Cæcilie Lassen

Majken Jørgensen, 1990.
Main image
Lassen, Cæcilie
Foto: Peer Pedersen

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for unge og børn. Hun debuterede allerede som 14-årig og har jævnligt skrevet romaner lige siden. Ikke mindst historiske romaner, hvad enten de foregår under den franske revolution, i besættelsestidens Danmark eller på et sejlskib på Atlanten i 1700-tallet. Spænding og dramatik. Kærlighed og engagement. Cæcilie Lassens hovedpersoner er oftest børn eller unge.

 

28708238

Blå bog

Født: 19. april 1971 i København.

Uddannelse: Student fra Frederiksberg Studenterkursus.

Debut: Simone. Borgen, 1987.

Litteraturpriser: Ingen.

Seneste udgivelse: Piratpigen Mary Read : Dømt til døden. Sohn, 2011. (2).

Inspiration: latinamerikanere som Isabel Allende og Gabriel Garcia Márzuez.

 

 

Artikel type
boern

Om Cæcilie Lassen

Vædder, årgang 1971.

Yndlingsforfattere: latinamerikaner som Isabel Allende og Gabriel García Márquez.

Yndlingsfilm: film instrueret af Beineix: "Diva", "Betty Blue" ...

Yndlingsfarver: de turkise og de blå ...

Det sjoveste Cæcilie ved: at rejse, bl.a.

Det sureste Cæcilie ved: at skulle op i biologi til studentereksamen.


Cæcilie Lassen: Skrivoman

Hun startede med at lave hørespil på sin båndoptager - som 4-årig ...

Debutromanen Simone skrev hun som 14-årig. Den udkom i 1987 - i 88 kom Lulu , - i 89 Duen - og i september 90 kom Cikaderne . Manuskriptet til den 5. bog er allerede afleveret: Avocadotræet bliver titlen på bogen, som foregår i nutidens El Salvador.

En produktiv forfatter må man sige. Og til romaner fyldt med personer, miljøer og tidsbeskrivelser, som har krævet dyb research for at fremstå så overbevisende, som de gør. Det mestrer Cæcilie, samtidig med en stor indlevelsesevne og en forbløffende psykolgisk indsigt.

Livet er ikke for slapsvanse

For Cæcilie begynder det hele med personerne. Hun kender dem helt ned til farven på strømperne, hun ved, hvordan de levede deres liv, inden de kom med i hendes bøger. Hun ved også, hvordan det går dem, når bogens sidste punktum er sat.

Cæcilie skriver om almindelige mennesker, der ved skæbnens gunst eller det modsatte lever med og imod store verdenspolitiske begivenheder. Hendes personer har idealer - de tager dem oven i købet alvorligt, selv om deres liv kun i blideste fald er en pudekamp. Sådan er det eksempelvis for Paloma i Duen, som har nok at gøre med blot at overleve.

Piger i dramaets centrum

I Simone , Cæcilies brag af en debutbog, ses Den franske Revolution gennem den 9-årige pige, Simone. Med hende som øjenvidne opleves de efterårsmåneder i Paris i 1789, hvor manglen på mad bliver det, der slår hovedet på sømmet for den ludfattige befolkning.

Med Lulu skifter scenen til besættelsestidens Danmark, hvor den 15-årige skolepige Lulu går aktivt ind i modstandsbevægelsen. Bogen er meget spændende i sin dobbelte beskrivelse af udviklingen i 3 vigtige år i Danmarkshistorien og 3 vigtige år for Lulu, der udvikler sig fra at være en nysgerrig skolepige til en modnet 18-årig, der både kender kærligheden, solidariteten - og ved at alting har en pris.

I Duen er Paloma (spansk for due) hovedperson. Paloma er 7 år, og næsten alene i verden. Hun bor hos mosteren, der er ludder, sammen med en flok sammenbragte børn. Stedet er Madrid, tiden er slutningen af 50´erne - Francos diktatur hersker i Spanien. Det lyder barsk - og det er det også. Paloma forsøger at overleve i bunden af samfundspyramiden - det gør hun ved det bedste og eneste hun har lært: tyveri og tiggeri.

I Cikaderne er vi stadig i Spanien, men tiden er rykket 20 år baglæns: vi er i Andalusien i slutningen af 30´erne, Den spanske Borgerkrig er emnet. I Cikaderne er der hele 4 hovedpersoner: en familie - mor, far og 2 børn. Det er deres helt forskellige syn på borgerkrigen, der tegner bogen, som på skift lader personerne komme til orde kapitel for kapitel.

På hovedet i historien

Cæcilie starter sin research med at pløje sig gennem dynger af faglitteratur. Bagefter kommer den mere utraditionelle jagt: i forbindelse med Lulu talte hun med folk fra Frihedskampens Veteraner.

Da hun skrev Duen talte hun med diverse spaniere og tilbragte en uges tid på Filmmuseet, hvor Bunuels film var en stor inspirationskilde.

Cikaderne krævede en anden slags viden. Den hentede Cæcilie ved at kontakte foreningen af Spaniens-Frivillige, hun korresponderede med en historiker i Barcelona med speciale i Borgerkrigen - og hun skrev til en 81-årig eksgeneral, som fluks inviterede hende til Madrid!

Hvor får hun det fra?

Hvad får en ung københavnerpige til at skrive om fjerne tider og fremmede steder? Hvorfor skriver hun ikke om en lyshåret svensker, der forelsker sig i en rødhåret dansker under det københavnske karneval? For Cæcilie handler det om at være fascineret af historiske dramaer og af fremmede kulturer, særlig den spanske og den latin-amerikanske er hun vild med.

Det er Cæcilie Lassens store styrke at kunne levere så kompetente og nuancerede fremstillinger af miljøer og personer, at man tror, at hun var der direkte on location - engang i et af sine forrige liv ...

"... Cæcilie Lassen tegner et billede af Madrids slum og fattigdom så detaljeret, at man skulle tro, at hun havde levet der i årevis." (Jyllandsposten, 1989)

"Portrættet af Paloma er fejende flot, medrivende og skæmmes ikke af, at forfatteren skriver om Madrid så detaljeret og stemningsfuldt, som havde hun boet der.

Bibliografi

Bibliografi

Lassen, Cæcilie:
Simone. 1987
Lassen, Cæcilie:
Lulu. 1988
Lassen, Cæcilie:
Duen. 1989
Lassen, Cæcilie:
Cikaderne. 1990
Lassen, Cæcilie:
Avocadotræet. 1991
Lassen, Cæcilie:
Kvinderne fra Santa Clara. 1992
Lassen, Cæcilie:
Jacks sidste rejse. 1994
Lassen, Cæcilie:
Væk er ingen steder. 1996
Lassen, Cæcilie:
Trio. 1999
Lassen, Cæcilie:
Piratpigen Mary Read. Sohn, 2010. (1).
Cæcilie Lassen:
Piratpigen Mary Read : Dømt til døden. Sohn, 2011. (2).

Voksenbøger

Lassen, Cæcilie:
Dybhavsfisken. Borgen, 2003. Roman.
Lassen, Cæcilie:
En god dag at flyve. 2005. Roman.

Om Cæcilie Lassen

Branner, Jens:
15 år og forfatter. 1986. I: Politiken. - 1986-09-21. Interview med Cæcilie Lassen
Dürrfeld, Peter:
Jeg har skrevet i hundredvis af blyanter op på mine historier. 1989 I: Information. - 1989-11-10. Interview med Cæcilie Lassen
Vestergaard, Annelise:
Hvor får hun det fra? 1990. I: Jyllands-posten. - 1990-10-23. Interview med Cæcilie Lassen
Rasmussen, Birgit:
Fantasi-rejse med Cæcilie. 1990. I: Berlingske tidende. - 1990-11-11. Interview med Cæcilie Lassen
Bak, Andrea:
Min første føljeton stod i skolebladet. 1999. I: Folkeskolen. - Årg. 116, nr. 27/28 (1999). - S. 8-10. Interview med Cæcilie Lassen
Kassebeer, Søren:
Perfektionens skønhed. 1999. I: Berlingske tidende. - 1999-08-24. - Sektion 5, s. 3. Interview med Cæcilie Lassen
Wilhelmsen, Knud:
Fra Cæcilies hånd. 1999. I: Jyllands-posten. - 1999-09-18. - Go' lørdag, s. 5. Interview med Cæcilie Lassen
Lunn, Jannik:
Drama i fortid og nutid. 2003). I: Bogmarkedet. - Årg. 149, nr. 18 (2003). - S. 25-27 : ill. Interview med Cæcilie Lassen
Skovmand, Thomas Aagaard:
Skolepigen skrev sig til livstidsdom. 2004. I: Berlingske tidende. - 2004-03-10. - Sektion 2, s. 2-3 : ill. Interview med Cæcilie Lassen
Find Cæcilie Lassen i:

Links

Links

Her får man de vigtigste pejlemærker i Cæcilie Lassens forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.
Forfatterportrætter udarbejdet af bibliotekarer over hele landet. Portrættet indeholder blandt andet biografi, bibliografi, tekstuddrag og lydeksempler.