line kyed knudsen
Foto: Robin Skjoldborg

Line Kyed Knudsen

stud.mag. Dorthe B. Laursen, iBureauet/Dagbladet Information. 2007. Opdateret af cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2016.
Top image group
line kyed knudsen
Foto: Robin Skjoldborg
Main image
Kyed Knudsen, Line
Foto: POLFOTO

Indledning

Line Kyed Knudsen debuterede i 2003 med første bind i fantasytrilogien ”Pigerne fra Nordsletten” for de 7-12-årige. Hun har skrevet ca. 50 børne- og ungdomsbøger og udfordrer gerne sig selv i forskellige genrer. Hun har skrevet flere serier om pigers hverdag med forelskelse, venskaber og intriger, f.eks. ”Stella-serien”, ”Elsker, elsker ikke”-serien og ”K for Klara”-serien. ”Hjemsøgt” er en gyserserie, og ”De døde vågner” er den første bog i science fiction-serien ”Hvidt støv”, hvor hovedpersonen Emily overlever efter en dødbringende virusepidemi har ramt hendes hjemby og bliver jagtet af zombier.

62984422

Blå bog

Født: 12. november 1971 i Gentofte.

Uddannelse: Cand.merc. i Human Ressource Management fra Handelshøjskolen, København.

Debut: Pigerne fra Nordsletten. Gyldendal, 2003.

Litteraturpriser: Carlsenprisen, 2021. Orlaprisen, 2021 (for Naja Münster-serien).

Seneste udgivelse: Naja Münster - jagten på en youtuber. Carlsen, 2022. Illustreret af Sara Bøgh. (Naja Münster, 9).

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

“Sita trængte tit til at være lidt alene. Så kravlede hun ofte ud på den skrå tagryg gennem vinduet i sovesalen, så hun kunne se ud over muren og hen over engen og skoven. På taget kunne hun sidde i fred og ro, mens hun spekulerede på, hvem hun egentlig var, og hvor hun kom fra. Hun kendte end ikke sit eget efternavn eller sin fødselsdato, for forstanderinden ville ikke fortælle hende det. Det var forbudt at stille spørgsmål.”
“Pigerne fra Nordsletten”, s. 6.

Line Kyed Knudsen blev født i Gentofte den 12. november 1971. Hun voksede som enebarn op på Galgebakken i Albertslund, og netop fra barndomslandet på Galgebakken tager forfatterskabet sit udspring. Allerede i folkeskolen drømte Line Kyed Knudsen om at blive forfatter, og som tiårig afleverede hun, hvad der senere viste sig at blive en betydningsfuld stil, om tre røverpigers liv: “Jeg havde selvfølgelig ingen anelse om, at historien om Sita, Maren og Anne og det skumle børnehjem, skulle blive til min debutroman, selv om jeg allerede dengang drømte om at blive forfatter” , forklarer hun og fortsætter: “Jeg elskede nemlig at sidde ved mit skrivebord på mit værelse og finde på spændende historier.” ( Portræt af Line Kyed Knudsen på Litteratursiden.dk).

Gennem gymnasieårene blev forfatterdrømmene og de mange fyldte kladdehæfter lagt på hylden til fordel for en spirende interesse for teatret, og efter gymnasiet flyttede hun til Svendborg for at gå på højskole. Her blev hun engageret i det lokale teatermiljø med forventning og håb om at blive skuespiller, men med afslag fra teaterskolerne vendte hun tilbage til Sjælland, denne gang København. Hun søgte ind på Filmskolen, journalistuddannelsen og adskillige universitetsuddannelser. Efter mange afslag og en årrække på bistandshjælp fik hun i stedet arbejde på en restaurant, hvilket var startskuddet på en karriere inden for restaurationsbranchen. Den kulminerede i en chefstilling, men alligevel ønskede Line Kyed Knudsen at uddanne sig, og som 26-årig blev hun optaget på Handelshøjskolen, hvorfra hun er uddannet cand.merc. i Human Ressource Management med speciale i kunst i erhvervslivet. Ved siden af sit forfatterskab arbejder hun i dag på et reklamebureau som tekstforfatter. Hun er gift og henholdsvis mor og stedmor til børnene Nynne og Helene.

Line Kyed Knudsen er altså en forfatter, der allerede som barn startede med at skrive. Men som Sita i eventyret om “Pigerne fra Nordsletten” måtte hun af mange veje og omveje, før hun fandt hjem. Både hjem til Galgebakken i Albertslund, hvor familien i dag er bosat, og tilbage til den beskæftigelse, som hun drømte om som barn, nemlig at være forfatter.

Pigerne fra Nordsletten

“Forstanderinden smækkede døren op og skulede til pigerne, der alle stod ret ved siden af deres senge. Hun var gammel og tynd med en skæv pukkel på ryggen. Hendes øjne var små og sorte, og hendes hår var redt stramt tilbage i en knold i nakken. Når det var varmt, og hun svedte, delte hendes hår sig i en skilning og afslørede skaldede pletter i hendes hovedbund. Hendes fingre var lange og krogede og kunne tage godt fat i ens ører, hvis man var næsvis.”
“Pigerne fra Nordsletten”, s. 7.

Line Kyed Knudsens debutroman fra 2003, “Pigerne fra Nordsletten”, er en eventyrlig fortælling om de tre børnehjemspiger Sita, Maren og Anne og deres søgen efter en rigtig familie. Fortællingen tager sit udspring på børnehjemmet, og de rædselsfulde omgivelser, pigerne opvokser i, beskrives på malerisk vis.

Sita er fortællingens omdrejningspunkt. Hun er en intelligent pige, som trives bedst i selskab med bøger, hvor hun kan udforske den virkelighed, som forstanderinden ikke giver børnene indblik i. Hendes bedste veninde er Maren. En mystisk og næsten overnaturligt smuk pige, der blandt andre finurligheder kan tale med dyr. Hun og Sita er hjerteveninder og forestiller sig ofte, at de i virkeligheden er søskende, og at deres biologiske forældre en dag vil komme og hente dem. Den tredje pige, Anne, er den forfængelige type. Mens Sita og Maren var purunge, da de ankom til børnehjemmet, var Anne så gammel, at hun svagt husker sin biologiske familie. Sita og Maren har taget sig af hende, og på den måde er der opstået et ubrydeligt bånd imellem de tre piger. Et venskab, der er centralt for historiens udvikling, men også et tema, som følger Line Kyed Knudsen i hendes videre forfatterskab.

24574911

De tre pigers liv på børnehjemmet er fyldt med pinsler, og efter en vellykket flugt bosætter pigerne sig i en grotte i skoven. Der møder de kongedatteren Victoria, og trekløveret bliver for en tid til et firkløver. Selv om de klarer sig nogenlunde, slipper madforrådet op, og de må alle rejse mod Sofiabyen, som Sita har læst om i en bog. På rejsen gennemlever de mange situationer, der resulterer i, at Sita, Maren og Anne bliver adopteret af kong Platonius og dronning Magda. Men trods den pludselige tryghed og velstand lurer der stadig en uro i pigerne, der gerne vil finde deres ophav. De finder ud af, at de i virkeligheden stammer fra Nordsletten, og på trods af, at Nordsletten og Sofiariget gennem en årrække har ligget i krig, giver kongen til sidst trekløveret lov til at opspore deres forældre. Men det er ikke altid sådan, at det, man søger, også er det, man finder. Fortællingen afrundes med, at Maren finder sin mor, men alligevel bliver frygtelig skuffet. På den måde er pigerne stadig fyldt med spørgsmål og uro, men også stadig bedste veninder og hinandens familie.

Bogen er en velegnet oplæsnings- og læse-selv bog for de yngre læsere mellem 7 og 12 år. Historien spinder sig omkring følelsen af ikke at føle sig hjemme i sine omgivelser og om at savne sine forældre. Og så handler den ikke mindst om loyaliteten veninder imellem. Konger, dronninger, hofdamer, talende heste og ustyrlige trolde er nogle af de elementer, der driver fortællingen frem, og nok bliver historien spændende, men aldrig uhyggelig, og netop derfor kan de yngste læsere følge med.

Pigerne fra Nordsletten og heksene fra Trixiaslottet

“Arrigt hev hun en lysegrøn silkekjole over hovedet og prøvede forgæves at snøre de mange snore i ryggen. Hun burde være glad, for hun levede jo som en prinsesse, men alligevel føltes det runde tårnværelse som et fængsel. Hun ønskede så inderligt at drage til Nordsletten, at hendes hjerte begyndte at banke hårdt og hurtigt, hver gang hun tænkte på det. Hun stirrede op på vinduet, og prøvede at lade være med at græde. Jo mere hun havde set, hvor lykkelige tvillingerne prinsesse Victoria og prins Victor var, jo mere kom hun til at savne en rigtig mor og far.”
“Pigerne fra Nordsletten og heksene fra Trixiaslottet”, s. 8.

I andet bind af serien om Sita, Maren og Anne vokser Sitas behov for at kende sin fortid. Hun og Anne længes forfærdeligt efter at finde deres familier, og Maren har ikke været sig selv, siden pigerne fandt ud af, at hun er datter af en ond heksedronning. Maren kæmper for at forstå, hvad hun skal stille op med alle sine medfødte overnaturlige evner, og pigerne frygter i det skjulte, at onde kræfter kan få overtaget Marens gode væsen.

Tonen i “Pigerne fra Nordsletten og heksene fra Trixiaslottet” fra 2005 er mere dyster end i seriens første bind. Savnet af forældrene og pigernes tvivl beskrives indgående, og situationen kompliceres yderligere, fordi det i virkeligheden er pigernes adoptivfar, kong Platonius, der er skyld i, at de kom på børnehjem som små. Men da Sofiabyen pludselig får uventet besøg af ærkefjenderne fra Nordsletten, er det Maren, der i kraft af titlen som hofheks, overtaler kongen til at byde den fremmede dronning Louise og hendes følge velkommen. Med forsoning mellem de to riger lykkes det pigerne at rejse til Nordsletten, hvor de bliver gæster på endnu et slot.

25958888

Men noget er underligt på Nordsletten. Dronning Louise virker kold og fjern og er sengeliggende det meste af tiden. Hendes mand, kong Arstolle, bruger al sin tid i sit laboratorium og har ingen fornemmelse for at styre et rige. Slottet virker øde og forladt, og stemningen i byen er trykket. Indbyggerne er kuede og bange, og alt sammen, fornemmer pigerne, knytter sig til dronningens sygdom. På slottet støder pigerne ind i kronprins Carlos af Nordsletten. Han er en underlig stor skabning, der kan tale og løbe rundt og lave ulykker, selv om han kun er et år gammel. Pigerne opdager, at han i virkeligheden er en trold, som dronningen har fundet i bjergene, og i sin sorg over at være barnløs har hun taget troldeungen til sig i troen på, at han var et menneskebarn.

Men prins Carlos´ narrestreger bliver til uhyrligheder, og Nordsletten står overfor en invasion af trolde, som Carlos kalder frem fra klippernes indre. Kun hekse kan klare trolde, så Maren bliver sat på en uhyggelig opgave, der ikke bare får konsekvenser for Nordslettens fremtid, men også betyder, at hun måske kan omvende sin onde heksemor.

Og så starter rejsen mod heksene fra Trixiaslottet og en kamp på liv og død mellem det gode og det onde. Lykkeligvis og af finurlige omveje finder Anne også sine forældre. Og til Maren og Sitas overraskelse viser det sig, at deres fælles drøm om at være søstre er mere end fantasi. De har nemlig den samme far, som er sømand på Sydhavet. Og så kan endnu et eventyr begynde.

Pigerne fra Nordsletten og rejsen til Sydhavet

“Sita sad længe under palmebladenes skygge og betragtede sin far. Hun havde svært ved at fatte, at hun endelig havde fundet ham. Hver gang hun prøvede at åbne munden, kom der ikke en lyd over hendes læber. Hun var slet ikke i stand til at rejse sig. Havde Trixia vidst, at hendes far var her? Var det derfor, hun havde smidt hende overbord? Sita havde svært ved at tænke klart, så overrumplet og lykkelig var hun.”
“Pigerne fra Nordsletten og rejsen til Sydhavet”, s. 91.

I Line Kyed Knudsens tredje og afsluttende bind fra 2006, “Pigerne fra Nordsletten og rejsen til Sydhavet”, er Sita den eneste af de tre, der endnu ikke har fundet sin mor. Hun ved, at hun og Maren er halvsøskende, og at hendes far er sømand på Sydhavet, men sin mor aner hun intet om.

Pigerne bor stadig på slottet på Nordsletten, hvor situationen med dronning Louise er blevet forværret. Dronningens sygdom skyldes en forbandelse, og heksedronningen Trixia drager af sted for at ophæve forbandelsen. Sita rejser mod Sydhavet for at finde sin far, og efter en mystisk og farefuld rejse ankommer hun til havnebyen Caritas, hvor hun på mirakuløs vis finder sin tante og onkel. Og langsomt begynder brikkerne i Sitas liv at samle sig. Men inden hun kan møde sine forældre, må hun igennem en række af uhyggelige situationer.

26071305

I havnebyen foregår underlige ting. En mystisk mand ved navn Tango har startet en danseskole i byen, og siden har indbyggerne nærmest hypnotiserede danset på havnen hver aften. Det viser sig, at danselærer Tango i virkeligheden er den onde troldmandsfyrste lord Tango. Med sine forbandelser lokker han folk ombord på sit skib for at føre dem til sin troldmandsø som slaver, og det lykkes ham at fange Sita.

Det viser sig, at Tango også er det ondskab, der står bag Dronning Louises stenhjerte, og han har brug for Sita i opretholdelsen af sin forbandelse.

Sita gennemlever en grusom kamp mellem det gode og det onde, hvor forbandelser flyver gennem luften, og hun må gennem ild og vand for at redde ikke bare sig selv, men også alle de mennesker, som hun holder af. Og vigtigst af alt sine forældre. Sita klarer skærene og bliver genforenet med sin sømandsfar og sin mor, som viser sig at være en rigtig dronning. Om Sita, Maren og Anne skal ud på nye eventyr, står hen i det uvisse. Eller måske er de bare så heldige at leve lykkeligt til deres dages ende...

Stjernekys

“Mie fløj ud af døren. Hun tog sine sko på, mens hun hoppede hen over flisegangen ud til strædet. Små glimt af festen og af Lasse, der slæbte af sted med hende, begyndte at rulle som en sløret film for hendes øjne. Hun mærkede tårerne presse på. Det måtte være sen eftermiddag, for solen hang lille og kold i horisonten bag et tyndt skydække. Hun løb, alt hvad hun kunne mellem de tomme, søndagsdøde bebyggelser og stod et par minutter efter foran sin egen hoveddør.”
“Stjernekys”, s. 201.

Line Kyed Knudsens ungdomsbøger “Stjernekys” fra 2004 og “Lyden af vinger” fra 2006 handler om Mie fra Galgebakken i Albertslund.

I “Stjernekys” møder vi for første gang Mie. Hun er en helt almindelig pige på 15 år. Lidt for almindelig, synes hun selv. Men da Mie starter i gymnasiet åbner en ny verden sig for hende. Hun møder nye venner, får mod på at udleve sin store interesse for sang og teater og forelsker sig selvfølgelig hovedkuls i gymnasiets mest populære fyr. Og så løber hun pludselig også ind i de konflikter, der kan opstå mellem selv de bedste veninder, når man hver især forandrer og udvikler sig.

Fortællingen åbner i selskab med Mie og hendes barndomsveninde, der inden starten i 1.g sidder med deres nye klasseliste og erfarer, at de skal gå i hver sin klasse. De har naturligvis begge store forventninger til gymnasiet og alt det nye, de vil møde. Men Mie er også usikker på den adskillelse, der nu vil ske mellem de to bedste veninder. Og som i Line Kyed Knudsens børnebøger står venindeskabets bånd og betydning også i ungdomsromanerne som et centralt tema.

I gymnasiet følger vi Mie og det ensemble af mennesker, hun finder sammen med.

25533968

Vi er med i timerne, i frikvartererne, efter skole, mens de spiller teater, er til kor, laver lektier, når de fester, drikker og ikke mindst i forholdet til drengene. Mie bliver kæreste med skolens mest populære fyr, Casper. Hun bliver forsanger i Caspers band, hendes kreativitet vokser og får et udtryk, og hun begynder at komponere musik.

Gennem Mies tanker og oplevelser kommer vi som læsere tæt på de temaer, der optager en pige på vej ind i ungdommen. På den tvivl og usikkerhed som mange teenagepiger har i forhold til venskaber, kærlighed og ikke mindst deres kroppe. Og på den stille indre udvikling, som i de år af livet forhåbentlig resulterer i en større forståelse af både sig selv og omverdenen. “Stjernekys” er mere end en kærlighedshistorie for teenagere. Den er en samtidsroman om unge pigers verden. Vi følger Mie og omgangskredsens liv igennem det meste af 1.g. Men ikke i et stort tænkt plot. Mere gennem hverdagens tanker, overvejelser og handlinger, og på den måde kommer vi helt tæt på det, der rører sig, når man er ved at forlade barndommen.

Lyden af vinger

““Du skal med det tog der, ikk´?” spurgte Oskar og afbrød den anspændte tavshed. “Nå, ja,” sagde Mie henkastet og anstrengte sig for at smile. “Jamen, så smutter jeg nu,” sagde hun og spændte sine mavemuskler for at få sin stemme til at lyde nogenlunde normal. Hun trådte ind i toget og vendte sig mod ham. Hendes ben rystede. “Ha´ et godt liv!” sagde hun højt, men havde svært ved at se ham ind i øjnene.”
“Lyden af vinger”, s. 321.

“Lyden af vinger” fra 2006 er en fortsættelse af “Stjernekys” og fortællingen om Mie. Men hvor “Stjernekys” handler om at komme i gang med ungdomsårene, drejer “Lyden af vinger” sig om det at komme videre, når det hele brænder på.

Det er ikke udelukkende en dans på roser at være kæreste med den populære Casper, erfarer Mie. Og hendes værste mareridt bliver til virkelighed, da hun finder ham i seng med en anden og ældre pige. For Casper har ikke bare svigtet Mie ved at være sammen med sangerinden Frida, Mies position i bandet er også truet. Men hvad stiller man op med sig selv, når man er på vej i 2.g og virkeligheden viser sig værre, end man turde frygte. Mie flygter til Italien for at besøge sin veninde og komme væk. Her opdager hun, at verden er større og mere end Galgebakken. At livet måske ikke er så unuanceret, som det føles. At der skal to til at ødelægge et forhold. Og at musik og sang er Mies lidenskab – med eller uden Casper.

26512298

Line Kyed Knudsen fortsætter fortællingen om Mie i samme sprog og tone, som første bind havde. Men hvor “Stjernekys” beskæftigede sig meget med Mies usikkerhed, er det en mere selvsikker og handlestærk pige, der vokser frem igennem “Lyden af vinger”. Fortællingen udspiller sig stadig primært i kvarteret omkring Galgebakken i Albertslund, hvor forfatteren selv er vokset op. Men i takt med at Mies verden åbner sig og bliver større, får vi som læsere lov at følge hende på byturene i København og på hendes rejse til Milano.

Mie lever og ånder for sang og teater, som forfatteren også gjorde i sine gymnasieår. Derfor er det nemt at læse Line Kyed Knudsen ind i fortællingen om Mie. Forfatteren siger selv om ungdomsromanerne: “Stjernekys startede med at være en beretning om mig selv og mine veninder i gymnasiet, men udviklede sig til at blive noget helt andet [...] Hovedpersonen Mie voksede ud af mig og senere væk fra mig; vi har en del træk tilfælles, men Mie er en del sejere pige, end jeg selv var.” ( Portræt af Line Kyed Knudsen på Litteratursiden.dk).

I serien om Mie iagttager og beskriver forfatteren både Mie og vennernes liv med stor tålmodighed og ømhed. Vi er på den måde vidner til en moderne piges indre liv og udvikling

K for Klara – Hjerteveninder

”Den nye pige, Julie, skal også starte på fritten. De følges derhen efter skole. Julie snakker meget. Hun har Rose under armen og fortæller, hvad hun synes om drengene i klassen. Hun gennemgår dem én for én. Klara går lidt bag dem og synes, det er irriterende at høre på. Hun har ondt i maven, og hun kan slet ikke huske, hvad de plejer at lave ...”
”K for Klara – Hjerteveninder”, s. 14-15.

Line Kyed Knudsens ”K for Klara” er en serie for 8-10-årige piger, og der er indtil nu udkommet 11 bind. Første bind hedder ”Hjerteveninder” (2012) og her møder vi Klara, som er hjerteveninde med Rose. Efter sommerferien begynder de i 3. klasse, og den nye pige i klassen, Julie, knytter hurtigt venskab med Rose. Klara bliver usikker, jaloux og ked af det, fordi hun ikke længere føler, at hende og Rose har et særligt venskab. I stedet er det som om, at Rose nu foretrækker Julie.

Klasselæreren bestemmer, at Klara skal sidde ved siden af Malou i klassen, men hende gider Klara ikke tale med. Rose og Julie er sammen efter skoletid, og deres forældre kender hinanden, så de tager alle sammen ud at bowle. Klara føler sig holdt udenfor. Rose fortæller også Klara, at hun alligevel ikke vil klæde sig ud som prinsesse til skolefesten, selvom de aftalte det før sommerferien. I stedet vil Rose være heks ligesom Julie. Klara står alene tilbage og må beslutte sig for, om hun overhovedet vil med til den skolefest eller blive hjemme. Klara beslutter med forældrenes hjælp at lave om på prinsessekjolen, så den får seje zig-zag-lyn, og det vækker positiv opmærksomhed til skolefesten, så pigerne lærer at være sammen i en gruppe i stedet for to og to.

29500800

”Hjerteveninder” er en letlæst bog med sort-hvide illustrationer, som meget præcist udtrykker de svære følelser, som opstår, når bedsteveninden pludselig finder en anden veninde. Klara oplever jalousi, vrede og sorg over at blive holdt udenfor, mens Rose og Julie danner en ny venindealliance.

Klara når i løbet af bogen frem til en accept af, at venskaber kan ændre sig, og hun lærer også, at man kan være veninder i en større gruppe. ”K for Klara”-serien tager udgangspunkt i yngre pigers hverdag og interesser, og vi følger Klara og hendes oplevelser med veninder, klassekammerater, drenge og forældre. Tematisk beskæftiger ”K for Klara”-bøgerne sig med bl.a. venskab, loyalitet, drenge, forelskelser, jalousi og venindeintriger.

Mig og Alexander

”Jeg prøver virkelig at tænke på dagens træning, men billedet af Alexander forstyrrer. Han sagde mit navn to gange. Spurgte mig, om jeg kom til festen. Hvorfor gjorde han det? Jeg åbner øjnene og nikker kort til de andre svømmepiger, der er begyndt at komme. Selvfølgelig mente han ikke noget med det.”
”Mig og Alexander”, s. 12.

Line Kyed Knudsen udgav i 2012 ”Mig og Alexander”, der er første bind i serien ”Elsker, elsker ikke”, som i alt omfatter fire bind. Her følger man veninderne Sofie, Ida, Ella og Johanne, som går i 7. klasse. Pigerne er meget forskellige, og i hver bog er en af dem hovedpersonen.
I ”Mig og Alexander” er det Sofie, som er hovedperson, og hun beskriver sig selv som en god svømmer og en spirrevip. Hun bor sammen med sine forældre og sin tvillingebror Jonas. Faren er temmelig dominerende, men det er snarere Jonas end Sofie, der gør oprør. Hun har nemlig andet at tænke på, for hun har siden første klasse været forelsket i klassekammeraten Alexander, som desværre er forelsket i Sofies veninde Ida.
Sofie vil gerne være loyal over for Ida, så da Alexander kommer og spørger Sofie, om hun tror, at han har en chance for at blive kæreste med Ida, så bakker hun ideen op. Til en klassefest bliver Alexander og Ida kærester, selvom Ida fra begyndelsen ikke virker rigtig interesseret. Sofie bider jalousien i sig og nøjes med at drømme om Alexander.

29649022

Der går dog ikke lang tid, før Sofie alligevel kommer tæt på Alexander. I skolen skal de lave en gruppeopgave, og da Ida og Sebastian bliver syge, ender Sofie og Alexander med at skrive det meste af opgaven, og det bringer de to tættere sammen. En dag efter skole sms’er Alexander til Sofie, at han gerne vil mødes med hende alene uden Ida. Det bringer Sofie i et dilemma, for hun ønsker ikke at gå bag Idas ryg, men hun ender alligevel med at tage hjem til Alexander. De ender med at kysse, og bagefter er Sofie nødt til at fortie det for Ida.
Sofie er historiens jegfortællerjeg-fortæller, og historien fortælles i nutid i et letlevende sprog, som gør det nemt for 11-14-årige piger at identificere sig med hovedpersonen. Tematisk handler bogen om fire pigers venskab, forelskelse, intriger, sex, teenageoprør og overgangen mellem at være barn og voksen. Alle fire bøger i ”Elsker, elsker ikke” serien har den første forelskelse som omdrejningspunkt og beskriver troværdigt den ekstase og usikkerhed, pigerne oplever.

De døde vågner

””Tom, kan du kende mig?” Han er næsten henne ved mig. Toms mælkehvide øjne skinner i mørket. Han griber ud efter mig. Jeg undgår ham, men han går frem mod mig igen. Han er blodig omkring munden og springer pludselig frem mod mig med blottede tænder, så jeg bliver nødt til at sparke ud efter ham.”
”De døde vågner”, s. 101.

”De døde vågner” (2015) er første bind i Line Kyed Knudsens science fiction-serie ”Hvidt støv”. JegfortællerenJeg-fortælleren er 18-årige Emily, som går i gymnasiet og bor hos sin faster og onkel. En meteorit ramte jorden, da hun blev født, og hun mistede sin mor, og faren forsvandt. 18 år senere udbryder der en dødelig virus, der breder sig som en epidemi i byen Ranton, hvor Emily bor. Folk omkring hende dør inden for et par døgn, og hun må selv begrave sin faster og onkel. De fleste af hendes klassekammerater dør, og Anthony, som hun er hemmeligt forelsket i, forsvinder sporløst.

Emily er tilsyneladende ikke blevet smittet af den farlige virus, og hun møder flere andre unge, som heller ikke er smittede. Blandt dem er klassekammeraten Palina, som er en forkælet rig pige, der er kæreste med Anthony. Emily møder også en fremmed rødhåret pige med kniv, Rose, på skolen.

51637461

Drengen Filip hjælper Emily, da hun er i knibe, fordi hendes onkel er blevet til en zombie. Emily og en gruppe af unge usmittede forsøger nu at overleve i et farligt miljø. Det er bagende varmt, og strømmen går, så madvarerne i folks køleskabe begynder at rådne. Der er intet lys og bælgravende mørkt om natten. De unge forsøger at finde ud af, hvorfor netop de ikke er smittet med virussen, og langsomt går sammenhængen op for dem. Emilie vil gerne være læge, og hendes kendskab til kroppen hjælper de unge i flere situationer.

Historien er fortalt ud fra Emilys synsvinkel og beskriver, hvordan hun og de andre unge forholder sig til katastrofen, og hvordan de reagerer, når de kommer under pres og må flygte fra de kødædende zombier. Romanen er inddelt i ni kapitler, og der er mange spændende og ulækre beskrivelser af de unges kamp for at overleve. Historien foregår i en nær fremtid, hvor der godt kunne udbryde en dødelig virus. Zombie-temaet er velkendt i science fiction-litteraturen, og de unge får testet deres overlevelsesevner, loyalitet og sammenhold. Men der er også plads til forelskelse og kærlighedsintriger, selvom de unge lever i undtagelsestilstand.

Genrer og tematikker

Line Kyed Knudsen skriver for børn og unge i så forskellige genrer som fantasy, science fiction og realisme, og det er helt bevidst fra forfatterens side: ”Jeg elsker at skrive i forskellige stilarter, så det er svært at sige, hvor jeg føler mig bedst hjemme. Desuden udvikler jeg mig hele tiden som forfatter. Jeg er ”altid” bedre til at skrive ”i morgen”.” (Interview med Line Kyed Knudsen. Palles Gavebod).
Line Kyed Knudsens børnebøger om pigerne fra Nordsletten beskæftiger sig med handlekraftige piger, der gennem både dramatiske og overnaturlige hændelser må forholde sig til alvorlige temaer som venskab, loyalitet og savn.
I den realistiske genre finder man ”K for Klara”-serien, som tager udgangspunkt i, hvad der optager 11-14-årige piger. Bøgerne handler om venskab, intriger, drenge, forelskelse, loyalitet, usikkerhed og jalousi.
Line Kyed Knudsen har også skrevet flere realistiske serier, der henvender sig til teenagepiger. ”Mie”-serien handler om 15-årige Mie og hendes oplevelser med forelskelse og venskaber i gymnasietiden. ”Stella”-serien handler om 14-årige Stella, der fortæller om sit liv i sin selvbiografi. I ”Elsker, elsker ikke”-serien optræder fire veninder på skift som jegfortæller i hvert bind. Forfatteren skriver i et letlevende sprog med et godt blik for, hvad der optager teenagepiger, og tematisk handler bøgerne om venskab, forelskelse, loyalitet og intriger.
”De døde vågner” er første bind i science fiction-serien ”Hvidt støv”. Science fiction-litteratur beskriver – i modsætning til fantasy – ofte scenarier, som man kan forestille sig inden for vores verdensbillede. I ”De døde vågner” er det en virusepidemi, som slår folk ihjel, mens Emily og nogle få andre overlever. Zombierne er mennesker, som er døde af den frygtede virus og vågnet igen uden bevidsthed, og bogen forsøger dermed at give en naturvidenskabelig og ikke magisk forklaring på deres tilstedeværelse. Den er skrevet med mange detaljerede og uhyggelige beskrivelser af zombier, og man mærker Emily og de unges rædsel stige op fra bogsiderne, mens man læser.

Beslægtede forfatterskaber

"Pigerne fra Nordsletten" er en eventyrserie på vej mod den fantasy-genre, som vi i Danmark kender bedst fra Lene Kaaberbøls forfatterskab. Men Line Kyed Knudsen henvender sig til de mindre børn og gør primært brug af det klassiske eventyrs virkemidler. Vi oplever og forholder os til pigernes farefulde oplevelser på deres udviklingsrejse mod voksenland: “Da jeg var barn elskede jeg Astrid Lindgren og C.S. Lewis med Narniabøgerne. Jeg kan stadig ikke gå forbi en lygtepæl en smuk snevejrsnat uden at tænke på Lucy og den hvide heks,” fortæller Line Kyed Knudsen om sine inspirationskilder og fortsætter: “Og når jeg går en tur i de danske bøgeskove, kan jeg altid skimte Ronja og Birk mellem træerne.” (Portræt af Line Kyed Knudsen på Litteratursiden.dk). Ligesom hos inspirationskilderne er scenerne i fortællingen om røverpigerne sat på klipper og i skove, dale og enge. Med røvere, trolde, hekse og svigefulde voksne, som man ikke kan stole på. Den verden, som alle vi, der er vokset op i selskab med Ronja Røverdatter, børnene fra Bulderby, Tvebak, Jonathan og alle de andre børn fra Astrid Lindgrens forfatterskab, kender på rygraden.

Bøgernes illustrationer begrænser sig til små vignetter ved hvert kapitel tegnet af Birde Poulsen, som også står bag bøgernes farvestrålende omslag.

Line Kyed Knudsens ungdomsromaner om Mie "Stella" og "Elsker, elsker ikke" serien og  er forfattet i en helt anden og mere realistisk tone. Her har forfatteren taget udgangspunkt i sin egen ungdoms litterære oplevelser. Romanerne forholder sig realistisk og troværdigt til samtidens ungdom, som vi også ser det hos blandt andet Hanne Vibeke Holst, Bjarne Reuter og Bent Haller. Line Kyed Knudsens realistiske romanserier for piger er beslægtet med Camilla Wandahls serie ”Veninder for altid”, som også har fire piger som fortællere, og ”Fyre og flammer”-serien af Cathy Hopkins.

Bibliografi

Børnebøger

Kyed Knudsen, Line:
En grå heks. Alinea, 2014.
Kyed Knudsen, Line:
Farligt frikvarter : et lille gys. Carlsen, 2014.
Kyed Knudsen, Line:
Hvem vil lege med Gustav? Carlsen, 2014.
Kyed Knudsen, Line:
Viola og veninderne. Carlsen, 2015. Billedbog.
Kyed Knudsen, Line: Alexander bliver vred. Carlsen, 2016. Billedbog.
Kyed Knudsen, Line: Hugo passer en hund. Carlsen, 2020.
Kyed Knudsen, Line: Karla har en kat. Carlsen, 2020.
Kyed Knudsen, Line: Karl og kaninerne. Carlsen, 2021. (Carlsens læsestart).
Kyed Knudsen, Line: Mollys marsvin. Carlsen, 2021. (Carlsens læsestart).

Pigerne fra Nordsletten - serie

Kyed Knudsen, Line:
Prinsen. Gyldendal, 2003. 1. del af Pigerne fra Nordsletten. Findes som lydbog.
Kyed Knudsen, Line:
Heksedronningen. Gyldendal, 2005. 2. del af Pigerne fra Nordsletten og heksene fra Trixiaslottet. Findes som lydbog.
Kyed Knudsen, Line:
Troldmanden. 2006. 3. del af Pigerne fra Nordslettten og rejsen til Sydhavet. Findes som lydbog.
Kyed Knudsen, Line:
Sydhavsprinsessen. Gyldendal, 2011. 4. del af Pigerne fra Nordsletten. Findes som lydbog.
Kyed Knudsen, Line: Prinsen. Gyldendal, 2017. 5. del af Pigerne fra Nordsletten. Findes som lydbog.
Kyed Knudsen, Line: Heksedronningen . Gyldendal, 2017. 6. del af Pigerne fra Nordsletten. Findes som lydbog.

Storm - serie

Kyed Knudsen, Line:
Havets helte. Gyldendal, 2012. (1).
Kyed Knudsen, Line:
Skypumpen. Gyldendal, 2012. (2).

Mareridt - serie

Kyed Knudsen, Line:
Dæmonen. Carlsen, 2012.

Funky - serie

Kyed Knudsen, Line:
Funky - et nyt nummer. Alinea, 2013. (Funky, 1).
Kyed Knudsen, Line:
Funky - totalt sejt. Alinea, 2013. (2).
Kyed Knudsen, Line:
Funky - vinderen er - . Alinea, 2014. (3).

Hjemsøgt - serie

Kyed Knudsen, Line:
Pigen på loftet. Gyldendal, 2013. (Hjemsøgt, 1)
Kyed Knudsen, Line:
Den døde skov. Gyldendal, 2013. (Hjemsøgt, 2)
Kyed Knudsen, Line:
Djævlekulten. Gyldendal, 2015. Hjemsøgt, 3).

K for Klara - serie

Kyed Knudsen, Line:
Hjerteveninder. Carlsen, 2012. (K for Klara, 1. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Vil du være min kæreste?. Carlsen, 2012. (K for Klara, 2. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Kys mig nu! Carlsen, 2013. (K for Klara, 3. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Sove hos Malou. Carlsen, 2013. (K for Klara, 4. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Alle for én! Carlsen, 2013. (K for Klara, 5. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Så er der krig! Carlsen, 2014. (K for Klara, 6. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Synd for dig. Carlsen, 2013. (K for Klara, 7. bog).
Kyed Knudsen, Line:
Den nye klub. Carlsen, 2014. (K for Klara, 8. bog).
Kyed Knudsen, Line
Lejrskolen. Carlsen, 2015. (K for Klara, 9).
Kyed Knudsen, Line
Stjernepigen. Carlsen, 2015. (K for Klara, 10).
Kyed Knudsen, Line:
Er vi venner? Carlsen, 2015. (K for Klara ; 11. bog).
Kyed Knudsen, Line: Rideturen. Carlsen, 2016. (K for Klara, 12. bog) .
Kyed Knudsen, Line: Er der nogen?. Carlsen, 2016. (K for Klara, 13).
Kyed Knudsen, Line: Er jeg tyk, mor?. Carlsen, 2017. (K for Klara, 14).
Kyed Knudsen, Line: Forbudt foto. Carlsen, 2017. (K for Klara, 15).
Kyed Knudsen, Line: Helt perfekt. Carlsen, 2018. (K for Klara, 16).
Kyed Knudsen, Line: Bare for sjov! Carlsen, 2018. (K for Klara, 17).
Kyed Knudsen, Line: Uvenner for evigt! Carlsen, 2018. (K for Klara, 18).
Kyed Knudsen, Line: Er du forelsket? Carlsen, 2018. (K for Klara, 19).
Kyed Knudsen, Line: Hvem er mest populær? Carlsen, 2019. (K for Klara, 20).
Kyed Knudsen, Line: Går du med makeup? Carlsen, 2020. (K for Klara, 21).
Kyed Knudsen, Line: Du er god nok! Carlsen, 2021. (K for Klara, 22).
Kyed Knudsen, Line:
Jeg er da født her!. Carlsen, 2021. (K for Klara, 23).
Kyed Knudsen, Line:
Faret vild!. Carlsen, 2022. (K for Klara, 24).

Elsker, elsker ikke - serie

Kyed Knudsen, Line:
Mig og Alexander. Carlsen, 2012. 1. del af Elsker, elsker ikke.
Kyed Knudsen, Line:
Mig og Marco. Carlsen, 2013. 2. del af Elsker, elsker ikke.
Kyed Knudsen, Line:
Mig og Janus. Gyldendal, 2013. 3. del af Elsker, elsker ikke.
Kyed Knudsen, Line:
Mig og Christian. Gyldendal, 2013. 4. del af Elsker, elsker ikke.

2620 - serie

Kyed Knudsen, Line:
2620 - penge fra en rocker. Gyldendal, 2013. 1. del af serien 2620.
Kyed Knudsen, Line:
2620 - kidnapningen. Gyldendal, 2014. (2).
Kyed Knudsen, Line:
Orkanens øje. Gyldendal, 2013.
Kyed Knudsen, Line:
Farligt frikvarter : et lille gys. Carlsen, 2014.

Marius midtimellem - serie

Kyed Knudsen, Line:
Marius i junglen. Carlsen, 2014. Illustrator: Ursula Seeberg. (1).
Kyed Knudsen, Line:
Marius fanger dyr. Carlsen, 2014. Illustrator: Ursula Seeberg. (2).
Kyed Knudsen, Line:
Mission slik. Carlsen, 2014. Illustrator: Ursula Seeberg. (3).

Ungdomsbøger

Kyed Knudsen, Line:
Vilde Vilma. Alinea, 2015.

Mie - serie

Kyed Knudsen, Line:
Stjernekys. 2004. Findes som lydbog.
Kyed Knudsen, Line:
Lyden af vinger. 2006.
Kyed Knudsen, Line:
Sangen fra hjertet. 2009
Kyed Knudsen, Line:
Forladt. Carlsen, 2014.

Stella - serie

Kyed Knudsen, Line:
Fødselsdagen. Gyldendal, 2010. 1. del af Stella. Roman.
Kyed Knudsen, Line:
Sugemærket. Gyldendal, 2010. 2. del af Stella. Roman.
Kyed Knudsen, Line:
Stjernenykkerne. Gyldendal, 2010. 3. del af Stella. Roman.
Kyed Knudsen, Line:
Kæresten. Gyldendal, 2011. 4. del af Stella. Roman.
Kyed Knudsen, Line:
Stripdansen. Gyldendal, 2011. 5. del af Stella. Roman.
Kyed Knudsen, Line:
Drømmeprinsen. Gyldendal, 2011. 6. del af Stella. Roman.

Hvidt støv - serie

Kyed Knudsen, Line:
De døde vågner. Gyldendal, 2015. (Hvidt støv ; 1).
Kyed Knudsen, Line: Himlen brænder. Gyldendal, 2016. (Hvidt støv ; 2).

Liv og Emma - serie

Kyed Knudsen, Line:
Heksens forbandelse. Carlsen, 2015.
Kyed Knudsen, Line: Liv og Emma på cykeltur. Carlsen, 2016.
Kyed Knudsen, Line: Liv får en hund. Carlsen, 2016.
Kyed Knudsen, Line: Liv og Emma holder fødselsdag. Carlsen, 2018.
Kyed Knudsen, Line: Liv og Emma sover sammen. Carlsen, 2018.

Alberte i børnehave - serie

Kyed Knudsen, Line: Alberte i børnehave - en dum dag. Carlsen, 2018. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog. (1).
Kyed Knudsen, Line: Alberte i børnehave - jeg vil kun lege med Sofia. Carlsen, 2018. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog. (2).
Kyed Knudsen, Line: Alberte i børnehave - På tur. Carlsen, 2019. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog. (3).
Kyed Knudsen, Line: Alberte i børnehave - Du lyver! Carlsen, 2019. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog. (4).
Kyed Knudsen, Line: Alberte i børnehave - Jeg er bange! Carlsen, 2021. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog. (5).
Kyed Knudsen, Line:
Alberte i børnehave - Se mig! Carlsen, 2022. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog. (6).

Jorden under os - serie

Kyed Knudsen, Line: De sidste zoner. Gyldendal, 2019. (1)
Kyed Knudsen, Line:
Den første stjerne. Gyldendal, 2021. (2).

Naja Münster - serie

Kyed Knudsen, Line: Naja Münster - den store fuglefest. Carlsen, 2019. (1).
Kyed Knudsen, Line: Naja Münster - en temmelig tosset telttur. Carlsen, 2019. (2).
Kyed Knudsen, Line: Naja Münster - det store snemonster. Carlsen, 2020. (3).
Kyed Knudsen, Line: Naja Münster - ferie, fjender og flødeskum. Carlsen, 2020. (4).
Kyed Knudsen, Line: Naja Münster - ballet og ballade på slottet. Carlsen, 2021. (5).
Kyed Knudsen, Line: Naja Münster - kaos på campingpladsen. Carlsen, 2021. (6).
Kyed Knudsen, Line:
Naja Münster - en nat i centret. Carlsen, 2022. (7).
Kyed Knudsen, Line:
Naja Münster - på en øde ø. Carlsen, 2022. (8).
Kyed Knudsen, Line:
Naja Münster - jagten på en youtuber. Carlsen, 2022. Illustreret af Sara Bøgh. (9).

Om forfatterskabet

Web

Line Kyed Knudsens forfatterside på Facebook
Line Kyed Knudsens officielle forfatterhjemmeside med information om hendes bøger, foredrag og biografi

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Line Kyed Knudsen

Kilder citeret i portrættet