line kyed knudsen
Foto: Robin Skjoldborg

Line Kyed Knudsen

stud.mag. Dorthe B. Laursen, 2007. Opdateret af cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, 2016. Blå bog og bibliografi opdateret april 2024.
Top image group
line kyed knudsen
Foto: Robin Skjoldborg

Line Kyed Knudsen debuterede i 2003 med første bind i fantasytrilogien ”Pigerne fra Nordsletten” for de 7-12-årige. Hun har skrevet ca. 50 børne- og ungdomsbøger og udfordrer gerne sig selv i forskellige genrer. Hun har skrevet flere serier om pigers hverdag med forelskelse, venskaber og intriger, f.eks. ”Stella-serien”, ”Elsker, elsker ikke”-serien og ”K for Klara”-serien. ”Hjemsøgt” er en gyserserie, og ”De døde vågner” er den første bog i science fiction-serien ”Hvidt støv”, hvor hovedpersonen Emily overlever efter en dødbringende virusepidemi har ramt hendes hjemby og bliver jagtet af zombier.

 

138197379

Blå bog

Født: 12. november 1971 i Gentofte.

Uddannelse: Cand.merc. i Human Ressource Management fra Handelshøjskolen, København.

Debut: Pigerne fra Nordsletten. Gyldendal, 2003.

Litteraturpriser: Carlsenprisen, 2021. Orlaprisen, 2021 (for Naja Münster-serien).

Seneste udgivelse: En dum leg. Carlsen, 2024. (K for Klara).

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

“Sita trængte tit til at være lidt alene. Så kravlede hun ofte ud på den skrå tagryg gennem vinduet i sovesalen, så hun kunne se ud over muren og hen over engen og skoven. På taget kunne hun sidde i fred og ro, mens hun spekulerede på, hvem hun egentlig var, og hvor hun kom fra. Hun kendte end ikke sit eget efternavn eller sin fødselsdato, for forstanderinden ville ikke fortælle hende det. Det var forbudt at stille spørgsmål.”
“Pigerne fra Nordsletten”, s. 6.

Line Kyed Knudsen blev født i Gentofte den 12. november 1971. Hun voksede som enebarn op på Galgebakken i Albertslund, og netop fra barndomslandet på Galgebakken tager forfatterskabet sit udspring. Allerede i folkeskolen drømte Line Kyed Knudsen om at blive forfatter, og som tiårig afleverede hun, hvad der senere viste sig at blive en betydningsfuld stil, om tre røverpigers liv: “Jeg havde selvfølgelig ingen anelse om, at historien om Sita, Maren og Anne og det skumle børnehjem, skulle blive til min debutroman, selv om jeg allerede dengang drømte om at blive forfatter” , forklarer hun og fortsætter: “Jeg elskede nemlig at sidde ved mit skrivebord på mit værelse og finde på spændende historier.” ( Portræt af Line Kyed Knudsen på Litteratursiden.dk).

Gennem gymnasieårene blev forfatterdrømmene og de mange fyldte kladdehæfter lagt på hylden til fordel for en spirende interesse for teatret, og efter gymnasiet flyttede hun til Svendborg for at gå på højskole. Her blev hun engageret i det lokale teatermiljø med forventning og håb om at blive skuespiller, men med afslag fra teaterskolerne vendte hun tilbage til Sjælland, denne gang København. Hun søgte ind på Filmskolen, journalistuddannelsen og adskillige universitetsuddannelser. Efter mange afslag og en årrække på bistandshjælp fik hun i stedet arbejde på en restaurant, hvilket var startskuddet på en karriere inden for restaurationsbranchen. Den kulminerede i en chefstilling, men alligevel ønskede Line Kyed Knudsen at uddanne sig, og som 26-årig blev hun optaget på Handelshøjskolen, hvorfra hun er uddannet cand.merc. i Human Ressource Management med speciale i kunst i erhvervslivet. Ved siden af sit forfatterskab arbejder hun i dag på et reklamebureau som tekstforfatter. Hun er gift og henholdsvis mor og stedmor til børnene Nynne og Helene.

Line Kyed Knudsen er altså en forfatter, der allerede som barn startede med at skrive. Men som Sita i eventyret om “Pigerne fra Nordsletten” måtte hun af mange veje og omveje, før hun fandt hjem. Både hjem til Galgebakken i Albertslund, hvor familien i dag er bosat, og tilbage til den beskæftigelse, som hun drømte om som barn, nemlig at være forfatter.

Pigerne fra Nordsletten

“Forstanderinden smækkede døren op og skulede til pigerne, der alle stod ret ved siden af deres senge. Hun var gammel og tynd med en skæv pukkel på ryggen. Hendes øjne var små og sorte, og hendes hår var redt stramt tilbage i en knold i nakken. Når det var varmt, og hun svedte, delte hendes hår sig i en skilning og afslørede skaldede pletter i hendes hovedbund. Hendes fingre var lange og krogede og kunne tage godt fat i ens ører, hvis man var næsvis.”
“Pigerne fra Nordsletten”, s. 7.

Line Kyed Knudsens debutroman fra 2003, “Pigerne fra Nordsletten”, er en eventyrlig fortælling om de tre børnehjemspiger Sita, Maren og Anne og deres søgen efter en rigtig familie. Fortællingen tager sit udspring på børnehjemmet, og de rædselsfulde omgivelser, pigerne opvokser i, beskrives på malerisk vis.

Sita er fortællingens omdrejningspunkt. Hun er en intelligent pige, som trives bedst i selskab med bøger, hvor hun kan udforske den virkelighed, som forstanderinden ikke giver børnene indblik i. Hendes bedste veninde er Maren. En mystisk og næsten overnaturligt smuk pige, der blandt andre finurligheder kan tale med dyr. Hun og Sita er hjerteveninder og forestiller sig ofte, at de i virkeligheden er søskende, og at deres biologiske forældre en dag vil komme og hente dem. Den tredje pige, Anne, er den forfængelige type. Mens Sita og Maren var purunge, da de ankom til børnehjemmet, var Anne så gammel, at hun svagt husker sin biologiske familie. Sita og Maren har taget sig af hende, og på den måde er der opstået et ubrydeligt bånd imellem de tre piger. Et venskab, der er centralt for historiens udvikling, men også et tema, som følger Line Kyed Knudsen i hendes videre forfatterskab.

24574911

De tre pigers liv på børnehjemmet er fyldt med pinsler, og efter en vellykket flugt bosætter pigerne sig i en grotte i skoven. Der møder de kongedatteren Victoria, og trekløveret bliver for en tid til et firkløver. Selv om de klarer sig nogenlunde, slipper madforrådet op, og de må alle rejse mod Sofiabyen, som Sita har læst om i en bog. På rejsen gennemlever de mange situationer, der resulterer i, at Sita, Maren og Anne bliver adopteret af kong Platonius og dronning Magda. Men trods den pludselige tryghed og velstand lurer der stadig en uro i pigerne, der gerne vil finde deres ophav. De finder ud af, at de i virkeligheden stammer fra Nordsletten, og på trods af, at Nordsletten og Sofiariget gennem en årrække har ligget i krig, giver kongen til sidst trekløveret lov til at opspore deres forældre. Men det er ikke altid sådan, at det, man søger, også er det, man finder. Fortællingen afrundes med, at Maren finder sin mor, men alligevel bliver frygtelig skuffet. På den måde er pigerne stadig fyldt med spørgsmål og uro, men også stadig bedste veninder og hinandens familie.

Bogen er en velegnet oplæsnings- og læse-selv bog for de yngre læsere mellem 7 og 12 år. Historien spinder sig omkring følelsen af ikke at føle sig hjemme i sine omgivelser og om at savne sine forældre. Og så handler den ikke mindst om loyaliteten veninder imellem. Konger, dronninger, hofdamer, talende heste og ustyrlige trolde er nogle af de elementer, der driver fortællingen frem, og nok bliver historien spændende, men aldrig uhyggelig, og netop derfor kan de yngste læsere følge med.