henrik nilaus
Foto: Robin Skjoldborg

Henrik Nilaus

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
henrik nilaus
Foto: Robin Skjoldborg

Indledning

Henrik Nilaus har siden debuten i 1984 skrevet bøger for børn og unge med noget på hjerte. Hans forfatterskab rummer både dystre atom-dystopier, knugende skildringer af mobning og dens konsekvenser og humoristiske detektivromaner. Fælles for dem alle er, at Henrik Nilaus har barnet eller den unge i centrum for sin fortælling. Han skildrer med indlevelse, alvor og humor den vanskelige overgang fra barndom til ungdom. Den tid hvor piger får bryster, identiteter dannes, venskaber sættes på prøve og forældre er mere pinlige, end man nogensinde kunne forestille sig.

 

38558013

Blå bog

Født: 19. august 1952.

Uddannelse: Uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2001.

Debut: De sa’ det ikke ku’ ske. Gyldendal, 1984.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Økodeller og svinestreger. Gyldendal, 2021. (Klimakrigerne, 1). Illustreret af Mads Ellegård Skovbakke.

Artikel type
boern

Baggrund

”Han rettede lygten mod masken. Lakken fik den til at skinne. Regnens dråber prellede af og løb ned over kinderne. Masken var i sit rette element. Her lugtede af jord og torden. Af kræfter, der pludseligt og uventet blev sluppet fri.”
”Tokes maske”, s. 141.

Henrik Nilaus blev født i 1952. Han voksede op i den nordsjællandske landsby Veksebo. Selv siger han om opvæksten i lillebyen ”Der var ikke mange at lege med, så det gjaldt om at bruge sin fantasi. Og det har jeg gjort lige siden.”(www.henriknilaus.dk).

Men selv om fantasien fik liv at folde sig ud, lå det ikke i kortene, at Henrik Nilaus skulle blive forfatter. For selv om han godt kunne lide at skrive, havde han vanskeligt ved at læse og stave. ”Jeg læste næsten ikke som barn. Bl.a. fordi jeg var ret dårlig til at læse, og derfor læste meget langsomt. Det var først efter, at jeg var gået ud af skolen, at jeg for alvor begyndte at læse mange bøger. Så der var meget, der skulle indhentes.”(www.pallesgavebod.dk).

Henrik Nilaus blev i 1970 ansat i KTAS, det nuværende TDC, hvor han i en årrække havde forskellige ledende stillinger. Sideløbende med sit arbejde var Henrik Nilaus aktiv i græsrodsorganisationen OOA (Organisationen til Oplysning om Atomkraft). Et engagement, der kom til at præge hans debut fra 1984, ungdomsbogen ”De sa’ det ikke ku’ ske”, der omhandler en atomkatastrofe i Danmark.

Efter en længere skrivepause blev Henrik Nilaus i 1999 optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur og besluttede samme år at satse på en karriere som fuldtidsforfatter.

Da Henrik Nilaus i 2001 havde færdiggjort sin uddannelse på Forfatterskolen for Børnelitteratur, udkom den første bog om Ditte i Pinligt-serien. Siden er fulgt en lang række af populære og anmelderroste ungdomsbøger. Henrik Nilaus har sideløbende med sin forfattervirksomhed undervist og holdt foredrag for børn og unge om det at være forfatter, samt været tilknyttet Forfatterskolen for Børnelitteratur som gæstelærer.

Henrik Nilaus er gift, har tre døtre og er bosiddende i Hillerød i Nordsjælland.

Pinligt-serien

”Hvis der er noget, der virkelig kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, så er det, når mine forældre dukker op på skolen. Specielt hvis det sker uventet. Ved forældremøder er man ligesom forberedt.”
”Pinligt! – Dittes familie”, s. 89.

Henrik Nilaus’ serie om pigen Ditte består af de fem bind ”Pinligt! – Dittes familie” (2001), ”Pinligt! – Ferien i Grønland” (2003), ”Pinligt! – Ditte på efterskole” (2006), ”Pinligt! – Væddemålet” (2008) og ”Pinligt! – Dittes valg” (2011).

Ditte er en helt almindelig pige på 14 år. Hvis ikke lige det var, fordi hun havde den mest pinlige familie i hele verden. I seriens første og andet bind bor Ditte sammen med sin lillesøster Christina, sin storebror Mikkel og sin mor og far i Hillerød. Dittes far bliver let opslugt af en idé og glemmer ofte at tage hensyn til Ditte. F.eks. er hun ikke synderligt begejstret, da han vikarierer for hendes fodboldtræner og dermed trænger ind på et ellers forældrefrit område. Dittes mor er mere jordnær, men hun formår også ved flere lejligheder at gøre sin datter pinlig berørt. Blandt andet da hun i en fyldt togkupe spørger medpassagererne om bind til Ditte, der har fået sin første menstruation.

28906641

Dittes store drøm er at komme på efterskole, og hun bliver lykkelig, da hendes forældre giver hende et ophold på Wollerup Efterskole i konfirmationsgave. Seriens sidste tre bind skildrer hovedsageligt Dittes år på efterskolen. Hendes følelser, hendes forhold til drengen Alexander, hendes seksuelle debut og hendes venskaber og fjendskaber.

Humor spiller en stor rolle i bøgerne om Ditte og hendes familie, men det gør alvoren også. Henrik Nilaus behandler emner som ensomhed, kærestesorg og afprøvning af personlige grænser f.eks. i forbindelse med sex med stor indlevelse.

Bøgerne om Ditte er fortalt i jeg-form, og læseren får derfor et indblik i Dittes inderste tanker og følelser. Denne intimitet betyder, at man som læser har lettere ved at identificere sig med Ditte og det hun oplever, fordi man oplever det sammen med hende.

Bøgernes tematiske omdrejningspunkt er overgangen mellem barndom og ungdom og ikke mindst den opbrudsstemning, der præger denne tid. Ditte er hele tiden på vej. På vej væk fra familiens pinligheder, på vej væk fra alt det trygge og genkendelige og vigtigst på vej mod at finde ud af, hvem hun selv er.

Tokes maske

”Toke kunne se, hvordan afstanden hele tiden blev mindre, kunne allerede mærke slagene, sparkene. Han fortsatte ud over vejen uden at se den bil, der kom lige mod ham. Han hørt kun bremserne hvine, ventede at høre et smæld, mærke et slag og blive hvirvlet op i luften, men bilen skred ud og undgik ham.”
”Tokes maske”, s. 13.

Henrik Nilaus havde allerede arbejdet med et forlæg til ”Tokes maske” på Forfatterskolen for Børnelitteratur, men bogen udkom først i 2008. Året efter blev den nomineret til Orla-prisen uden dog at vinde.

Toke har det svært. Han bliver dagligt udsat for psykisk og fysisk mobning af drengene Mark, Mikkel og Martin. Toke har ingen venner og holder sig mest for sig selv. Han bruger al sin tid og kræfter på to ting: at undgå sine plageånder og at tegne. Toke har en særlig gave. Han kan tegne ting, så de fremstår levende. Når Toke tegner, får han afløb for al sin indestængte vrede. Toke deler sin kærlighed til det at tegne med sin farfar.

Farfaren er kunstner og bor i et kolonihavehus, hvor han har bygget sit eget atelier. Kolonihaven og fællesskabet med farfaren er et frirum for Toke. Et rum hvor han kan være sig selv uden frygt for, hvad andre siger eller gør. Tokes verden styrter derfor i grus, da farfaren pludselig dør.

27218504

Inden farfaren dør, har Toke afgivet et løfte til ham og stiller derfor modstræbende op i en konkurrence, der handler om at tegne og lave en rollespilsmaske. Tokes beslutning betyder, at mobningen tager til. Mark vil nemlig også vinde hovedpræmien. Toke er jaget vildt, og volden og truslerne eskalerer. Mark, Martin og Mikkel skyr ingen midler i deres forsøg på at skræmme Toke fra at deltage i konkurrencen. De brænder endda farfarens atelier ned i et forsøg på at tilintetgøre Tokes maske.

Men midt i kaosset sker noget uventet. Toke får gennem sit arbejde med masken selvtillid og bliver venner med pigen Amina. Med hjælp fra masken og Amina undergår Toke en forvandling. Han gemmer sig ikke længere. Han kæmper. Masken kommer aldrig med i konkurrencen, men i stedet sætter masken Toke i stand til at leve et liv uden frygt.

Tematisk beskæftiger ”Tokes maske” sig med mobning og om at finde styrken til at sige fra overfor mobberne. Men bogen berører også andre emner som f.eks. forholdet mellem fædre og sønner, og hvilke konsekvenser det kan have at presse et barn til noget, det ikke vil.

Mission-serien

”Kælderen, som vi nu var fanget i, var fugtig, og man kunne mærke kulden trænge ind gennem væggene. Der var lavt til loftet, og gangen snævrede sig ind længere fremme. Lugten var heller ikke god. Her lugtede af død.”
”Mission 2 – Den grå dame”, s. 111.

Henrik Nilaus’ serie om børnedetektiverne Aske, Paprika og Sander består af to titler: ”Mission 1 – Undercover på nettet” (2012) og ”Mission 2 – Den grå dame” (2013). ”Mission 3 – Ferrarityvene” er under udarbejdelse og forventes at udkomme i 2014.

De tre venner Aske, Paprika og Sander laver for sjov en falsk hjemmeside for et detektivbureau. Bureauet kalder de for APS Security. De drømmer om at tjene store penge, og til deres overraskelse tikker der en dag en henvendelse ind. En bonde i Sønderjylland har brug for deres hjælp til at opklare en sag om nogle dræbte får. Der er bare et stort problem. Aske, Paprika og Sander har ’glemt’ at nævne, at de er børn. Vennerne beslutter sig for at tage sagen og drager mod Sønderjylland, hvor de må optræde dobbelt undercover. Dels skal de skjule deres identitet for bonden, der har hyret dem, og dels skal de opklare sagen om de dræbte får. I anden bog går turen til Nordvestsjælland og Dragsholm slot, hvor trekløveret bliver hyret til at opklare en sag om kunsttyveri og forfalskning.

29577595

De tre venner drives af forskellige motiver. Paprikas far og mor er blevet skilt, og hendes sikre base trues af forældrenes nye kærester, flytteplaner og irriterende papsøskende. For Paprika er opklaringsarbejdet en måde at undgå den truende virkelighed på. Aske drømmer om at omsætte honorarerne til en ny PC. Sander er i modsætning til de andre ikke synderligt interesseret i at deltage i opklaringerne. Hans motivation er hovedsageligt venskab og den spirende forelskelse i Paprika.

Læseren oplever mysterierne gennem Sander. I jeg-form fortæller han om sine overvejelser og følelser. Dette er medvirkende til, at man kommer tættere på Sander og f.eks. sympatiserer med ham, når han står i komøg til knæene eller når han bliver jaloux, hvis andre flirter med Paprika.

Fælles for begge bøger er, at slutningen peger frem mod næste bog i serien. Der bygges med andre ord en handlingsbro mellem bind et og to, to og tre og så fremdeles. I stedet for en egentlig afslutning holdes læserens opmærksomhed fanget. Spændingen er intakt, og man er som læser nysgerrig efter at komme med på nye eventyr.

Genrer og tematikker

Henrik Nilaus’ forfatterskab spænder vidt. Han har hovedsageligt skrevet ungdomsbøger, men har også adskillige bidrag til antologier og en enkelt billedbog på samvittigheden. Genremæssigt opererer Henrik Nilaus bredt. Således har han både skrevet socialrealistiske romaner for børn om atomkraft, inspireret af sit arbejde i Organisationen for Oplysning om Atomkraft, detektivromaner og en enkelt fagbog om hold af køkkenhaver.

”Det sorte vand”, ”Sammenbrud” og ”Tokes maske” skildrer grov fysisk og psykisk mobning og danner med deres tunge tematik en skarp kontrast til de mere humoristiske bøger om Ditte og hendes pinlige familie. Selv siger Henrik Nilaus om det at skrive med to så forskellige udtryk: ”Det er rigtigt svært at skrive sjovt, for det skal jo være sjovt! Jeg plejer at veksle mellem at skrive en humoristisk bog og så en mere alvorlig. Det passer mig fint, for hvis jeg har skrevet en meget alvorlig bog, så trænger jeg til noget humoristisk og omvendt. Jeg ved ikke hvilke af de to typer der er sværest, for hvis man skriver en alvorlig bog, kan det godt indimellem gøre ondt at skulle udsætte sine hovedpersoner for så mange ulykker.” (www.pallesgavebod.dk).

Fælles for hovedparten af Henrik Nilaus’ bøger er, at de kredser om brydningstiden mellem barndom og ungdom. I f.eks. Mission-serien er det et underlæggende tema, der kun anes sporadisk, som når Sander bemærker, at Paprika har fået bryster, mens det i Pinligt!-serien er hovedtemaet i alle fem bøger.

Tematikken om overgangen fra barn til ung er almengyldig. Det vil sige, at alle mennesker på et eller andet tidspunkt oplever og gennemlever dette. Karaktererne bliver dermed, uanset om de er mobbeofre eller amatørdetektiver, lettere for læseren at identificere sig med.

Beslægtede forfatterskaber

Henrik Nilaus har i sit forfatterskab beskæftiget sig med mange forskellige genrer og emner.

Hans to bøger om atomkraftkatastrofer, ”De sa’ det ikke ku’ ske” (1984) og ”Kys eller bomber” (1984) deler tematik med Gudrun Pausewangs bog ”Skyen” (1987), der handler om et atomkraftudslip i Tyskland. Bogen skildrer samfundets sammenbrud oplevet gennem den 14-årige pige Janna-Berta, der strålesyg kæmper for sin og lillebroren Ulis overlevelse i en ødelagt og giftig verden.

Alvoren er også til stede i Henrik Nilaus’ bøger om Ditte og hendes familie, men det er først og fremmest humoren, der er i højsædet, når teenagelivets besværligheder skildres.

Den humoristiske tilgang til det at være teenager kendes også fra bøgerne om Adrian Mole skrevet af Sue Townsend. Her får læseren et indblik i drengen Adrians besværlige liv gennem hans dagbogsnotater. Ligesom Ditte må Adrian trækkes med pinlige og håbløse forældre, men han er ofte også overladt til sig selv. Hans mor har nemlig travlt med selvrealisering i en kvindegruppe, og hans far mister sit job og hvirvles efterfølgende ud i en mindre livskrise. Selv prøver Adrian at finde ud af det med pigerne, kærligheden og hjertesorgerne.

En anden bog om et til tider noget anstrengt forhold mellem børn og forældre er Anne Marie Donslunds bog ”Max Pinlig og den store julefred” (2010). Bogen tager afsæt i tv-serien ”Max Pinlig”, der handler om drengen Max og hans utrolig pinlige mor. Undervejs mod en alt andet end fredelig jul kommer han på harpunjagt med sin nabo, skuespilleren Steen Cold og B.S Christiansen, bliver forelsket i klassens nye pige Ophelia og prøver selv ikke at opføre sig for pinligt. Dog uden det store held.

Bibliografi

Ungdomsromaner

Nilaus, Henrik:
De sa' det ikke ku' ske. Gyldendal, 1984.
Nilaus, Henrik:
Kys eller bomber. Alma, 1984.
Nilaus, Henrik:
Tak for sidst. Alma, 1986.
Nilaus, Henrik:
Pinligt. Gyldendal, 2001.
Nilaus, Henrik:
Drengen der ville vide mere. Gyldendal, 2002.
Nilaus, Henrik:
Sokkeslugeren. Høst & Søn, 2002.
Nilaus, Henrik:
Pinligt – Ferien i Grønland. Gyldendal, 2003.
Nilaus, Henrik:
Pinligt – Ditte på efterskole. Gyldendal, 2006.
Nilaus, Henrik:
Tokes maske. Phabel, 2008.
Nilaus, Henrik:
Pinligt! 4. Væddemålet. Phabel, 2008.
Nilaus, Henrik:
Det sorte vand. Høst & Søn, 2009.
Nilaus, Henrik:
Sammenbrud. Høst & Søn, 2010.
Nilaus, Henrik:
Pinligt! 5. Dittes valg. Peoples Press JR, 2011.
Nilaus, Henrik:
Mission 1 – undercover på nettet. Gyldendal, 2012.
Nilaus, Henrik:
Mission 2 – Den grå dame. Gyldendal, 2013.
Nilaus, Henrik:
Mission 3 – Farrrari-tyvene. Gyldendal, 2014.
Nilaus, Henrik: Pinligt! - fire gode julegerninger. Alfa, 2015.
Nilaus, Henrik: Slip køterne fri. Høst, 2017.
Nilaus, Henrik: Økodeller og svinestreger. Gyldendal, 2021. Illustreret af Mads Ellegård Skovbakke. (Klimakrigerne, 1).
Nilaus, Henrik: Farfars fede økoferie. Gyldendal, 2021. Illustreret af Mads Ellegård Skovbakke. (Klimakrigerne, 2).

Noveller

Nilaus, Henrik:
Hjertevirus. Den gode historie, 2002.
Nilaus, Henrik:
Godnathistorier for dig. DR Multimedia, 2005.
Nilaus, Henrik:
Aben med den lange hals og de brune pletter. DR Multimedie, 2006.
Nilaus, Henrik:
Juhuu! Nu' det jul! DR Multimedie, 2007.
Nilaus, Henrik:
Børnenes Ænsyklopædi. Gyldendal, 2007.
Nilaus, Henrik:
Taber – Nabo. Høst & Søn, 2010.

Billedbog

Nilaus, Henrik:
Den fantastiske skovtur. Mallings, 1993.

Hobbybog

Nilaus, Henrik:
Køkkenhaver for dummernikker. Forlaget Nordmaj, 2013.

Om forfatterskabet

Web

Forfatterens hjemmeside, hvor man blandt andet kan læser mere om hans bøger. Både de der er udkommet og de der er på vej.
Interview med forfatteren, hvor han blandt andet giver gode råd om det at skrive.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Henrik Nilaus

Kilder citeret i portrættet

Interview

Nilaus, Henrik: Om mig selv.