Antoine de Saint-Exupéry

Artikel type
voksne
cand. mag. Agnete Langgård. 2004.
Main image
Saint-Exupéry, Antoine de
Foto: AFP / POLFOTO

Indledning

Fransk forfatter og pilot.
Har hovedsageligt skrevet prosa med udgangspunkt i pilotens univers, men med livet og eksistensen som det egentlige motiv. Saint-Exupérys bøger kredser om emner som ensomhed, fremmedgjorthed, livets manglende mening, engagement, venskab og ansvar.

 

27677959

Blå bog

Født: 29. juni 1900 i Lyon, Sydfrankrig.

Død: juli 1944.

Uddannelse: Pilot.

Debut: Postflyveren 1929.

Filmatiserede bøger: Den lille prins.

Litteraturpriser: Prix Femina; Le Grand Prix du Roman, The National Book Award.

Officiel webside : www.saint-exupery.org Litterært selskab : Saint-Exupérys Venner. www.saint-exupery.dk

Baggrund

Saint-Exupéry er født i 1900 i Lyon i Sydfrankrig. Han drages tidligt mod flyvning og uddannes til pilot i 1921. Hans sind er præget af uro og søgen, og det er måske det, der får ham til at skrive. Hans liv bliver en vekslen mellem det aktive liv som pilot og det abstrakt skabende liv som poet, og det er bl.a. det, der gør hans forfatterskab unikt.

Saint-Exupéry tilbringer store dele af sin barndom på to familieslotte i Sydfrankrig. Han er af adelig slægt og lever i den forstand et beskyttet liv. Hans far dør, da Antoine kun er fire år, men hans mor formår at give ham og hans fire søskende en tryg barndom. I løbet af sit forfatterskab vender Saint-Exupéry gang på gang tilbage til sin barndom, og med en følelse af længsel mod en tabt barndom skriver han f.eks.: ”Jeg er fra min barndom”.

Gennem hele sin barndom får Saint-Exupéry læst højt af H.C. Andersens eventyr. Han skriver selv et sted, at den første bog, han rigtig holdt af, var en samling af eventyr af H.C. Andersen, og det fortælles, at da han lå på hospitalet i et halvt år efter sit flystyrt i Guatemala, var der én bog på hans natbord, nemlig H.C. Andersens samlede værker. Set i det lys er der ingen tvivl om, at H.C. Andersen har været en vigtig inspirator for Saint-Exupérys forfatterskab.

Hans mest kendte bog er Den lille Prins, der til stadighed er en af de mest solgte bøger i verden. Alle Saint-Exupérys bøger kredser om emner som ensomhed, fremmedgjorthed, livets manglende mening, engagement, venskab og ansvar.

Saint-Exupéry forsvandt under en rekognosceringsflyvning i juli 1944, og hans fly er først fundet i Middelhavet 60 år senere i begyndelsen af 2004.

Ungdommelig søgen

I 1926 ansættes Saint-Exupéry i det franske luftfartsselskab Compagnie Aérienne Française. Han foretager eksperimenter med langdistanceflyvning og flyver med post mellem Frankrig, Sydspanien og Nordafrika. Der er tale om farefulde flyvninger i en pionertid, hvor luftrummene var uudforskede og flyene yderst primitive.

Men der er noget ved disse fysiske og mentale udfordringer under flyvningerne, der passer godt til hans sind. Saint-Exupéry er en rastløs ung mand, der befinder sig midt i det, der betegnes de brølende 20ere. Han har bopæl i Paris og oplever en by, hvor en generation er præget af desillusion, eksistentielle kriser og en udsvævende livsførelse. Og det er sådan, Saint-Exupéry lever, når han ikke er i flytjeneste.

Han udgiver sin første roman i 1929 med titlen Postflyveren. I bogen møder vi helten Bernis, der med lethed kan identificeres som Saint-Exupéry. Bernis er splittet mellem livet som pilot, hvor hele verden får fylde, når flyet letter, men som ikke aner, hvad han skal stille op, og hvad der er livets mening, så snart han er tilbage i hverdagen. En stormende kærlighedsaffære ser ud til at kunne redde ham ud af håbløshedsfølelsen, men det viser sig, at den heller ikke kan fylde det eksistentielle tomrum ud. I slutningen af bogen står Bernis og råber ud af sit vindue: ”Men så sig mig da, hvad det er jeg søger, og hvorfor jeg fortvivler?”. Det er denne følelse af uforklarlig uro og søgen, der præger hele Saint-Exupérys ungdom.