Jens Vilstrup
Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Jens Vilstrup

cand.mag. Daniel Robert Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
Jens Vilstrup
Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Main image
Vilstrup, Jens
Foto: ArtPeople

Indledning

Jens Vilstrup er uddannet journalist og har skrevet for flere af de største danske dagblade samt blandt andet været redaktør for mandemagasinet Euroman. Journalistikkens friske og klare sprog formår Vilstrup at overføre til sine underholdende og medrivende romaner om mænd i krise. Det er mænd, der skal forsone sig med fortiden, blive klogere på sig selv og livet og finde en vej ud af den moderne verdens vildnis, inden de fortaber sig fuldstændigt.

 

61676198

Blå bog

Født: 11. april 1964.

Uddannelse: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, 1994.

Debut: Villers verden. Borgen, 1997.

Litteraturpriser: Orla-Prisen, 2007 (bedste billedbog).

Seneste udgivelse: Lalandia. Alpha, 2022.

Inspiration: J.D. Salinger, Katherine Boo.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg ved ikke, hvorfra styrken kommer, men pludselig overvinder jeg mig selv. Jeg går hen til ham og tager min højre hånd op af lommen. Jeg sætter min tommel- og pegefinger i hans mundvige. Jeg vil trække mundvigene opad, så de former et smil.”
”Opland”, s. 6.

Jens Vilstrup er vokset op på den østjyske hede i den lille by Harte nær Kolding og siden i Skanderborg. Hjemmet var præget af streng disciplin og kontant afregning, hvis man trådte uden for stregerne. Samtidig var forældrene mere end almindeligt optagede af at opretholde en velpoleret facade og et pletfrit hjem. Både farens iltre temperament og voldelige adfærd bag de nedrullede persienner og morens stiltiende accept af frygt for, at facaden skulle krakelere, spiller en stor rolle i Vilstrups mest ambitiøse roman, ”Opland”, men det komplekse forhold til forældrene genfindes også andre steder i forfatterskabet.

Jens Vilstrups vej ind i skønlitteraturen er gået via journalistikken. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1994 og har været ansat som journalist på blandt andet Politiken og Jyllands-Posten. Sideløbende med hans journalistiske virke udkom en række af hans klummer i bøgerne ”Villers verden” (1997) og ”Bliv voksen Viller” (2000), hvor Vilstrup giver små indblik i tilværelsen som singlemand i storbyen og siden som familiefar. Vilstrup har også været ansat som først journalist og siden ansvarshavende redaktør på mandemagasinet Euroman.

Ud over de indtil videre tre romaner – ”Tilt” (2000), ”Natfeber” (2002) og ”Opland” (2014) – står Jens Vilstrup også bag to børnebøger om duen Didrik, en velgørenhedsbog om fattigdom i Afrika og biografien ”Halvt mand – helt menneske” om handicapidrætsudøveren René Nielsen.

Jens Vilstrup bor i dag på Frederiksberg med sin kæreste og deres to fælles børn. Han har derudover to voksne børn fra et tidligere ægteskab.

Tilt

”Jeg kan ikke slippe ønsket. Jeg vil så gerne føle sådan en rigtig god gammeldags smerte. Føle den rigtigt. Som en russer eller en polak eller sådan én, der drikker en hulens masse vodka og bare véd, at sorg kun eksisterer på grund af glæde, og at glæde intet er værd uden sorg.”
”Tilt”, s. 104.

Jens Vilstrup debuterede som romanforfatter i 2000 med ”Tilt”, som handler om den unge jurastuderende Lars, der er i eksistentiel vildrede. Det er sommer, og mens vennerne og hans veninde-måske-kæreste Rikke er bortrejst, kæmper Lars med at få tiden til at gå. Han burde læse op på pensum til studiet, hvor han er håbløst bagud, men jura har nok i virkeligheden aldrig rigtig været ham – i hvert fald ikke den boglige del af det, som desværre har vist sig at fylde en del. I stedet fordriver han tiden med dagdrømme og drukture.

22841092

En dag læser Lars en historie i avisen om en far, der har holdt sin datter indespærret i næsten et år, fordi hun ikke vil giftes med den mand hjemme i Tyrkiet, som faren har udset sig til hende. Sagen påvirker Lars, og efterfølgende tager han i Landsretten for at overvære retssagen. Her gør en ældre dame sig bemærket ved at losse den anklagede far over skinnebenet, og efterfølgende bliver hun og Lars venner. Fru Valsted er gammel kommunist og fortæller medrivende historier fra den spanske borgerkrig til den kedsomhedsplagede Lars.

Da studiekammeraterne vender tilbage, og studielivet så småt går i gang igen, møder Lars den underskønne og supertjekkede Signe, og det lykkes ham at overtale hende til en date. Men Rikke lurer stadig i kulissen, og Lars må finde ud af, hvad han egentlig vil – med kærligheden og med livet i det hele taget.

”Tilt” er en humoristisk roman om at blive klogere på sig selv og give sit liv den rigtige retning. Om at lytte til sig selv og træffe sine egne beslutninger frem for at overlade det til forældre, kæreste eller andre. Også selvom det af og til kan være både besværligt og angstprovokerende. 

Natfeber

”I nogle få sekunder sortnede det for Stens øjne. Vreden fik hans hjerte til at holde op med at slå. Hans ansigt blev fuldstændig forvredet. Bitterheden over, at alle andre end Boogie Boys hittede, billedet af John i lejligheden, den bare plet på hovedet og hele hans uformulerede grundfølelse af mistet ungdom samlede sig som en knude i den højre næve.”
”Natfeber”, s. 49.

Jens Vilstrups ”Natfeber” fra 2002 er historien om bassisten Sten ”Stony” Petersen, der står på tærsklen til sin 40-års-fødselsdag, men ikke rigtig har erkendt det endnu. Mentalt er Sten stadig på de fleste parametre lige så ung og fyrig som dengang i 1979, da han vandt danmarksmesterskabet i diskodans. Også her i en mere moden alder er det diskomusikken, Sten lever og ånder for. Det meste af sin fritid bruger han sammen med gutterne i kopibandet Boogie Boys, som gennem årene er blevet en uhyre sammentømret gruppe med alt, hvad det indebærer af konstante film- og musikreferencer, der går hen over hovedet på alle andre.

24297284

Da Sten i et øjebliks frustration brækker hånden ved at smadre den ind i en metalstander, må bandet på jagt efter en ny bassist, der kan vikariere for Sten. Valget falder på den tydeligvis dygtigere Alex, der tilmed har forbindelser i musikbranchen, og pludselig begynder succesen at komme for boogiedrengene, der har beholdt Sten i bandet som ekvilibristisk diskodanser.

Bandets pludselige popularitet preller imidlertid af på Stens kæreste Bibi, som han har sønnen Mikkel med. Hun er træt af Stens dødbidermentalitet, og da Sten en aften jokker godt og grundigt i spinaten, ser Bibi sit snit til at gøre det forbi med ham, og så må Sten rive sig selv op ved nakkehårene for at vinde sin kæreste og sin søn tilbage.

”Natfeber” handler om, hvordan den lidenskabelige dyrkelse af en hobby – i Stens tilfælde musikken – kan tage overhånd og medføre, at alt andet i tilværelsen sættes i bero. På jobbet overhaler nytilkomne medarbejdere Sten indenom, og kæresten forlader ham i vrede over, at han ikke investerer noget som helst i andet end sit fordømte diskoband. Med et glimt i øjet fortæller romanen om farerne ved at lade stå til og gribe livet for uambitiøst an. 

Opland

”Til næste fastelavn vil jeg også være astronaut. Jeg siger det ikke, jeg nøjes med at tænke det. Jeg ved, at jeg aldrig får lov. Jeg skal være landevejsridder. Det skal jeg altid. Far elsker landevejsriddere.”
”Opland”, s. 12.

I romanen ”Opland” fra 2014 følger vi lægen Niels i ugen efter hans fars pludselige død. Niels har kappet båndene til familien for år tilbage og må nu modvilligt drage tilbage til sin midtjyske hjemstavn for at deltage i farens begravelse. Mens familien forbereder begravelsen, opsøger Niels sit gamle slæng fra de tidlige ungdomsår, men får her en lunken modtagelse. I den lille landsby ser man ikke med blide øjne på folk, der flytter fra byen, fordi de føler sig for fine til at blive. Da en af byens teenagedrenge en nat bliver skudt i skulderen og efterfølgende forsvinder, begynder Niels at stikke snuden i ting, som de færreste mener rager ham, og stemningen går fra dårlig til fjendtlig. Lige under overfladen af den tyndslidte landsbyidyl tegner der sig et billede af et samfund i forfald, hvor vold, kriminalitet og narkotika truer med at ødelægge alt.

50926605

Det er ikke kun byens skumle hemmeligheder, Niels får rodet op i. I konfrontationen med barndommens rammer oversvømmes Niels pludselig af flere og flere minder fra den fortid, han så ihærdigt har forsøgt at fortrænge. Om en ubønhørlig, voldelig far, om en passiv, verdensfjern mor og om et forhold til brødrene Polle og Thorbjørn, der har lidt under farens tyranniske magtspil.

Romanen veksler mellem fortællingen om Niels’ tilbagevenden til sin fødeby og kursiverede passager fra barndommen. Den giver en usødet og usentimental fremstilling af det såkaldte Udkantsdanmark, hvor konflikter løses med næverne, og hvor man gør klogest i ikke at skille sig ud fra mængden.

Efterhånden bliver man klogere på de grunde, Niels har haft til sit dramatiske brud med sit ophav. Man ser de ting, der adskiller den intellektuelle Niels fra de umiddelbart mere prosaisk anlagte landsbyboere, men også hvad der trods alt binder dem sammen på godt og ondt. Det er en roman om det klassiske spørgsmål om forholdet mellem arv og miljø, om at bryde op og ændre sin livsbane og om de ting, man ikke kan løbe fra.

Genrer og tematikker

Jens Vilstrup begår sig inden for en række af forskelligartede genrer. Ud over en omfattende produktion af journalistiske artikler om en meget bred vifte af emner, herunder klummerne samlet i ”Villers verden” og ”Bliv voksen Viller”, har Vilstrup skrevet børnebøger og fungeret som fagbogsforfatter og biografighostwriter.

Som romanforfatter skriver Vilstrup i et direkte og jordbundent sprog uden større sproglige ornamenter. Korte, præcise sætninger dominerer siderne, ligesom romanerne har dialogen mellem karaktererne som et helt centralt fortælleteknisk element. Her tilstræber Vilstrup mundrette replikker med talesprogsagtige ord og ordsammentrækninger.

Han anvender desuden gerne popkulturelle referencer til musik, film og sport i rigt mål for derigennem at karakterisere sine romanpersoner og deres særegne tankeverden og bevidsthedshorisont. Hans tilgang er som regel humoristisk, men ikke sjældent må det lette og humoristiske vige for en mere slagkraftig og rå stil, der knytter an til de voldsomme begivenheder, der ofte optræder i bøgerne, ikke mindst i den grumme ”Opland”.

Vilstrups hovedpersoner er rodløse mænd, som kæmper med at få taget det afgørende spring ind i voksenlivet og blive modne, selvstændige mænd. Spørgsmål om mandighed, og hvad det vil sige at være mand i moderne forstand, er omdrejningspunkter i romanerne, men i dette ligger også nogle helt overordnede tematikker omkring, hvordan man skaber en meningsfuld tilværelse for sig selv. Her påpeges vigtigheden af at skære ind til benet, at fjerne alt det falske og forstyrrende og finde de ting og de mennesker, der har oprigtig værdi for en.

Ofte ses de eksistentielle problematikker i relation til arven fra forældrene, hvor det bliver et mere eller mindre udtalt projekt for hovedpersonen at løsrive sig fra forældrenes forventningspres eller komme overens med det konfliktfyldte forhold, der eksisterer mellem de to parter.

Beslægtede forfatterskaber

Især i forhold til de tidlige værkers humoristiske skildring af mænds neuroser og særheder og livs- og kærlighedskriser kan Jens Vilstrup siges at tilhøre en bred litterær tradition, der også tæller forfattere som Robert Zola Christensen og britiske Nick Hornby.

Med ”Opland” skriver Vilstrup sig ind i en decideret trend, der har de mørkeste afkroge af landet – det såkaldte Udkantsdanmark – som kulisse, og som oftest beskriver tilværelsen i de mere provinsielle egne lidet flatterende. Bent Vinn Nielsen, Helle Helle, Knud Romer og Erling Jepsen er nogle af de tidlige eksponenter for denne moderne ’udkantslitteratur’. Nogenlunde samtidig med ”Opland” er blandt andet udkommet Per Gammelgaards ”Sådan som vi elsker”, Kirsten Myers’ ”Sommerbarn”, Jacob Skyggebjergs ”Vor tids helt” og Anne-Cathrine Riebnitzskys ”Forbandede yngel”.

Bibliografi

Romaner

Vilstrup, Jens:
Tilt. Lindhardt & Ringhof, 2000.
Vilstrup, Jens:
Natfeber. Lindhardt & Ringhof, 2002.
Vilstrup, Jens:
Opland. People’sPress, 2014.
Vilstrup, Jens:
Lalandia. Alpha, 2022.

Biografier

Nielsen, René (ghostwriter: Jens Vilstrup):
Halvt mand – helt menneske. Gyldendal, 2005.

Børnebøger

Vilstrup, Jens:
Duen Didrik – i dronningens tjeneste. Carlsen, 2006.
Vilstrup, Jens:
Er du en kylling Didrik? Turbine, 2014.

Andet

Vilstrup, Jens:
Farvel til en sort/hvid verden. Gyldendal, 2008.

Om forfatterskabet

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Jens Vilstrup