bjarne reuter
Foto: Jan Buus

Bjarne Reuter (børn og unge)

redaktør Mathias F. Clasen. 2004.
Top image group
bjarne reuter
Foto: Jan Buus
Main image
Reuter, Bjarne
Foto: Carsten Lauridsen / POLFOTO

Indledning

Dansk forfatter. Har skrevet romaner for alle aldersgrupper.
Bjarne Reuter debuterede som forfatter i 1975 med bogen Kidnapning samtidig med at han tog eksamen som lærer - han kedede sig under eksamenslæsningen! Bjarne Reuter er en utrolig produktiv forfatter som læses af helt op mod 5000 danskere hver dag. Reuter er kendt for sine mange dybt underholdende, kærlige, skøre og spændende bøger hvoraf mange er filmatiseret. Hvem husker bl.a. ikke ”Busters Verden” og ”Zappa”? Læs mere om disse og meget mere i dette spændende portræt af Bjarne Reuter.

 

38890727

Blå bog 

Født: Den 29. april 1950 i Brønshøj.

Uddannelse: Læreruddannelse fra Blågårds Seminarium, 1975.

Debut: Kidnapning, 1975. Roman. 

Litteraturpriser: Blandt andet Kulturministeriets Børnebogspris, 1977. Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris. 1983. Københavns Amts Kulturpris, 1987. De Gyldne Laurbær, 1989. Bog & Idé-prisen, Danmarks Yndlingsforfatter, 1990. Egholtprisen, 1991. Peter Sabroe Prisen, 1993. Søren Gyldendal Prisen, 1997. Læserens Bogpris, 2005. BG Banks Litteraturpris, 2005.

Seneste udgivelse: Historien om Englebassen. Gyldendal, 2021. Illustreret af Ursula Seeberg.

Artikel type
boern

Baggrund

Bjarne Bertram Reuter er nok Danmarks mest populære forfatter – se også voksenportrættet af Bjarne Reuter - han er i hvert fald den mest læste. Siden debuten i 1975 med den morsomme Kidnapning, som er første bog i serien om Bertram og de andre, og som Reuter i øvrigt skrev på en uges tid mens han læste til eksamen, er det blevet til omkring 70 bøger for børn, unge og voksne.

Adskillige af Bjarne Reuters bøger er også filmatiseret, flere med stor kommerciel og kunstnerisk succes. Hvem kan fx glemme Bille Augusts ”Zappa” og ”Tro, håb & kærlighed” – hvem kan glemme Bjørn, Sten, Mulle og de andre? Og hvem kan glemme den mundharmonikaspillende tryllekunstner Buster fra ”Busters verden”?

00800295

Bjarne Reuter har sagt, at han først og fremmest skriver for sin egen skyld; fordi han har lyst. Men han har verden over rigtig mange læsere (Reuter er nemlig oversat til talrige sprog), som med glæde læser de gamle Reuter-bøger og med spænding afventer de nye.

De bærende elementer i Reuters fortællinger er det underholdende og det spændende, men dét at bøgerne læses med fornøjelse, betyder ikke at de ikke har ”dybere meninger” eller budskaber. Forfatteren formår nemlig at kombinere det vedkommende og betydningsfulde med det medrivende og sjove. Og ofte finder han inspiration i sit eget liv, især sin barndom i Brønshøj.

Bjarne Reuter er uddannet folkeskolelærer, men han arbejdede kun som lærer fra 1975 til 1980, hvor han kunne slå sig ned som fuldtidsforfatter, hvilket han har været lige siden. Egentlig havde han ingen drøm om at blive lærer, men da han havde taget sin realeksamen på Blågård Seminarium, kunne han lige så godt blive dér og læse til lærer – for, som han siger, ”På seminariet kom jeg ind ved en fejltagelse, men blev der grundet de glimrende kantineforhold.”

Bjarne Reuter har skrevet historier siden han var 9 år. Dengang stjal han kladdehæfter på skolen! Og faktisk skrev han så meget, at hans debutbog, ”Kidnapning”, måske i virkeligheden ikke er Reuters første, men hans fyrretyvende bog.

En populær forfatter

Professor i børnelitteratur Torben Weinreich, som har skrevet flere gode bøger om Bjarne Reuters forfatterskab, vurderede i 1996 (i bogen ”Reuters verden”), at der hver dag er 5000 danskere, som læser en bog af Bjarne Reuter! Der står mere end en kvart million Reuter-bøger på bibliotekerne (i 2004 var tallet ca. 305.000 bind), og der udlånes hvert år over en million Reuter-bøger. Det er altså ingen overdrivelse at sige, at Bjarne Reuter er en ekstremt populær forfatter.

Til de 5000 danske læsere kommer også mange udenlandske: Bjarne Reuters bøger er oversat til bl.a. hollandsk, norsk, svensk, spansk, tysk, engelsk, finsk, fransk, portugisisk og japansk.

Reuter har for sine bøger modtaget adskillige litterære priser og anerkendelser, bl.a. Kulturministeriets Børnebogspris (for En dag i Hector Hansens liv ) og Det Danske Akademis Silas-pris (for forfatterskabet). Og efter en afstemning i 1990 kårede boghandlerkæden Bog & Idé Reuter som ”Danskernes Yndlingsforfatter”.

Der er skrevet adskillige bøger om Bjarne Reuter og hans forfatterskab, og især har tre kritikere udmærket sig som Reuter-eksperter: Torben Weinreich, Gunnar Jakobsen og Steffen Larsen. Og som sidstnævnte engang formulerede det: ”Bjarne Reuter har ikke skrevet én dårlig bog. Nogle er mere letbenede end andre. Bevares! Men er det ikke, fordi de er ment sådan – letbenede? Nogle er dejligt platte. Andre eftertænksomme. Nogle er pedantiske med den historiske korrekthed, stemningen, duftene; andre uhyggelige, irriterende, spændende. Men de er alle sammen lige til at filmatisere.”