Jim Lyngvild

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, iBureauet/ Dagbladet Information. 2015.
Main image
Lyngvild, Jim
Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Indledning

Ligædere, klippeskrigere, prinsesser og enhjørninger. Jim Lyngvild er en alsidig forfatter, der både skriver fantasy til de yngste og kogebøger til voksne vikingekokke. Tematisk kredser Jim Lyngvild i sit forfatterskab ofte om det ensomme barn, der trods ydre modgang i form af fysiske handicap, mobning eller fattigdom finder sin indre styrke i kampen mod truende ondskab.

 

 

47181097

Blå bog

Født: 27. december 1978, Holbæk.

Uddannelse: Designer fra Fashion Design Akademiet.

Debut: Mary – prinsesse med stil. Aschehoug, 2006.

Litteraturpriser: Nomineret til en Orla-pris for bogen Nordisk mytologi i 2012.

Seneste udgivelse: Danmarks Konger og Dronninger - Fra Gorm til Margrethe II. Frydenlund, 2019.

Inspiration: Anne Marie Helger, Jytte Abildstrøm og Karl Lagerfeld.

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

””Tro ikke, at du er hvem som helst, Jerod. Bare fordi du har glemt din fortid, betyder det ikke, at den er borte. Denne bog skal lede dig på en rejse, min ven, en rejse, der begynder nu.””
”Skyggernes bog”, s. 23.

Jim Lyngvild er født den 27. december 1978 i Holbæk på Vestsjælland. Han voksede op i Albertslund sammen med fire søskende og sin mor. Jim Lyngvild havde en turbulent skoletid, der var præget af mobning og skoleskift. Efter en indlæggelse på det psykiatriske hospital Nordvang fandt lægerne ud af, at Jim Lyngvild havde en høj IQ, og at mange af hans problemer i skolen bundede i kedsomhed.

Selv siger Jim Lyngvild om sin skoletid: ”Jeg havde en forfærdelig skolegang. Jeg blev misfortolket. I 80erne var der ikke skoler for børn med særlige evner eller interesser. Hvis man ikke kunne regning og matematik, så blev man betegnet som et problembarn, og det blev jeg også. Jeg blev endda indlagt på børneafdelingen på Nordvang psykiatriske afdeling, men jeg blev hurtigt udskrevet, for det, som var galt, var, at jeg ikke blev stimuleret. Jeg fik ikke de opgaver, jeg havde behov for. Jeg fik at vide, at jeg var anderledes og mærkelig, et problembarn, og det er enormt svært at få at vide for et barn - i stedet for at blive støttet. Jeg blev støttet hjemmefra, og jeg havde en mor, som kæmpede for mig overalt, men jeg følte mig overhovedet ikke stimuleret. Jeg hadede skolen som pesten.” (Henrik Dannemand: ”Jeg vil sparke livet i røven.” Berlingske Tidende, 2010-02-21).

Da Jim Lyngvild forlod folkeskolen, begyndte han først på uddannelsen som urmager, siden som fotograf. Sin endelige uddannelse fik Jim Lyngvild på Danish Fashion Academy, hvor han blev uddannet designer. I mange år drev han forretningen Gespenst, hvor han solgte tøj, han selv havde designet.

I 2006 debuterede Jim Lyngvild som forfatter, og siden er fulgt et hav af titler, der omhandler alt fra heste, over mode, til fantasy og nordisk mytologi.

Sideløbende med sin forfattervirksomhed har Jim Lyngvild en masse bolde i luften. Han ejer blandt andet et kosmetikfirma, designer tøj, holder foredrag og fungerer som modekommentator for Ekstra Bladet.

Jim Lyngvild er bosiddende nær Korinth på Fyn med sin mand Morten.

Kongen-serien

”På jorden ved siden af tre døde ulve lå en lille undseelig skikkelse. Det så ud, som om han sov, og kun det store åbne sår hen over den blottede mave afslørede, at noget var galt. Jerod faldt på knæ ved siden af tumlingen og græd.”
”Skyggernes bog”, s. 114.

I 2009 udkom første bind i Jim Lyngvilds Kongen-serie, ”Skyggernes bog”, og i 2010 fulgte andet og sidste bind, ”Urials krone”. Begge bøger er udstyret med et omfangsrigt register over de mytiske figurer, der optræder i fortællingen.

Hovedpersonen Jerod har som lille mistet sine forældre i en lavineulykke. Efter ulykken bliver han adopteret af en gammel dame, som han kalder for bedstemor.

På Jerods femtenårs fødselsdag giver bedstemoren ham en eventyrlig gave. En ældgammel bog, der hedder Skyggernes bog. Bedstemoren fortæller, at bogen rummer Jerods historie. Det viser sig, at Jerod ikke er en almindelig dreng. Han er udset til noget stort. Jerod er den retmæssige arving til tronen i landet Anglesey. Anglesey er et magisk rige befolket af elvere, talende ulve, enhjørninger, hekse og troldmænd og er regeret af den onde elverfyrste Daray, hvis største svaghed er at han ikke tåler dagslys.

Jerod drager med Skyggernes bog under armen til Anglesey, hvor han må kæmpe mod Daray og hans allierede for at redde landet fra ondskaben.

29080518

Jerod og Daray prøver begge at finde kong Urials krone. En krone, der ifølge sagnene sikrer sin ejer udødelighed og uovervindelighed. Men det er ingen let opgave, for da Urial blev mæt af dage, besluttede han i håbet om, at kronens kræfter ikke skulle blive misbrugt, at dele kronen i fire: Tidernes ring, Dødens rubin, Forfængelighedens krave og Retfærdighedens medaljon.

Tematisk kredser de to bind i Kongen-serien om kampen mellem det gode og det onde og om overgangen mellem barndom og voksenliv. Det er en klassisk fortælling om helten, der tager på en rejse og undervejs i kraft af sine oplevelser vokser som menneske. Jerod drager af sted på en farefuld færd, uden at vide hvem han selv er. Andre har fortalt ham, hvem han er og hvad han skal blive, men han har ikke erfaret det selv. Det forhold ændres i løbet af fortællingen, og Jerod må til sidst træffe et afgørende valg: hvilket menneske han vil være, og hvilket liv han vil leve?

Anglesey-bøgerne

”Pludselig følte han en brændende smerte i hjertet. Han stoppede op og så, at ligæderne gjorde det samme. Alle stirrede vantro på faunen. Epos lod blikket glide ned af sig selv, men der var intet at se. Ingen pil, intet sværd.”
”Epos og enhjørningen”, s. 50.

Ind til videre har Jim Lyngvild skrevet to bøger, der ligesom serien om Kongen foregår i landet Anglesey. ”Epos og enhjørningen” og ”Alfemod og ulveblod” udkom begge i 2010 og er illustreret af Mårdøn Smet.

I ”Epos og enhjørningen” følger læseren den unge faun Epos. Epos bor alene med sin mor og sine søskende. Han bliver mobbet af de andre børn i byen og særligt kentauren Nessus er efter ham.

28528043

Epos har et svagt hjerte og er ofte syg. Hans mor arbejder hårdt for at betale hospitalsregningerne og for at give sine børn en god opvækst. Hver nat kan Epos høre hende græde af fortvivlelse og bekymring. For at hjælpe sin mor beslutter Epos at melde sig til De Store Lege for at vinde den store præmie.

I ”Alfemod og ulveblod” følger læseren alfeprinsessen Oriana. Oriana bærer på en stor sorg. Hun har mistet sin mor, Dronning Aspana, da hun blev dræbt af ligædere. Sorgen har fået hendes vinger til at visne, og en prinsesse uden vinger dur ikke. Derfor beslutter de ældste alfer, at den alfepige, der kan fremvise de smukkeste vinger til Dronningeballet, vil blive kåret til alfernes dronning.

Oriana gemmer sig udenfor byen, og her møder hun alfedrengen Ari. Sammen får de forpurret en flok glubske ulves angreb på byen under Dronningeballet, og Oriana bliver kronet til dronning over Alfheim.

Tematisk kredser bøgerne om det at finde en indre styrke trods modgang. Epos og Oriana har begge mistet en forælder, og de kæmper med fysiske skavanker, der gør dem til lette ofre for andres drillerier.

Begge formår de at ændre deres liv og at finde en indre kraft, der gør dem i stand til at handle modigt, når ingen andre tør. For eksempel redder Epos en flok enhjørninger fra ligædere, og Oriana redder hele sin by fra ulvenes hærgen. 

Genrer og tematikker

Jim Lyngvild har skrevet bøger, der omhandler alt fra nordisk mytologi og kogebøger til mode og prinsesser. Men selvom hans forfatterskab spænder vidt, er der temaer og problemstillinger, der går igen.

Jim Lyngvild kredser i sine bøger ofte om det udsatte og ensomme barn, der klarer sig på trods af stor modgang i livet. Dette er tilfældet i Anglesey-bøgerne, hvor både Oriana og Epos bliver drillet på grund af deres fysiske anderledeshed, men alligevel ender med at vinde over både deres egen usikkerhed og over deres modstandere.

Ofte er det mødet med en udefrakommende – for eksempel en ny ven eller en fra en anden verden – der fungerer som en igangsætter, en såkaldt katalysator for forandring og udvikling hos hovedpersonen. Dette er tilfældet i forhold til Jerod i Kongen-serien, der i mødet med de magiske skabninger i landet Anglesey får en helt ny identitet. Han er ikke bare en almindelig dreng, men udvalgt til at arve tronen i Anglesey.

Endelig er tab en tilbagevendende tematik i Jim Lyngvilds forfatterskab. Flere af hovedpersonerne har mistet en eller begge forældre i en ung alder. Og for Jerod i Kongen-serien gælder det, at han ikke alene har mistet begge sine forældre i en lavineulykke, men også i løbet af de to bind oplever nærtstående venner dø. Dette gælder for eksempel tabet af vennen Sindre.

Beslægtede forfatterskaber

Jim Lyngvilds fantasy-forfatterskab er stærkt inspireret af universet i J.R.R. Tolkiens bøger om Ringenes herre. Jim Lyngvild siger selv: ”Allerede fra barnsben har jeg levet mig ind i en verden med alfer og feer, godt hjulpet på vej af min mors antikvitetsforretning samt hendes højtlæsning af Ringenes Herre. Man kan stadig sige, at jeg lever i to verdener: den reelle, hvor jeg skal opføre mig ordentligt og har styr på regningerne, og den magiske, hvor jeg kan drømme mig væk til fantastiske riger. Alt dette er spundet sammen til mine fortællinger om landet Anglesey, hvor både Kongen, Epos og enhjørningen og Alfemod og ulveblod foregår.” (Red: Jim Lyngvild i Tolkiens fodspor. www.kvindeguiden.dk, 2010-11-19).

Tolkiens verdensberømte bøger ”Eventyret om ringen” (1954), ”De to tårne” (1954) og ”Kongen vender tilbage” (1955) handler om en flok hobbitter, der drager ud på en farlig rejse for at tilintetgøre en magisk og uhyre magtfuld ring og dermed redde verden fra troldmanden Saurons herredømme.

I Kongen-serien kan man finde fællestræk. Jerod må som hobbitterne forlade sin trygge og velkendte verden og sætte livet på spil i en større sags tjeneste. Ligesom hobbitterne må Jerod søge efter en genstand, der i de forkerte hænder er dødsensfarlig, nemlig Urials krone. Og endelig må Jerod ligesom hobbitterne erkende, at det at give afkald på magten nogle gange er det mægtigste at gøre.

Serien om Kongen har også lighedspunkter med Michael Endes roman ”Den uendelige historie” (1979). Her møder læseren drengen Bastian, der har mistet sin mor og som bliver mobbet hver dag. Bastian er utrolig ensom og har ingen at snakke med om sin sorg. En dag stjæler han en bog fra et antikvariat, men det er ikke en helt almindelig bog. Den handler om drengen Atreyus, der bor i landet Fantasien, et eventyrligt rige, der regeres af Den Barnlige Kejserinde. Bastian lader sig opsluge af historien og får vanskeligere og vanskeligere ved at skille fantasi og virkelighed ad. Snart må han selv rejse til Fantasien for at redde dets indbyggere.

Bibliografi

Ungdomsbøger

Lyngvild, Jim:
Nordisk mytologi. Carlsen, 2009.
Lyngvild, Jim:
Skyggernes bog. Carlsen, 2009.
Lyngvild, Jim:
Alfemod og ulveblod. Carlsen, 2010.
Lyngvild, Jim:
Epos og enhjørningen. Carlsen, 2010.
Lyngvild, Jim:
Urials krone. Carlsen, 2010.
Lyngvild, Jim:
Skyggernes bog: på opdagelse i eventyrlandet Anglesey. Carlsen, 2011.
Lyngvild, Jim:
Kongen: Skyggernes bog & Urials krone. Carlsen, 2012.

Fakta-bøger

Lyngvild, Jim:
Vild med heste. Carlsen, 2012.
Lyngvild, Jim:
Vild med vikinger. Carlsen, 2013.
Lyngvild, Jim:
Vild med mode. Carlsen, 2013.

Mode og livsstil

Lyngvild, Jim:
Mary - prinsesse med stil. Aschehoug, 2006.
Lyngvild, Jim:
Skøn som du er. Nyt Nordisk Forlag, 2007.
Lyngvild, Jim:
Eye wear: fashion, styling & makeup. Frands Jensen A/S, 2010.
Lyngvild, Jim:
Ja, vi skal giftes! Politikens Forlag, 2010.
Lyngvild, Jim:
Vild med Mary. Politikens Forlag, 2011.
Lyngvild, Jim:
Europas kronprinsesser. Politikens Forlag, 2012 (sammen med Karen Seneca).
Lyngvild, Jim:
Mit vilde vikingekøkken. Lindhardt & Ringhof, 2013.

Romaner

Lyngvild, Jim:
Schyyy -! : et dokudrama. Lindhardt & Ringhof, 2010.

Erindringer

Lyngvild, Jim: Møgunge! : en bog om at gribe chancen - på trods af alt. Politiken, 2016. (99.4).
Lyngvild, Jim: Grand danois : drengen der altid havde beskidte negle. Jim Lyngvild, 2018. (99.4).

Fagbøger

Lyngvild, Jim: Danmarks Konger og Dronninger - Fra Gorm til Margrethe II. Frydenlund, 2019.

Om forfatteren

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Jim Lyngvild

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Dannemand, Henrik: “Jeg vil sparke livet i røven.” Berlingske Tidende, 2010-02-21.
“Jeg vil sparke livet i røven.” Berlingske Tidende, 2010-02-21.
www.kvindeguiden.dk, 2010-11-19.