birgitte lorentzen
Foto: Henrik Kristensen

Birgitte Lorentzen

stud.public. Martine Stock, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
birgitte lorentzen
Foto: Henrik Kristensen
Main image
Lorentzen, Birgitte
Foto: Forlaget Bookbooks

Indledning

Birgitte Lorentzen har altid været fascineret af det mystiske og paranormale. Som forfatter har hun fortrinsvis skrevet psykologiske ungdomsgysere, der blander okkult overtro med rå realisme og tager udgangspunkt i historiske begivenheder. Forfatterskabet kredser desuden om pubertet, kærlighed, liv og død. I gysertrilogien om teenagerne Mads og Lulu diskuterer Birgitte Lorentzen, hvad det vil sige at være normal og retter en kritik mod nutidens samfund, der ifølge hende har en tendens til at stille en diagnose, så snart nogen er anderledes. Cykose-trilogien er nomineret til den fornemme, franske pris "Le Prix des incorruptibles 2014/2015".

 

51144201

Blå bog

Født: 10. oktober 1963 i Søborg.

Uddannelse: Bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 1995.

Debut: Cykose. Gyldendal, 2011.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Hypnosia. Forlaget booksbooks, 2014.

Inspiration: Astrid Lindgren, J.K. Rowling og Willard Motley.

Artikel type
boern

Baggrund

”Væggene er overmalede med graffiti. Der er masser af hårde statements, såsom Fuck the Police, Violence la Police, Big Brother vous regarde og så ellers en masse navne og tal, som folk nok bare har skrevet, mens de alligevel stod her og kedede sig eller fyrede en fed.”
”Hypnosia”, s. 187.

Birgitte Lorentzen er født i 1963 og opvokset i Søborg. Hun har gået på Søborg Skole og på det daværende Søborg Gymnasium. Senere blev hun bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og uddannede sig herefter til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 1995.

Siden hun var ung, har Birgitte Lorentzen interesseret sig for det overtroiske og paranormale: ”Jeg har altid været fascineret af det overtroiske, okkulte og mørke – specielt som teenager,” siger Birgitte Lorentzen (Carsten Egeholt: Ungdomsgyser fra Søborg-borger. Gladsaxe Bladet, 2010-06-08). Interessen for det mystiske og overnaturlige har hun udfoldet i sit virke som forfatter, hvor hun blandt andet har skrevet ungdomstrilogien om teenagerne Mads og Lulu, der oplever uhyggelige, overnaturlige og spirituelle fænomener.

Inden Birgitte Lorentzen debuterede som forfatter, arbejdede hun som journalist, tilrettelægger og redaktør på blandt andet Danmarks Radio og TV2, hvor hun har tilrettelagt dokumentarprogrammer og skrevet manuskripter til for eksempel DR-programmerne ”Store Danskere” og ”Husker du”.

I 2010 udkom debutromanen ”Cykose”, der er første bind i serien om teenagerne Mads og Lulu. Birgitte Lorentzen havde ikke forestillet sig, at hun skulle skrive bøger til unge: ”Egentlig havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg ville komme til at skrive ungdomsromaner, men jeg fik ideen til at bruge gys som motor og sammenkoble historien med tungere historisk stof,” fortæller hun (Jan Løfberg: Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24).

Inden Birgitte Lorentzen skrev debutromanen, deltog hun i en romankonkurrence: ”Jeg deltog i en romankonkurrence udskrevet af Aschehoug, men ingen af de indsendte manuskripter var åbenbart gode nok til udgivelse,” siger hun (Jan Løfberg: Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24). Afslaget satte dog ikke en stopper for forfatterdrømmen, og senere fik hun inspiration til ”Cykose”, der også er udkommet i Frankrig, hvor den har vundet bred anerkendelse.

Birgitte Lorentzen har også skrevet litteratur til voksne. I 2012 udkom biografien om den danske bokser Jørgen Gamle Hansen, ”Gamle Hansen”.

Cykose-trilogien har høstet stor succes i Frankrig og Canada og er som den første danske roman nomineret til den fornemme, litterære franske pris "Le Prix des incorruptibles 2014/15". Nomineringen betyder at romanen læses i mere end 7000 franske skoler.

Cykose

”På vej ned ad trappen ryster Mads som et espeløv, og han bliver ved med at mumle underlige ting, som jeg ikke helt kan forstå. Jeg begynder at blive virkelig nervøs for, hvad det er, vi har gang i.”
”Cykose”, s. 213.

Birgitte Lorentzens ”Cykose” fra 2011 er første bind i ungdomsbogstrilogien om Luise ”Lulu” og Mads.

15-årige Lulu bor på Frederiksberg Allé, oven på resterne af Den Franske Skole, der under Anden Verdenskrig ved en fejl blev bombet, hvilket kostede over hundrede børn og nonner livet. Siden da er der gået mere end et halvt århundrede, og Lulu er begyndt at drømme om en mystisk lille pige. Drømmene bliver mere og mere virkelige, og Lulu frygter, at hun er ved at blive sindssyg, for hun kan ikke finde ud af, om den lille pige er en drøm, eller om hun er virkelighed.

28234554

På skolen støder Lulu tilfældigt ind i afvigeren ”Psyko Mads” fra C-sporet, specialklassen, og noget tyder på, at han også kan se den lille pige. På trods af Lulus fordomme om Mads finder hun ud af, at de har en del til fælles. Sammen må de prøve at hjælpe pigen og finde ud af, hvorfor hendes ånd ikke vil forlade jorden. Opklaringsarbejdet fører Lulu og Mads rundt i København, hvor de finder forskellige spor, der leder dem tættere på svaret.

”Cykose” er en psykologisk ungdomsgyser, der bevæger sig i spændingsfeltet mellem fantasi og realisme. Det er en historie om venskab og fordomme, og om at tingene ikke altid er, som de ser ud til. Mads er kendt på skolen for at være ”skør”, men måske skyldes hans særegenhed i virkeligheden, at han har overnaturlige evner. Samfundets normalitetsbegreb diskuteres gennem de paranormale oplevelser, som Mads og Lulu er ude for, og der sættes spørgsmålstegn ved, hvad der er ”normalt”.

De mystiske og overnaturlige fænomener er baseret på virkelige, historiske begivenheder: bombningen af Den Franske Skole den 21. marts 1945. Historien fortælles af Lulu, der flere steder henvender sig direkte til læseren gennem spørgsmål som for eksempel: ”Kender du det?”. Begivenhederne udspiller sig i kronologisk rækkefølge og er fortalt i nutid i et realistisk og enkelt sprog. 

Insania

”Efterdønningerne fra båden får Fabios jolle til at vippe faretruende. Jeg kan ikke lide det her. Og nu hører jeg skrigene. Eller de lyde, som de lokale tolker som skrig fra forpinte pestofre, men som jeg, uanset, hvor meget jeg er oppe at køre, er ret overbevist om, må være fugleskrig.”
”Insania”, s. 157.

Birgitte Lorentzens ”Insania” fra 2011 er anden del i trilogien om teenagerne Mads og Lulu. Siden slutningen af ”Cykose” er Mads og Lulu blevet kærester, og Mads er gået fra at være en afviger fra specialklassen til at være én af skolens mest interessante drenge. Lulu er ikke længere den eneste, der synes han er fascinerende og pæn, og det ender med, at Mads og Lulu slår op.  

Lulu er ked af det og rasende på Mads og beslutter sig derfor for at sige ja til et sommerjob på sin onkels restaurant i Italien. Men Lulu, der egentlig bare gerne vil væk fra alle problemerne derhjemme, rammer direkte ind i flere problemer, da der begynder at ske mærkelige ting i den italienske by, hvor onklens restaurant ligger. Byen ligger nemlig tæt på øen Poveglia, der efter sigende er hjemsøgt af døde sjæle. Ligesom den første bog i serien, ”Cykose”, er ”Insania” en psykologisk ungdomsgyser, der veksler mellem virkelighed og fantasi.

28824203

I tråd med ”Cykose” er mysterierne og spændingen ligeledes bygget op omkring historiske begivenheder. Hvor det i ”Cykose” var bombningen af Den Franske Skole i København, der dannede udgangspunkt for de overnaturlige fænomener, er det i andet bind pestens hærgen over Europa, der ligger til grund for de mystiske hændelser.

Det er et centralt element i ”Insania”, at den debatterer normalitetsbegrebet, og hvordan synet på psykisk syge har ændret sig i samfundet i tidens løb. Dette gøres blandt andet via et nedlagt psykiatrisk hospital på øen Poveglia, der efter sigende havde speciale i at udføre det hvide snit på mennesker, man anså for at være psykisk ustabile. Indgrebet får Lulu til at tænke på, at Mads ville have været i farezonen, hvis han havde levet tidligere. I stil med ”Cykose” fortælles ”Insania” af Lulu, og det er gennem hendes øjne, læseren oplever, hvad der sker.

Hypnosia

”Jeg kigger op og får øje på en mand, der er ved at rydde et bord i den anden ende af lokalet. Han lader, som om han er dybt koncentreret om at skrabe paellarester af tallerkenerne, førend han begynder at stable dem. Men han iagttog mg, det gjorde han! Jeg kunne mærke det!”
”Hypnosia”, s. 313.

Birgitte Lorentzens ”Hypnosia” fra 2014 er tredje og sidste bog om kæresteparret Mads og Lulu. Siden forrige bog, ”Insania”, er de startet i gymnasiet. Egentlig går det fint, men de mange uhyggelige og paranormale oplevelser, som de to har været ude for i henholdsvis ”Insania” og ”Cykose”, har sat sine spor i Lulu, der er begyndt at lave tvangsritualer i håbet om, at det kan beskytte dem fra mere ondt.

En dag modtager Mads en mystisk amulet fra Frankrig med beskeden: ”Bær denne amulet, og den vil beskytte dig mod det onde!”.

Mads er i tvivl, om han skal finde ud af, hvem der har sendt den, og hvad beskeden betyder, for han har besluttet sig for at lægge sine spirituelle evner fra sig og i stedet fordybe sig i naturvidenskaben.

Mads og Lulu er dog begge for nysgerrige til at lade amuletten være, og opklaringsarbejdet fører dem til Frankrig, hvor Mads har familie, der måske kan hjælpe dem. Men der er noget loddent ved det hele, og efter et møde med Mads’ mormor i Paris’ forstæder er Mads overbevist om, at svaret findes i den sydfranske by Saintes-Maries-de-la-Mer, hvor romaerne hvert år fejrer Den Sorte Sara. Jagten på amulettens afsender spidser til, og imens afdækkes Mads’ ukendte familiebaggrund.

51144201

I tråd med de to forrige bind i serien er ”Hypnosia” en psykologisk ungdomsgyser, der bevæger sig i grænselandet mellem rå realisme og fantasi. Den er tilsvarende bygget op omkring historiske begivenheder, blandt andet romaernes historie i Europa og fejringen af Den Sorte Sara, som er en gudinde, som tilbedes og fejres af romaer over hele verden.   

Historien debatterer opfattelsen af romaerne og deres kultur og sætter fokus på deres eksistens og levevilkår i nutidens Europa. Derudover refererer historien til oprørene i Frankrigs ghetto-områder i 2005, hvor især mange unge udtrykte deres utilfredshed og frustration over fattigdommen og arbejdsløsheden i de franske storbyforstæder. Ligesom i ”Insania” og ”Cykose” opleves begivenhederne i ”Hypnosia” gennem Lulus øjne og formidles i et enkelt sprog.

Genrer og tematikker

I ungdomstrilogien om Mads og Lulu, der består af ”Cykose”, ”Insania” og ”Hypnosia”, blander Birgitte Lorentzen psykologisk gys, overtro og realisme i en romantisk fortælling om, at der måske er mere mellem himmel og jord. Birgitte Lorentzen har altid været interesseret i psykologien: ”Jeg har altid været fascineret af, hvad der sker i hovedet på os. Vores hjerner har mange mærkelige afkroge,” siger hun (Jan Løfberg: Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24).

Historien om Mads og Lulu bruger blandt andet de overtroiske elementer til at debattere, hvad det vil sige at være normal, og hvad det vil sige at falde uden for normalen. Normalitetsbegrebet er derfor et gennemgående tema i trilogien. Begrebet debatteres blandt andet via den ene af seriens to hovedpersoner, Mads, der med sine overnaturlige evner og sit mystiske udseende er anderledes. I ”Cykose” og ”Insania” går han tilmed i den såkaldte specialklasse, fordi lærerne tolker Mads’ overnaturlige evner som psykisk ustabilitet.

Birgitte Lorentzen forklarer, hvorfor normalitetsbegrebet er et vigtigt emne i serien: ”Mads er måske psykisk syg, men det kan også være, at han bare tænker anderledes. Det er ikke til at sige. Jeg synes desværre, vi har en tendens til at stille en diagnose, så snart en person stikker uden for normerne,” fortæller Birgitte Lorentzen (Jan Løfberg: Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24).

Et andet centralt element i serien om Lulu og Mads er puberteten med både psykisk og fysisk forandring. Det er derfor heller ikke helt tydeligt, ifølge forfatteren, om de paranormale oplevelser, som Mads og Lulu oplever, er reelle, eller om hændelserne også skyldes forstyrrede og angstplagede teenagehjerner.

Beslægtede forfatterskaber

Birgitte Lorentzen debutroman ”Cykose” er blevet sammenlignet med Bjarne Reuters ”7.A” (1992). Bøgerne har til fælles, at de indeholder gyser-elementer i handlingen. Om sammenligningen siger Birgitte Lorentzen selv, at der er lidt – men kun lidt – om snakken.

En ungdomsserie, som genremæssigt minder om Birgitte Lorentzens fantasy- og kærlighedsunivers er Stephenie Meyers ”Twilight”-serie fra 2009, der består af ”Tusmørke”, ”Nymåne”, ”Formørkelse” samt ”Daggry”. Serierne har til fælles, at de begge handler om en dreng med overnaturlige evner, der drages af en almindelig pige, som han får et kompliceret, men uovervindeligt kærlighedsforhold til. Serierne har også til fælles, at de er særdeles handlingsdrevne med et stærkt og effektivt plot, der fortælles på en næsten filmisk facon. Der er da også planer om, at ”Cykose”-trilogien skal filmatiseres ligesom ”Twilight”-serien er blevet det.

Blandingen af realisme, gys og fantasy ses også i den svenske forfatter John Ajvide Lindqvists roman ”Lad den rette komme ind” fra 2007. Bogen handler om den almindelige dreng Oskar, der bliver bedste ven med vampyr-pigen Eli i et svensk boligkompleks. Fælles for ”Cykose”-trilogien og ”Lad den rette komme ind” er også, at både Oskar og Mads har det svært og bliver drillet i skolen, fordi de er anderledes.

Én af de bøger, der personligt har gjort størst indtryk på Birgitte Lorentzen, er ”Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren (1974). Som voksen kan hun stadig huske hele universet. Da hun var ung, læste hun ”Lev stærkt dø ung” af Willard Motley (1985) flere gange: ”Jeg tror aldrig, jeg har grædt så meget forløsende gråd over en slutning. Jeg får tårer i øjnene bare ved tanken,” fortæller Birgitte Lorentzen (Caroline Enghoff: Birgitte Lorentzen i den varme stol. Gladsaxe Bladet, 2010-07-27).

Bibliografi

Ungdomslitteratur

Lorentzen, Birgitte:
Cykose. Gyldendal, 2010.
Lorentzen, Birgitte:
Insania. Gyldendal, 2011.
Lorentzen, Birgitte:
Gys i ghettoen. Gyldendal, 2012.
Lorentzen, Birgitte:
Hypnosia. Forlaget booksbooks, 2014.

Voksenlitteratur

Lorentzen, Birgitte:
Gamle Hansen. People’s Press, 2012.

Om forfatterskabet

Hjemmesider

Forfatterens officielle hjemmeside med information om forfatterskabet, anmeldelser og kommende udgivelser.
Forfatterens side på Facebook med nyheder om forfatterskabet, ekstra information om bøgerne samt videoer.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Birgitte Lorentzen

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Egeholt, Carsten:
Ungdomsgyser fra Søborg-borger. Gladsaxe Bladet, 2010-06-08.
Enghoff, Caroline:
Birgitte Lorentzen i den varme stol. Gladsaxe Bladet, 2010-07-27.
Løfberg, Jan:
Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24.