portræt af Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Scanpix

Antoine de Saint-Exupéry

cand. mag. Agnete Langgård, 2004. Opdateret i 2017. Blå bog og bibliografi opdateret 2020.
Top image group
portræt af Antoine de Saint-Exupéry
Foto: Scanpix

Den franske forfatter og pilot Antoine de Saint-Exupéry har hovedsageligt skrevet prosa med udgangspunkt i pilotens univers men med livet og eksistensen som det egentlige motiv. Saint-Exupérys bøger kredser om emner som ensomhed, fremmedgjorthed, livets manglende mening, engagement, venskab og ansvar. Hans vigtigste bog er uden tvivl ”Den lille Prins”, som er en af de mest solgte og oversatte bøger i verden.

 

 

48716946

Blå bog

Født: 29. juni 1900 i Lyon i Sydfrankrig.

Død: Juli 1944.

Uddannelse: Pilot, 1923.

Debut: Courrier Sud. Gallimard, 1929. (Postflyveren, 1941).

Litteraturpriser: Prix Femina, 1931. Le Grand Prix du Roman, 1939. The National Book Award, 1939.

Seneste udgivelse: Den lille Prins : Genfortalt for børn. Carlsen, 2020. (Le petit prince, 1943). Oversat af Elisabeth Kiertzner.

 

 

 

 

Videoklip

Artikel type
voksne

Baggrund

Antoine de Saint-Exupéry er født i 1900 i Lyon i Sydfrankrig. Han drages tidligt mod flyvning og uddannes til pilot i 1921. Hans sind er præget af uro og søgen, og det er måske det, der får ham til at skrive. Hans liv bliver en vekslen mellem det aktive liv som pilot og det abstrakt skabende liv som poet, og det er bl.a. det, der gør hans forfatterskab unikt.

Saint-Exupéry tilbringer store dele af sin barndom på to familieslotte i Sydfrankrig. Han er af adelig slægt og lever i den forstand et beskyttet liv. Hans far dør, da Antoine kun er fire år, men hans mor formår at give ham og hans fire søskende en tryg barndom. I løbet af sit forfatterskab vender Saint-Exupéry gang på gang tilbage til sin barndom, og med en følelse af længsel mod en tabt barndom skriver han f.eks.: ”Jeg er er ikke sikker på, at jeg har levet overhovedet siden min barndom”. (”Breve til moderen”. Lindhardt og Ringhof, 1998, s. 194).

Gennem hele sin barndom får Saint-Exupéry læst højt af H.C. Andersens eventyr. Han skriver selv et sted, at den første bog, han rigtig holdt af, var en samling af eventyr af H.C. Andersen, og det fortælles, at da han lå på hospitalet i et halvt år efter et flystyrt i Guatemala, var der én bog på hans natbord, nemlig H.C. Andersens samlede værker. Set i det lys er der ingen tvivl om, at H.C. Andersen har været en vigtig inspirator for Saint-Exupérys forfatterskab.

Hans mest kendte bog er ”Den lille Prins”, der til stadighed er en af de mest solgte bøger i verden. Alle Saint-Exupérys bøger kredser om emner som ensomhed, fremmedgjorthed, livets manglende mening, engagement, venskab og ansvar.

Saint-Exupéry forsvandt under en rekognosceringsflyvning i juli 1944, og hans fly var som sporløst forsvundet. Utallige ekspeditioner og dykkere har ledt efter det i årenes løb, men det egentlige gennembrud i søgningen kom, da en fisker fra Marseille i Sydfrankrig i 1998 på mirakuløs vis fik et sølvarmbånd med op i sit fiskenet. På armbåndet stod Saint-Exupérys navn side om side med hans kones. Fundet blev længe mistænkeliggjort, men da man nu vidste, at man måske skulle lede længere mod vest, end man tidligere havde gjort, så fandt dykkere i 2004 rester af et fly ud for Marseille, der senere er identificeret som stammende fra Saint-Exupérys. Der blev fundet matchende stelnumre. Nu er stumperne samlet op af havet og udstillet på flymuseet ”Le Bourget” nord for Paris.

Postflyveren

I 1926 ansættes Saint-Exupéry i det franske luftfartsselskab Compagnie Aérienne Française. Han foretager eksperimenter med langdistanceflyvning og flyver med post mellem Frankrig, Sydspanien og Nordafrika. Der er tale om farefulde flyvninger i en pionertid, hvor luftrummene var uudforskede og flyene yderst primitive.

Men der er noget ved disse fysiske og mentale udfordringer under flyvningerne, der passer godt til hans sind. Saint-Exupéry er en rastløs ung mand, der befinder sig midt i det, der betegnes de brølende 20ere. Han har bopæl i Paris og oplever en by, hvor en generation er præget af desillusion, eksistentielle kriser og en udsvævende livsførelse. Og det er sådan, Saint-Exupéry lever, når han ikke er i flytjeneste.

Han udgiver sin første roman i 1929 med titlen Postflyveren. I bogen møder vi helten Bernis, der med lethed kan identificeres som Saint-Exupéry. Bernis er splittet mellem livet som pilot, hvor hele verden får fylde, når flyet letter, men som ikke aner, hvad han skal stille op, og hvad der er livets mening, så snart han er tilbage i hverdagen. En stormende kærlighedsaffære ser ud til at kunne redde ham ud af håbløshedsfølelsen, men det viser sig, at den heller ikke kan fylde det eksistentielle tomrum ud. I slutningen af bogen står Bernis og råber ud af sit vindue: ”Men så sig mig da, hvad det er jeg søger, og hvorfor jeg fortvivler?”. Det er denne følelse af uforklarlig uro og søgen, der præger hele Saint-Exupérys ungdom.