Jørn Mathiassen

Lise Lotte Larsen, 2000.
Main image
Mathiassen, Jørn
Foto: POLFOTO

Dansk illustrator. Har illustreret bøger for børn og unge. Jørn Mathiassen er først i en ret sen alder begyndt at illustrere for børn. I 1982 kom Vinterøen, der er hans første illustrationsarbejde for børn - i bogform ihvertfald. Tidligere har han lavet illustrationsopgaver for et børnepublikum til Danmarks Radio, bl.a. TV-serien Massa Peter i 1978.

Blå bog

Født: 1. maj 1929 i Århus.

Død: 2003.

Uddannelse: Uddannet som arkitekt på Kunstakademiets Bygningsskole 1953, scenograf ved DR-TV fra 1949.

Debut: Fra da vi sidst blev beskyttet. 22 linoleumssnit (med tekst af Jens Jackie), 1975.

Priser: Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen, 1986. Kulturministeriets Initiativpræmie,  1986. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 1995.

Seneste udgivelse: Besættelsesbarn. Mallings, 1995 (96.71).

Artikel type
illustratorer

Baggrund

Jørn Mathiassen, født 1.5.1929, billedmager og forfatter.
Uddannet som arkitekt på Kunstakademiets Bygningsskole 1953, scenograf ved DR-TV fra 1949. Jørn Mathiassen døde i 2003.

Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen for virksomhed som grafiker og scenograf 1986.
Kulturministeriets Initiativpræmie 1986 (Sommerøen, Forårsøen og Efterårsøen, tekst Iris Garnov).

Jørn Mathiassen er først i en ret sen alder begyndt at illustrere for børn. I 1982 kom Vinterøen, der er hans første illustrationsarbejde for børn - i bogform ihvertfald.

Tidligere har han lavet illustrationsopgaver for et børnepublikum til Danmarks Radio, bl.a. TV-serien Massa Peter i 1978.

Oprindelig er Jørn Mathiassen uddannet arkitekt, men blev allerede inden han var færdig-uddannet involveret i opbygningen af dansk TV og har siden TV’s start i 1951 været ansat som scenograf i DR. Bl.a. står han bag scenografien til de to børneklassikere Jullerup Færgeby og Kikkebakke Boligby.

Slår man Jørn Mathiassen op i Den blå Bog, finder man foruden oplysninger om hans arbejde som scenograf også oplysninger om hans arbejde som maler og grafiker. Han er f.eks. medlem af kunstnersammenslutningen Kammeraterne og Kunstakademiets malerforsamling. Sine fortjenester som børnebogsillustrator nævner han imidlertid ikke.

Om at illustrere

Direkte adspurgt om sit forhold til det at illustrere siger Jørn Mathiassen da også: "Jeg har aldrig brudt mig om at illustrere. Det er bestemt ikke noget, jeg vil bryde mig om at leve af. Jeg føler det som en form for prostitution og gør det kun for pengenes skyld".

Denne ubesmykkede ærlighed er ikke udtryk for en trang til at chokere eller være grov, men derimod for et stærkt og meget alvorligt ment ønske om at være troværdig, at kunne stå inde for sine udsagn, noget der præger hele Jørn Mathiassens udtryksmåde - også kunstnerisk.

Om sine illustrationer siger han: ´´Det er altsammen lavet ud fra noget, jeg selv har set. Jeg skal have en eller anden forbindelse til noget virkeligt. Jeg vil så gerne have det til at ligne, ikke fotografisk, men sådan at man kan mærke rummet og luften, afstande, helst også temperaturer, så man får en fornemmelse af det hele´´. Hans illustrationer efterlader da også indtrykket af en stræben efter med enkle og lige netop dækkende midler at udtrykke essensen af det sansede.

Modviljen mod at illustrere skyldes hverken en nedvurdering af målgruppen eller af kunsten at illustrere, men er simpelthen en modvilje mod at være bundet af andres forlæg. Jørn Mathiassen vil helst selv stå for hele skabelsesprocessen.

Selvom det at illustrere for ham altså er et stykke kontant lønarbejde, ændrer det ikke på de krav, han stiller til sig selv i arbejdsprocessen. Som en karakteristik af sin holdning til enhver arbejdsopgave citerer Jørn Mathiassen Biblens: Jeg slipper dig ikke, før du har velsignet mig .