Majbritte Ulrikkeholm
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Majbritte Ulrikkeholm

Uffe Christensen. 2000.
Top image group
Majbritte Ulrikkeholm
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Main image
Ulrikkeholm, Majbritte
Foto: POLFOTO

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner.

Majbritte Ulrikkeholms kunstneriske univers er mere rummeligt og farverigt end de flestes. Hendes liv og hendes kunstneriske udfoldelser er befolket med fantastiske figurer ofte hentet fra modstridende verdener: Engle trives side om side med feer og alfer.

Som forfatter, sanger og sangskriver tager hun altid udgangspunkt i sin egen grænseløse verden. Hun drager sit lyttende eller læsende publikum ind i det, hun kalder sin usynlige verden. En indre verden, og hun har aldrig lagt skjul på, at den ydre verden - den verden de fleste af os sanser - ikke interesserer hende voldsomt.

 

39477734

Blå bog

Født: i Bramming 7. juli 1964.

Uddannelse: Sanger, komponist, forfatter og underviser.

Debut: Ind i min himmel. Lindhardt og Ringhof, 1997.

Priser: Hun har i flere omgange modtaget støtte fra Statens Kunstfond, og i 1998 blev hun tildelt det tre-årige arbejdslegat.

Seneste udgivelse: Vision. Historia, 2021.

Artikel type
voksne

Baggrund

Majbritte Ulrikkeholms kunstneriske univers er mere rummeligt og farverigt end de flestes. Hendes liv og hendes flersidede kunstneriske udfoldelser er befolket med fantastiske figurer ofte hentet fra modstridende verdener: Engle trives side om side med feer og alfer.

Figurer - symboler - mødes i et højspændt krydsfelt, hvori hendes livserfaringer mødes og formes i et meget personligt udtryk. Et udtryk, der - hvad enten det drejer sig om musik eller litteratur - er særpræget, personligt og frem for alt kompromisløst.

Som forfatter, sanger og sangskriver tager hun altid udgangspunkt i sin egen grænseløse verden, som hun sjældent forlader. Hun drager sit lyttende eller læsende publikum ind i det, som hun selv kalder sin usynlige verden. En indre verden, og hun har aldrig lagt skjul på, at den ydre verden - den verden de fleste af os sanser - ikke interesserer hende voldsomt.

25170679

1971-82: Sammen med sine søstre danner hun i Odense gruppen Rødderne. Siden begynder hun at skrive sine egne sange og bliver en del af byens musikmiljø. I gymnasietiden får hun professionel sangundervisning.

1982: Rolle som nonne i lokal opsætning af musicalen "Sound Of Music"

1983: Hovedrollen som Adele i operetten "Flagermusen" på Nyborg Vold.

1985-87: Optræder i diverse kabaret-sammenhænge. Blandt andet med Edith Piaf-sange. Elev hos og medlem af russeren Nila Ramayas teatertrup.

1987-89: Medlem af Etta Camerons gospel-kor og sideløbende hermed medlem af Ladies First.

1991: Debuterer som pladekunstner med Ladies First.

1992-93: Medlem af gospelkoret Vocal Explosion.

1993: Medvirker i Peter Langdals opsætning af Svejk på Betty Nansen Teatret i København.

1994: Udsender sin første soloplade, og medvirker i Århus Festuges store Beatles-forestilling The Glorious Beatles Circus Show.

1997: Debuterer som roman-forfatter.

1998: Beklæder rollen som Pippi Langstrømpe i pladeudgaven af Sebastians musical af samme navn.

Hun har i flere omgange modtaget støtte fra Statens Kunstfond, og i 1998 blev hun tildelt det tre-årige arbejdslegat.

Barndommen

"Al maden skulle for eksempel velsignes inden man gik i gang med at spise. Jeg var ved at blive idiot. Regler mig her og regler mig der. Det er nok derfor, at jeg i dag ikke kan holde ud, at nogen siger til mig, hvad der er forbudt og ikke forbudt, hvad man skal og ikke skal. Tro nu ikke, at jeg havde en forfærdelig barndom. Tværtimod. Jeg elskede mine bedsteforældre. Men løftede beordrende pegefingre? Væk med dem! Jeg bliver syg ved tanken".
(Majbritte Ulrikkeholm til Ekstra Bladet (januar 1994) om sin katolske opvækst)

Hovednøglen til Majbritte Ulrikkeholms mange rum ligger i hendes opvækst, der var fyldt med sociale, politiske og religiøse modsætninger. 7. juli 1964 blev hun i Bramming født ind i en ortodoks katolsk familie. Men forældrene valgte at gå hver til sit, hvilket ikke er velset i den katolske kirke.

Efter skilsmissen overtog bedsteforældrene i Odense opdragelsen af hende og hendes søskende. Hun blev opdraget i den katolske tro - gik blandt andet i katolsk skole - og bedsteforældrene var samtidig overbeviste marxister.

I sin første roman - Ind i min Himmel - fortæller hun, at bedstemoderen gav børnene en medaljon, der på den ene side bar et billede af Den Hellige Jomfru, på den anden side et billede af hammer og segl.

Denne og mange andre modsætninger kombineret med en hverdag fyldt med regler og ritualer lagde grunden til det oprør, der siden definerede de porøse rammer omkring hendes kunstneriske virkefelter.