Louis Drax' niende liv

Citat
“– Hos visse kannibalistiske stammer åd man sine fjenders hjerne. Man nedsvælgede bogstaveligt talt det organ, som man mente rummede sjælen. I vores kultur tror vi ikke på sjælen. Vi betragter bevidstheden som en social konstruktion.”
“Louis Drax' niende liv”, side 84.

Liz Jensens “The Ninth Life of Louis Drax” fra 2004 (“Louis Drax' niende liv”, 2006.) er en medeafortælling fra den franske middelklasse, en fortælling om en mor, der som den tragiske Medea lader raseriet over et svigt fra en mand gå ud over deres søn.

Natalie Drax har født en dreng i forsøget på at holde på sin gifte elsker, Jean Luc. Da det ikke lykkes, prøver hun at skade, muligvis dræbe drengen, Louis Drax. Det lykkes heller ikke, men Louis fanger beskeden og fører hendes mishandling videre i det, der for omgivelserne ligner en række uforklarlige ulykker. Han holder op med at trække vejret, han er ved at drukne, han falder ud foran et tog, han bliver syg af fordærvet mad etc. Han gør alt for at straffe sig for morens lidelser. Han er ni år, før sammenhængen begynder at gå op for en psykiater og for hans stedfar. Moren afbryder prompte behandlingen hos psykiateren, stedfaderen forsvinder, og Louis ryger ud over en bjergside og havner der, hvor romanen begynder, på et hospital i Auvergne i koma. Herfra fortæller han sin historie – muligvis gennem telepati. Fortællingens anden stemme tilhører lægen Dannachet, som intetanende forlieber sig i Natalie Drax.

25704371

“Louis Drax' niende liv” er et psykologisk drama med ansatser til en thriller og sideblik til magisk realisme såvel som det oprindelige attenhundredtals slægtsdrama. Som genvej til Louis' sind anvender forfatteren fantastiske elementer som telepatien og det gazeomviklede spøgelse, Auguste, som deler stue med Louis. Både Louis og Dannachets fortællerstemmer er relativt ferske og kønsløse – hvilket ligner en pointe.

Fortællingen har afsæt i en virkelig hændelse. Som nittenårig forsvandt Liz Jensens onkel i bjergene omkring Lucern-søen i Schweiz. Hendes bedstemor, som fire dage senere var gået ud for at lede efter ham, blev fundet død for foden af en klippe. Onklen blev aldrig fundet.