Jacqueline Wilson

journalist Charlotte Haase. 2005.
Main image
Wilson, Jacqueline
Foto: Miriam Dalsgaard / POLFOTO

Indledning

Jacqueline Wilsons fortællinger om stærke piger med rod i følelses- og familielivet er et hit i England. Hun føler sig som en rigtig bedstemor Spice, når hun bliver mødt af begejstrede læsere, der skriger ved synet af hende. Faktisk er forfatterens bøger mere udlånte i England end J.K. Rowlings, skaberen af den verdenskendte fantasy-serie om troldmandslærlingen Harry Potter. Men Jacquelines fortællinger er af en helt anden karakter. Hun skriver nemlig om hverdagsproblemer såsom spiseforstyrrelse, mobning, alkoholisme og tyveri. Det kan måske lyde lidt trist, men historierne er spækket med humor og indlevelse og er alt andet end kedelige. Foreløbig har Jacqueline skrevet mere end halvfjerds bøger og vundet fornemme priser. Mange af hendes bøger er filmatiserede og vist som tv-serier.

28944500

 

Blå bog

 • Født: Den 17. december 1945 i Bath, England.
 • Uddannelse: Sekretær.
 • Debut: Ricky’s Birthsday, 1969.
 • Litteraturpriser: Children’s Book Award (2001), W.H. Smith Book Award (2003) og fire af hendes bøger blev nomineret til nationens mest elskede romaner i forbindelse med BBC’s The Big Read (2003). Desuden har hun lige modtaget The Children’s Laureate (2005).
 • Seneste udgivelse: Tøser med talent. Carlsen, 2011. (Little darlings, 2010). Oversat af Søren H. Hansen.
Artikel type
boern

Baggrund

"Som teenager brugte jeg alle mine kræfter på at skrive, i stedet for at lave lektier. Jeg skrev en novelle som 15-årig og håbede på at få en bog udgivet en dag. Men jeg var fra en baggrund, hvor det at blive forfatter ikke var noget, man talte om. Mine ambitioner virkede som en glansfuld drøm, der aldrig ville gå i opfyldelse."

Uro i det lille hjem
Jacqueline Wilson begyndte at digte historier allerede som lille. Hun var enebarn med en livlig fantasi og opfandt ofte lege med imaginære venner. Der var sjældent fællesmåltider i Jacquelines barndomshjem, og forældrene skændtes ofte. Faren kunne til tider have nogle frygtelige raserianfald, men til gengæld forstod han Jacqueline bedre end hendes mor, som blev pinligt berørt over datterens vilde fantasi. Når faren var i godt humør, lyttede han interesseret til de historier, hun fortalte. Det var også ham, der stod for højtlæsningen om aftenen og introducerede Jacqueline til litterære klassikere. Moren havde skiftende jobs såsom kontorarbejde, bagerjomfru og kassemedarbejder, mens faren arbejdede for kommunen. Der var ikke så mange penge tilovers, og familien delte bolig med bedsteforældrene i Kingston, indtil Jacqueline begyndte i skole.

Skolen og forfatterdrømme
Jacqueline vidste tidligt, at hun ville være forfatter. Alle lommepenge gik til notesbøger, og hun klippede modeller ud fra blade som inspiration til hovedpersonerne: “Som teenager brugte jeg alle mine kræfter på at skrive, i stedet for at lave lektier. Jeg skrev en novelle som 15-årig og håbede på at få en bog udgivet en dag. Men jeg var fra en baggrund, hvor det at blive forfatter ikke var noget, man talte om. Mine ambitioner virkede som en glansfuld drøm, der aldrig ville gå i opfyldelse.” (Vic Parker: “All about Jacqueline Wilson”, 2003, side 15).

Jacqueline kunne lide at skrive stile og husker særligt læreren Townsend, som viste sine malerier til eleverne og fik dem til at skrive og illustrere egne historier. I Jacquelines bogserie om den 13-årige skolepige Ellie er der også en sød og lækker formningslærer ved samme navn.

Jacqueline var 16 år, da hun forlod skolen og begyndte på et sekretærkursus. Så opdagede hun en annonce om et blad, der ledte efter teenageskribenter og fik en freelancestilling for D.C. Thompson, der også udgav tegneserier og dameblade. Som 17-årig flyttede hun til Skotland for at arbejde fuld tid for selskabet. Her skulle hun både skrive noveller, svare på brevkasser og finde på horoskoper. Hendes chefer, Hr. Cuthbert og Tate, startede også et nyt blad for teenagepiger, som hun havde opgaver for. Bladet “Jackie” blev opkaldt efter Jacqueline.

Ægteskab og forfatterdebut
Til et bal mødte Jacqueline den flotte Millar Wilson, som var ved at uddanne sig til politimand. De blev kærester og gift i 1965, da hun var 19 og han 21. Sammen flyttede de tilbage til England, hvor Jacqueline tog sig et deltidsjob i en boghandler og brugte al sin fritid på at skrive. Det var ikke længere nok med de små historier, hun afsatte til blade.

I 1967 fik Millar og Jacqueline datteren Emma, og to år efter barslede hun med sin første børnebog “Ricky’s Birthday”. Desværre blev opfølgeren afvist. I stedet brugte hun sin mands kontakter i politiet og skrev en krimi om to kidnappede piger. Det blev til flere bøger i krimi-genren, som i dag er gået i glemmebogen.

I 70’erne var der en amerikansk bølge af socialrealistiske fortællinger om og til teenagere, hvilket inspirerede Jacqueline til ungdomsbøger som “Nobody’s Perfect” . Redaktøren fra Transworld og Doubleday foreslog imidlertid, at hun begyndte at skrive bøger for en yngre målgruppe. Hun indvilligede med Nick Sharratt som illustrator. Med serierne om Tracy og Ellie blev hun en populær forfatter i hjemlandet.

Ægteskabet med Millar holdt ikke, og Jacqueline bor nu alene i Kingston.

 

Tracy på børnehjem

Bøgerne om Tracy Beaker er kendetegnende for Jacqueline Wilsons tematik og fortællestil. Hun har en evne til at tale om alvorlige emner på en underholdende måde. Samtidig er bøgerne med til at skabe forståelse for børn med problemer i hjemmet.

Jacqueline udgav bøger i omkring 20 år, før hun rigtig slog igennem på forlaget Doubleday med fortællingen om den hjemløse Tracy Beaker. Da “The Story of Tracy Beaker” udkom i 1991 (“Historien om Tracy Beaker”, 2001), blev den indstillet til adskillige priser og fik en medalje for tankevækkende ungdomslitteratur.

Der er med opfølgeren “The Dare Game” fra 2000 (“Tracy Beaker vinder altid”, 2002) to bøger i serien om den 10-årige Tracy, som bor på et børnehjem, fordi hendes mor ikke kan finde ud af at tage sig af hende.

23817497

Bogen er skrevet i dagbogsform. Tracy fortæller om sit liv på børnehjemmet, i skolen og hos forskellige plejefamilier. Hun kan ikke koncentrere sig og kommer tit op og skændes med lærerne og jævnaldrene.

I det hele taget får hun sig nogle gevaldige raseriflip og stemples som adfærdsvanskelig. Hun har ingen venner, indtil hun møder nogle andre outsidere i et forladt hus.

Tracy har held til at komme i pleje hos den enlige forfatterinde Cam, der ikke er vant til børn, men holder meget af den livlige og humoristiske pige. Da Tracy selv vil være forfatter, ser hun op til Cam, men deres forhold er bestemt ikke altid gnidningsfrit. Tracy er nemlig godt træt af, at Cam ikke har råd til at købe hende en masse dyrt designertøj.

Bøgerne om Tracy Beaker er kendetegnende for Jacqueline Wilsons tematik og fortællestil. Hun har en evne til at tale om alvorlige emner på en underholdende måde. Samtidig er bøgerne med til at skabe forståelse for børn med problemer i hjemmet.

 

Mobning og tyveri

Traditionen i børnelitteratur er, at der er en begyndelse, en midte og en slutning, hvor slutningen er den lykkelige del. Men sådan er virkeligheden ikke altid for børn.

“Bad Girls” fra 1996 (“Miranda regnbue”) udkom på Apostrof i 1999 og er den første af Jacquelines bøger, der blev oversat til dansk. Romanen handler både om, hvor ødelæggende mobning kan være for et barns selvtillid og er en fortælling om det at være anderledes.

22402366

Historiens hovedperson er Emma på ti år. Hendes forældre er gamle og overbeskyttende. Moren klæder hende i små kjoler med flæser og fletter hendes hår, så hun ser meget yngre ud. Tre af klassens populære piger rotter sig sammen og gør hendes liv til et helvede. Da det fører til, at Emma bliver kørt ned, fortæller et vidne inspektøren, hvad han har set. Men hverken lærere eller forældre ved, hvordan de skal tackle mobningen, som bare tager til efter ulykken. Det er først, da overboen får et problembarn i pleje, at Emma får en rigtig veninde. Så er hun ikke ensom længere, selvom Tanja desværre ikke selv går på skolen. Tanja er meget rapkæftet og frækt klædt på. Til Emmas mors store bekymring bliver de to meget forskellige piger bedste veninder.

Til slut slipper Emma for mobning ved hjælp af en indsigtsfuld ny klasselærer. Til gengæld leverer Jacqueline Wilson ikke en lyserød slutning på Tanjas liv. Hun bliver fjernet fra hjemmet og kommer i retten for at have stjålet. Det eneste minde, Emma har af sin veninde, er et postkort uden returadresse. Jacqueline forklarer: “Traditionen i børnelitteratur er, at der er en begyndelse, en midte og en slutning, hvor slutningen er den lykkelige del. Men sådan er virkeligheden ikke altid for børn.” (Vic parker: “All about Jacqueline Wilson”, 2003, side 4).

 

Mor med tatoveringer og humørsvingninger

“The illustrated Mum” fra 1999 (“Den tatoverede mor”, 2004) blev ved udgivelsen kåret som Årets Børnebog i England.

25256050

Halvsøstrene Dolphin og Star må passe deres mor, Marigold, som er psykisk ustabil. De er altid nervøse for, hvad de kommer hjem til efter skole. Nogle gange er Marigold manisk og plaget af skyldfølelse. Så kan hun finde på at bage kager til den store guldmedalje, få lavet nye fantasifulde tatoveringer og male deres værelse på eventyrlig vis. Andre gange tager hun på druk og kommer først hjem dagen efter i en frygtelig forfatning. Den yngste pige, Dolphin, gør sit bedste for at forlænge de få lykkelige stunder, mens hendes storesøster Star er ved at blive godt træt af at tage ansvaret og morens utilregnelighed.

Pigerne fortæller ikke om deres problem til nogen, da de er bange for at blive fjernet fra hjemmet. Deres mor har nemlig fortalt dem om hendes forfærdelige opvækst på børnehjem og hos plejefamilier. Dolphin har ikke rigtig nogle venner i skolen og er bange for at tage folk med hjem. Pludselig kommer Stars far ind i billedet, og alt falder fra hinanden, da Dolphins storesøster forlader hjemmet.

Fortællingen er skrevet fuld af omsorg og indlevelse. Der er en masse kærlighed i hjemmet på trods af de mange problemer. Med denne historie om et søskendepar, der dækker over deres mors omsorgssvigt, viser Jacqueline, hvordan det er at skulle være en lille voksen, når man stadig kun er et barn.

Bridget Jones for børn og unge

Herhjemme er Jacqueline Wilson bedst kendt for historien om den 13-årige Ellie, der går i syvende klasse. Serien på fire bind er blevet kaldt “Bridget Jones for børn og unge” og handler om tre pigers hverdagsdramaer i et middelklassemiljø i England. Historien fortælles af Ellie, der elsker at tegne og er talentfuld.

Men hun er lav og rund og har problemer med sit selvværd. Det gør det ikke nemmere, at veninderne, Nadine og Magda, er vildt smukke. Ellie bor med sin far, halvlillebroren Eddie og den 27-årige papmor Anna. Hendes rigtige mor er død, og hun savner hende. Ellie bliver til tider jaloux på den nye familie og føler sig udenfor.

På originalsproget er bøgerne illustreret med tegninger i starten af hvert kapitel, men i Carlsens danske udgave er der kun tekst. Serien er i øvrigt vist som tv-serie, men Jacqueline Wilson var utilfreds med filmatiseringen af forskellige grunde. Pigerne er blandt andet fremstillet som ældre, og skuespilleren, der skal spille hovedrollen Ellie, er tynd.

Snydekæreste og andre halve sandheder

I seriens første bog “Girls in love” fra 1997 (“Hemmeligheder om mig”, 2000) bliver læseren introduceret til Ellies univers. Hendes veninde Nadine bliver kæreste med en ældre fyr på 17 år. Også Magda har en stribe af tilbedere, og så kommer Ellie til at lyve og sige, at hun fik en kæreste i sommerferien. I hendes historier til veninderne bliver den nørdede Daniel med brillerne til en lækker fyr, der er ældre end hende. Det er ikke helt løgn, men det er heller ikke fuldstændigt sandt, og pludselig er hun derude, hvor hun ikke kan bunde.

24745600

Bogen har visse dagbogsagtige træk og gengiver de breve, hun udveksler med pennevennen (og snydekæresten) Daniel. I starten af hvert kapitel opstilles en liste med syv punkter. Såsom:

 • Syv vigtige beslutninger.
 • Syv helte og heltinder.
 • Syv ting jeg hader ved skolen.
 • Syv drømme.
 • Syv fester.
 • Syv uventede og underlige kendsgerninger.
 • Syv virkelig pinlige oplevelser.

“Girls in love” fokuserer på Ellie og hendes store kærlighed til sine to bedste veninder. De er så tætte, som man kun kan være, når man er helt ung. Men der lurer også en frygt for ikke at slå til og måske ikke være helt så sej som de andre.

En fortælling om spiseforstyrrelser

Den anden bog i serien, “Girls under Pressure” fra 1998 (“Piger under pres”, 2002), tager et alvorligt emne op - nemlig spiseforstyrrelse.

24050297

Ellie er tidligere udviklet og har flere kvindelige former end sine veninder. Hun føler sig fed, og det går helt galt, da de tre er ude for at købe julegaver sammen. Her beder talentspejdere piger på deres alder om at stille sig op på et podie og posere. De leder efter en model til at sælge et produkt. Både Nadine og Magda får taget billeder, mens Ellie står og venter på dem i mængden af smukke, tynde piger og føler sig fed og grim. Hun bliver skubbet frem og overhører én, der undrer sig over, hvad Ellie laver i køen, da hun er alt for tyk til at blive model. Ellie beslutter sig for at holde helt op med at spise.

I takt med at Ellie taber sig, får hun problemer med sine veninder og familie. Hun er paranoid og fjendtlig og tror, at alle hentyder til hendes vægt. Ellie har også svært ved at overskue sociale arrangementer, der inkluderer mad. “Piger under pres” tager temaet selvværd op og viser, hvordan spiseforstyrrelser nok i virkeligheden handler om følelser og ikke mad.

Den første kæreste

Ellie bliver forelsket i “Girls out Late” fra 1999 (“For sent hjem”, 2002). Da hun er på McDonald’s med sine veninder, opdager hun pludselig, at en ung fyr, Russell, kigger på hende. Han ser sød ud, og hun kan ikke forstå, at han kun har øje for hende og ikke hendes smukke veninder.

24050327

Det viser sig, at han også er vild med at tegne. Han begynder at lave et portræt af hende, og hun beslutter sig for at tegne ham samtidig. Bagefter kommer han over, og de følges ad i bussen. Hun får sit første rigtige kys og bliver kæreste med Russell, men det er ikke altid lige uproblematisk, for hun oplever misundelse mellem ham og veninderne.

De vil alle have hendes tid, og hun bliver nød til at foretage nogle valg, som ikke altid er lige populære. Bogen handler også om, hvordan forældre reagerer, når deres børn begynder at vise interesse for det andet køn. Ellies far har særligt svært ved at tackle situationen.

 

Det hårde teenageliv

Den hidtil sidste bog i serien, “Girls in Tears” fra 2002. (“Piger i krise”, 2003), sætter endnu en streg under, at det ikke er let at være teenager. Hvert kapitel starter med en grund til, hvorfor piger græder. For eksempel:

 • Piger græder, når de er lykkelige.
 • Piger græder, når deres kæledyr dør.
 • Piger græder, når de hader deres udseende.
 • Piger græder, når folk stjæler deres ideer.
 • Piger græder, når det går skidt derhjemme.
 • Piger græder, når veninderne har hemmeligheder for dem.

24745600

Ellie er stadig kæreste med Russell, men de har begge ambitioner om at blive professionelle tegnere og oplever pludselig hinanden som konkurrenter. Han stjæler endda én af hendes figurer, Ellie Elefant, da de deltager i samme tegnekonkurrence.

Det er heller ikke altid let med veninderne. De rotter sig sammen, og Ellie føler sig udenfor. Nadine møder en mystisk fyr på nettet, og Ellie og Magda bliver for alvor uvenner, da Magda kysser Russell til en meget våd fest.

Ellie har udviklet sig en del fra seriens første bog og er blevet mere moden. Fra at være meget fokuseret på egne problemer har hun bevæget sig til også at have indlevelse for andres. Ellie er sødere ved sin halvlillebror og er blevet gode venner med sin stedmor Anna.

Hun kan også bedre forstå en af lærerinderne, som pigerne ellers plejer at grine af. Sidst men ikke mindst løsriver Ellie sig lidt fra veninderne og kæresten og er ikke længere bange for at sige fra, når hun føler sig trådt på.

 

 

Succes og tilgængelighed

"Det er helt overvældende. Jeg tog ud på en skole forleden, og da jeg trådte ind på legepladsen, løb børnene skrigende imod mig. Jeg følte mig lidt som en bedstemor Spice!"

Jacqueline er kaldt “Englands mest tilgængelige forfatter”. Hun gør meget ud af kontakten til sine unge læsere og modtager mellem 200 og 300 fanbreve hver uge, som hun svarer på personligt. Derudover møder hun sine læsere på biblioteker og skoler. Hun er en kendt figur og karakteristisk med sit karseklippede grå hår og sorte tøj. Fra hendes fingre glimter et væld af sølvringe. Hver gang hun udgiver en bog købes en ny ring.

Random House Children’s Books oplyser i 2005, at de har solgt 20 millioner eksemplarer af Jacqueline Wilsons bøger. Ifølge en statistik fra 2004 var Jacqueline Wilson den mest udlånte forfatter på Englands biblioteker. Hun er selv overrasket over sin succes: “Det er helt overvældende. Jeg tog ud på en skole forleden, og da jeg trådte ind på legepladsen, løb børnene skrigende imod mig. Jeg følte mig lidt som en bedstemor Spice! Jeg havde aldrig forventet denne form for succes. Det er som om, der er en anden person, der hedder Jacqueline Wilson!” (Joanna Carey: “An interview with Jacqueline Wilson”, 2000, side 31-32).

Herhjemme er de unge læsere også ved at få øjnene op for den engelske forfatter. Siden Carlsens første udgivelse i 2000 har forlaget solgt 25.000 eksemplarer af Jacquelines bøger.

Selvmord, mobning og spiseforstyrrelser

Wilsons bøger er alle skrevet fra et barn eller en teenagers synsvinkel i et let og humoristisk sprog. Selv om en bog måske tager udgangspunkt i en 10-årig piges liv, holder det ikke hovedpersonen fra at have komplekse tanker og bekymringer.

Jacqueline taler ikke ned til sine unge læsere. Hun skriver om alt lige fra død, skilsmisse, fattigdom, hjemløshed og mobning til anoreksi og psykiske problemer. Det er derfor ikke alle, der mener, at Jacquelines bøger er velegnede til den unge målgruppe. En mand købte for eksempel “Bad Girls”, efter han havde læst en anmeldelse i den britiske avis the Guardian. Da han nåede til passagen, hvor Tanja omtaler hendes mors selvmord, blev han forarget. Bogen var en gave til hans 9-årige barnebarn, og han skrev til anmelderen, Joanna Carey, at hun havde taget fejl af bogens målgruppe. Men da han og barnebarnet havde læst bogen færdig, modtog hun et formildende brev: “Den er helt sikkert meget forskellig fra de bøger, jeg læste som barn. Men bogen er vigtig og skaber debat, og vi har faktisk været meget glade for den. Min kone er i gang med at læse den nu.” (Joanna Carey: “An interview with Jacqueline Wilson”, 2000, side 37).

Jacquelines ungdomsromaner tager gerne fat, hvor det gør ondt. Hun ønsker debat om tabubelagte emner, hvilket også kan give bagslag. En anmelder på Fyens Stiftstidende bryder sig for eksempel ikke om den løftede pegefinger i “Double Act” fra 1995. (Marie Glent-Madsen: “Lidt for belærende socialpædagogisk”. Fyens Stiftstidende, 2005-05-14).

Inspiration til videre læsning

Wilsons hovedpersoner er altid piger, men hvis man godt kunne tænke sig en mandlig hovedperson indenfor samme genre, kan man stifte bekendtskab med den engelske forfatter Susan Townsend. Hun har for nogle år siden skrevet en serie om den bumsede Adrian Mole og hans problemer med dagligdagen og kærlighedslivet.

Hvis man er vild med Jacqueline Wilsons bøger, er der også danske forfattere, man kan kaste sig over. Trine Juul Hansen har for eksempel skrevet en ungdomsserie om den 13-15-årige Nanna. Bøgerne er udformet som dagbog. Temaerne er kærester, jalousi, veninder, fester, sport og forholdet til forældre. Forfatteren er ligesom Jacqueline heller ikke bange for at udforske alvorlige emner såsom alkoholisme og fortæller om teenageren Anne, hvis mor drikker.

Den prisbelønnede børne- og ungdomsforfatter Lena Eilstrup er måske endnu nærmere Wilsons skrivestemme. Hendes serie “Mig” følger en pige, fra hun er 15 år og får sin første kæreste, til hun rejser rundt i verden som globetrotter. Serien er spækket med humor og skrevet i et let sprog. Bøgerne handler om jegpersonens kaotiske familieliv, veninderne og forholdet til fyre. Seriens to første bind er udformet som en dagbog, mens det sidste bind er en emailkorrespondance til bekendte fra udlandet.

Wilsons hovedpersoner er altid piger, men hvis man godt kunne tænke sig en mandlig hovedperson indenfor samme genre, kan man stifte bekendtskab med den engelske forfatter Susan Townsend. Hun har for nogle år siden skrevet en serie om den bumsede Adrian Mole og hans problemer med dagligdagen og kærlighedslivet.

Bibliografi

Bøger af Jacqueline Wilson

Wilson, Jacqueline:
Ricky’s Birthsday. 1969.
Wilson, Jacqueline:
Hide and Seek. 1972.
Wilson, Jacqueline:
Truth or Dare. 1973.
Wilson, Jacqueline:
Snap. 1974.
Wilson, Jacqueline:
Let’s Pretend. 1976.
Wilson, Jacqueline:
Making hate. 1978.
Wilson, Jacqueline:
Nobody’s Perfect. 1982.
Wilson, Jacqueline:
Waiting for the Sky to Fall. 1983.
Wilson, Jacqueline:
The Other Side. 1984.
Wilson, Jacqueline:
The School Trip. 1984.
Wilson, Jacqueline:
The Killer Tadpole. 1984.
Wilson, Jacqueline:
How to Survive Summer Camp. 1985.
Wilson, Jacqueline:
Amber. 1986.
Wilson, Jacqueline:
The Monster in the Cupboard. 1986.
Wilson, Jacqueline:
Glubbslyme. 1987.
Wilson, Jacqueline:
The Power of the Shade. 1987.
Wilson, Jacqueline:
Supersleuth. 1987.
Wilson, Jacqueline:
Lonely hearts. 1987.
Wilson, Jacqueline:
Rat Race. 1987.
Wilson, Jacqueline:
Vampire. 1988.
Wilson, Jacqueline:
This Girl. 1988.
Wilson, Jacqueline:
The Left-Outs. 1989.
Wilson, Jacqueline:
The Party in the Lift. 1989.
Wilson, Jacqueline:
Falling Apart. 1989.
Wilson, Jacqueline:
Is There Anybody There? 1990.
Wilson, Jacqueline:
Take a Good Look. 1991.
Wilson, Jacqueline:
The Werepuppy. 1991.
Wilson, Jacqueline:
The Dream Palace. 1991.
Wilson, Jacqueline:
The Suitcase Kid. 1992.
Wilson, Jacqueline:
Video Rose. 1992.
Wilson, Jacqueline:
Mark Spark in the dark. 1992.
Wilson, Jacqueline:
Mum-minder. 1993.
Wilson, Jacqueline:
Werepuppy on Holiday. 1994.
Wilson, Jacqueline:
The Bed and Breakfast Star. 1995.
Wilson, Jacqueline:
Cliffhanger. 1995.
Wilson, Jacqueline:
Elsa, Star of the Shelter! 1995.
Wilson, Jacqueline:
Jimmy Jelly. 1995.
Wilson, Jacqueline:
The Dinosaur’s Packed Lunch. 1995.
Wilson, Jacqueline:
Glubbslyme. 1995.
Wilson, Jacqueline:
My Brother Bernadette. 1995.
Wilson, Jacqueline:
Beauty and the Beast. 1996. Drama.
Wilson, Jacqueline:
Mr. Cool. 1996.
Wilson, Jacqueline:
Twin Trouble. 1996.
Wilson, Jacqueline:
The Monster Story-teller. 1997.
Wilson, Jacqueline:
The Lottie Project. 1997.
Wilson, Jacqueline:
Connie and the Water Babies. 1997.
Wilson, Jacqueline:
Buried Alive! 1998.
Wilson, Jacqueline:
Rapunzel. 1998.
Wilson, Jacqueline:
Monster Eyeballs. 1999.
Wilson, Jacqueline:
Miranda Regnbue. 1999. (Bad Girls. 1996.)
Wilson, Jacqueline:
Mr. Cool. 2000.
Wilson, Jacqueline:
Lizzie Zipmouth. 2000.
Wilson, Jacqueline:
Vicky Angel. 2001.
Wilson, Jacqueline:
The Cat Mummy. 2001.
Wilson, Jacqueline:
Dustbin Baby. 2001.
Wilson, Jacqueline:
Sleep-Overs. 2001.
Wilson, Jacqueline:
Secrets. 2002.
Wilson, Jacqueline:
Lola Rose. 2003.
Wilson, Jacqueline:
A Collection of Corrected Short Stories for Readers 8-12 years old. 2003. Novellesamling.
Wilson, Jacqueline:
The Worry Web Site. 2003. Novellesamling.
Wilson , Jacqueline:
Magi ved et trylleslag. 2004. Jacqueline Wilsons historie i den blandede novellesamling . Flere fortryllende historier om troldmænd og trolddomskraft. (The Magicians Circle. More Spellbinding Stories on Wizards & Wizardry. 2003). Novelle.
Wilson, Jacqueline:
Den tatoverede mor. 2004. (The Illustrated Mum. 1999).
Wilson, Jacqueline:
Næsten ens. 2005. (Double Act. 1995.)
Wilson, Jacqueline:
Clean Break. 2005.
Wilson, Jacqueline:
Alfabetpigerne. 2006. (Org. Sleepovers, 2001).
Wilson, Jacqueline:
Candyfloss. 2006.
Wilson, Jacqueline:
Lizzie Lynlåsmund. 2006. Org. Lizzie Zipmouth.
Wilson, Jacqueline:
Love lessons. 2007. (bi 83).
Wilson, Jacqueline:
How to survive summer camp. 2007. (bi 83).
Wilson, Jacqueline:
Min søster Jodie. Carlsen, 2010. (My sister Jodie. 2008). Oversat af Dorte Egbert Nielsen.
Wilson, Jacqueline:
Tøser med talent. Carlsen, 2011. (Little darlings, 2010). Oversat af Søren H. Hansen.

Børnebøger om Teddy

Wilson, Jacqueline:
Freddy’s Teddy. 1994.
Wilson, Jacqueline:
Teddy at the Fair. 1994.
Wilson, Jacqueline:
Teddy goes Swimming. 1994.
Wilson, Jacqueline:
Come back Teddy! 1994.

Tracy-serien

Wilson, Jacqueline:
Historien om Tracy Beaker. 2001. (The Story of Tracy Beaker. 1991).
Wilson, Jacqueline:
Tracy Beaker vinder altid. 2002. (The Dare Game. 2000).

Ellie-Serien

Wilson, Jacqueline:
Hemmeligheder om mig. 2000. (Girls in Love. 1997).
Wilson, Jacqueline:
Piger under pres. 2002. (Girls under Pressure. 1998).
Wilson, Jacqueline:
For sent hjem. 2002. (Girls out Late. 1999).
Wilson, Jacqueline:
Piger i krise. 2003. (Girls in Tears. 2002).

Tv-serier

Girls in love. Tv-serien om Ellie blev vist på Englands public service kanal BBC i 2003.
The Story of Tracy Beaker BBC-serie i 22 episoder af forskellige instruktører. 2005.

Om Jacqueline Wilson

Carey, Joanna:
An interview with Jacqueline Wilson. 2000. Egmont. London.
Mathiesen, Maj-Britt:
Piger under pres. 2001 Anmeldelse i Folkeskolen, 2001, årgang 118, nummer 42, side 42-43.
Parker, Vic:
All about Jacqueline Wilson. 2003 Hartcourt Education
Aggerholm, Kirsten:
Piger i krise. 2003 Anmeldelse i Børn & Bøger, 2003, årgang 56, nummer 6, side 29.
Aisinger, Pernille:
Hemmeligheder om mig, Piger under pres og For sent hjem. 2003 Anmeldelse i Folkeskolen, 2003, årgang 120, nummer 7, side 35.
Solvang, Randi:
Anmeldelse af Piger i krise. 2004 Læsepædagogen, 2004, årgang 52, nummer 2, side 29.
Kellaway, Kate:
The ring cycle revisited. 2005 The Observer, 2005-03-27.
Glent-Madsen, Marie:
Lidt for belærende socialpædagogisk. 2005 Fyens Stifttidende, 2005-05-14.
Ezard, John:
Hargreaves’ books fly of the shelves. 2005 The Guardian, 2005-05-14.

Om forfatteren

Links

Forlaget Carlsen udgiver Jacquelines bøger på dansk. Her kan man få information om nyudgivelser.
Om forfatterens liv og nyheder om hendes bøger.
Den frie encyklopædi Artikel om Jacqueline Wilson i leksikonet Wikipedia med en komplet bibliografi samt oversigt over links til andre sider om forfatteren.
officielle fanclub.
- om Jacqueline Wilson.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Jacqueline Wilson