
Tania Tiara. 1986
Inuk, Lotte:
Et årti i bevægelse. 1987 (99.4 Inuk, Lotte)
Inuk, Lotte:
Den eneste. 1987
Inuk, Lotte:
Søskendesjæle. 1988
Inuk, Lotte:
Rejsefællen. 1989
Inuk, Lotte:
Massimo. 1990
Inuk, Lotte:
Regina. 1992. 2. del af serie
Inuk, Lotte:
Gina, je t´aime. 1993. 1. del af serie
Inuk, Lotte:
Syv uger før Brasilien. 1996. 3. del af serie
Inuk, Lotte:
Da havet skyllede ind over byen en nat. 1999 (bi)
Inuk, Lotte:
Katarinas værelse. 1999
Inuk, Lotte:
Ventedage. Tiderne skifter, 2009. Roman.
Inuk, Lotte:
Huset med den røde postkasse. 2001
Inuk, Lotte:
Mayna i flodernes land. Danida, 2004.
Inuk, Lotte:
Sultekunstnerinde. 2004. Roman.
Inuk, Lotte:
Store dyr. Tiderne Skifter, 2008. Roman.
Desuden har Lotte Inuk skrevet noveller til antologier.

Læs mere om Lotte Inuk

Larsen, Steffen:
Vilde veje. 1995 (81.67)
Forfattere fortæller. 1995 (81.67)
Mangfoldighedens veje : temaer og tendenser i 90´ernes danske børne- og ungdomslitteratur. 1997 (81.67) Redigeret af Anne Mørch-Hansen.
Scott Sørensen, Anne:
Drømme er det stof, vi er gjort af - om Lotte Inuks forfatterskab. 1993. I: Plys 7, side 74-84.
Larsen, Steffen:
I kærlighedens tjeneste. 1994. I: Børn & bøger. Årg. 47, nr 2, side 30-33.
Roholte, Dorte:
Lotte Inuks virkelighed - og engle. 1994. I: Børn & bøger. Årg. 47, nr 2, side 28-29.
Bjertrup, Susanne:
Jeg vil selv bestemme! 2004. I: Politiken. - 2004-11-27. - Sektion 4, s. 8-9.
Schouboe Johannesen, Maria:
Tænkedrømmeskrive. 2005. I: Ud & se. - 2005 september. - S 32-35. Interview med Lotte Inuk.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Lotte Inuk

Links

Her får man de vigtigste pejlemærker i Lotte Inuks forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.
Forfatterportrætter udarbejdet af bibliotekarer over hele landet. Portrættet indeholder blandt andet biografi, bibliografi, tekstuddrag og lydeksempler.