Rune T. Kidde

bibliotekar, cand. mag. Peter Tværmose Nielsen, 2001.
Main image
Kidde, Rune T.
Foto: Finn Frandsen

Indledning

Dansk forfatter og tegner. Har hovedsageligt skrevet for børn og unge. Rune Torstein Kidde blev født i Dalum og voksede op i et rødkalket, stråtækt bindingsværkshus ved Fåborg. I 1978 var han medstifter af kollektivforlaget Balder & Brage, og i 1980 fik han officiel debut med tegneseriealbummerne Man siger så meget og Rune T. Kidde. Senere var Rune også med til at starte de to danske tegneserietegnestuer Gimle og Tegneserieværkstedet.

 

51233085

Blå bog

Født: 27. september 1957, Bellinge ved Odense.

Død: 21. oktober 2013.

Uddannelse: Samfundsfaglig student fra Glamsbjerg, Vestfyens gymnasium. Autodidakt tegner, forfatter og fortæller.

Debut: Thormod Kidde '54, 1979.

Litteraturpriser: Ping-Prisen, 1986. Forfatterne Harald Kiddes og Astrid Ehrencron-Kiddes Legat, 1990. Ingeniør Carl Ludvig Pers og hustru Florentine Alexandra Pers legat, 1996. Pris Nordica, 1998. Dan Turèlls mindelegat, 1999.

Seneste udgivelse: Friederikesdal. Modtryk, 2014. Skrevet sammen med Ida Holst. Roman.

Inspiration: Piet Hein.

 

 

 

 

Rune T. Kidde

Artikel type
illustratorer

Rune T. Kidde´s barndom

Rune T. Kidde sammen med hans morfar Harald Kristensen. Billedet er taget af hans mor Kit.
Rune T. Kidde sammen med hans
morfar Harald Kristensen.

Billedet er taget af hans mor Kit.

Rune Torstein Kidde blev født i 1957 i Bellinge ved Odense og voksede op i et rødkalket, stråtækt bindingsværkshus i Faldsled ved Fåborg. Hans far var den kendte illustrator og grafiker, Thormod Kidde og hans mor keramikeren og engelsk korrespondent, Ragnhild Kidde.

Gennem hele sin barndom fulgte Rune sin fars arbejde med illustrationsopgaver og han voksede op i et meget kreativt miljø. Han mener selv at de mange kriser, der var knyttet til at vokse op i et kunstnerhjem, har præget ham lige siden, og at en stor del af hans arbejde er udsprunget af at dele ud af alt det han selv har savnet lidt som barn: Glæde, livsmod og evnen til at se tingene fra nye og anderledes vinkler og bryde med vanetænkningen.

Især to ting betød meget for Rune som barn: Lange ture i skoven og ved stranden og historierne som hans far og mor læste op for ham. Han blev samfundsfaglig student fra Vestfyens Gymnasium i 1976 og var allerede på det tidspunkt godt i gang med at udvikle de evner han senere har brugt i sin karriere som forfatter.

Rune T. Kidde som voksen

Efter studentereksamen arbejdede Rune videre med sine tegninger og var med til at præge det begyndende danske tegneseriemiljø. Han flyttede til København i 1978 for at være tættere på kollegerne og forlagene og blev i 1982 gift med forlagsredaktør og afspændings-pædagog, Marianne Sørensen. I 1978 var han medstifter af kollektivforlaget Balder & Brage, og i 1980 fik han ’officiel’ debut med tegneseriealbummerne Man siger så meget og Rune T. Kidde. Senere var Rune også med til at starte de to danske tegneserietegnestuer Gimle og Tegneserieværkstedet.

28902298

Gennem det meste af sin karriere har Rune været meget produktiv og har spredt sig over mange forskellige områder: Han har været tegner og skribent, blandt andet i Ekstra Bladet, Politiken og Svikmøllen, redaktør på Interpresse og free-lance programtilrettelægger for Danmarks Radio. Derudover har han været aktiv i Dansk Forfatterforening. I 2000 startede han på teologistudiet på Københavns Universitet. Rune T. Kidde blev sidst i firserne blind efter en sukkersyge han havde haft siden sin barndom.

Påvirkninger

Rune T. Kidde fik allerede i 1970 offentliggjort sin første tegneserie på Politikens børneside, Kængu-posten. Den hed Sherif Star og var begyndelsen til en større produktion. I 1975 stiftede han ’Folkebevægelsen for W. C. Fields’ og udgav medlemsbladet Fields´isten. På den måde kom han i kontakt med Dan Turèll, og de skrev kort og breve og sendte frieksemplarer til hinanden hvilket betød meget for Rune.

Piet Hein besøgte også Rune i hans lille lejlighed på Frederiksberg og signerede en bog til ham med grukket: Gro i ro, lær af træer. Rune T. Kidde gror imidlertid ikke i ro, og han siger selv at det kreative brænder så stærkt i ham at han til tider har været ved at tage billetten. Han har lidt af både angst og depressioner og mener selv at det er humoren og historierne der har givet ham kræfterne til at komme igennem.

Rune udgav allerede lige efter studentereksamen sit eget undergrundsblad med tegneserien Blomstrende Spaghetti. I årene efter udkom udkom Fuglene, Historien om de kæmpestore bryster og digtsamlingerne Gjort Bedre Før og La i Slæk Foneide - sidstnævnte på et ’glemt’, ikke-eksisterende sprog, som Rune opfandt til lejligheden. Man kan se en klar linie fra disse tidlige værker til de ’litterærlige klassikere’ og hans andre tegneserier - fantasien, de skæve vinkler og evnen til at se virkeligheden på en anden måde. Man kan let komme til at tænke på en Storm P. i nutidig forklædning.

Temaer

Rune T. Kidde spreder sig over mange genrer. Han startede med at lave tegneserier allerede i gymnasiet og fortsatte med det efter studentereksamen. De første tegnede albums bar præg af en lidt overfladisk redigering og var i det hele taget nok mest for et undergrundspublikum. Efterhånden udviklede han sin teknik, og med albums som Litterærlige klassikere og serien Eventyr Evergreens ramte han et stort publikum i alle aldre.

Rune har derudover også skrevet digte, rim og remser, romaner, noveller og biografien Øllet blev hans skæbne om W.C. Fields. Han har skrevet en lang række børnebøger - flere har han selv illustreret, andre i samarbejde med andre illustratorer. Især hans samarbejde med Flemming Quist Møller er meget vellykket, og børnebogen Den sorte Bastian er en moderne klassiker. Rune T. Kidde arbejder på tværs af traditionelle genrer, og det giver hans produktion en meget stor spændvidde.

Efter Rune blev blind har han koncentreret sig om romanerne, og han siger selv at han glæder sig til at kunne skrive lige dén bog han har arbejdet sig frem imod hele sit liv. Senest er udkommet voksenromanen Da Henry Høj gik over i historien (2000), og den viser at romanerne også er en genre Rune T. Kidde mestrer. I alt er det blevet til 65 bøger og ’117 sidespring’, som han selv siger på sin hjemmeside.

Produktion

Rune T. Kidde´s produktion er præget af et meget anarkistisk og til tider også provokerende syn på virkeligheden. Allerede i hans første tegneseriealbum Rune T. Kidde præsenteres temaerne: bidende ironi, betragtninger over menneskehedens mærkværdigheder og kraftig samfundssatire - det hele præsenteret med sprudlende humor og skarpsindighed.

Alle står for skud: Den bedrevidende skolelærer, skrankepaverne, politikerne, de arbejdsløse - intet er helligt. Alle autoriteter bliver spiddet på Rune´s skarpe pen, og det sker hele tiden med en solidaritet med samfundets lidt skæve eksistenser. Der er en klar linie tilbage til Storm P. Men Rune T. Kidde går lidt videre i sin provokation, og han er ikke bange for at ironisere over sig selv og for den sags skyld også sine læsere.

Rune T. Kidde kan godt lide overraskende pointer, hvilket også kan ses i hans omskrivninger af klassikere som Robinson Crusoe, Peter Plys og Ronja Røverdatter i tegneseriealbummet Litterærlige klassikere . Disse versioner minder meget om dem man kan høre i frikvarteret i skolegården.

Eventyrene

Rune T. Kidde har en svaghed for de gamle eventyr og legender. Hans versioner stemmer imidlertid ikke altid overens med dem vi kender i forvejen. I de tegnede serier Eventyrlige eventyr og Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr tager Rune en lang række klassikere op og vender både pointer og morale på hovedet. Eventyrene får navne som Snifhvide og Den dumme ælling , og i eventyret om Den lilla møghætte og pulven (Den lille rødhætte) bliver Rødhætte savet i stykker af en adfærdsvanskelig skovhugger! Især teksterne til disse eventyr sprudler af humor og vanvittige ordspil. Nogle læsere vil sikkert blive forargede - andre vil grine højt og længe.

28533837

Rune T. Kidde har også skrevet teksten til tre tegneseriealbums med eventyr frit efter H.C. Andersen som der står på omslaget. Tegningerne er af Flemming Jeppesen og Lis Løvdahl, og sammen har de tre komponeret nogle glimrende moderne fortolkninger af de gamle, kendte historier.

Rune T. Kidde skriver også selv eventyr. Sidst i serien Adam Stråskægs paradis der indeholder helt nye historier fra et rigtigt eventyrland. Historierne indeholder alle de elementer et rigtigt eventyr skal indeholde, og igen er sproget fantasifuldt og rigt på sjove ordspil.

Børnebøgerne og rimene

I 1987 udsendte Rune T. Kidde sin første billedbog , En kattens historie . Det er en rablende skør historie om en kat der fuldstændigt dominerer sin ejer, så han til sidst må gå fra hus og hjem. Tegningerne er i sort/hvid og passer fint til den underlige historie. Humoren er måske lidt for voksenagtig sine steder, men det er en glimrende debut. Rune T. Kidde holder stilen fra sine tegneserier, og historien er ikke for sarte sjæle.

I tiden efter er der fulgt en lind strøm af mere eller mindre vellykkede billedbøger. Nogle har han illustreret selv , andre har han kun skrevet teksten til. Hans vers til billedbogen Den sorte Bastian eller Tro på dig selv (omskrivning af børnebogsklassikeren Den store Bastian ) viser en verden hvor det er de voksne der har de dårlige vaner, og moralerne er igen meget barske. Denne billedbog har allerede opnået kultstatus hos mange børnefamilier.

22294830

Af andre fremtrædende titler kan nævnes Det rimer nu til juleflæsk - familien Danmarks julebog per vers illustreret af Jørgen Mogensen, Himmelmaler Madsen og mig med illustrationer af Thormod Kidde (!) og Der er ugler i mosen sa´ hønen i posen og andre børnerim . Især den sidste vækker minder om både Halfdan Rasmussen og Shubidua´s vrøvlevers.

Romanerne

Efter Rune T. Kidde blev blind er hans tegneserieproduktionen naturligvis stoppet. Han er i stedet for begyndt at udvikle sine talenter som tekstforfatter, og det er allerede blevet til flere romaner. Han debuterede som romanforfatter med Rejsen til Alvilva i 1993. Det er en rigtig eventyrroman der foregår i Norge i 1811. Romanen er fyldt med alle de underlige typer man kender fra hans tegneserier, og det er tydeligt i romanens opbygning at Rune T. Kidde har en fortid som tegneseriekunstner.

Senere kom Midt i havet, midt i himlen (1997) der opleves som en delvist selvbiografisk roman om det at blive blind som voksen. Det er en meget intens og følsom roman, og den viser en mere ydmyg side af Rune T. Kidde. Samtidig viser den Rune T. Kidde´s store potentiale inden for romangenren.

Rune T. Kidde´s romaner henvender sig ikke til børn. Der er tale om ungdoms- og voksenbøger, og de kræver lidt ro og tålmodighed. Hans seneste roman, Da Henry Høj gik over i historien (2000) veksler således hele tiden mellem betragtninger over fortællerens liv, og så de breve fortælleren modtager fra Henry Høj. Der er tale om meget velskrevne romaner, og mange anmeldere spår Rune T. Kidde en stor fremtid som romanforfatter.

Anmeldelser

Fælles for anmeldelserne af Rune T. Kidde´s værker er begejstringen for hans sprudlende sprog og anderledes pointer. Samtidig nævnes ofte at humoren til tider kan kamme over og blive lidt for vrøvlet. Anmeldelsen af Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr l i Berlingske Tidende udtrykker det således: Tallet 1 for enden af bogens titel tyder på at nummer to er på vej. For min skyld gerne, men lidt mere skarphed eller måske ligefrem en idé med galskaben ville ikke være af vejen (Kari Sønsthagen 1998-08-29).

22058592

Anmeldelsen af Den sorte Bastian , som Rune lavede sammen med Flemming Quist Møller, viser begejstringen i fuldt flor: Hele bogen igennem køres der med kæphøj cigarføring fra de to gavflabes side. Kiddes stramme nonsens-rim emmer af sproglig energi og sekunderes på fornemste vis af Quist Møllers illustrationer... (Henning Mørch Sørensen i Information 1992-11-04)

Enten kan man lide Rune T. Kidde, eller også kan man ikke. Hans respektløse omgang med klassiske historier og eventyr begejstrer nogle og forarger andre. Meget kan man sige, men der er bred anmelder-enighed om at han er nyskabende og original, og at mange børn elsker hans historier er der næppe tvivl om.

Forfatter og blind

Allerede tidligt i sin barndom fik Rune T. Kidde konstateret sukkersyge, og sidst i firserne blev han blind efter blødninger i øjnene. Det betød selvfølgelig at han måtte holde op med at tegne, men i stedet for har han udviklet andre sider af sit talent. Han siger selv at han er glad for at han blev tvunget til at stoppe; han var efterhånden blevet træt af at tegne små mænd med store næser, og blindheden blev startskuddet til noget nyt.

23213664

Han begyndte at rejse rundt og lave radiomontager og reportager for Danmarks Radio, og han skrev også et teaterstykke og bidrag til revyer. Han er senere begyndt at skrive romaner og rejser også stadig ud som foredragsholder.

Rune T. Kidde er ved for alvor at springe ud som romanforfatter, og siden hans romandebut i 1993 er der udkommet flere romaner og biografier. Der er intet der tyder på at blindheden har svækket Rune T. Kiddes lyst til at dele sin sproglige begavelse med os andre. Senest i selvbiografien Fra tegneserier til opera - 25 års ækle æventyr der meget veloplagt beskriver Rune T. Kidde´s livhistorie frem til nu.

Bibliografi

Børne- og billedbøger.

Kidde, Rune T.:
En kattens historie. 1985 (bi)
Kidde, Rune T.:
Der er ugler i mosen. 1988 (bi)
Kidde, Rune T.:
Himmelmaler Madsen og mig. 1989. Ill. Thormod Kidde.
Kidde, Rune T.:
Troldehistorien. 1989 (bi)
Kidde, Rune T.:
I ægget bor en kylling. 1990 (bi). Ill. Thormod Kidde.
Kidde, Rune T.:
De tre Bukke Bruse. 1990 (bi 78.69)
Kidde, Rune T.:
Den sorte Bastian. 1992 (bi). Ill. Flemming Quist Møller.
Kidde, Rune T.:
Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr. 1998-2003 1-7 del af serie
Kidde, Rune T.:
Adam Stråskægs Paradis. 1999-2001. 1-4 del af serie
Kidde, Rune T.:
Et kattens eventyr. 1999 (bi). Også med titel: En kattens historie.
Kidde, Rune T.:
Luskebusklarven i stubjunglen og andre historier. Modtryk, 1999. (Adam Stråskægs Paradis, 1).
Kidde, Rune T.:
Pingo Pindgris i Stikkelsbjerg Kaktuskløft og andre historier. Modtryk, 2000. (Adam Stråskægs Paradis, 2).
Kidde, Rune T.:
Viggo Vinbjergsnegl i Stritbørge Lillekrat og andre historier. Modtryk, 2000. (Adam Stråskægs Paradis, 3).
Kidde, Rune T.:
Den himmelherlige sommerblomstersol og andre historier. Modtryk, 2001. (Adam Stråskægs Paradis, 4).
Kidde, Rune T.:
Hønen i posen. 2000 (bi)
Kidde, Rune T.:
Da Henry Høj gik over i historien . Modtryk, 2000.
Thomsen, Steen:
Tre små soldater de vendte hjem fra grillen og andre anderledes børnesange. 2001 (78.69). Tekster af Rune T. Kidde og komponeret af Steen Thomsen, illustreret af Flemming Quist Møller.
Kidde, Rune T.:
Eventyret om eventyret. 2001 (bi)
Kidde, Rune T.:
Historien om Ælla og Ælmer Æseløre Æsel. 2003. Illustreret af Mette-Kirstine Bak
Kidde, Rune T.:
Ækle æventyr. 2003.
Kidde, Rune T.:
Sørøverens Skumskæg og andre historier 2004.
Kidde, Rune T.:
H. C. Anderledes. 2005.
Kidde, Rune T.:
Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 8. 2005.
Kidde, Rune T.:
Klaskepot. 2005.
Kidde, Rune T.:
Søde Sally Sukkertop og andre ækle æventyr 9. 2005.
Kidde, Rune T.:
Tossepose. 2005.
Kidde, Rune T.:
Krigen om Klatkagebjerget og andre historier. 2006.
Kidde, Rune T.:
Grimmere end Grimm. 2006.
Kidde, Rune T.:
Bøh-bob og bøllemændene og andre historier. 2007.
Kidde, Rune T.:
Hærge-Hans og Grimme Grete. Alvilda, 2010. Billedbog.
Kidde, Rune T.:
Den Lilla Møghætte og pulven. Ill. Frank Brahe. Alvilda, 2010. (bi).
Trasborg, Jens (red.).:
De tre dumme svin og den store, tykke pulv. Alvilda, 2011. Tekst: Rune T. Kidde, illustrator: Rasmus Bregnhøi. Billedbog.
Kidde, Rune T.:
På tippen af næsen der sidder majonæsen. Alvilda, 2012. Billedbog.
Kidde, Rune T.:
Dødssøbølger. Modtryk, 2012.
Trasborg, Jens (red.).:
Gravhunden, hejren og bjørnen Knud. Alvilda, 2012. Tekst: Rune T. Kidde, illustrator: Rasmus Bregnhøi. Billedbog.
Kidde, Rune T.:
Prinsessen på tærten. Alvilda, 2013. Billedbog.
Kidde, Rune T.:
Laladin og den vildt underlige lampe. Alvilda, 2014. Billedbog.
Kidde, Rune T.:
Bedstemor Bob og søde Sally Sukkertop - den komplette samling. Alvilda, 2014.

Tegneseriealbums

Kidde, Rune T.:
Eventyr Evergreens. 1987-1990. 1-2 del af serie
Kidde, Rune T.:
Frit efter H.C.Andersen 1-4: Prinser, pøbel og prinsesser; Grimt, godt og grusomt; Østerud til verdens ende; En historie og andre eventyr 1991-1994. Ill. Flemming Jeppesen. Farvelægning. Lis Løvdahl.
Kidde, Rune T.:
En streg i regningen. Modtryk, 2005.
Kidde, Rune T.:
Pissehuen og andre sælsomme tragedier. Modtryk, 2012.
Kidde, Rune T.:
Rune T. på stribe. 2002-2003 1-4 del af serie
Pedersen, Asger (red.).:
S'Ranas stav : en hyldest til Rune T. Kidde. tekst: Rune T. Kidde, Asger Pedersen, tegner: Rune T. Kidde, tegner: Asger Pedersen.

Romaner og digte

Kidde, Rune T.:
Hvor er fyrvogteren? Modtryk, 2001. Digte.
Kidde, Rune T.:
Guide til den øvrobæiske onion. Modtryk, 2003.
Kidde, Rune T.:
Året rundt på gulvet : hyldest til ottetallet. Modtryk, 2005. Digte.
Kidde, Rune T. og Vagn Remme:
Sidi Numans konverterede hest. Em, 2007.
Kidde, Rune T.:
Hr. og fru Dicht i Island. Modtryk, 2008.
Kidde, Rune T.:
Julius' afsind. Modtryk, 2009. Krimi.
Kidde, Rune T.:
Sandhedens djævlekløer : en fabel om Grigori Rasputins genopstandelse. Modtryk, 2011.
Kidde, Rune T.:
Dødssøbølger. Modtryk, 2012.
Kidde, Rune T.:
Friederikesdal. Modtryk, 2014. Skrevet sammen med Ida Holst. Roman.

Faglitteratur

Kidde, Rune T.:
Kruseduller, kragetæer og kreative krumspring. Modtryk, 2007. (99.4).

Læs mere om Rune T. Kidde.

Kidde, Rune T.:
Æventyrlige Rune T. Kidde. 1994 (99.4 Kidde, Rune T.)
Fra tegneserie til opera - 25 års ækle æventyr. 2000 (99.4 Kidde, Rune T.)
Aggersbjerg, Marcus:
Ilden inden i. 2004. I: Ud & se. - 2004 marts. - s. 18-26.
Engberg, Kathrine Læsøe:
Runes verden. 2005. I: Kristeligt dagblad. - 2005-07-01. - S. 16 : ill.
Mørch, Tonie Yde:
Pisser, puletid og andre ækle æventyrligheder. 2006. I: Berlingske tidende. - 2006-12-24. - M/S Berlingske, s. 14-19.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Rune T. Kidde

Om forfatteren

Links

På Rune T. Kiddes egen hjemmeside får du hele hans livshistorie ledsaget af hans egne illustrationer.
Her får man de vigtigste pejlemærker i Rune T. Kiddes forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.
Forfatterportrætter udarbejdet af bibliotekarer over hele landet. Portrættet indeholder blandt andet biografi, bibliografi, tekstuddrag og lyd-eksempler.
På tegneseriemuseets hjemmeside præsenteres Rune T. Kidde med en udførlig biografi og et lille billedgalleri af hans værker. Teksten foreligger på både dansk og engelsk.
Lille præsentation af Rune T. Kidde på forlaget Modtryks hjemmeside, hvor Kidde har udgivet en del bøger.
- om Rune T. Kidde.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Rune T. Kidde