Simon Toyne
Foto: Mathieu Bourgois/Writer Pictures Ltd/Ritzau Scanpix

Simon Toyne

cand.mag. Marie Hauge Lykkegaard, iBureauet/Dagbladet Information. 2012.
Top image group
Simon Toyne
Foto: Mathieu Bourgois/Writer Pictures Ltd/Ritzau Scanpix
Main image
Toyne, Simon
Foto: Graham Franks / Scanpix

Indledning

Længe har thrillere om mystiske hemmeligheder i religiøse sekter været Dan Browns varemærke, men nu er der måske en arvtager på vej. Det mener anmeldere på The Sun og The Daily Telegraph i alt fald, at der er. Han hedder Simon Toyne, har skrevet manuskripter for britiske tv-produktioner i tyve år og har nu kastet sig ud i sit første romanprojekt om en gammel munkeorden i Taurusbjergene i Tyrkiet. Foreløbig er et ud af tre planlagte bind udkommet på dansk.

 

 

51983343

Blå bog

Født: 1. januar 1968 i Storbritannien.

Uddannelse: Engelsk og drama fra Goldsmiths College i London.

Debut: Sanctus. Jentas, 2011. (Sanctus, 2011). Oversætter: Anne Mette Poulsen. (Ruin-trilogien, 1).

Litteraturpriser: Ingen kendte. 

Seneste udgivelse: Solomon Creed. Jentas, 2015. (Solomon Creed, 2015). Oversætter: Anne Mette Poulsen. (Solomon Creed-serien, bog 1).

Inspiration: Thomas Harris.

 

Hør lydklip fra 'Nøglen'

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Liv udstødte et langt suk og samlede fotografiet af sin brors lig op. Hendes blik fulgte de lige streger omkring hans skuldre, lår, hals, og det T-formede kors, der var brændt dybt ind i huden på hans venstre skulder. ”Måske har arrene en betydning”, sagde hun. ”Måske danner de et kort”.”
”Sanctus”, s. 181.

Den britiske forfatter Simon Toyne er født i 1968. Han debuterede i hjemlandet såvel som i Danmark i 2011 med thrilleren ”Sanctus”. Bind to i Sanctus-trilogien ”The Key” er udkommet på engelsk, og det forventes, at den danske version ”Nøglen” udkommer i løbet af sommeren 2012.

Toyne har arbejdet i mere end tyve år som manuskriptforfatter, instruktør og producer på diverse engelske tv-produktioner. Han er fascineret af thrillergenren og har altid gerne villet fortælle historier. Til at starte med troede han, at han skulle være skuespiller, men engelsk og dramastudiet på Goldsmiths College i London fik ham på andre tanker. Toyne forklarer selv: ”Skuespillere fortæller andres historie, jeg ville fortælle mine egne.” (Simon Toyne: Author Biography, simontoyne.net). I løbet af nogle år arbejdede han sig fra at være runner i tv-branchen og skrive manuskripter uden for arbejdstiden op til at være instruktør og chef i eget produktionsselskab. Toyne havde dog stadig ambitioner om at skrive en længere, sammenhængende fortælling, der var helt hans egen.

Da han i 2007 satte sig for at skrive romaner, sagde han sit job op og flyttede i skriveeksil i Frankrig sammen med sin kone og deres to børn. Det var mødet med den gotiske katedral i Rouen en tidlig morgen lige før solopgang, der gav Toyne idéen til hans første bog om citadellet i den tyrkiske by Ruin.

Simon Toyne bor i dag i den engelske by Sussex og skriver pt. på sidste bind i Sanctus-trilogien.

 

Sanctus

”Det eneste kors vil vise sig på jord/ Alle vil se det falde i samme stund – alle vil undres/ Korset ville falde/ Korset vil rejse sig på ny/ For at frigive Sakramentet/ Og indlede en ny tid.”
”Sanctus”, s. 51.

Thrilleren ”Sanctus” fra 2011 (”Sanctus”, 2011) er første bind i en trilogi med samme navn.

Da en munk kaster sig i døden fra en bjergtop i Taurusbjergene, er der ikke tale om et helt almindeligt selvmord, men om en symbolsk handling. Munken er flygtet fra citadellet i den tyrkiske by Ruin, der ligger for foden af bjerget. I citadellet holder munkeordenen Sanctus til, som ingen har hverken hørt eller set noget til i århundreder. Reglerne i citadellet er strenge. Kun hvis man ingen slægtninge har tilbage overhovedet, kan man optages i ordenen, og er man blevet lukket ind i citadellet, kommer man aldrig mere ud. Munkene vogter nemlig over en skæbnesvanger hemmelighed, der kan true verden, som vi kender den i dag, hvis den slipper ud. Men munken på bjerget har en tvillingesøster, Liv Adamsen, der er kriminalreporter i New York, og som straks rejser til Ruin for at følge efterforskningen på nært hold.

28927487

I korte kapitler, pakket med religiøs mystik, blod, tortur, familietraumer og en hel del suspense fra Toynes side, ledes man på sporet af munkenes hemmelighed. Forfatterens baggrund fra tv-branchen skinner tydeligt igennem. Der klippes til andre, parallelt foregående situationer, netop når noget afgørende indtræffer, og det vrimler med biroller, der enten er impliceret i eller følger begivenhederne via de nyhedskanaler, der dækker mysteriet om den faldende munk massivt. I det hele taget spiller tv og reportagejournalistik en afgørende rolle i romanen.

Liv selv er reporter med en langmodig, men noget forundret, chef i røret fra New York og en historie om en økologisk, naturlig fødsel, der mangler at blive skrevet færdig. I Chile følger Oscar de la Cruz begivenhederne via CNN, indtil han iler til Ruin for at redde, hvad reddes kan. På CNN interviewer journalister religiøse fanatikere verden over, der tolker munkens fald på hver deres måde. Alle føler sig dybt berørt, men de der faktisk ved, hvad selvmordet kan komme til at betyde, er tavse som graven.

Således fortæller Toyne munkens og munkeordenens historie, som den tager sig ud på det allernæreste plan – for munkens eneste pårørende – og det allerbredeste – på de verdensomspændende, sensationsjagtende nyhedskanaler.

Meget opklares, men sagen om Sanctusordenen stikker dybt og giver Toyne materiale nok til to bind yderligere.

 

Genrer og tematikker

”Sanctus” er historien om et mystisk selvmord, der hurtigt udvikler sig til at være en kompliceret kriminalgåde og nyhed, der kan rydde forsider verden over. Dermed lægger romanen sig mellem genrerne krimi og thriller, som ikke udelukker hinanden, men som bestemt heller ikke behøver at optræde side om side.

Kriminalromanen følger som oftest en kriminalkommissær eller en anden person med tæt kontakt til politiets og/eller forbrydernes indercirkler. I ”Sanctus” følger vi både kriminalreporter Liv Adamsen og kommissær Arkadian fra politistationen i Ruin, der er ansvarlig for sagen om munken og for at beskytte Adamsen under hendes ophold i byen. 

Når der alligevel ikke er tale om en klokkeklar krimi, skyldes det, at det i og for sig ikke er en forbrydelse, der sætter historien i gang. Det klassiske spørgsmål: Hvem gjorde det? kan ikke stilles i ”Sanctus”, for munken på bjerget begik selvmord. Hovedtemaet skal findes på et mere abstrakt plan og handler om fanatisk religiøsitet, frelse, manipulation og det at ville beskytte sandheder og hemmeligheder for enhver pris.

Thrillerelementet er især synligt i måden, historien fortælles på. Toyne skriver historier fyldt med action, spænding og cliffhangere, som man kender dem fra tv og film. Birollerne er spredt ud over flere kontinenter, og deres historier kobles løbende til hovedbegivenheden i Ruin.

Samtidig er alle disse biroller med til at skabe et mere nuanceret billede af trostemaet, for ”Sanctus” handler ikke kun om religionsstridigheder, men også om at tro på noget og holde fast i det. Vi møder den højgravide husmor i New Jersey, der tror på renhed, sundhed og retfærdighed, vi møder Liv, der har forskanset sig bag sin hårdkogte reporterfacade, vi møder munkene, der burde være rene og gode, men som er villige til at bedrage og slå ihjel for at værne om deres hemmeligheder.

Toyne præsenterer et galleri af stereotyper og afvigere, og han gør det på en måde, så læseren et langt stykke af vejen ikke helt kan regne ud, hvem der er hvad

 

Beslægtede forfatterskaber

Har man sagt religion og mystik i spændingsromaner, må man også sige Dan Brown. De seneste ti år har denne amerikanske forfatter været umulig at komme uden om. Romanen ”Da Vinci Mysteriet” gjorde ham til en litterær superstjerne i 2003, men også ”Engle og Dæmoner” (2000) og ”Det Forsvundne Tegn” (2009) har begejstret læsere verden over.

I ”Da Vinci Mysteriet” følger vi symbolforskeren Robert Langdon, der sammen med kryptografen Sophie Neveu hvirvles ind i historien om hemmelige broderskaber, gamle loger og en hemmelighed i kodesprog, der ikke må falde i de forkerte hænder. Et mord finder sted på museet Louvre foran Leonardo Da Vincis maleri af Mona Lisa, og der trækkes tråde til den katolske Opus Dei-orden. Ligesom Toyne blander Brown religiøs mystik, uhyggeligt velkendte gerningssteder og komplicerede kriminalgåder, og både The Sun og The Daily Telegraph nævnte Toyne som værdig arvtager til Brown i deres anmeldelser af ”Sanctus”.

Toyne selv nævner amerikaneren Thomas Harris som sin væsentligste inspirationskilde (Revka El Baz: Krimitips fra Simon Toyne. dr.dk, 2012). Han genlæser ”Ondskabens øjne” om den bestialske seriemorder Hannibal Lecter, hver gang han begynder på en ny roman, og det er især Harris’ stringente stil og hans overbevisende og realistiske person- og miljøskildringer, Toyne håber kan forplante sig til hans egne værker.

 

Bibliografi

Romaner

Toyne, Simon:
Sanctus. Jentas, 2011. (Sanctus, 2011). Oversætter: Anne Mette Poulsen. (Ruin-trilogien, 1).
Toyne, Simon:
Nøglen: Jentas, 2013. (The key, 2012). Oversætter: Anne Mette Poulsen. (Ruin-trilogien, 2).
Toyne, Simon:
Tårnet. Jentas, 2015. (The tower, 2013). Oversætter: Anne Mette Poulsen. (Ruin-trilogien, 3).
Toyne, Simon:
Solomon Creed. Jentas, 2015. (Solomon Creed , 2015). Oversætter: Anne Mette Poulsen. (Solomon Creed-serien, bog 1).

Om forfatterskabet

Web

Den officielle hjemmeside om Sanctustrilogien med anmeldelser og nyheder om bøgerne.
Artikel om Simon Toyne.
Simon Toynes Facebookside.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Simon Toyne

Kilder citeret i portrættet