Marianne Koester og Kjeld Koplev

Hanne Svendsen, 1987.
Main image
Koester og Kjeld Koplev, Marianne
Foto: Lene Esthave / POLFOTO

Indledning

Danske forfattere. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.

Marianne Koester og Kjeld Koplev skriver børne- og ungdomsbøger sammen. Men ellers har de hver for sig lavet et hav af ting i deres liv, også inden de traf hinanden i 1978. Koplev og Koester har noget på hjerte - derfor skriver de bøger. De har øjne og ører åbne for, hvad er sker rundt omkring dem - her og nu, de har selv døtre, de har selv være børn og unge - dét bruger de i deres bøger.

 

 

 

27363210

Blå bog

Koester, Marianne

Født: 6. september 1941 i København.

Uddannelse: Designer og lærer. Gift med Kjeld Koplev.

Debut: Leo lyver. Borgen, 1981. Sammen med Kjeld Koplev.

Priser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Simon på flugt. Klematis, 2008. Illustreret af Pia Thaulov. Billedbog.

Seneste udgivelse: Koester, Marianne og Kjeld Koplev: Flygtningedrengen. Klematis, 2008.

Koplev, Kjeld

Født: 7. februar 1939 i Århus.

Uddannelse: Kok, journalist. Gift med Marianne Koester.

Debut: Leo lyver. Borgen, 1981. Sammen med Marianne Koester.

Priser: P-1 prisen, 1996. Publicistklubbens Jubilæumspris, 2001.

Seneste udgivelse: Koester, Marianne og Kjeld Koplev: Flygtningedrengen. Klematis, 2008.

Artikel type
boern

Om Marianne Koester og Kjeld Koplev

Marianne Koester og Kjeld Koplev skriver børne- og ungdomsbøger sammen. Men ellers har de hver for sig lavet et hav af ting i deres liv, også inden de traf hinanden i 1978.

Marianne Koester (MK) er født i 1941 i København, men hun har også boet i Aalborg i 5 år. I 1958 tog hun realeksamen. I 1964 blev hun færdig med en uddannelse som designer ved Kunsthåndværkerskolen i København. Med dén uddannelse som baggrund fungerede MK en tid som bl.a. underviser og kostumeskaber, og ind imellem skulle børn, mand og hjem passes. Fra 1968-80 gik MK på studenterkursus for endelig i 1974 at stå som nyuddannet lærer. I dag arbejder MK som skolelærer i Holte, hvor hun bor sammen med Kjeld Koplev, døtrene og en ruhåret gravhund.

Kjeld Koplev (KK) er født i 1939 i Århus. Den eneste uddannelse han har papir på, er kokkeuddannelsen. En overgang var han journalistelev, for han har altid godt kunne lide at skrive, men noget afgangsbevis foreligger ikke. Eksamensbeviser har ikke været afgørende for, hvad KK kom til at arbejde med. Danmarks Radio har været hans arbejdsplads siden 1968. For tiden laver han bl.a. Radio Ørsted, et program om film, teater, musik og bøger. KK's skriveglæde har indtil nu resulteret i 4 voksenromaner, og så de børne- og ungdomsbøger han har skrevet sammen med MK.

Drengetøsen

Drengetøsen.
Drengetøsen.

Drengetøsen er historien om et par danske pigers sommeroplevelser på den lille græske ø Leros.

Masser af sol, hav, for ikke at tale om unge, smukke grækere venter på dem. Jo forelsker sig i Statis, hun er bare ikke hans eneste kærlighed.

Sommereventyret bliver lidt efter lidt til et mareridt for Jo. Da hun vælger at blive på øen, mens veninden rejser hjem, begynder først det rigtige mareridt - i Sava's luksusvilla.

Drengetøsen bar både noget virkelighed og noget fri fantasi i sig. Forfatterne har tilbragt flere ferier på Leros, så de har ikke kunnet undgå at se, hvordan de græske mænd hentede de danske piger ved båden, knaldede dem i strandkanten, afleverede dem ved båden og så nyt hold!

Jo er nok ikke klar over, hvad hun kaster sig ud i, da hun tager på ferie med en bagage af såkaldt seksuel frigjorthed. Dét hun bliver udsat for, er i hvert fald god gammeldags seksuel udnyttelse. Hun lader sig villigt dirigere af forholdet til fyre - men har hun lyst?

Stjernepigen

Stjernepigen er ingen solskinshistorie, men den grumme beretning om Lus og hendes far. Lus er en ganske almindelig, køn 16 års pige, som har mistet sin mor, og som bor sammen med sin alkoholiserede forfatterfar. er ingen solskinshistorie, men den grumme beretning om Lus og hendes far. Lus er en ganske almindelig, køn 16 års pige, som har mistet sin mor, og som bor sammen med sin alkoholiserede forfatterfar.

Faderen har ambitioner på datterens vegne, men de krav han stiller til hende er helt absurde: hun skal være filmstjerne, lære at begå sig i de rigtige kredse, altid se godt ud, være god i skolen og droppe sine egne venner. Til sidst bliver det for meget for hende.

MK og KK skrev Stjernepigen i en periode af deres liv, hvor de begge havde været meget syge, derfor blev bogen også, som de selv siger, meget deprimeret. Men forfatterne mener hver ord, de har skrevet, for det er deprimerende at opleve, hvordan forældre og børn kan have det med hinanden.

Slyngveninder

Slyngveninder handler om at være ny i en klasse. Den handler om veninder, om magtspillet mellem dem, om at blive holdt udenfor, om at blive holdt udenfor, om at blive svigtet, om at miste, men også om varme og venskab.

Ne er ny i den 8. klasse, hvor Sanne går. Hun bliver en stor del af Ne's liv på godt og ondt - Sanne med den kvikke og smarte facade. Men på et tidspunkt begynder hun at vise Ne, hvad der er bage facaden, og så sker det ...

For både Jo, Ne og Lus handler det om, at de hver især begynder "at lytte til sig selv". De begynder at finde ud af, hvad de inderst inde har lyst til og brug for. De finder ud af, at det hverken er særlig rart eller særlig smart at gøre ting, bare for at tækkes andre!

Sådan bliver det aldrig i Danmark?

Stenørkenen er en barsk og spændende roman, der fortæller om noget, der virkelig skete i Chile, da MK og KK rejste rundt derovre.

Det er nogle år siden, men forholdene er stadig de samme - landet styres af en militærjunta, og folk lever i evig frygt for, hvad der vil ske.

Drengen Marco bor sammen med sine forældre og bedsteforældre i en lille minelandsby. En dag tager han sammen med storesøsteren, Alicia, på udflugt ud i stenørkenen. Alicia holder af at tegne de smukke klipper derude.

Stenørkenen er andet end skønhed, den er skuepladsen for grusomme forbrydelser. De ser to mænd blive henrettet med dynamit. Faderen og en kollega er forsvundet! Hvem var de to mænd da så? Hvem står bag? Marco prøver at finde ud af det.

Sådan bliver det aldrig i Danmark - mere?

Tyskerdrengen bygger også på noget, der virkelig er sket en gang. Det var i Danmark under besættelsen.

Volker og Bruno er to danske drenge, men de er tyske statsborgere, fordi deres far er tysk, og de har boet i Tyskland.

Nu bor de i Danmark med deres danske mor. Hverken de eller moderen er nazister, alligevel bliver de dårligt behandlet af de fleste danskere.

Men en gammel skomager hjælper dem, da problemerne for alvor begynder at vælte ind over dem. Hipomanden og deres tyske far dukker op. Skal drengene sendes til det nazistiske Tyskland til en uvis skæbne? Volker kommer til at gennemleve nogle dag fulde af angst.

4 x Leo

Leo er hovedpersonen i de fire bøger: Leo lyver , Leo og Laila , Løb Leo og Leo loves Laila .

Leo's forældre er besværlige, og det er hans skole også.

Men heldigvis har Leo en mormor og morfar, han kan have det rart sammen med. Og så får han en veninde: Laila!

Bøgerne om 10-årige Leo er både sjove og alvorlige. Leo er en sød, fjollet, naiv, uheldig og irriterende unge, som vist skulle minde en del om Kjeld Koplev som barn.

Hvorfor skriver de bøger?

Koplev og Koester har noget på hjerte - derfor skriver de bøger. De har øjne og ører åbne for, hvad er sker rundt omkring dem - her og nu, de har selv døtre, de har selv være børn og unge - dét bruger de i deres bøger.

MK henter også en masse inspiration gennem sit lærerjob. Forfattere bruger tit bidder af sig selv om udgangspunkt.

Noget de begge har i skarp erindring fra barndommen og ungdommen, og som de mener at have til fælles med mange børn og unge i dag, er en følelse af forladthed og ensomhed, som de begge prøvede at skjule. De har begge oplevet at være "stedbarn", og hvad det førte med sig af besværligheder og ubehageligheder.

Nogen gange gør man noget, man egentlig ikke har lyst til, fordi man håber at opnå accept og kærlighed ved at gøre det. Det kan man komme ud for i forholdet til forældre, venner og kærester.

Flere af bøgernes personer er på bunden ensomme. Mange af dem har det besværligt. Til tider går det dem halvskidt. Men selv om de ser sort ud, er der alligevel styrke og vilje hos dem.

Forfatterne siger, at læseren aldrig må sidde tilbage med en følelse af, at der ikke kan gøres noget ved nogenting. Løsningen er måske ikke jublende nær inden for bogens handling, men derimod i læseren selv, fordi man som læser har fået et opkvikkende gok i nødden, så man kan sige: det ville jeg ikke ha' fundet mig i, og næste gang vil jeg i øvrigt heller ikke finde mig i, at han/hun ...

Hvordan skriver de bøger?

Der går for det meste omkring 1 år fra ide til manuskript. Undervejs er der en masse snak, diskussioner og skænderier.

Det kan ske, at en bog "Løber fra dem" - den ender med at blive noget helt andet, end de oprindelig havde tænkt sig. Sådan gik det med Stjernepigen. Selve rånedskrivningen tager 2-3 uge, men derefter skal der rettes og skrives om.

De levere begge ideer til bøgerne. Før stod KK alene for den sproglige udformning. Men nu er de også fælles om den del af arbejdet, som foregår bag pc'eren. At skrive sammen er krævende, men det er samtidigt sjovt og givende.

Bibliografi

Bøger for børn og unge

Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Leo Lyver. 1981 Leo 1
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Leo og Laila. 1981 Leo 2
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Løb Leo. 1982 Leo 3
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Leo loves Laila. 1983 Leo 4
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Børn i Chile. 1982 (30.2885)
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Stenørkenen. 1983
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Tyskerdrengen. 1984
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Slyngveninder. 1985
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Stjernepigen. 1986
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Drengetøsen. 1987
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Stedsøstre. 1988
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Syg med kærlighed. 1989
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Smertesommeren. 1990
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Kinesiske akrobatbørn. 1991
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Dollarbyen, roman fra Cuba. 1999
Koester, Marianne og Kjeld Koplev:
Flygtningedrengen. 2008.

Marianne Koester

Koester, Marianne:
Rå. 1993
Koester, Marianne:
Man ka' osse bli' fuld af kærlighed. 2000
Koester, Marianne:
Simon på flugt. 2008.

Kjeld Koplev

Koplev, Kjeld:
Farlig flugt. 1995

Læs mere om Marianne Koester og Kjeld Koplev

Rasmussen, Bent:
53 danske børnebogsforfattere. 1986
Ovesen, Hans:
Taler realismen sandt ? - om Marianne Koesters og Kjeld Koplevs ungdomsromaner. 1991 I: Plys,5, 1991, s. 56-63.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Marianne Koester
Emnesøgning på Kjeld Koplev

Om forfatterskabet

Links

Her får man de vigtigste pejlemærker i parrets forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.
Musikerbørsen har lavet en liste over diverse foredragsholdere med en kort præsentation, et foto og kontaktadresse.
Forfatterportrætter udarbejdet af bibliotekarer over hele landet. Portrættet indeholder blandt andet biografi, bibliografi, tekstuddrag og lydeksempler.