Garth Nix

Signe Juul Kraft, 2007. Bibliografi opdateret juli 2023.
Main image
Nix, Garth
Foto: Rosenkilde & Bahnhof

Død, skæbne og en fascinerende jongleren med tid og rum – Garth Nix’ fantasy-bøger er ikke for sarte sjæle. Med en gennemført blanding af fantasi og virkelighed fører han ubesværet læseren rundt i forskellige dimensioner. Som i “Hr. Mandag”, hvor mænd med hundehoveder og bowlerhatte møder en lille, adopteret dreng med astma. Forfatterens flittige brug af action og drama, uden at forfalde til klicheer, skaber ikke kun en spændende handling, men også en samling troværdige, identificerbare personer. Garth Nix’ bøger appellerer både til større børn og til voksne med sine komplicerede universer, tunge, skræmmende emner og sit filosofiske islæt. 

51197003

Blå bog

Født: 1963 i Melbourne, Australien.

Uddannelse: Bachelor of Arts i Professional Writing ved Canberra Universitet.

Debut: The Ragwitch, 1990.

Litteraturpriser: Australian Science Fiction Prize, Best Fantasy Novel, 1995. Aurealis Awards for Excellence in Australian Speculative Fiction - Best Young Adult Novel and Best Fantasy Novel, 1995. ALA Best Book for Young Adults, 1997. American Library Association, 1998. Golden Duck Award for Excellence in Children's Science Fiction, 1999. Pacific Northwest Reader’s Choice Award, 2000. Best Australian Novel, Australian Science Fiction Achievement Awards, 2002. National Children's Award Category of the South Australian Festival Awards for Literature, 2002. ALA Best Book for Young Adults, 2002. Aurealis Awards in the Fantasy Division, 2003. Parents’ Choice Gold Award, 2003. Amazon.com Customers’ Favorite, 2003.

Seneste udgivelse: Kaoskvillingerne : Monsteret. Rosenkilde & Bahnhof, 2014. (The monster). Oversat af Lisbeth Valentin Madsen. 2. bog.

Artikel type
boern

Baggrund

“Hun kunne føle døden nu som et koldt pres hen over hendes ansigt. Hun skubbede sig imod den, mærkede dens kulde synke ind i hendes kindben og læber, gennemtrænge hendes udstrakte hænder. Det var mærkeligt med solen, der stadig føltes varm mod hendes bare nakke.”
“Lirael”, s. 339.

Garth Nix blev født i 1963 i Melbourne, Australien, og han voksede op i hovedstaden Canberra. Skrivningen har altid ligget hans hjerte nær: “Jeg har altid godt kunnet lide at finde på historier. Jeg skrev en hel del historier i min skoletid og bidrog med artikler til skolebladet.” (I interviewartiklen: “A Conversation with Garth Nix”).

Efter gymnasieårene studerede Garth Nix på Canberra Universitet, mens han var deltidssoldat i fire år hos Australian Army Reserve. I 1986 fik Nix en grad i Bachelor of Arts i Professional Writing, og efter sin eksamen arbejdede han i en boghandel, hvorefter han flyttede til Sydney og varetog forskellige jobs i forlagsindustrien, fra salg til store multinationale publikationer. I 1993 rejste Nix rundt i Østeuropa og Asien i godt et år og vendte derefter tilbage til Sydney, hvor han begyndte at arbejde som PR-konsulent.

Nix debuterede i 1990 med ungdomsfantasy-romanen “The Ragwitch”, men hans egentlige gennembrud kom først i 1995 med “Sabriel”, som blev særdeles godt modtaget af anmeldere såvel som læsere.

I 1996 startede Nix sammen med to partnere PR-firmaet Gotley Nix Evans Pty Ltd, hvor han stoppede som aktiv i 1998. Herefter skrev Nix som fuldtidsforfatter i et års tid, hvorefter han tilsluttede sig Curtis Brown, Australiens største litteraturagentur, som deltidsagent. Arbejdet bestod i at spotte nye forfattertalenter.

Siden 2002 har Nix skrevet på fuld tid, og hans bøger er oversat til mere end 28 sprog verden over. Udover fantasy-bøgerne har Nix skrevet teaterrestaurantshows, noveller og “Very Clever Baby Books”, som er tre 12 sider lange bøger på størrelse med et lykønskningskort, som Nix skrev som en gave til nogle venner, der ventede børn, med det i baghovedet, at alle forældre synes, deres babyer er små genier.

Garth Nix bor i dag nær Coogee Beach i Sydney med sin kone Anna, der er forlagsudgiver, og deres to sønner, Thomas og Edward.

At finde sig selv i livet – og i døden

“Kulden ramte hende, og også den ubarmhjertige strøm, men hun blev stående, hvor hun var, og mærkede stadig varmen fra Livet mod ryggen. Dette var selve grænsefladen mellem de to riger, hvor hun almindeligvis fortsatte hastigt videre.”
“Sabriel”, s. 132.

Første del i Abhorsen-trilogien “Sabriel” fra 1995 (“Sabriel”, 2005) følger den 18-årige kvinde, hvis mor døde ved hendes fødsel. Sabriels far er Abhorsen, en speciel slags åndemaner, hvis opgave det er at holde de døde i døden og ikke lade dem overtage nogle eller noget i livet. På grund af faderens status har han store opgaver i Det Gamle Rige, hvor Den Fri Magi og de døde, som ikke vil forblive døde, opholder sig. På grund af faderens travlhed og familiens magiske evner, har Sabriel gået på kostskole i Ancelstierre, siden hun var 5 år. Her har hun foruden undervisning i almene fag fået lektioner i magi.

25351878

En dag ankommer en budbringer til kostskolen under stor tumult og overbringer Sabriel Abhorsens sværd og klokker. Sabriel frygter, hendes far er i fare og drager over forsvarsværket mod den ukontrollerede fri magi, Muren, til Det Gamle Rige. Her venter der Sabriel mange farer i mødet med døden og forskellige former for åndevæsner og døde, men også gode oplevelser som mødet med den talende kat Mogget og kærligheden. Sabriels skæbne bliver mere og mere tydelig, efterhånden som handlingen skrider frem, og det problematiseres, hvorvidt Sabriel har en reel mulighed for at ændre noget ved en fremtid, der synes at være givet.