Snitten og Kis - Frygt og bæven og en mand på strømpesokker

Citat
”Men hvad sker der inde hos Snitten? Er han også faldet i den sødeste søvn, og lige om lidt vågner han og er glad igen og kommer ind i stuen og tager Kis’ hånd i sin, og sammen går de ud på engen og klapper fårene og finder kastanjer under det store kastanjetræ og laver kastanjedyr? Ikke tale om.”
”Snitten og Kis”

Hella Joof udgav sin første børnebog i 2014. Den har den lange og finurlige titel ”Snitten og Kis - Frygt og bæven og en mand på strømpesokker” og netop Snitten og Kis er hovedpersoner i fortællingen.

Snitten og Kis bor i et stort hus med mange statuer – et sted, som til forveksling ligner Tegners Museum i Nordsjælland. Kis er voksen og stor og blød og rund. Snitten er en lille dreng, og i dag er han så rasende på sin mor, at han har brækket armlænet af en stol og revet en hel avis i små stykker. Snitten er vred og ked af det, fordi Kis har talt i telefon med en glad stemme, og pludselig føler han sig usikker på hende. Snitten lukker sig inde på sit værelse, og alle Kis’ velmente forsøg på at lokke ham ud igen er forgæves. Først da det ringer på døren, og Ole Madsen kommer på besøg, sker der noget. Snitten vil stadig ikke ud, men da han ikke længere kan høre gennem væggen, hvad Kis og Ole Madsen taler om, føler han sig nødsaget til at liste ind i stuen og virke helt uinteresseret. Heldigvis er Ole Madsen rigtig sød, og da han inviterer Snitten og Kis med hjem til sin gård fuld af dyr, siger de begge ja. I hvert fald, da Snitten har sikret sig, at der ikke er nogen betingelser indblandet.

51238397

Bogen er fortalt af en tydelig, voksen fortæller, der ofte henvender sig til det læsende barn med en holdning til, at voksne nogle gange er lidt åndssvage, men det er bare fordi de har glemt, hvordan det er at være barn. Sympatien er altså hos barnet, men også hos de voksne, som også kan blive kede af det. Kis er en følsom og måske lidt ensom voksen, som bliver glad, når det banker på døren. Og godt nok er Snitten hendes et og alt, men det er også rart, når Ole Madsen kommer ind til en kop kaffe og en ostemad.

Hella Joof fortæller på en let forståelig måde om nogen af de svære situationer, man kommer i både som barn og voksen. Det er svært for et barn at være usikker på, om ens mor hellere vil være sammen med nogen andre, og det er kan være svært for voksne, når deres børn skal møde en ny kæreste.

Cato Thau-Jensen har illustreret fortællingen med stemningsfulde tegninger, der gengiver følelser og frustrationer. F.eks. illustreres Snittens kæmpe raseri af et opslag med Snitten, der iført kappe og pisk rider af sted på en ildspyende drage, mens møbler og legetøj flyver omkring dem.