Jens Peder Larsen

Erik Boas Pedersen, 1994.
Main image
Larsen, Jens Peder
Foto: John G. Dinesen

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge. Jens Peder Larsen har altid vidst, at han ville skrive, at han ville være forfatter. Han har ikke nogen egentlig uddannelse, men har prøvet mange forskellige ting. Jens Peder Larsens forfatterskab spænder vidt. Lige fra de første bøgers hyggelige tilbageblik på den fynske barndom, over de lurende kræfter og konflikter under overfladen i provinsidyllen, til det endelige problem: menneskets overlevelse og fremtid.

 

 

 

25729005

Blå bog

Født: 6. maj 1952 i Nyborg.

Uddannelse: HF-eksamen, et uafsluttet danskstudium på Odense Universitet og læst på et lærerseminarium.

Debut: Det er dupra!. Fremad, 1984.

Priser: Skolebiblioteksforeningens børnebogspris, 1988. Kulturministeriets børnebogspris, 1991.

Seneste udgivelse: Ridder Lykke. Grøn, 2005. Roman.

Inspiration: Familien og barokmusik.

 

Artikel type
boern

Om Jens Peder Larsen

Jens Peder Larsen er født i Nyborg i 1952. Han har altid vidst, at han ville skrive, at han ville være forfatter. Han har ikke nogen egentlig uddannelse, men har prøvet mange forskellige ting.
Han har taget HF-eksamen og har læst på et lærerseminarium, men holdt op, inden uddannelsen var afsluttet.
Heller ikke et studium i dansk på Odense Universitet blev gjort færdig. I stedet levede han i mange år af forskellige jobs.
Landbrugsmedhjælper, arbejder på en maskinfabrik og på en flydedok, nattevagt, plejer inden for åndssvageforsorgen, og en hel del andet.

Priser:
I 1988 fik Jens Peder Larsen Skolebiblioteksforeningens børnebogspris for sit forfatterskab.
I 1991 modtog han Kulturministeriets børnebogspris for Brønden .

De første bøger

I de senere år har han boet med sin familie - kone, seks børn, hund, kat, gæs, ænder og heste - på et nedlagt husmandssted syd for Nyborg. Det var her, han for alvor begyndte at skrive. Et par mislykkede voksenromaner var blevet sendt retur fra forlagene.

Ambitionerne blev justeret ind på en sjov bog for børn, Den er dupra! (1984) og året efter, en fortsættelse, Den er stadig dupra! (1985), om de to 11-årige drenge, Christian og Anders, og deres liv i Nyrup.

Inspirationen til disse to første bøger er helt klart hentet fra Jens Peder Larsens eget liv, ligesom hans senere bøger "låner liv" fra hans nære omgivelser og egne erfaringer. Landet, lillebyen, de udsatte, de oversete er, i en eller anden form eller sammenhæng, vigtige og tilbagevendende træk ved de fleste af hans bøger.