Robert Muchamore

cand.mag. Christian Jess Rasmussen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Main image
Muchamore, Robert
Foto: Art People

I organisationen CHERUB bliver forældreløse børn forvandlet til topagenter, der har sort bælte i kampsport og snakker flere fremmedsprog flydende. Den engelske forfatter Robert Muchamore har skrevet to agentserier primært henvendt til drenge. I den første serie ”CHERUB” bekæmper de unge agenter terrorister, bander og smuglere. I ”Henderson’s Boys” følger vi organisationens fødsel som en del af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Muchamore skriver råt for usødet og er ikke bange for at udpensle voldelige detaljer og tage fat på etisk komplekse problemstillinger i et let og direkte sprog.

 

54742525

Blå bog

Født: 26. december 1976, London.

Uddannelse: Ingen videregående uddannelse.

Debut: CHERUB: The Recruit. Hodder Children’s Books, 2004.

Litteraturpriser: Red House Book Award, 2005. Bolton Childrens Book Award, 2005.

Seneste udgivelse: Hård landing. Gyldendal, 2018. (Crash landing, 2017). Oversætter: Thomas Munkholt. (Rock War, 4).

Inspiration: Forfatterne Suzanne Collins og Joseph Heller.

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Folk er altid langt mindre mistænksomme over for børn. Forbrydere har benyttet sig af dem i årevis. Her på CHERUB vender vi bøtten og bruger børn til at hjælpe med at fange dem. ”Hvorfor skulle I vælge mig?” (...) ”Vi har brug for børn der er eventyrlystne. De ting der får dig ud i problemer udenfor, er præcis de egenskaber vi leder efter her.”
”CHERUB mission 1 – Ilddåb”, s. 68.

Robert Muchamore blev født i det nordlige London som den yngste af fem børn. Han har tre storesøstre og en storebror. Om sin egen skoletid på Acland Burghley Primary School siger han, at den bedste tid var, da han var otte og skolen lukkede pga. problemer med asbest, samtidig med at lærerne strejkede. Eleverne måtte tage busser til en anden skole: ”Kombinationen af strejker, trafikpropper og busser der ikke dukkede op var sindssyg, og vi fik omkring to dages skole om ugen. I stedet for skole prøvede vi at sætte rekorder på vores topmoderne Atari VCS spillekonsoller” (Robert Muchamore: Biography – The early years. www.muchamore.com, 2013).

Da han blev 14, besluttede han sig for enten at blive arkitekt, fotograf eller forfatter. Da han opdagede, at det tog syv år at blive arkitekt, satsede han på de to andre ting. Efter et studiejob i en fotoforretning, fandt han ud af, at fotografi ikke var for ham, og han købte et skriveprogram. ”Desværre var alt jeg skrev forfærdeligt, og jeg stillede mig tilfreds med at være en arbejdsløs bums” (Robert Muchamore: Biography – The early years. www.muchamore.com, 2013). Robert Muchamore færdiggjorde skolen i 1991 og fik et job som praktikant på et kontor for privatdetektiver. Han blev hængende hos privatdetektiverne og blev til sidst selv detektiv ”Ikke så spændende som det lyder” (Robert Muchamore: Biography – The Cherub years. www.muchamore.com, 2013).

I 1999 besøgte Robert Muchamore sin søster i Australien. Der hørte han sin 12-årige nevø klage over, at der ikke var noget, han gad at læse, og det fik Muchamore til at overveje, om der ikke var en mangel på bøger til 12-årige drenge. Han begyndte at skrive på det, der senere skulle blive ”CHERUB: The Recruit”. I 2002 blev han færdig med bogen, der blev optaget af forlaget Hodder Children’s Books i 2003 og udgivet i 2004. I 2005 opsagde Robert Muchamore sit job som privatdetektiv og blev forfatter på fuld tid.

Muchamore har i alt skrevet 13 bøger i CHERUB-serien, som nu er afsluttet. Han er i gang med at skrive forhistorien til CHERUB, som hedder Henderson’s Boys, og vendte i 2011 tilbage til CHERUB-serien med nye karakterer. CHERUB-serien er oversat til over 20 sprog og har solgt over 5 mio. eksemplarer. Robert Muchamore bor i dag alene i London.

Cherub-serien

”Der var blevet lagt noget ind under deres stole mens de havde haft masker på. James bandt sine ankler fri og samlede pakken op. Den var grå. Han foldede den ud og så den lille bevingede baby oven på globen og bogstaverne: CHERUB. ”Smukt,” sagde James.”
”Cherub 1 – Ilddåb”, s. 120.

Den første bog i Cherub-serien ”CHERUB: The Recruit” (2004) udkom på dansk i 2008 (”Cherub 1: Ilddåb”). Siden er alle 12 bøger blevet oversat til dansk. Den sidste, ”CHERUB: Shadow Wave”, 2010, udkom på dansk i 2012 som ”Cherub 12: Skyggebølgen”. Muchamore startede i 2011 en ny Cherub-serie, hvor første bind hedder ”CHERUB: People’s Republic”, som handler om nogle nye karakterer. Der er indtil videre kommet tre bind i den nye serie, som ikke er blevet oversat til dansk endnu.

Den første serie handler om James, en 12-årig dreng der bor i London med sin søster Lauren og deres alkoholiske, overvægtige mor. James er egentlig en klog dreng, men han gider ikke rigtig skolen. Moren dør i bogens begyndelse og James bliver sendt på børnehjem. Her bliver han rekrutteret af sin bofælle til Cherub, en underafdeling af den engelske efterretningstjeneste, som bruger børn som hemmelige agenter. James skal først igennem tre måneders hård træning, før han kan blive optaget som agent. Han gennemfører grundtræningen sammen med Kerry, som bliver hans gode ven og senere kæreste. På James’ første mission er han med til at stoppe nogle økoterrorister, som planlægger at dræbe 200 mennesker fra olieindustrien med miltbrandbakterier. I de efterfølgende 11 bind følger man James, hans søster Lauren og andre Cherub-agenter på forskellige missioner over hele verden.

26956803

Samtidig bliver personerne i bøgerne ældre, og man følger deres personlige udvikling og (kærligheds)problemer. Serien slutter med, at James bliver pensioneret fra Cherub som 17-årig og begynder på et universitet i USA.

Cherub-serien handler på den ene side om noget meget alvorligt: våbensmugling, terrorisme og børn der bliver udsat for store farer og lærer at slå ihjel. På den anden side har teenagerne i Cherub-serien også det samme liv som andre teenagere: En kedelig skole, venskaber, fritidsinteresser, fester, kærlighed og sex. Muchamore bruger også nogle af de sager, agenterne arbejder på, til at belyse nogle problemstillinger i samfundet, uden at forfladige dem. På den første mission, hvor de stopper økoterroristerne, bliver de i tvivl om de har gjort det rigtige, da de finder ud af, hvilke skader olieindustrien har forårsaget i den tredje verden. Politiet skildres her også som ekstremt brutale, mens mange af de mistænkte er sympatiske og tager sig af agenterne, som er undercover.