Lotte Nybo

illustrator Tove Krebs Lange, 2003.
Main image
Nybo, Lotte
Foto: Lars Møller Nielsen

Dansk illustrator forfatter. Har skrevet og illustreret billedbøger. "Du bliver forfatter eller tegner", sagde en lærer til hende. Og hun fik ret i begge dele. At der skulle tegnes, lå dog ikke helt lige for: Før Lotte Nybo i 1981 kom ind på Skolen for Brugskunst (Danmarks Designskole), havde hun læst nordisk filologi i 8 år på Københavns Universitet. Men da hun blev klar over, at hun ikke ville undervise, tog hun springet og uddannede sig til illustrator. Hun har illustreret bøger hun selv har skrevet såvel som andre forfatteres (fx Thorstein Thomsens) bøger.

 

39202557

Blå bog

Født: 1953.

Bor i Brønshøj, København.

Uddannelse: Tegner og grafiker fra Skolen for brugskunst 1985.

Debut: Det' farligt Charlie! Gyldendal, 1991.

Litteraturpriser: Carlsens Fortællefantorden, 2005.

Seneste udgivelse: Bertram og Buller - ballade ombord. Carlsen, 2021.

Inspiration: Tony Ross, Eva Eriksson m.fl.

Artikel type
illustratorer

Baggrund

Lotte Nybo (f. 1953) har altid været fuld af historier. " Du bliver forfatter eller tegner ", sagde en lærerinde - det hed det dengang i tresserne - til hende. Og hun fik ret i begge dele. At der skulle tegnes, lå dog ikke helt lige for: Før Lotte Nybo i 1981 kom ind på Skolen for Brugskunst i København (i dag Danmarks Designskole), havde hun læst nordisk filologi i 8 år på Københavns Universitet. Men da hun blev klar over, at hun ikke ville ud og undervise, tog hun springet og uddannede sig til illustrator.

29551693

Efter afgangen i 1985 fra linien for tegning og grafik startede den "spredte fægtning" som næsten alle nyudannede illustratorer skal igennem: der blev tegnet postkort, bladillustrationer og skrevet historier og lavet story-boards til Anders And og Co. Først i 1990 da Lotte Nybos debutbog Det' farligt Charlie! vandt en skandinavisk billedbogskonkurrence, kom børnebogen på alvor på banen.

Lotte Nybo arbejder til dagligt i et tegnestuefællesskab i det indre København med udsigt til Marmorkirkens kuppel fra sit vindue, og privat bor hun med sin familie i Brønshøj. Ind imellem underviser hun på billedkunstskoler, er aktiv i Illustratorgruppen i Dansk Forfatterforening og har også illustreret (og skrevet) flere undervisningsbøger til folkeskolen.

Blandt Lotte Nybos yndlingsillustratorer finder vi englænderen Tony Ross og amerikaneren Lane Smith, hvis surrealistiske indgang til billederne hun tiltrækkes af, men også de svenske tegnere, bl.a. Eva Eriksson, hører til blandt favoritterne. Fascinationen af den surrealistiske fortælling, hvor personernes følelser og karakter vises i det ydre miljø, findes i Lottes billedunivers, men samtidigt er ønsket om at beskrive mennesker og dyr i en kærlig og indfølt streg altid til stede.

" Bøger skal handle om noget og afspejle en holdning til livet ", siger Lotte Nybo. Billeder og historier skal beskrive mellemmenneskelige relationer, komme så tæt som muligt på sine personer og afdække de roller der spilles. Som tegner er det Lottes mål at opnå en stadig større frihed i arbejdsforløbet, og det er tydeligt at se i de seneste af hendes bøger, at denne proces er godt i gang.

Killing på afveje

I 1989 blev der udskrevet en skandinavisk konkurrence om "den bedste billedbog 1990". På det tidspunkt havde Lotte Nybo netop taget en herreløs killing til sig kun for at opdage, at hun var katteallergiker. Efter en uge måtte hun finde et andet hjem til killingen, men den nåede at inspirere hende til historien Det' farligt Charlie! , som hun sendte ind til konkurrencen. Man skulle indsende historien og tre farvelagte opslag. Lotte skrev historien men nåede kun at male ét opslag. Hun sendte alligevel ind og blev valgt som konkurrencens danske vinder!

På 24 tæt illustrerede sider får vi historien om killingen Charlie, der - fordi han ikke hører på sin mors advarsler - som en anden ost bliver pakket og kørt med mælkebilen fra "landmejeriet", hvor han bor, til den store by. Her lurer mange farer på den lille kat. Men takket være sin gode ven musen Harley og en godhjertet men lettere kolerisk politibetjent klarer han dog skærene og vender sikkert tilbage til sin mor.

På et tidspunkt i forløbet var der tale om at bogen skulle være en ren billedfortælling uden tekst. Denne idé gik man bort fra, men tilbage stod en bog, der faktisk kan forstås ud fra billederne alene. Hele Charlies eventyr er minutiøst beskrevet i helsides myldrebilleder med masser af mus og mennesker at kigge på og tegneserieagtige sekvenser med op til 6 små billeder pr. side. Hvert billede, stort eller lille, er gennemarbejdet i akvarel i klare farver, og personerne er nøjagtigt så karikerede at den enkeltes karakter fremgår af figurtegningen. Alt i alt en tegnemæssigt imponerende debut, med en mættethed på billedsiden man sjældent ser i en dansk billedbog.