Robert Muchamore

cand.mag. Christian Jess Rasmussen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Main image
Muchamore, Robert
Foto: Art People

Indledning

I organisationen CHERUB bliver forældreløse børn forvandlet til topagenter, der har sort bælte i kampsport og snakker flere fremmedsprog flydende. Den engelske forfatter Robert Muchamore har skrevet to agentserier primært henvendt til drenge. I den første serie ”CHERUB” bekæmper de unge agenter terrorister, bander og smuglere. I ”Henderson’s Boys” følger vi organisationens fødsel som en del af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Muchamore skriver råt for usødet og er ikke bange for at udpensle voldelige detaljer og tage fat på etisk komplekse problemstillinger i et let og direkte sprog.

54742525

Blå bog

Født: 26. december 1976, London.

Uddannelse: Ingen videregående uddannelse.

Debut: CHERUB: The Recruit. Hodder Children’s Books, 2004.

Litteraturpriser: Red House Book Award, 2005. Bolton Childrens Book Award, 2005.

Seneste udgivelse: Hård landing. Gyldendal, 2018. (Crash landing, 2017). Oversætter: Thomas Munkholt. (Rock War, 4).

Inspiration: Forfatterne Suzanne Collins og Joseph Heller.

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Folk er altid langt mindre mistænksomme over for børn. Forbrydere har benyttet sig af dem i årevis. Her på CHERUB vender vi bøtten og bruger børn til at hjælpe med at fange dem. ”Hvorfor skulle I vælge mig?” (...) ”Vi har brug for børn der er eventyrlystne. De ting der får dig ud i problemer udenfor, er præcis de egenskaber vi leder efter her.”
”CHERUB mission 1 – Ilddåb”, s. 68.

Robert Muchamore blev født i det nordlige London som den yngste af fem børn. Han har tre storesøstre og en storebror. Om sin egen skoletid på Acland Burghley Primary School siger han, at den bedste tid var, da han var otte og skolen lukkede pga. problemer med asbest, samtidig med at lærerne strejkede. Eleverne måtte tage busser til en anden skole: ”Kombinationen af strejker, trafikpropper og busser der ikke dukkede op var sindssyg, og vi fik omkring to dages skole om ugen. I stedet for skole prøvede vi at sætte rekorder på vores topmoderne Atari VCS spillekonsoller” (Robert Muchamore: Biography – The early years. www.muchamore.com, 2013).

Da han blev 14, besluttede han sig for enten at blive arkitekt, fotograf eller forfatter. Da han opdagede, at det tog syv år at blive arkitekt, satsede han på de to andre ting. Efter et studiejob i en fotoforretning, fandt han ud af, at fotografi ikke var for ham, og han købte et skriveprogram. ”Desværre var alt jeg skrev forfærdeligt, og jeg stillede mig tilfreds med at være en arbejdsløs bums” (Robert Muchamore: Biography – The early years. www.muchamore.com, 2013). Robert Muchamore færdiggjorde skolen i 1991 og fik et job som praktikant på et kontor for privatdetektiver. Han blev hængende hos privatdetektiverne og blev til sidst selv detektiv ”Ikke så spændende som det lyder” (Robert Muchamore: Biography – The Cherub years. www.muchamore.com, 2013).

I 1999 besøgte Robert Muchamore sin søster i Australien. Der hørte han sin 12-årige nevø klage over, at der ikke var noget, han gad at læse, og det fik Muchamore til at overveje, om der ikke var en mangel på bøger til 12-årige drenge. Han begyndte at skrive på det, der senere skulle blive ”CHERUB: The Recruit”. I 2002 blev han færdig med bogen, der blev optaget af forlaget Hodder Children’s Books i 2003 og udgivet i 2004. I 2005 opsagde Robert Muchamore sit job som privatdetektiv og blev forfatter på fuld tid.

Muchamore har i alt skrevet 13 bøger i CHERUB-serien, som nu er afsluttet. Han er i gang med at skrive forhistorien til CHERUB, som hedder Henderson’s Boys, og vendte i 2011 tilbage til CHERUB-serien med nye karakterer. CHERUB-serien er oversat til over 20 sprog og har solgt over 5 mio. eksemplarer. Robert Muchamore bor i dag alene i London.

Cherub-serien

”Der var blevet lagt noget ind under deres stole mens de havde haft masker på. James bandt sine ankler fri og samlede pakken op. Den var grå. Han foldede den ud og så den lille bevingede baby oven på globen og bogstaverne: CHERUB. ”Smukt,” sagde James.”
”Cherub 1 – Ilddåb”, s. 120.

Den første bog i Cherub-serien ”CHERUB: The Recruit” (2004) udkom på dansk i 2008 (”Cherub 1: Ilddåb”). Siden er alle 12 bøger blevet oversat til dansk. Den sidste, ”CHERUB: Shadow Wave”, 2010, udkom på dansk i 2012 som ”Cherub 12: Skyggebølgen”. Muchamore startede i 2011 en ny Cherub-serie, hvor første bind hedder ”CHERUB: People’s Republic”, som handler om nogle nye karakterer. Der er indtil videre kommet tre bind i den nye serie, som ikke er blevet oversat til dansk endnu.

Den første serie handler om James, en 12-årig dreng der bor i London med sin søster Lauren og deres alkoholiske, overvægtige mor. James er egentlig en klog dreng, men han gider ikke rigtig skolen. Moren dør i bogens begyndelse og James bliver sendt på børnehjem. Her bliver han rekrutteret af sin bofælle til Cherub, en underafdeling af den engelske efterretningstjeneste, som bruger børn som hemmelige agenter. James skal først igennem tre måneders hård træning, før han kan blive optaget som agent. Han gennemfører grundtræningen sammen med Kerry, som bliver hans gode ven og senere kæreste. På James’ første mission er han med til at stoppe nogle økoterrorister, som planlægger at dræbe 200 mennesker fra olieindustrien med miltbrandbakterier. I de efterfølgende 11 bind følger man James, hans søster Lauren og andre Cherub-agenter på forskellige missioner over hele verden.

26956803

Samtidig bliver personerne i bøgerne ældre, og man følger deres personlige udvikling og (kærligheds)problemer. Serien slutter med, at James bliver pensioneret fra Cherub som 17-årig og begynder på et universitet i USA.

Cherub-serien handler på den ene side om noget meget alvorligt: våbensmugling, terrorisme og børn der bliver udsat for store farer og lærer at slå ihjel. På den anden side har teenagerne i Cherub-serien også det samme liv som andre teenagere: En kedelig skole, venskaber, fritidsinteresser, fester, kærlighed og sex. Muchamore bruger også nogle af de sager, agenterne arbejder på, til at belyse nogle problemstillinger i samfundet, uden at forfladige dem. På den første mission, hvor de stopper økoterroristerne, bliver de i tvivl om de har gjort det rigtige, da de finder ud af, hvilke skader olieindustrien har forårsaget i den tredje verden. Politiet skildres her også som ekstremt brutale, mens mange af de mistænkte er sympatiske og tager sig af agenterne, som er undercover.

 

Henderson’s Boys-serien

”Luftangrebene var værst om natten, men var primært rettet mod bymidten. Cafeer og biografer var tvunget til at lukke klokken seks, så Marc tilbragte de fleste af sine aftener med at læse i Hendersons bøger hjemme i hans stue, med karnapvinduet slået op.”
”Henderson’s Boys 1 – Flugten”, s. 120.

I 2009 startede Robert Muchamore på Henderson’s Boys-serien med ”Henderson’s Boys: The Escape” (”Henderson’s Boys 1 – Flugten”, 2012). Serien foregår under Anden Verdenskrig og fortæller historien om Cherub-organisationens dannelse. Den engelske agent Charles Henderson, som er bag fjendens linjer i Frankrig, organiserer en modstandsbevægelse med børn som agenter, og således starter Cherub.

I første bind møder man den 12-årige franske forældreløse dreng Marc, som bor på et børnehjem. Da hjemmet bliver ramt af tyske bomber, stikker han af til Paris og bryder ind i et forladt hus, hvor han bor. Samtidig følger man de engelske børn Rosie og Paul, hvis far er radiosælger i Frankrig og spion. Faren har vigtige papirer om en mikroradio, han skal have smuglet ud til briterne. Da han dør under et tysk bombardement, må Paul og Rosie selv prøve at få papirerne ud.

29569843

Farens kontakt i den britiske efterretningstjeneste er Charles Henderson. Det er netop hans hus, Marc bor i i Paris. Da Gestapo kommer og leder efter Henderson, finder de Marc og torterer ham for at få svar. Henderson dukker op og redder Marc, og sammen forenes de med Paul og Rosie. Deres første forsøg på at komme til England slår fejl, og i stedet hjælper de med at forhindre den tyske invasion af England.

I bind 3, ”Den hemmelige hær”, oprettes Cherub-organisationen i England efter en hård træningsmission for det første hold agenter.

Henderson’s Boys-serien handler ligesom Cherub-serien om børn og teenagere, som befinder sig i de voksnes verden, omgivet af død og vold, men som samtidig prøver at leve et normalt liv med venskaber og kærlighed. I forhold til Cherub-serien er Henderson’s Boys meget mere voldelig. Der er nådesløse likvideringer, tortur og massedrab på civile. Hvor Cherub-serien tit formåede at nuancere de etiske dilemmaer, agenterne stod over for, er Henderson’s Boys mere unuanceret. De fleste nazister er komplet onde og usympatiske. Bogen forholder sig ret usentimentalt til krig og dens konsekvenser og skildrer de psykologiske konsekvenser meget simpelt.

Genrer og tematikker

Muchamores bøger tilhører agent-/spiongenren for børn og unge. Han skildrer en række ualmindelige, men for læseren genkendelige unge, der bliver tvunget til at handle under ekstraordinære omstændigheder. Børnene i Muchamores bøger er det modsatte af magtesløse i den verden, de lever i. Gennem deres intense fysiske og psykiske træning som agenter kan de overvinde voksne, både mentalt og fysisk. Dette står i kontrast til børnenes oplevelse af at blive forældreløse. Nogen bliver det i starten af bøgerne, som James i Cherub-serien eller Paul og Rosie i Henderson’s Boys, andre, som Marc, har været det siden de var små.

Som forældreløse oplever børnene et tab af kontrol, omsorg og sikkerhed, noget som agentorganisationerne kan give dem igen. Midt i det ekstraordinære liv, børnene lever, kæmper de også med de samme problemer som andre børn: kærlighed, mobning, venskaber, strenge lærere osv. Dette gør dem genkendelige for læserne, samtidig med at de bliver en slags rollemodeller, i kraft af deres dedikation til en sag, stærke vilje og evner inden for f.eks. selvforsvar og fremmedsprog.

Muchamore skildrer verden usentimentalt og socialrealistisk, her er både teenagesex og stofproblemer, ligesom volden er yderst udpenslet, og hans bøger er forbudt på katolske skoler. Om kontroversen omkring vold i hans bøger, udtaler Muchamore selv: ”Når jeg skriver, udfører jeg altid hvad jeg kalder EastEnders-testen, som betyder at jeg spørger mig selv, om der er noget i bogen, man ikke ville se i EastEnders, åbenbart det af teenagere mest sete tv-program i England”. (Lisa O’Kelley: Robert Muchamore: ’I sound like a smug git, but I am proud of what I’ve done’. The Observer, 2011-07-21). Muchamore er dog ikke bange for at tage komplekse emner op som trafficking, økoterrorisme og stofhandel.

Beslægtede forfatterskaber

Muchamores Cherub-serie kan minde om J.K. Rowlings Harry Potter-serie. Her følger man også nogle børn, som igennem serien bliver ældre, og som kæmper med alvorlige problemer i en verden, hvor død og vold ikke er et særsyn, samtidig med at de har samme problemer, som alle teenagere har. I begge serier starter hovedpersonerne som unge og bliver ældre fra bind til bind, og henvender sig derfor også til ældre og ældre børn. Begge serier kan også sagtens læses af voksne. Personerne er bundet sammen af stærke børn, og selvom handlingen trækker, er det ligeså meget personernes udvikling, der holder læserne fast.

Muchamores serier er også inspireret af science fiction-serien ”The Hunger Games” (på dansk ”Dødsspillet”), skrevet af Suzanne Collins, som Muchamore også selv skriver han er fan af, på sin hjemmeside. I serien følger man den 16-årige Kattua, der skal konkurrere med livet som indsats, i et sadistisk spil i Nordamerika kaldet The Hunger Games. Ligesom i Cherub-serien handler ”The Hunger Games” om en gruppe unge mellem 12 og 18, der er blevet udvalgt, fordi de besidder nogle specielle talenter. De bliver optrænede i kampsport og våbenbrug og skal bruge deres evner i liv og død-situationer, ligesom der opstår romantiske forbindelser mellem de udvalgte.

Bibliografi

Romaner

Muchamore, Robert:
CHERUB mission 1 – Ilddåb. People’s Press Jr, 2007. (CHERUB 1 – The Recruit, 2004).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 2 – Narkobaronen. People’s Press Jr, 2007. (CHERUB 2 – Class A, 2004).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 3 – Arizon Max. People’s Press Jr, 2008. (CHERUB 3 – Maximum Security, 2005).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 4 – Dødsstødet. People’s Press Jr, 2008. (CHERUB 4 – The Killing, 2005).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 5 – Dommedagskulten. People’s Press Jr, 2008. (CHERUB 5 – Divine Madness, 2006).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 6 – Dyregalskab. People’s Press Jr, 2009. (CHERUB 6 – Man Vs. Beast, 2006).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 7 – Faldne engle. People’s Press Jr, 2009. (CHERUB 7 – The Fall, 2007).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 8 – Bandekrig. People’s Press Jr, 2010. (CHERUB 8 – Mad Dogs, 2007).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 9 – Søvngængeren. People’s Press Jr, 2010. (CHERUB 9 – The Sleepwalker, 2008).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 10 – Generalen. People’s Press Jr, 2011. (CHERUB 10 – The General, 2008).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 11 – Blod og krom . People’s Press Jr, 2011. (CHERUB 11 – Brigands MC, 2009).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 12 – Skyggebølgen. People’s Press Jr, 2012. (CHERUB 12 – Shadow Wave, 2010).
Muchamore, Robert:
Henderson’s Boys 1 – Flugten. People’s Press Jr, 2012. (Henderson’s Boys 1 – The Escape, 2009).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 13 – Klanen. People’s Press Jr, 2012. (CHERUB Second Series 1 – People’s Republic, 2011).
Muchamore, Robert:
Henderson’s Boys 2 – Ørnedag. People’s Press Jr, 2013. (Henderson’s Boys 2 – Eagle Day, 2009).
Muchamore, Robert:
Henderson’s Boys 3 – Den hemmelige hær. People’s Press Jr, 2007. (Henderson’s Boys 3 – Secret Army, 2010).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 14 – Skytsenglen. People’s Press Jr, 2013. (CHERUB Second Series 2 – Guardian Angel, 2012).
Muchamore, Robert:
CHERUB mission 15 – Sort fredag. People’s Press Jr, 2013. (CHERUB Second Series 2 – Black friday, 2013). Oversat af Thomas Munkholt.
Muchamore, Robert:
Henderson’s Boys 4 – Grey Wolves. Hodder Children’s Books, 2011.
Muchamore, Robert:
Henderson’s Boys 5 – The Prisoner. Hodder Children’s Books, 2012.
Muchamore, Robert:
Henderson’s Boys 5 – One Shot Kill. Hodder Children’s Books, 2012.
Muchamore, Robert:
CHERUB Second Series 3 – Black Friday. Hodder Children’s Books, 2013.
Muchamore, Robert:
De grå ulve. People's Press Jr., 2014. (Grey wolves). Oversætter: Thomas Munkholt.
Muchamore, Robert: Dræbende skud . People’s Press Jr, 2015. (One shot kill , 2012). Oversat af Thomas Munkholt. (Henderson's boys, mission 6).
Muchamore, Robert: Den sidste mission. People’s Press Jr, 2016. (New guard, 2016). Oversat af Thomas Munkholt. (Cherup, Mission 17).
Muchamore, Robert: Hård landing. Gyldendal, 2018. (Crash landing, 2017). Oversætter: Thomas Munkholt. (Rock War, 4).

Om forfatterskabet

Web

Komplet gennemgang af bøgerne, biografi, FAQ, skriveråd, inspirationskilder, nyheder, nyhedsbrev, kommende begivenheder og meget mere.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Robert Muchamore

Kilder citeret i portrættet

Interviews

O’Kelley, Lisa:
Robert Muchamore: ’I sound like a smug git, but I am proud of what I’ve done’. The Observer, 2011-07-21.