Margaret Weis

Susanne Thøfner. 2001.
Main image
Weis, Margaret
Foto: Privatfoto

Indledning

Amerikansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet fantasy-romaner.
På universitetet læste Margaret Weis litteratur og ’creative writing’. Hun blev gift og blev redaktør på et bogforlag, hvor hun arbejdede til 1983. Hun venter ikke på, at inspirationen skal komme ovenfra, men skriver koncentreret fra 8.00 - 11.30, hver dag. Hun prøver at leve sig ind i sine personer og sætte sig ind i deres følelser og reaktioner, og hun kan allerbedst lide at skrive om stærke kvinder! Hendes yndlingsforfattere er de gode, gamle forfattere som Charles Dickens, Alexander Dumas, Arthur Conan Doyle og Jane Austen.

 

29058075

Blå bog

Født: 16. marts 1948 i Missouri, USA.

Uddannelse: Læst litteratur og 'creative writing' på universitetet.

Debut: De første tegn. 1988. (Dragons of Autumn Twilight, 1984).

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Weis, Margaret og Tracy Hickman: Kamp i bjergets indre. Tellerup, 2007. (Dragons of the dwarven depths. Part 2). Oversat af Marianne Linneberg Rasmussen.

 

Artikel type
boern

Om Margaret Weis

Margaret Weis er født i Missouri i USA den 16. marts 1948.

I 1970 tog hun eksamen på universitetet, hvor hun havde læst litteratur og ’creative writing’. Hun blev gift og fik arbejde som redaktør på et bogforlag, hvor hun arbejdede til 1983.

Efter at være blevet skilt flyttede hun til Wisconsin, hvor hun tog et job som på forlaget TSR i 1983 - 86 som bogredaktør.

TSR er det forlag, der stod for udgivelsen af rollespillet Dungeons and Dragons og alle de rollespil, der udsprang af det.

Tracy Hickman

Og her blev Margaret Weis gode venner med den jævnaldrende Tracy Hickman (som trods navnet er en mand!). Tracy Hickman havde opfundet Dragonlance , et rollespil og et univers, der fungerede efter reglerne fra Dungeons and Dragons, og Margaret Weis og Tracy Hickman begyndte nu at skrive bøger sammen.

21439746

Dragonlance-bøgerne var fra starten tænkt som inspiration for rollespillerne, men de blev hurtigt så populære, at de blev læst af mange andre og oversat til et stort antal sprog, heriblandt også dansk. De er solgt i 20 millioner eksemplarer, heraf mere end 16 millioner eksemplarer i USA og England alene!

Margaret Weis sagde i 1986 sit job som redaktør op og fortsatte som en meget produktiv freelance forfatter. Hun skriver stadig mange af sine bøger i samarbejde med Tracy Hickman (de har skrevet mere end 40 bøger sammen), og da de bor langt fra hinanden i forskellige stater, bruger de e-mail i deres daglige samarbejde. De bliver enige om hovedtrækkene i historien først og arbejder så hver for sig med at uddybe historien. Undervejs mailer de det, de har skrevet, til hinanden og diskuterer nye ideer og problemer, og på den måde hjælper de hinanden med at komme videre.

Dragonlance

Dragonlance - der betyder dragelanse - foregår i en verden ved navn Krynn, der er fuld af spænding og magi. Her lever ikke bare ganske almindelige mennesker, men også troldmænd, elvere, dværge og kendarer - og ikke mindst dragerne!

Dragonlance krønikerne er de første Dragonlancebøger, og de bør absolut også læses først, så man kan lære de forskellige personer og hele baggrunden godt at kende.

21269530

Krynn trues af krig og ødelæggelse, da dragerne, som befolkningen ellers kun husker fra sagn og legender, er vendt frygteligt tilbage - i mørkets tjeneste! Vi følger nu nogle venner - en kriger, en kendar, en dværg, en halvelver og en troldmand - på deres færd for at lede efter den legendariske dragelanse og drageorben, der skal hjælpe i den store kamp mod dragerne.

Krynn er en middelalderlig verden med en god portion magi, en rigtig rollespilsverden, og hvis man har læst Tolkiens bøger om Ringenes Herre eller Hobitten, vil man føle sig godt hjemme her.

Dragonlance legenderne er de næste bøger i rækken. Her er krigen om Dragelansen slut, men troldmanden Raistlin er tiltrukket af mørket, og han ønsker at udfordre Mørkets dronning. Hans tvillingebror, Caramon, og andre af de personer, vi har lært at kende i Dragonlance krønikerne , søger at få Raistlin til at opgive dette, men de løber ind i mange problemer.

Det er spændende at følge Raistlin og den kamp mellem godt og ondt, der foregår i ham, og man kan godt forstå, at han er den person, som Margaret Weis er mest stolt af at have skabt.

Dragonlance heltenes børn lader os møde nogle af de børn, som hovedpersonerne i de første bøger fik, blandt andet Caramons sønner.

Dragonlance kaos krøniken fortæller om, hvor galt det går på Krynn, da Kaos - alle guders fader - bliver sluppet løs. Her møder vi Caramons søn, den hvide troldmand Palin, den sorte ridder Ståhl og pigen Usha - der måske er Raistlins datter?

Draconianer krøniken er i modsætning til de foregående bøger skrevet sammen med Don Perrin, og den er skrevet i en noget anderledes tone, hvor der er lagt endnu mere vægt på humoren. Draconianerne, de kunstigt skabte kampdrager, er alle af hankøn, og efter den store krig er deres vigtigste tidsfordriv røvertogter mod dværgene for at stjæle deres snaps. Da de hører et rygte om, at der eksisterer nogle hun-draconianeræg, der ville kunne redde deres race fra at uddø, begynder de at håbe på en mening med tilværelsen - men der er jo stadig dværgene at tage i betragtning!

Dragonlance. Fortællinger er en blanding af korte og lange historier, hvor der er plads til at gå lidt mere i dybden med de enkelte figurer. Nogle af de kendte personer optræder i dem, bl.a. troldmanden Raistlin, hans tvillingebror Caramon og den morsomme, tyvagtige kendar Tass.

Dragonlance. Sjæle-krøniken er de sidste Dragonlancefortællinger - endnu da! Efter Kaoskrigen har guderne forladt jorden, og mennesker, elvere, kendarer osv. må prøve at holde sammen mod dragerne - men det er lettere sagt end gjort!

Ud over de omtalte bøger er der skrevet en del andre Dragonlancebøger, og nogle af disse er også oversat til dansk. Grunden til at de ikke er taget med her er, at Margaret Weis ikke har været med til at skrive dem - men de omhandler de samme personer og foregår i det samme univers, som Margaret Weis og Tracy Hickman har skabt.

Man kan mærke, at bøgerne udvikler sig hen af vejen.

Først har vi den lidt firkantede type bøger, der især var beregnet som inspiration for rollespillerne og koncentrerer sig om en fremadskridende handling, der var fuld af magi, farer og spænding - og personerne var gennemgående velkendte og forudsigelige typer.

Men med tiden har bøgernes stil udviklet sig, så vi nu ser de mere nuancerede fortællinger, hvor der ofte er lagt en god del vægt på skildringerne af personernes indre og baggrunden for deres handlinger.

Sagaen om Dødens Port

Denne serie har ikke noget med Dragonlancebøgerne og Krynn at gøre, men den er også skrevet i samarbejde med Tracy Hickman. Det er meget vigtigt, at man læser de 13 bind i rækkefølge, og Sagaen om Dødens Port er noget sværere end Dragonlance at læse og holde styr på, men man bliver belønnet med en yderst spændende, sjov og anderledes fantasyserie, hvis man giver sig i kast med den.

To slægter af troldmænd, sataner og patryner, kæmper om den endelige magt i et univers, hvor verden er splittet i fire riger, som troldmændene kun kan komme frem til gennem Dødens Port. Drageslanger, magi og mystik blander sig her med en god del humor og spænding, og hvis man kan holde ørerne stive, når man springer frem og tilbage i tiden og mellem de fire riger, får man alle tiders oplevelse - og serien bliver bedre og bedre, jo længere man kommer i den!

Margarets familie

Don Perrin, der er født i 1964 og altså er 16 år yngre end hende, blev gift med Margaret Weis i 1996. De bor sammen i en stor, ombygget lade sammen med collierne Laddie og Kelly, labradoren Sasha og de tre katte Nicolai Mouseslayer, Motley Tatters og Shiva, Destroyer of Nations. Don Perrin er lige så interesseret i fantasy som Margaret Weis, og de har skrevet flere bøger sammen, hvoraf Draconianer krøniken er oversat til dansk.

Parret har nu i fællesskab en boghandel - Game Guild - , hvor de sælger rollespil, miniaturefigurer og fantasy- og science fictionbøger, også via Internettet.

Margaret Weis har 2 børn fra sit første ægteskab, David og Elisabeth Baldwin. De arbejder også begge to med fantasy - David skriver bøger og har også skrevet sammen med sin mor, og Elisabeth er bogredaktør på et fantasyforlag.

Inspiration, arbejde og fritid

Margaret Weis har læst Tolkiens bøger i sine unge dage, da de udkom, men derudover læser hun ikke fantasy. Hun genlæser heller ikke sine egne bøger, for så får hun bare lyst til at skrive dem helt om! Men hun har altid været fantasifuld og har elsket at fortælle historier, lige fra hun gik i børnehaven. Hendes yndlingsforfattere er de gode, gamle forfattere som Charles Dickens, Alexander Dumas, Arthur Conan Doyle og Jane Austen.

Selvom hun er meget glad for musik, især opera, hører hun ikke musik, når hun skal skrive, hun lytter til ordene i stedet.

Hun venter ikke på, at inspirationen skal komme ovenfra, men sætter sig koncentreret ned for at skrive fra 8.00 - 11.30 hver dag. Hun prøver at leve sig ind i sine personer og sætte sig ind i deres følelser og reaktioner, og hun kan allerbedst lide at skrive om stærke kvinder!

Hun virker venlig og åben og stiller gerne op til interviews og debatter på Internettet og opfordrer folk til at sende hende mails.

Bibliografi

Bøger på dansk. Efter udgivelsesåret står bogens amerikanske originaltitel i parentes. De enkelte serier kommer i den rækkefølge, de er skrevet og bør læses.
Næsten alle de amerikanske bøger har været så tykke, at de er blevet delt og udgivet i to bind med hver sin titel på dansk, så det er altså ikke nogen trykfejl at f.eks. både bind 1 og bind 2 af Dragonlance krønikerne har originaltitlen Dragons of Autumn Twilight

Dragonlance krøniker (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
De første tegn. 1988 (eng 1984). Originaltitel: Dragons of Autumn Twilight.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Drageskygger. 1988 (eng 1984). Originaltitel: Dragons of Autumn Twilight.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dragemørke. 1988 (eng 1984). Originaltitel: Dragons of Winter Night).
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dragelansen. 1988 (eng 1984). Originaltitel: Dragons of Winter Night.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dragekrigen. 1989 (eng 1984). Originaltitel: Dragons of Spring Dawning.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Mørkets dronning. 1989 (eng 1984). Originaltitel: Dragons of Spring Dawning.

Dragonlance legender (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Den sorte kåbe. 1988 (eng 1985). Originaltitel: Time of the Twins.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Præstekongen. 1989 (eng 1985). Originaltitel: Time of the Twins.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Tidens flod. 1989 (eng 1985). Originaltitel: War of the Twins.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dværgekrigene. 1989 (eng 1985). Originaltitel: War of the Twins.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Afgrunden. 1990 (eng 1985). Originaltitel: Test of the Twins.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Kampen om Palanthas. 1990 (eng 1985). Originaltitel: Test of the Twins.

Dragonlance heltenes børn (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Kitiaras søn. 1994 (eng 1994). Originaltitel: The Second Generation, part 1.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Troldmandens arving. 1994 (eng 1994). Originaltitel: The Second Generation, part 2.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Jagten på Gråstenen. 1994 (eng 1994). Originaltitel: The Second Generation, part 3.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Ofret. 1995 (eng 1994). Originaltitel: The Second Generation, part 4.

Dragonlance kaos krøniken (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
De sorte riddere. 1997 (eng 1995). Originaltitel: Dragons of summer flame.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Den sidste strid. 1997 (eng 1995). Originaltitel: Dragons of summer flame.

Draconianer krøniken (alle skrevet sammen med Don Perrin)

Weis, Margaret og Don Perrin:
Dværgesnaps. 1998 (eng 1996). Originaltitel: The doom brigade.
Weis, Margaret og Don Perrin:
Drageæg. 1998 (eng 1996). Originaltitel: The doom brigade.
Weis, Margaret og Don Perrin:
Hanner og hunner. 2002 (eng 2000). Originaltitel: Draconian measures.
Weis, Margaret og Don Perrin:
Venner og fjender. 2002 (eng 2000). Originaltitel: Dragonian measures.

Dragonlance. Fortællinger (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Under ildregnen. 1999 (eng 1992). Originaltitel: The silken threads & True knight.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Kendarens hemmelighed. 2000 (eng 1987, 1992).

Dragonlance. Sjæle-krøniken (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dragernes tid. 2000 (eng 2000). Originaltitel: Dragons of a fallen sun.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Elvernes land. 2001 (eng 2000). Originaltitel: Dragons of a fallen sun.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Nattens herre. 2001 (eng 2001). Originaltitel: Dragons of a lost star.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
De dødes hær. 2001 (eng 2001). Originaltitel: Dragons of a lost star.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Gudindens tjenere. 2002 (eng 2002) Originaltitel: Dragons of a vanished moon.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Gudens offer. 2002 (eng 2002). Originaltitel: Dragons of a vanished moon.

SAGAEN OM DØDENS PORT

Sagaen om dødens port (alle skrevet sammen med Tracy Hickman)

Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dragevinge. 1993 (eng 1990). Originaltitel: Dragon Wing.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Himmelfart. 1993 (eng 1990). Originaltitel: Dragon Wing.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Elvervåben. 1994 (eng 1990). Originaltitel: Elven Star, part 1.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Stjernelys. 1995 (eng 1990). Originaltitel: Elven Star, part 2.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Hulerige. 1996 (eng 1990). Originaltitel: Fire sea.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Dødefærd. 1996 (eng 1990). Originaltitel: Fire sea.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Drageslanger. 1997 (eng 1990). Originaltitel: Serpent mage.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Slangelist. 1997 (eng 1990). Originaltitel: Serpent mage.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Vejen mod kaos. 1997 (eng 1990). Originaltitel: The hand of chaos.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Et håb om fred. 1997 (eng 1990). Originaltitel: The hand of chaos.
Weis, Margaret og Tracy Hickman:
Forbandelsens dolk. 1998 (eng 1993). Originaltitel: Into the labyrinth.
Labyrintens hemmelighed. 1998 (eng 1993) * Originaltitel: Into the labyrinth.
Den sidste port. 1999 (eng 1994) * Originaltitel: The seventh gate.

Dragonlance, Døde-krøniken

Weis, Margaret:
Præstinden. 2005. Originaltitel: Amber and ashes, part 1.
Weis, Margaret:
Munken. 2005. Originaltitel: Amber and ashes, part 2.
Weis, Margaret:
Guden. 2006 Originaltitel: Amber and iron, part 3.
Weis, Margaret:
Gudinden. 2006. Originaltitel: Amber and iron, part 4.

Dragonlance, De glemte krøniker

Weis, Margaret:
Vejen til dværgenes rige. 2007. 1. del af De glemte krøniker. (Dragons of the Dwarven Depths).
Weis, Margaret:
Kamp i bjergets indre. 2007. 2. del af De glemte krøniker. (Dragons of the Dwarven Depths).
Weis, Margaret:
Dragons of the highlord skies. 2007. Fantasy. del af De glemte krøniker.

Avon paranormal romance (skrevet sammen med Lizz Weis)

Weis, Margaret og Lizz Weis:
Warrior angel. 2007. Fantasy.
Margaret Weis har skrevet adskillige andre bøger, der ikke er oversat til dansk. Hun har bl.a. selv skrevet en science-fictionserie, der foregår i rummet, Star of the guardian og desuden en fantasy-serie i arabiske omgivelser (sammen med Tracy Hickman), der hedder Rose of the Prophet, og hun har skrevet flere bøger sammen med sin søn, David Baldwin, og sin nuværende mand, Don Perrin.

Links

Den officielle hjemmeside for Margaret Weis. Indeholder biografi, nyheder samt bibliografi.
Interview med Margaret Weis
Den frie encyklopædi Artikel om Margaret Weis i leksikonet Wikipedia med en komplet bibliografi samt oversigt over links til andre sider om forfatteren.
Om forfatterens bøger.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Margaret Weis