Portræt af Rune T. Kidde
Foto: Modtryk

Rune T. Kidde

bibliotekar, cand. mag. Peter Tværmose Nielsen, 2001. Blå bog og bibliografi opdateret 2021.
Top image group
Portræt af Rune T. Kidde
Foto: Modtryk

Dansk forfatter og tegner. Har hovedsageligt skrevet for børn og unge. Rune Torstein Kidde blev født i Dalum og voksede op i et rødkalket, stråtækt bindingsværkshus ved Fåborg. I 1978 var han medstifter af kollektivforlaget Balder & Brage, og i 1980 fik han officiel debut med tegneseriealbummerne Man siger så meget og Rune T. Kidde. Senere var Rune også med til at starte de to danske tegneserietegnestuer Gimle og Tegneserieværkstedet.

38600192

Blå bog

Født: 27. september 1957, Bellinge ved Odense.

Død: 21. oktober 2013.

Uddannelse: Samfundsfaglig student fra Glamsbjerg, Vestfyens gymnasium. Autodidakt tegner, forfatter og fortæller.

Debut: Thormod Kidde '54, 1979.

Litteraturpriser: Ping-Prisen, 1986. Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat, 1990. Ingeniør Carl Ludvig Pers og hustru Florentine Alexandra Pers legat, 1996. Pris Nordica, 1998. Dan Turèlls mindelegat, 1999.

Seneste udgivelse: Litterærlige klassikere. Fahrenheit, 2021.

Inspiration: Piet Hein.

Artikel type
illustratorer

Rune T. Kidde´s barndom

Rune T. Kidde sammen med hans morfar Harald Kristensen. Billedet er taget af hans mor Kit.
Rune T. Kidde sammen med hans
morfar Harald Kristensen.

Billedet er taget af hans mor Kit.

Rune Torstein Kidde blev født i 1957 i Bellinge ved Odense og voksede op i et rødkalket, stråtækt bindingsværkshus i Faldsled ved Fåborg. Hans far var den kendte illustrator og grafiker, Thormod Kidde og hans mor keramikeren og engelsk korrespondent, Ragnhild Kidde.

Gennem hele sin barndom fulgte Rune sin fars arbejde med illustrationsopgaver og han voksede op i et meget kreativt miljø. Han mener selv at de mange kriser, der var knyttet til at vokse op i et kunstnerhjem, har præget ham lige siden, og at en stor del af hans arbejde er udsprunget af at dele ud af alt det han selv har savnet lidt som barn: Glæde, livsmod og evnen til at se tingene fra nye og anderledes vinkler og bryde med vanetænkningen.

Især to ting betød meget for Rune som barn: Lange ture i skoven og ved stranden og historierne som hans far og mor læste op for ham. Han blev samfundsfaglig student fra Vestfyens Gymnasium i 1976 og var allerede på det tidspunkt godt i gang med at udvikle de evner han senere har brugt i sin karriere som forfatter.

Rune T. Kidde som voksen

Efter studentereksamen arbejdede Rune videre med sine tegninger og var med til at præge det begyndende danske tegneseriemiljø. Han flyttede til København i 1978 for at være tættere på kollegerne og forlagene og blev i 1982 gift med forlagsredaktør og afspændings-pædagog, Marianne Sørensen. I 1978 var han medstifter af kollektivforlaget Balder & Brage, og i 1980 fik han ’officiel’ debut med tegneseriealbummerne Man siger så meget og Rune T. Kidde. Senere var Rune også med til at starte de to danske tegneserietegnestuer Gimle og Tegneserieværkstedet.

28902298

Gennem det meste af sin karriere har Rune været meget produktiv og har spredt sig over mange forskellige områder: Han har været tegner og skribent, blandt andet i Ekstra Bladet, Politiken og Svikmøllen, redaktør på Interpresse og free-lance programtilrettelægger for Danmarks Radio. Derudover har han været aktiv i Dansk Forfatterforening. I 2000 startede han på teologistudiet på Københavns Universitet. Rune T. Kidde blev sidst i firserne blind efter en sukkersyge han havde haft siden sin barndom.