Foto: Esby / Aben maler

Chris Ware

cand.mag. Christian Jess Rasmussen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
Foto: Esby / Aben maler

Indledning

Chris Ware udråbes ofte til den bedste nulevende tegneserieskaber i verden. Den slags er selvfølgelig subjektivt, men at han har sat sit mærke på mediet er indiskutabelt. Siden sin debut for 20 år siden har han flyttet grænserne for tegneseriemediets potentiale, både hvad angår det tematiske og det kompositoriske, forenet i værker der ikke bare er grænsesøgende, men også medrivende og med enorm følelsesmæssig tyngde. Sit store gennembrud fik han i 2000 med den moderne tegneserieklassiker ”Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth”, som indvarslede en ny formalistisk æra for tegneserien.

 

28269668

Blå bog

Født: 28. december 1967 i Omaha, Nebraska.

Uddannelse: Kunststudier ved University of Texas og Art Institute in Chicago.

Debut: The ACME Novelty Library 1. Fantagraphics, 1993.  

Priser: Eisner Award første gang i 1995 og utallige gange siden, utallige Harvard Awards.

Seneste udgivelse: Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden. Aben Maler, 2010. (Jimmy Corrigan, 1995). Oversat af Steffen P. Maarup.

Inspiration: George Herriman.

Genre: Grafiske romaner

 

Artikel type
voksenillustratorer

Baggrund

”Selv om det ikke var denne udgivelses forfatters intention at producere et værk, der på nogen måde kunne opfattes som ”vanskeligt”, ”uklart” eller, værre endnu ”uforståeligt”, er vores forskningsfakultet blevet opmærksomt på, at nogle læsere, (…) ikke er tilstrækkeligt klædt på til at opretholde et vellykket lingvistisk forhold til det billedetater, den tilbyder.”
”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, upagineret.

Chris Ware blev født i 1967 i Omaha, Nebraska. Han voksede op med tegneseriestriben ”Peanuts” (”Radiserne”) og superheltetegneserierne ”Superman” og ”Batman”. Efter High School startede Ware på University of Texas i Austin, Texas. Det var også her, han startede med at lave tegneserier, for universitetsbladet ”The Daily Texan”. Her fik karakterne Quimby the Mouse og Jimmy Corrigan deres dåb. I 1987 fik Art Spiegelman (skaberen af ”Maus”) øje for Wares evner og indbød ham til at bidrage til sin årlige tegneserieantologi ”Raw”, hvor han blev publiceret i udgaverne fra 1990 og 1991.

I 1991 flyttede Ware til Chicago og startede på en kandidatuddannelse i trykkekunst ved Art Institute of Chicago. En uddannelse han ikke gjorde færdig i første omgang, men som han siden har færdiggjort. Mens han gik på skolen, bidrog han med en ugentlig stribe til tegneseriebladet ”New City”, hvor han arbejdede videre på historien om Jimmy Corrigan.

I 1993 kom det store gennembrud, Ware havde ventet på. Fantagraphics tilbød Ware hans egen faste udgivelse, som blev til The ACME Novelty Library, som Ware stadig kører. Det blev til 15 udgivelser hos Fantagraphics frem til 2001. Ware eksperimenterede med formen, og ikke to udgivelser så ens ud. Han vandt i denne periode et hav af priser for sit skelsættende arbejde. I 2000 udgav han de historier om Jimmy Corrigan, som han havde arbejdet på siden sin studietid i udgivelsen ”Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth”. Værket blev hurtigt en moderne klassiker og blev bl.a. hyldet af ”The New Yorker” som det første formelle mesterværk i tegneseriemediet.

Ware fortsatte med selv at udgive ”The ACME Novelty Library”, som i dag er nået til nummer 20. I 2012 samlede han igen historierne herfra i den samlede udgivelse ”Building Stories”, som også er blevet modtaget med stor ærbødighed. Foruden at arbejde på sine egne værker er Ware også involveret i flere forskellige genudgivelser af klassiske amerikanske avisstriber, ligesom han ofte bidrager til filmplakater, bogcovers og tidsskriftsforsider. Han bor i Chicago med sin kone og datter.

 

Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden

”Prolog – hvor vi erfarer, at Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden, er et stykke ensomt, følelseshæmmet menneskeligt vraggods. En dag får Jimmy en flybillet med posten fra sin far. Men, Jimmy har aldrig mødt sin rigtige far før.”
”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, upagineret.

I 2000 udkom ”Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth” (“Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden”, 2010), der blev Chris Wares første graphic novel og en enorm kunstnerisk og kommerciel succes. Værket var forinden blevet serialiseret i Wares faste bogserie ”The ACME Novelty Library” fra 1993 til 2001.

Værket handler om Jimmy Corrigan, en ensom og ulykkelig mand i 30’erne, der bor i Chicago. Han har en omklamrende mor og en fraværende far. En dag henvender den fraværende far sig, hvilket fører til en enormt akavet weekend sammen over Thanksgiving. Jimmy er socialt akavet men har et fantasifuldt indre liv, som vi også får adgang til. Samtidig følger vi Jimmys farfar, med samme navn, og hans opvækst i samme by i 1893. Lille Jimmy har ingen mor, men en grufuld far, der dagligt giver ham klø. Kulminationen kommer under verdensudstillingen i Chicago samme år.

”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden” er tegnet i en meget flad og minimalistisk stil, nærmest som diagrammer. Farverne er rene uden nuancer, og karaktererne er tegnet ikoniske og meget ’tegneserieagtige’, som man kender det fra klassiske striber som ”Radiserne”. Samtidig bruger Ware et utal af andre elementer: bittesmå paneler og indstik, mikroskopiske diagrammer, klip-ud modeller, brugsanvisninger og reklamer. Dette gøres uden at læseren mister overblikket, netop pga. af den minimalistiske stil.

28269668

Værket er samtidig gennemsyret af en ironisk tone, der starter allerede med titlen, fortsætter i omslaget, med en brugsanvisning i at læse tegneserier, og fortsætter i resten af teksten. Det til trods, og måske kontraintuitivt i forhold til den simple, flade stil, er læsningen af ”Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden” en følelsesmæssig oplevelse, hvor man oplever en stærk identifikation med de to Jimmy’er. Det er denne blanding af kompositorisk nyskabelse og indholdsmæssige kvaliteter, der gør værket til et moderne mesterværk inden for tegneseriemediet.