Niklas Krog

cand.mag. Nanna Dissing Bay Jørgensen, 2005.
Main image
Krog, Niklas
Foto: Peter Knutson

Indledning

Niklas Krog har slået sit navn fast som en af Sveriges mest produktive unge forfattere inden for to så forskellige genrer som fantasy og historiske romaner. I begge tilfælde bevarer han eventyret og troldbinder læseren ved blandt andet at plukke fra vores egen klassiske kulturhistorie. Og så spiller han på den evige kamp mellem det gode og det onde - en konflikt, Krog dog formår at nuancere, for indeholder mennesket ikke altid begge sider i sig? Niklas Krog er nok mest kendt for sin serie om Frihedskrigen, der med en enkel prosa lader den spændte læser følge kampen mod ondskabens apostle igennem flere årtusinder.

 

 

45990389

Blå bog

Født: 4. marts 1965 i Lund, Sverige.

Uddannelse: Autodidakt.

Debut: Under Guds himmel, 1996. (Ikke udkommet på dansk).

Litteraturpriser: Ingen.

Seneste udgivelse: Heksemesteren - det sidste slag. Turbine, 2017. (Slutstriden). Oversætter Mette Stepnicka. (Heksemesteren, 4).

Artikel type
boern

Baggrund

“Hænder greb fat i ham, trak i ham. Han kunne ikke røre sig, men det var heller ikke nødvendigt. Kløerne løsnede deres greb, og han sank ned på hårde træbrædder. Vand klukkede vederkvægende ganske tæt ved. Han var træt. Træt som ingensinde før. Han udtalte de ord, der ophævede sværdets låseformular. Sværdet gled ud af hans hånd. - Sayn? Det var kvinden igen, tæt ved, ganske tæt ved. Hendes stemme var velkendt og tændte noget inden i ham. Han ville svare, berolige hende, sige, at alting gik den rigtige vej nu, men han kunne ikke. Snart, måske, men ikke nu.”
“En krigers hjerte” s. 352.

Niklas Krog blev født i den svenske by Lund i 1965, men flyttede i 1972 til Stockholm sammen med sine forældre og sin storebror. Her gik der en rum tid, inden Niklas Krog fik nye venner, og i stedet begravede han sig i bøger. Ja, selv den dag i dag er det at forsvinde i en god bog noget af det bedste, han ved.

Skolen interesserede ikke Niklas Krog. Han var typen, der fortabte sig i dagdrømme, mens blikket vandrede ud af vinduet. Allerede i fjerde klasse begyndte han at fylde utallige stilehæfter med sine fantasifulde historier, som en venlig lærerinde rettede og kommenterede: “Som lille var jeg fuldstændig besat af fantasy-genrens uendelige frihed. Der fandtes virkelig ingen grænser for, hvad der kunne ske. Når jeg ikke læste, helligede jeg mig endeløse dagdrømmerier. Da var jeg selv en helt, som deltog i alle mulige spændende eventyr.” (Interview i Blaskan nr. 1, 2004). Specielt de to sidste år i gymnasiet var præget af skoletræthed, og Niklas Krog lovede sig selv aldrig mere at gå i skole - et løfte, han kun har brudt for at tage et et-årigt ADB-kursus (Automatisk DataBehandling).

I stedet brugte Krog sin tid på basketball, og det blev da også til en lang række præmier - heriblandt SM-guld i 1986. Basketball-feberen levnede ingen tid til at skrive, men i starten af 1990’erne lagde han bolden på hylden og tog skriveriet op igen. Valget faldt både på fantasyromaner og historiske romaner: “Fantasy var mit første valg (...) Men for nogle år siden fik jeg fat på en glimrende bog om Tempelridderordenens skæbne i Det Hellige Land (“Dungeon, Fire and Sword” af John J. Robinson), og da forstod jeg, at den tid var præcis ligesom fantasy bare uden drager og troldkarle,” forklarer han på forlaget Rabén & Sjögrens hjemmeside.

I dag skriver Niklas Krog på fuld tid. Han bor i Abrahamsberg uden for Stockholm med sin hustru og deres to børn.

Eventyrlig virkelighed

Niklas Krogs debuterede i 1996 med den historiske roman “Under Guds himmel” (ikke udkommet på dansk), der følger en menneskeskæbne under 1200-tallets blodige korstoge i Det Hellige Land. Hovedpersonen Reynald Lecort er blot nogle måneder gammel, da hans kristne forældre i år 1243 bliver dræbt af en muslimsk røverbande. Han vokser op som den muslimske Mahdim i røvernes lejr sammen med sin elskede storesøster, Sassa.

En dag tvinges han til at drage i krig. Omgivet af kristne og muslimer, der bekriger hinanden, begynder Mahdim at søge efter sin oprindelse. Og ud af den endeløse vold træder samtidig et råb om tolerance - et råb, der giver genlyd helt ind i vores tid, som jo stadig er præget af eksplosive konflikter i området.

Dungeons & Dragons møder Tolkien

I 1997 udgav Niklas Krog sin første fantasyroman, “En krigares hjärta” (“En krigers hjerte”, 2000). Bogen er første del i en trilogi om et rige, hvis kamp mod det onde resulterer i tre Frihedskrige med tusind års mellemrum.

24237850

I den første bog er det op til den unge og frygtindgydende kriger Sayn at redde riget Ebomorro. Han skal fungere som grænsevagt på en afsides beliggende ø, men i samme øjeblik, han når frem, bryder oprøret ud. Øen angribes af Ashtarerne fra nord under ledelse af den mørke troldmand Korgath, der har både trolde og bæster i sit følge. Snart hvirvles Sayn ind i en kamp for at redde resterne af det engang så mægtige Ebomorro.

I anden del af trilogien, “En magikers styrka ” fra 1999 (“En troldmands kraft”, 2001), er der gået tusind år siden Første Frihedskrig. De onde magter er forvist til den anden side af Afgrunden, og ordene i den troldformel, der kan slippe de onde magter fri, er låst forsvarligt inde i Dommedagsbogen. Men da en ærgerrig troldmandselev stjæler den velbevogtede bog, befries mørkets magter fra Afgrunden, og en ny blodig krig kan begynde.

I 2001 udkom trilogiens sidste bind, “En härskares själ” (“En herskers sjæl”, 2002). Igen er tusind år passeret siden Anden Frihedskrig, og den kolde og kyniske troldkvinde Moriam styrer riget fra slottet Ainamoor - frygtet af alle, elsket af ingen. To børn lever sammen med hende, Kazar og Yana. Moriam påstår, at hun er deres mor, men Kazar ved, at hun lyver. Og han ved også, at et stort opgør nærmer sig.

En legende vækkes til live

Fælles for de tre bind er, at Niklas Krog ikke lader sine historier afspejle den sædvanlige kamp mellem det entydigt onde og det entydigt gode. I stedet plæderer han for, at der i det onde altid findes en smule lys, mens det gode sagtens kan vise sig at indeholde ondskab. En dualisme, som Niklas Krog leger med gennem hele trilogien.

Til trods for, at serien oprindelig var tænkt som en trilogi, udgav Niklas Krog i 2004 en fjerde, fritstående beretning om Frihedskrigen, nemlig “Den stora fredens krig” (forventes at udkomme på dansk i foråret 2006): “Da jeg havde skrevet tredje bog om Frihedskrigen var trilogien afsluttet. Der var ikke mere at berette. Troede jeg. Men da fik jeg en henvendelse fra en læser, der havde nogle spørgsmål til legenden om Den store fredskrig (som nævnes i trilogiens første bog, “En krigares hjärta”, (red.)). Hvad skete der egentlig i den krig? Kunne jeg ikke skrive en bog om det? Selvfølgelig, tænkte jeg. Det var som at åbne en magisk dør,” forklarer forfatteren på sin hjemmeside. Den fjerde bog serverer altså legenden om Den store fredskrig i sin fulde version.

Blodig sjælevandring

Gennem den hæsblæsende handling tvinges læseren til at fundere over rigtigt og forkert, og ikke mindst reflektere over hvordan man opnår det gode liv.

Den historiske roman “Jor & Ka” fra 1998 (ikke udkommet på dansk) er en rå og blodig fortælling om en familie, hvis veje splittes på grund af ondskab.

Tvillingebrødrene Jor og Ka lever et sorgløst liv i 1200-tallets Samarkand. Men da deres far forsøger at snigmyrde den modbydelige hersker Ala al-Din splittes deres familie, og drengene tvinges til at flygte gennem bjergene. Det bliver begyndelsen på en lang og strabadserende vandring, hvor de får selskab af en buddhistisk munk, som vækker deres interesse for livets store og svære spørgsmål. Da de efter flere år vender tilbage til Samarkand er alt forandret. Ala al-Din er fordrevet og i stedet rykker Djingis Khan og hans mongoler med bestialsk grumhed frem mod Jor og Kas tidligere hjem.

Gennem den hæsblæsende handling tvinges læseren til at fundere over rigtigt og forkert, og ikke mindst reflektere over hvordan man opnår det gode liv. Romanen skildrer menneskets ufattelige ondskab, men også evnen til at elske, tilgive og leve videre.

Kan man leve på Mars?

Er det muligt at leve på planeten Mars - uden luft og uden vand? Det er omdrejningspunktet i fremtidsromanen “Den röda planeten” fra 2000 (ikke udkommet på dansk).

De to svenske søskende, Rikard og Hanna, rejser med deres forældre til Mars for at opbygge et nyt samfund. Planeten skal nemlig koloniseres, og alt skal ske miljøvenligt, da Mars ikke må ødelægges ligesom Jorden. Men er det overhovedet muligt at leve på den røde planet, når sandstorme raser, når vintertemperaturen kryber ned mod hundrede minusgrader, og når hjemveen gnaver?

“Den röda planeten”, der byder på en blanding af realisme og science fiction, er resultatet af et samarbejde mellem den irske forfatter Una Cunningham og Niklas Krog. Cunningham har stået for selve plottet og indsamling af fakta, mens Krog har sørget for bogens sproglige udformning.

Letlæst fantasy

Begge bøger indeholder eventyrlige tegninger, der understreger historiernes magiske verden.

I 2000 udgav Niklas Krog bogen “Draksvärdet” (“Dragesværdet”, 2005) på LL-forlaget (LättLäst).

Her er tale om en vaskeægte eventyrbog med alt, hvad der hører sig til af tapre krigere, skønne prinsesser og rædselsvækkende monstre. Den unge våbendrager Simon og ridderen Roland lever i landet Anorien, hvor flyvende drager er hverdagskost. En dag får Simon og Roland at vide, at en drage har bortført kongens datter, prinsessen Maja, og de to helte rider fluks mod Dragebjerget for at befri hende.

25787153

I fortsættelsen “Häxmästarens skugga” fra 2003 (“Heksemesterens skygge”, 2005) flygter troldmanden Karnak fra fængslet i Almina og gemmer sig langt op i Sortebjergene. Snart når ejendommelige historier Almina - historier om skræmmende væsener oppe i bjergene, om lyden af hammerslag og rædselsfulde skrig. Og da prinsessen og hendes kammerpige bliver bortført af Karnak, må Roland og Simon atter i aktion.

Begge bøger indeholder eventyrlige tegninger, der understreger historiernes magiske verden.

En fårehyrde går i krig

I 2000 udkom “Gudarnas son” (“Gudernes søn”, 2003), der er første del af serien om Janus.

Her er ikke tale om en fantasy-serie, men om historiske romaner. “Gudarnas son” foregår i 334 f.Kr. under Alexander den Stores felttog. Janus og hans to venner, Kaleb og Troj, beslutter sig for at forlade deres liv som fårehyrder og i stedet kæmpe i Alexander den Stores hær, der netop er draget i krig mod det mægtige persiske rige. Træningen er barsk og hård, men ikke desto mindre drømmer de tre drenge om ære og berømmelse - en drøm, der har store omkostninger.

25200829

Den anden bog om Janus, “Till världens ände” , er fra 2001 (“Til verdens ende”, 2004). En kølig efterårsmorgen i år 331 f.Kr. står fårehyrden Janus foran sit første slag sammen med Alexander den Store: kampen om herredømmet over Asien skal afgøres. På den anden side af den åbne slette ved Gaugemala venter den persiske kong Darius med sin nye hær. Janus’ ben ryster, og allerhelst ville han gerne flygte langt væk. Da slaget endelig er overstået, er verden forandret for evigt - men heller ikke Janus er helt den samme.

I “Den sista striden” fra 2002 (ikke udkommet på dansk) marcherer Janus, der nu er blevet en dygtig spydkaster, stadig mod verdens ende sammen med Alexander den Stores hær. Undervejs udkæmper de det, der føles som endeløse kampe. Og i Indien står de for første gang ansigt til ansigt med stridselefanter - en gruopvækkende oplevelse, der får alle undtagen Alexander den Store til at længes hjem.

Historisk og personlig udvikling

Gennem trilogien om Janus oplever man foruden krigens rædsler også rivaliteten mellem Janus og hans onde storebror, Lucan, og Janus’ længsel efter den persiske prinsesse, Drypetis. At bøgernes personer tænker og føler som moderne mennesker, øger nærheden til dagens læsere og letter indlevelsen i en fremmed tid og virkelighed. Desuden er Janus’ modvilje mod drabene og hans refleksioner over menneskers magtesløshed lette at overføre til dagsaktuelle konflikter. Efter ti år som soldat har Janus til slut ikke længere nogle illusioner om, at krig leder til ære og lykke. Savn og for tidlig død er i stedet krigens pris.

Men også på det personlige plan forvandles Janus gennem serien. Han modnes, lysten til at hævne sig på broderen stilner af, og kærligheden bliver vigtigere end alt andet. Tyngdepunktet ligger altså på Janus’ indre: følelserne for prinsessen Drypetis, venskabet med Kaleb, de første seksuelle erfaringer og den stadige kamp for at blive set.

En verden uden vold

Bogen trækker på flere forskellige genrer: her er eventyrets magiske drager, science fiction-genrens rumfartøjer og den mytiske fantasy-verden, hvor kampen mellem lys og mørke udkæmpes.

Med romanen “Loophole: Drakmagi och saftsmugglare” (ikke udkommet på dansk) udgav Niklas Krog i 2004 sin første bog om Yumi og den magiske verden Loophole - en verden uden vold.

Da den unge troldmandslærling Yumi kommer hjem til Wyrmsnest, ser hun, at nogle har brudt ind i biblioteket. Hun er sikker på, at tyvene har ledt efter det landkort, der viser vejen til trolddomsbogen, Runbindaren. Det er en magisk bog, som besidder kraften til at tilintetgøre hele den gode verden, Loophole. Sammen med sin lille modige drage, Aruru, skynder Yumi sig afsted for at redde bogen. Det bliver et dramatisk kapløb, der både byder på saftevandssmuglere og kongen over undervandsriget.

Bogen trækker på flere forskellige genrer: her er eventyrets magiske drager, science fiction-genrens rumfartøjer og den mytiske fantasy-verden, hvor kampen mellem lys og mørke udkæmpes. “Loophole: Drakmagi och saftsmugglare” bygger løst på computerspillet Loophole fra Sveriges TV4, og ifølge Niklas Krog er planen, at han skal skrive endnu to bøger om Yumi og Loophole.

Dagdrømme som drivkraft

Både i de historiske romaner og i fantasy-fortællingerne er blodige kampe og udfordrende styrkeprøver i centrum. Niklas Krogs helte længes ikke efter et bekvemt og udramatisk liv - tværtimod kæmper de hver dag den kamp, der aldrig kan give plads til et hverdagsliv.

Krog beretter så intensivt om venskab og svigt, ufatteligt mod og tapperhed, loyalitet og ondskab, at læseren uforvarende suges ind i de fremmede verdener. Man har følelsen af at være der selv. Og det er også netop, hvad Niklas Krog selv er: “I de bedste øjeblikke står jeg bare midt i handlingen og skriver det ned, jeg ser omkring mig. Da ophører tid og rum med at eksistere, timer forvandles til øjeblikke, og jeg er knapt klar over, at jeg skriver. Det er for sådanne øjeblikke, jeg lever. Det er dagdrømmeri i sin yderste konsekvens; et dagdrømmeri, som jeg aldrig mere tror, at jeg kan klare mig foruden.” (Rabén & Sjögrens hjemmeside).

Med sine magiske verdener, sære væsener og voldsomme kampe mellem det gode og det onde trækker Niklas Krog på arven fra J.R.R. Tolkiens “Ringenes Herre”, C.S. Lewis’ Narnia-bøger og Ursula K. LeGuins trilogi om Jordhavet. Forfatterens inspirationskilder inden for science fiction tæller Edgar Rice Burroughs’ John Carter-serie og Frank Herberts Dune-serie, mens “Dungeon, Fire and Sword” af John J. Robinson og “The Great Siege” af Ernie Bradford er inspiratorerne inden for de historiske romaner.

Bibliografi

Bøger af Niklas Krog

Krog, Niklas:
Under Guds himmel. 1996. (Ikke udkommet på dansk). Roman.
Krog, Niklas:
Jor & Ka. 1998. (Ikke udkommet på dansk). Roman.
Krog, Niklas:
Den röda planeten. 2000. (Ikke udkommet på dansk). Roman.
Krog, Niklas:
Loophole: Drakmagi och saftsmugglare. 2004. (Ikke udkommet på dansk). Roman.
Krog, Niklas:
Det mystiske skib. 2007. (Det mystika skeppet. 2005).
Krog, Niklas:
Øksekæmperen Tanarog. Lindhardt og Ringhof, 2009 (Tanarog, yxkämpen, 2007).

Trilogien om Frihedskrigen

Krog, Niklas:
En krigers hjerte. 2000. (En krigares hjärta. 1997). Roman.
Krog, Niklas:
En troldmands kraft. 2001. (En magikers styrka. 1999). Roman.
Krog, Niklas:
En herskers sjæl. 2002. (En härskares själ. 2001). Roman.
Krog, Niklas:
Den stora fredens krig. 2004. Roman.

Trilogien om Janus

Krog, Niklas:
Gudernes søn. 2003. (Gudarnas son. 2000). Roman.
Krog, Niklas:
Til verdens ende. 2004. (Till världens ände. 2001). Roman.
Krog, Niklas:
Den sista striden. 2002. (Ikke udkommet på dansk). Roman.

Letlæst fantasy

Krog, Niklas:
Dragesværdet. 2005. (Draksvärdet. 2000). Roman.
Krog, Niklas:
Heksemesterens skygge. 2005. (Häxmästarens skugga. 2003). Roman.

Om Niklas Krog

Johansson, Annika:
Världar av ljus, världar av mörker: fantasy & skräcklitteratur. 2000. Bibliotekstjänst. Lund.
Engdal, Gull Åkerblom og Britt:
Trollkarlar, spöken & fantastiska världar: fantasyförfattare för unga bokslukare, 2. 2003. Bibliotekstjänst. Lund.

Heksemesteren - serie

Krog, Niklas: Heksemesteren. Turbine, 2017. (Häxmästaren). Oversætter Mette Stepnicka. (1).
Krog, Niklas: Heksemesteren - tryllestaven. Turbine, 2017. (Trollstaven). Oversætter Mette Stepnicka. (2).
Krog, Niklas: Heksemesteren - magislugeren. Turbine, 2017. (Slukaren). Oversætter Mette Stepnicka. (3).
Krog, Niklas: Heksemesteren - det sidste slag. Turbine, 2017. (Slutstriden). Oversætter Mette Stepnicka. (4).

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Niklas Krog

Om forfatterskabet

Detaljeret hjemmeside, hvor forfatteren beretter om stort og småt i sit liv og forfatterskab.
Beskrivelse af størstedelen af Niklas Krogs bøger. Søg på forfatterens navn.
Præsentation af og interview med Niklas Krog. Søg på forfatterens navn.