Meredith Ann Pierce

Helle Winther Olsen. 1998.
Main image
Pierce, Meredith Ann
© Hanne Hansen

Indledning

Amerikansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
Meredith Ann Pierce blev født i Seattle, USA. Begge hendes forældre var professorer, så hun blev tidligt opmuntret til at beskæftige sig med intellektuelle ting. Hun har altid været optaget af at opbygge fantasiuniverser og fortæller selv, at hun drømte sig ind i flere forskellige verdener som lille. Evnen til at bygge et troværdigt og eventyrligt univers op, har hun udviklet gennem sit forfatterskab, og vi er mange læsere - ikke bare i Danmark, der venter på hvad et nyt udspil fra forfatterens side vil bringe.

Artikel type
boern

Forfatteren som barn

Meredith Ann Pierce blev født 5.7.1958 i Seattle, USA. Som datter af forældre der begge var professorer, blev hun tidligt opmuntret til at beskæftige sig med intellektuelle ting. Hun lærte f.eks. at læse allerede som 3 årig, og det med bøger har præget en stor del af hendes liv både arbejdsmæssigt og privat.

Hun har altid været optaget af at opbygge fantasiuniverser og fortæller selv, at hun drømte sig ind i flere forskellige verdener som lille. Hun kunne bruge timer på at lege og skabe eventyr sammen med sin store samling af tøjdyr, og sine usynlige venner. Hun legede rollespilslege - lidt ligesom Dungeons and Dragons, før de blev moderne. På en måde blev legene også en tilflugt for hende. De skabte tryghed i en barndom, der var præget af, at forældrene rejste meget, og af at hele familien flyttede masser af gange.

Frygt har også været en bestanddel af barndommen. Hun levede længe med frygten for en bestemt voksen i familien, som var voldelig overfor hende. Lige indtil hun en dag blev så rasende at hun turde tage kampen op, og endeligt sige fra over for den voksne.

I skolen var hun en enspændertype der ikke var med i kliker, heppekor og den slags. Fagene var lette for hende - hun vidste jo så utrolig meget om mange emner fra alle de (voksen)bøger hun læste.

Meredith Ann Pierce

Hun har en universitetsuddannelse fra Florida Universitet, 1980. Hun har bl.a. arbejdet i en boghandel og undervist studerende i at skrive romaner. Hun er også uddannet bibliotekar og arbejder med dette fag, samtidig med at hun skriver. Hun bor i byen Gainesville i Florida - hvor hun iøvrigt bor sammen med sine forældre.

Interesser:
-Udover drømme og fantasier interesserer hun sig meget for billedkunst og har en større samling af billedbøger.
-Sang og musik - hun spiller selv på harpe
-Studier af livet i gamle dage
-Mytologi
-Katte
-At skrive historier. Som ung pige skrev hun konstant ideer og historier ned, men hun overvejede aldrig for alvor at blive forfatter. Ikke før en lærer på universitetet opfordrede hende til at sende Den sorte Engel ind til et forlag - heldigvis for det.

Hvorfor skriver hun fantasy?

Fantasy er en litteraturform, hvor sansen for det mystiske og det fantastiske spiller en hovedrolle - emner som jo passer fint med Pierce´s interesser Det er en anden måde at beskrive vores egen verden på. Man kan lære noget om verden ved at forstørre det, og betragte det hele lidt på afstand.

-"At skrive fantasy er at kaste skygge på en mur - du skal overbevise tilskueren om at skyggen er virkelighed" siger hun i et interview.

Selv om hun godt ved, at fantasy mest læses af unge - tænker hun ikke specielt på sit publikum, mens hun skriver. Hun prøver ikke at forenkle sproget eller tankerne for at gøre dem lettere at forstå. Hun skriver lige præcis det, som er vigtigt for hende selv - og siger at hun er sit eget bedste publikum, mens hun skriver.
Men hun finder det naturligt, at unge er optaget af bøgerne, fordi de unge jo ofte selv står midt i forandringer i deres liv - på vej mod at blive voksne og på vej væk fra det kendte liv i familien. På den måde er de mere lyttende overfor bøgernes personer, som også gennemgår en eller anden form for forvandling i deres liv.

Hvad er så fantasy?

-En særlig type bøger - en genre -, der rummer masser af fantasi og spænding.
-Forfatteren skaber sit helt eget univers bestående af mennesker eller andre væsner med menneskelignende egenskaber.
-Det er bøger der som regel handler om kampen mellem de gode og de onde kræfter i verden.
-Det er bøger der handler om rejser "tilbage til fremtiden" - hvor fortidens store fortællinger som sagn, myter, eventyr tænkes ind i en fremtidig fantasiverden
-De handler om at genskabe harmonien og freden i verden. De tror ikke så meget på al vores nutidige teknik og videnskab, der bare drøner derudad.
-Bøgerne vil hellere søge ind i mennesket selv. De tror på de gode kræfter, på magien, og det overnaturlige og mystiske - på urkræfterne.

Forfattere som J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Lewis Carroll og Lloyd Alexander er andre berømte forfattere som skriver fantasy.

Meredith Ann Pierce er en af de første kvinder, der skriver en fantasy, der rigtig slår igennem overfor piger. Med en heltinde man elsker at følges med gennem flere hundrede sider, som lige præcis har den rette blanding af alvor, spænding, romantik, eventyr og eftertænksomhed.

Blandt sorte engle, gargoyler og andre magiske væsner

Romanserien: Den sorte engel - Hjælperne - Perlen

Meredith Ann Pierce skrev Den sorte engel , da hun var 23 år gammel . Det er en helt forrygende spændende bog, der foregår på Månen i en eller anden middelalder-lignende fortid. Den handler om slavepigen Ariel, der bliver taget til fange af en sort engel med navnet Irrylath. Han er en vampyr der drikker kvindesjæle, og holdes troldbunden af den frygtede heks, Loreleien. Frygtindgydende er han, men samtidig ubeskriveligt smuk. Dels af medlidenhed med ham og dels af kærlighed til hans stakkels tilfangetagne, sjælløse genfærd drager hun ud på en rejse for at løse en række gåder, hvis løsning kan befri ham fra forbandelsen. Opgaven lykkes og Ariel gør ham til menneske igen - ikke mindst ved at give ham sit eget hjerte og gifte sig med ham.

I seriens 2.del må Ariel kæmpe videre med at tyde nogle rim, der skal bringe hende på sporet af gudinden Ravenna og hendes 6 ældgamle dyreherskere - såkaldte lon´er. Kun ved at forene deres magiske kræfter kan Loreleien - også kaldet den Hvide Heks - og hendes vældige trolddom knuses. En trolddom som stadig slavebinder prins Irrylath - den forhenværende Sorte Engel, der er gift med, men ikke kan elske Ariel. Det bliver en ensom rejse for Ariel, der er dybt ulykkelig over sin mands manglende kærlighed. Til gengæld bringer den farefulde rejse gennem dystre landskaber, hende tæt på sine egne rødder - der har altid hersket mystik omkring hendes egen slavebarndom.

Ariel opsporer lon´erne og er nu tæt på at løse gåden bag spådommen, der viser sig at rumme opskriften på verdens frelse, Hun skal dog endnu gennemgå mange farer og prøvelser. Hun får til opgave at overbringe Loreleien, som har forskanset sig bag et krystalslot, selveste verdens sjæl i en perle. Perlen kan hun imidlertid kun få, hvis hun samtidig afskriver al ondskaben. En indædt og dramatisk kamp mellem det gode og det onde munder ud i, at Ariel påtager sig det tunge hverv at efterfølge gudinden Ravenna og den ensomme opgave at genopbygge verden.

De tre romaner beskriver både en ydre og en indre rejse, hvor Ariel på det ydre plan genskaber orden i kaos og hvor de gode kræfter ender med at fortrænge monstrene - de onde kræfter. På det indre plan kan man sige at Ariel også foretager en rejse i sit indre. Hun gennemgår en udvikling fra pige til voksen kvinde - finder ind til sig selv og sine egne ressourcer.

Den gyldne hjort

En magisk kærlighedsroman der foregår blandt mennesker og vilde rener i en barsk natur, der godt kunne minde om Laplands. Den handler om den unge pige Karibu, der overtales af sin svigerinde til at overtage det barn, hun netop har født - som ikke er hendes brors. Hun opfostrer barnet, som hun kalder Rensdyr og kommer til at elske det. Efterhånden går det op for hende at Rensdyrs lysende skønhed og lidt mærkelige adfærd kun er delvis menneskelig. Rensdyr er en trangl - halvt menneske og halvt rensdyr - ikke lykkelig i kun den ene af kroppene. I menneskeskikkelse bliver han Karibus elsker - og bliver samtidig livsvigtig for Karibu og menneskesamfundets overlevelse. Det viser sig nemlig, at Jorden er ved at gå under i gudernes vrede, og kun Karibu evner sammen med Rensdyr at lede menneskeflokken i sikkerhed. De som tror på hendes forudsigelser frelses. Men hun bindes af sit løfte til Rensdyr om at følge ham i rensdyrskikkelse, når de er i sikkerhed.

Som Ariel lærer også Karibu kærligheden at kende og ender med at stå med verdens skæbne i sine hænder og få overdraget ansvaret for dens overlevelse. En enklere, mere eftertænksom og stilfærdig bog, der adskiller sig fra de øvrige serier ved at være mere et magisk eventyr eller en myte.

I enhjørningens fantastiske verden

Romanserien: Ildbringerens fødsel - Ildvogternes land - Søn af sommerstjerner

Denne romanserie er nok den der imponerer mest hvad angår beskrivelsen af det pragtfulde enhjørningeunivers, hvis historie, samfundsstruktur, kultur og mytologi kommer til at stå lyslevende og troværdigt for læseren. Og enhjørningene i denne historie er noget anderledes end de jomfruelige dyr, vi kender til fra vores myter og sagn. De er vilde og barske ¿ og temmelig fordomsfulde. Den er en slags rammehistorie, der langsomt løfter sløret for fortællerens identitet.

Enhjørningene har i 400 år levet i landflygtighed, efter de onde ørme fordrev dem fra De Hellige Bjerge. Hvert år vender de unge tilbage på en pilgrimsrejse for at døbe sig i Månespejlet, den hellige dam. I en af deres hellige sange fortælles om profeten Ildbringeren, der skal bringe hjorden hjem til De Hellige Bjerge.

Seriens 1.bog handler om kronprinsen Aljan, der er noget af en oprører i enhjørningesamfundet og har mange sammenstød med sin far, den strenge og dystre hersker prins Korr. Derudover hører vi også meget om Aljans skulderkammerater Dagg og kvindekrigeren Tek. Efterhånden går det op for både læseren og Aljan, at det er ham, der er født til at være den bebudede Ildbringer.

2.del bringer ham langt hjemmefra bl.a. som fange hos de 2-benede som kender Ildens hemmelighed. Sideløbende hermed følger vi livet hjemme hos hjorden, hvor Tek, der nu er hans mage, gennemgår en hård tid. Hun repræsenterer tilsyneladende en trussel mod prins Korr og jages på flugt af Aljans far, der ikke vil anerkende sønnens plads. Tek føder sine og Aljans føl langt fra hjorden.

Efterhånden afsløres også, at der hersker megen mystik omkring både Aljans og Teks familieforhold, og en lang grufuld periode, tror Aljan, han har giftet sig med sin søster. Da Aljan som hersker i 3.bind vender tilbage er det dels med ildens hemmelighed og dels med budskabet om fred og en viden om sin egen religiøse betydning. Enhjørningesamfundet har indtil da været præget af fordomme og had til andre samfund af griffer, gedlinge og de vilde enhjørninge, Sletteboerne. Han slutter fred med dem, men sættes på endnu en hård prøve af verdens skabergudinde Alma, hvor hele verden skal tørne sammen med ørmene og for evigt udradere dem. Endelig når enhjørningene igen De Hellige Bjerge og alle brikker falder på plads. I kampen mellem det Gode og det Onde, som hele serien handler om, får det Gode og ædle overtaget.

Betydningsfulde nøgleord i forfatterskabet

Meget, meget kort kunne man sige, at alle bøgerne i virkeligheden handler om, at kærligheden er den stærkeste kraft i livet, som overvinder alle mørke, angstfyldte og grusomme kræfter. Og at det er kvinderne, som formidler denne kraft.

De handler om frigørelsen fra slaveri (Ariel), fra de voksnes og samfundets kontrol (Aljan) og fra et kærlighedsløst liv (Karibu).

De handler om at lære hengivelse - også den erotiske - til et andet menneske.

Men hovedpersonerne afkræves også ofre . Ariel, Aljan og Karibu er alle udvalgte til at bringe verden frelst tilbage til - eller måske frem til - et nyt paradis. Men først efter at have gennemlevet en anstrengende rejse, og alverdens prøver der munder ud i den frygtelige, afsluttende kamp for at genskabe orden i kaos. Det er smertefulde processer, der i Ariels tilfælde ender med at hun må ofre sin egen kærlighed for at efterfølge gudinden Ravenna. Aljan gennemgår frygtelige prøvelser langt fra familien, og må forstøde sin far, før den endelige forsoning. Karibu må ofre sin egen kærlighed til gengæld for sit folks kærlighed til hende.

De påtager sig et ansvar for deres "flok", og udvikler sig fra at være forholdsvis usikre individer, til at blive sikre og modne ledere.

Magien - den tabte viden genfindes. Alle hovedpersoner lærer på hver deres måde noget om de indre kræfter.

Drømme og drømmesyner indgår som en naturlig del af den måde, man kommunikerer med fortiden eller med de overnaturlige kræfter på.

Vigtig inspiration for Pierce

Alice I Eventyrland som hun selv omtaler som den helt store inspiration for hende gennem barndommen.

Biblen . Selv om Pierce ikke betragter sig som kristen, henter hun dog flere af sine symboler f.eks. om profetien (forudsigelsen), udvælgelsen, prøven og renselsen herfra. Man kan f.eks. godt sige at Aljan har mange ligheder med Jesus skikkelsen.

Den græske mytologi med dens forskellige fabeldyr.

Psykoanalytikeren og forfatteren C.G.Jung , der bl.a. beskæftiger sig med drømme og menneskers indre lager af tabt viden.

Sprog og stil

Meredith Ann Pierce er berømt for sit elegante og billedrige sprog - ofte med ord hun selv opfinder. Hun elsker at lege med ordene - at vende dem i luften og lade dem falde ned i nye ordsammenstillinger der klinger godt, og får læseren til at tænke i billeder. Ord som: Sommerstjerner, Griffebjergene, ormlinger, gedlinge, Støvhavet, Löwe og Stjernehest er eksempler på ord som både er lidt mystiske og som taler for sig selv.

Der er stil og poetisk kraft over hendes sprog, og et afsnit som nedenstående viser præcis hvordan:

Så åbnede han vingerne, og Ariel fandt, at hun ikke kunne bevæge sig af bar forundring. Foran hende stod den smukkeste yngling, hun nogen sinde havde set. Hans hud var bleg og hvid som lyn og strålede svagt, så luften blev lyst op. Hans øjne var klare og farveløse som is. Hans hår var langt og sølvskinnende, om halsen bar han en kæde : på fjorten af leddene hang små flasker af bly. Han smilede let til hende, et grusomt smil, der selv i sin grusomhed var smukt. Ariel mærkede sine knæ give efter .

Nogle anmeldere har bebrejdet hende, at hun ofte bruger gammeldags udtryk. Til det siger hun:"Jeg kan ikke ændre den måde jeg tænker på og lade som jeg ikke kender de ord, jeg kender".

De verdener hun skaber i sine bøger er magiske, drømmende universer, perfekte ned til mindste detalje og meget overbevisende og livagtigt skildret. Der er ikke mange rigtige mennesker i Pierce´s bøger, men læseren lader sig villigt føre rundt blandt sorte engle, gargoyler og enhjørninge - væsner der var mange af i barndommens fantasiverden. Vi tror på dem.

Bliver hun bare bedre og bedre?

Serien om Den sorte engel har allerede fået klassikerstatus indenfor fantasy-genren. Der er gået mange år mellem 1.og 3.bind (7 år helt præcis) i serien, og det er naturligt at både Ariel og forfatteren har udviklet sig. Der er nok nogle læsere, der synes at Perlen er en sværere bog at læse, fordi den er mere psykologisk og filosofisk beskrivende.

Serien om Ildbringeren, der også har ladet vente længe på 3.bind, rummer mere action og romantik, og bliver dermed lettere at læse - også for de yngre. Enhjørningenes verden er mættet med detaljer om levevis og livsform. Man kan mærke, at forfatteren har elsket at skabe dette univers og lade det udvikle sig til en fuld og hel beskrivelse af et samfund.

Mellem de 2 serier ligger Den gyldne Hjort som en fin og afrundet roman, der giver et fascinerende og eventyrligt indblik i Pierce´s kunnen.

Evnen til at bygge et troværdigt og eventyrligt univers op, har hun udviklet gennem sit forfatterskab, og vi er mange læsere - ikke bare i Danmark, der venter på hvad et nyt udspil fra forfatterens side vil bringe. For de 3 enestående verdener hun indtil videre har skabt, får os til at bede om mere.

Bibliografi

Bøger på dansk af Meredith Ann Pierce

Pierce, Meredith Ann:
Den sorte engel. 1984 (eng, 1982). 1. del af serie
Pierce, Meredith Ann:
Hjælperne. 1985 (eng, 1984). 2. del af serie
Pierce, Meredith Ann:
Den gyldne hjort. 1986 (eng, 1985)
Pierce, Meredith Ann:
Ildbringerens fødsel. 1988 (eng, 1985). 1. del af serie
Pierce, Meredith Ann:
Perlen. 1990 (eng, 1990). 3.del af serie
Pierce, Meredith Ann:
Ildvogternes land. 1993 (eng, 1992). 2. del af serie
Pierce, Meredith Ann:
Søn af Sommerstjerner. 1997 (eng, 1996). 3. del af serie

Links

Links

Forfriskende anderledes hjemmeside om Meredith Ann Pierce, med biografi, billeder og uddrag fra hendes mange romaner.
Artikel om Meredith Ann Pierce i leksikaet Wikipedia med en komplet bibliografi.
Om Meredith Ann Pierce.